Τα χειρότερα tablet και smartphone της αγοράς

Τα "Χρυσά Βατόμουρα" της αγοράς των tablets και smartphones είναι εδώ. Δείτε τι να αποφύγετε.
Τα χειρότερα tablet και smartphone της αγοράς
του Χρήστου Τζώρτζη

Συνήθως οι περισσότερες αναφορές και η αρθογραφία σχετικά με μια κατηγορία συσκευών που θα βρείτε στο Internet, βασίζονται στη λογική του "best of": του καλύτερου, του εμπορικότερου ή του καινοτόμου προϊόντος.

Η εμπειρία, όμως, δείχνει πως δεν ανήκουν όλες οι συσκευές στην κατηγορία αυτή, καθώς είναι αρκετές που κινούνται κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς και απέτυχαν να αναδειχθούν, για πολλούς και διάφορους λόγους. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε δέκα από τις συσκευές tablets και smartphones, που δεν άφησαν και τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να εξηγήσουμε, για λόγους αντικειμενικότητας, πως δεν θα αναφερθούμε σε προϊόντα που είναι κατά ανάγκη αποτυχημένα σε όλα τα επίπεδα (ίσως δεν υπάρχουν τέτοια!). Η έννοια του "αποτυχημένου" μπορεί να ορίζεται με πολλούς τρόπους. Ένα μοντέλο πιθανώς να θεωρήθηκε "κακό", επειδή κάποιο χαρακτηριστικό του ήταν μετρίου επιπέδου, ή επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις υψηλές προσδοκίες του αγοραστικού κοινού, ή ακόμα επειδή απέτυχε εμπορικά. Επίσης, θα κάνουμε και μια αναφορά σε συσκευές που εξαφανίστηκαν ως "διάττοντες αστέρες". Σε κάθε περίπτωση, ο υποκειμενικός παράγοντας δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αγνοήσουμε.

Tablets

Huawei MediaPad 7 Lite

Το tablet της Huawei, ως σύνολο, δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρως αποτυχημένo, μιας και προσφέρει κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, όπως η παρουσία Cellular (3G) συνδεσιμότητας, για παράδειγμα. Εάν όμως συνυπολογίσετε τον "αδύναμο" μονοπύρηνο επεξεργαστή του και τη μέτριας ποιότητας κατασκευή του, τότε το MediaPad 7 Lite δεν δείχνει και πολύ επιτυχημένο. Πολύ περισσότερο, αν σκεφτείτε πως με τα ίδια χρήματα μπορείτε να αποκτήσετε ένα ανώτερο 3G tablet από άλλον κατασκευαστή.

Acer Iconia A500

Δεν πρόκειται για περίπτωση κλασικά αποτυχημένης συσκευής, μιας και το tablet της Acer διαθέτει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, έχει δύο βασικά μειονεκτήματα που σίγουρα μπορεί να επηρεάσουν την αξιολόγησή του: καταρχάς, είναι αρκετά βαρύ, με συνέπεια να μην μπορείτε να το κουβαλάτε μαζί σας και να το κρατάτε στο χέρι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά δεύτερον, η glossy οθόνη δεν είναι πολύ ευκρινής σε εξωτερικούς χώρους, δυσκολεύοντας την ανάγνωση. Τέλος, στα προηγούμενα να προσθέσουμε και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας που κινείται σε μέτρια επίπεδα.

Samsung Galaxy Note 10.1

Ακόμα μια συσκευή για την οποία αναρωτιόμαστε όχι εάν είναι καλή, αλλά για ποιο λόγο απέχει από το να είναι "η καλύτερη". Στα πλαίσια αυτά, συγκρινόμενη με άλλα μοντέλα της Samsung, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί και ως "αποτυχημένη". Τι εννοούμε; Καταρχήν, μάλλον απέχει πολύ από ό,τι η εταιρεία έχει ήδη κυκλοφορήσει, τόσο από πλευράς εμφάνισης όσο και από χαρακτηριστικά. Η οθόνη της είναι σαφώς κατώτερη από τις IPS retina ή Super Amoled οθόνες των ανταγωνιστών της, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι μέτρια και σε τελική ανάλυση, η τιμή του Galaxy Note είναι υψηλή. Με τα ίδια χρήματα, μπορείτε να αποκτήσετε ένα ανταγωνιστικό tablet, χωρίς τα μειονεκτήματα που προαναφέραμε.

Archos Arnova ChildPad 

Το Arnova ChildPad υποτίθεται πως είναι ένα Android tablet για παιδιά. Όμως, ο φιλικός προς την παιδική ηλικία σχεδιασμός του και οι προσπάθειες αντίστοιχης παραμετροποίησης που έχουν επιχειρηθεί, δεν φαίνονται να είναι αρκετά για να προσελκύσουν το κοινό αυτό. Η οθόνη του ChildPad είναι σχετικά θολή και σε γενικές γραμμές αγγίζει τη μετριότητα, ενώ το ηχείο είναι μέτριας ποιότητας και παράγει φτωχό ήχο. Επιπλέον, η μικρή διάρκεια ζωής της μπαταρίας και οι φτωχές επιδόσεις της συσκευής δεν συνεισφέρουν στη συνολική εικόνα του tablet. Τέλος, οι περιορισμένες εφαρμογές και η έλλειψη δυνατότητας πρόσβασης στο Google App Store αποτελεί βασικό μειονέκτημα, ιδίως για παιδιά κάπως μεγαλύτερης ηλικίας.

