Google Glass: Η Google μας βάζει τα γυαλιά

Τι ακριβώς κάνει το νέο μαγικό gadget της Google; Μια ματιά στο μέλλον της τεχνολογίας, που βρίσκεται πιο κοντά απ' όσο νομίζουμε.
Google Glass: Η Google μας βάζει τα γυαλιά
του Χρήστου Τζώρτζη

Από τη στιγμή που smartphone και tablet θεωρούνται ώριμες κατηγορίες προϊόντων, δεν είναι λίγοι αυτοί που τους απασχολεί το "what's next". Τι μπορεί να είναι αυτό που –υπό προϋποθέσεις– θα δημιουργήσει μια κατηγορία προϊόντων που αργότερα θα "οδηγήσει" το εμπορικό άρμα της τεχνολογίας; Κατά μια άποψη, σε αυτή την αναζήτηση εντάσσονται projects όπως το έξυπνο ρολόι (smartwatch) της Apple γνωστό και ως iwatch, αλλά και παρόμοια projects.

Αναμφισβήτητα, ένα "what's next" project είναι και τα έξυπνα γυαλιά της Google. Από τα μέσα του 2012, είχαν ξεκινήσει οι φήμες ότι το project Google Glass θα ανακοινώνονταν στο πρώτο εξάμηνο του 2013, όπερ και εγένετο. Τα έξυπνα γυαλιά της Google είναι ένα προϊόν που έχει περάσει από το στάδιο του πειραματισμού και των test και είναι έτοιμο για να "βγει" στην αγορά.

Η δημοσιοποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών των γυαλιών, είναι στην ουσία ο καθορισμός του στόχου που έχουν τα γυαλιά: Το τι μπορούν να κάνουν, το λόγο που κάποιος θα τα αγοράσει και το πώς μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητά μας.



Όπως μπορείτε να διακρίνετε και στις φωτογραφίες, το Google Glass είναι ένας σκελετός γυαλιών, που στο βραχίονα, έχει τοποθετηθεί ένας μικρός υπολογιστής και μια οθόνη. Με αυτόν τον τρόπο, οτιδήποτε βλέπει ο άνθρωπος, είναι δυνατό να εμπλουτιστεί με προβολή επιπλέον πληροφοριών με δυνατότητα λήψης φωτογραφιών, εγγραφής βίντεο και ότι άλλες εφαρμογές προκύψουν.

Η καταγραφή εικόνας (φωτογραφίας ή βίντεο), είναι δυνατό να μεταδοθεί, οπότε αυτός που θα τη δει θα βλέπει στην κυριολεξία αυτό που βλέπουν τα μάτια σας –δηλαδή τα γυαλιά σας. Μια άλλη εφαρμογή αφορά τις περιπτώσεις που οδηγείτε ή περπατάτε σε ένα δρόμο. Τότε τα γυαλιά θα μπορούν να προβάλουν οδηγίες πλοήγησης με τρόπο που δύσκολα θα χάσετε το δρόμο σας.

Η οθόνη που είναι προσαρμοσμένη στο βραχίονα των γυαλιών είναι ανάλυσης 640x360 pixels, ωστόσο, λόγω του ότι είναι πολύ κοντά στο μάτι σας, η αίσθηση θέασης είναι σαν να βλέπετε μια οθόνη 25 ιντσών από τα 8 μέτρα. Το Google Glass διαθέτει κάμερα 5 Megapixels με δυνατότητα καταγραφής βίντεο 720p και αποθηκευτικό χώρο που φτάνει τα 16 GB. Η σύνδεση με άλλες συσκευές ή με δίκτυα μπορεί να γίνει μέσω Bluetooth και Wi-Fi. Μέσω του ειδικού app MyGass, που είναι ήδη διαθέσιμο στο Google Play, τα γυαλιά θα συνδέονται με το smartphone σας (Android 4.0 ή νεότερο) και θα μπορείτε να ενεργοποιήσετε λειτουργίες όπως το GPS, να στείλετε SMS, να σερφάρετε στο Internet ή να κάνετε Hangouts δηλαδή να συνομιλήσετε μέσω βίντεο με έως εννιά άτομα κ.ά.



Τα γυαλιά διαθέτουν επίσης ηχείο αλλά και μικρόφωνο για να δίνονται οι φωνητικές εντολές, αφού η φωνή είναι το μέσο εισόδου εντολών στα γυαλιά από τον χρήστη. Αν για παράδειγμα θέλετε να ξεκινήσει η εγγραφή βίντεο, δεν έχετε παρά να πείτε "ok, glass, record a video" ή για να τραβήξετε μια φωτογραφία η εντολή είναι, "ok, glass, take a picture". Αντίστοιχες φωνητικές εντολές έχουν οι υπόλοιπες λειτουργίες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η αυτονομία της συσκευής φτάνει τη μια ημέρα με συνετή χρήση, ενώ η φόρτιση της γίνεται από θύρα micro USB.

Οι σχετικές φωτογραφίες και τα βίντεο των έξυπνων γυαλιών της Google είναι αρκούντως εντυπωσιακά και υποδηλώνουν ξεκάθαρα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο και φιλόδοξο project, το οποίο έχει στόχο να απευθυνθεί μαζικά στους καταναλωτές και όχι να αποτελέσει το φουτουριστικό gadget που δεν χρησιμοποίει κανείς.

Το Google Glass δεν επηρεάζει την όραση του ανθρώπου αλλά την συμπληρώνει με επιπλέον πληροφορίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν δημιουργούνται ιατρικά ή άλλα ζητήματα. Το ενδεικτικό κόστος των έξυπνων γυαλιών είναι στα 1.500 δολάρια, που σημαίνει ότι προς το παρόν δεν μιλάμε για ένα mainstream gadget, αλλά, ως γνωστό, στην τεχνολογία τα ακριβά gadget, πολύ σύντομα γίνονται φτηνά και κατακλύζουν την αγορά.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να δούμε σε τι βαθμό η Google έχει "πατεντάρει" τα έξυπνα γυαλιά της, κάτι το οποίο θα καθορίσει αν θα δούμε αντίστοιχες υλοποιήσεις και από άλλους κατασκευαστές. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι οι χρήσεις που θα προκύψουν από τις εφαρμογές που θα αναπτυχθούν από τα γυαλιά. Άλλωστε η Google έχει δώσει ήδη το σχετικό σύνολο εντολών (SDK) προς τους προγραμματιστές, προσδοκώντας η έμπνευσή τους να διευρύνει τις χρήσεις των γυαλιών.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v