BlackBerry PlayBook 

Το PlayBook αποτελεί την κλασική περίπτωση tablet … διάττοντος αστέρος. Αν και η εν λόγω συσκευή διακρίθηκε αρχικά για το εξελιγμένο της hardware, το γρήγορο λειτουργικό της QNX και τον ταχύτατο browser, το BlackBerry PlayBook απέτυχε παταγωδώς. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, η εταιρεία πούλησε μόλις το 1/3 των αναμενόμενων συσκευών και έκτοτε οι πωλήσεις κατακρημνίστηκαν. Οι κάτοχοι της συσκευής θεωρούν πως η εταιρεία βιάστηκε να το κυκλοφορήσει, ενώ μια πρόσφατη αναβάθμιση στο software δεν άλλαξε σε τίποτα την κατάσταση.

Smartphones

Sony Xperia Ion 

Αν και πρόκειται για μια hi-tech συσκευή, διαθέτει κάποια μειονεκτήματα που… βγάζουν μάτι, όπως το γεγονός πως η έκδοση του Android που διαθέτει είναι το απαρχαιωμένο 2.3 Gingerbread. Από την άλλη πλευρά, ενώ το Xperia Ion διαφημίζει την 12Mpixels κάμερά του, η φωτογραφική ποιότητα είναι κατώτερη του αναμενομένου. Τέλος, να αναφέρουμε και τον διπύρηνο Qualcomm Snapdragon S3 επεξεργαστή, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα μια σχετική αργοπορία σε πιο απαιτητικές εφαρμογές.

LG Optimus Vu

Το LG Intuition, γνωστό και ως Optimus Vu, επιχείρησε με την κυκλοφορία του να "χτυπήσει" την αγορά του Samsung Galaxy Note II, χωρίς όμως να το επιτύχει. Βασικός λόγος γι' αυτό είναι το πολύ μεγάλο μέγεθός του. Παρόλο που και το Note II είναι εξίσου μεγάλο, τουλάχιστον είναι αρκετά λεπτό για να μπορείτε να το κρατήσετε στο ένα χέρι. Αντίθετα το Optimus Vu θα απαιτούσε χέρι… μπασκετμπολίστα. Αν και η 4:3 οθόνη του μπορεί να αποδειχτεί βολική στο browsing, σε γενικές γραμμές η συσκευή απλά δεν είναι καθόλου πρακτική, ιδίως στην περίπτωση που θέλετε να τη βάλετε στα γρήγορα σε μια τσέπη παντελονιού ή σακακιού.

Nokia Lumia 610 

Το Lumia 610 της Nokia, έχει κάποια βασικά μειονεκτήματα που το εντάσσουν στη λίστα των αποτυχημένων smartphones. Σε πρώτο επίπεδο είναι αργό σε ανταπόκριση και η οθόνη του είναι τουλάχιστον κατώτερη του μετρίου. Επιπλέον, η συσκευή ενσωματώνει έναν απηρχαιωμένο επεξεργαστή 800MHz με μόλις 256MB RAM, το οποίο καθιστά τη συσκευή ιδιαιτέρως αργή στο να μπορεί να μπορεί να ανταποκριθεί σε κάποια high end εφαρμογή ή παιχνίδι.


HTC Trophy

Το βασικό πρόβλημα του Trophy, σύμφωνα με τους κατόχους του, είναι η πολύ μικρή διάρκεια ζωής της μπαταρίας του. Αν και δείχνει εντυπωσιακό οπτικά, και παρ' όλο που διαθέτει ικανοποιητικό hardware (1GHz Scorpion CPU), δεν μπορεί να συγκριθεί με ανταγωνιστικές συσκευές. Ένα ακόμα μειονέκτημά του είναι και η 5Mpixels κάμερά του που κινείται σε μέτρια επίπεδα όσον αφορά την ποιότητα των φωτογραφιών. Τέλος, η έλλειψη εμπρόσθιας κάμερας αποτελεί μειονέκτημα, στο πλαίσιο μιας επαγγελματικής συσκευής.

Sony Ericsson Xperia Play

Παρ' όλο που το Xperia Play κυκλοφόρησε αρχικά με την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί πρωτίστως για διασκέδαση και gaming, η φτωχή ανάλυση της οθόνης του και το μικρό του μέγεθος διέψευσε τις προσδοκίες. Επιπλέον, η ταχύτητα απόκρισής του, δεν συνετέλεσε καθόλου στο σκοπό αυτόν. Να προσθέσουμε στα προηγούμενα και τον περιορισμένο αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος συνεπάγεται πως δεν θα μπορείτε να έχετε στη διάθεσή σας μεγάλη συλλογή παιχνιδιών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v