Back to School: Η τεχνολογία… στα θρανία

Το κουδούνι για τη νέα χρονιά χτύπησε, και τα θρανία απαιτούν πλέον τα κατάλληλα εργαλεία – ήτοι έναν επαρκή υπολογιστή. Δείτε τους παράγοντες που θα πρέπει να συνυπολογίσετε στην αγορά σας και προτάσεις αγοράς για κάθε… σχολική τσάντα. 
Back to School: Η τεχνολογία… στα θρανία
του Χρήστου Τζώρτζη

Το ημερολόγιο γράφει «Σεπτέμβριος». Τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο, και πρέπει να διασφαλίσετε πως διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία για να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ποια είναι, όμως, τα κριτήρια για να επιλέξετε σωστά το νέο υπολογιστικό gadget του;
Η απόκτηση ενός υπολογιστή (laptop ή desktop) δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια, ενώ στο πλαίσιο της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας κρίνεται σχεδόν εξίσου απαραίτητος με τα στυλό και τα βιβλία. 

Η επιλογή ενός κατάλληλου μηχανήματος δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση. Θα πρέπει να συνυπολογίσετε πληθώρα παραγόντων προτού καταλήξετε σε κάποιο που ταιριάζει στις ανάγκες του μαθητή. Παρακάτω θα βρείτε συμβουλές που καλό είναι να έχετε υπόψη σας, αλλά και έναν μικρό οδηγό αγοράς βάσει των αναγκών των σπουδαστών. Να τονίσουμε επίσης, πως τα ακόλουθα μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν λύσεις στην περίπτωση που απλά θέλετε να αναβαθμίσετε το υπάρχον σύστημά σας, κίνηση στην οποία προβαίνουν ολοένα και περισσότεροι χρήστες, εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας. 

Κριτήρια επιλογής


*Desktop, notebook ή tablet; 

Εφόσον η εργασία γίνεται στην τάξη ή σε βιβλιοθήκη, καλό είναι να επιλέξετε laptop για τους προφανείς λόγους φορητότητας. Τα tablets είναι προτιμότερα μέσα στην αίθουσα, μιας και είναι αθόρυβα και χωράνε άνετα στη σχολική τσάντα. Στην περίπτωση πάλι που η εργασία πραγματοποιείται κυρίως στο σπίτι και επιθυμείτε μεγάλη οθόνη, υψηλές επιδόσεις και το κόστος αποτελεί σημαντικό παράγοντα, θα προτείναμε να επιλέξετε ένα desktop σύστημα. 

*Κατάλληλος επεξεργαστής

Για ένα desktop σύστημα, δεν απαιτείται ο ταχύτερος επεξεργαστής – μια CPU των 1.6 ή 1.7GHz είναι αρκετή για σερφάρισμα και δουλειά γραφείου. Εφόσον βέβαια επιθυμείτε εργασίες multistasking, τότε θα πρέπει να επενδύσετε σε διπύρηνους ή τετραπύρηνους επεξεργαστές, όπως είναι οι Intel Core i5, i7 ή οι AMD Phenom II X4 ή X6. Για τα laptops, καλό είναι να προτιμήσετε έναν ισχυρό επεξεργαστή, που όμως δεν θα εξαντλεί την μπαταρία σας πολύ γρήγορα, π.χ. τους Intel Core i3 ή Core i5. 

*Κάρτα γραφικών 

Εφόσον η σχολική εργασία εξαντλείται στη βασική επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα, σερφάρισμα και e-mail, τότε ένα ενσωματωμένο τσιπ γραφικών θα είναι αρκετό. Εάν πάλι η ψηφιακή επεξεργασία βίντεο και το gaming αποτελούν βασική ενασχόληση, τότε χρειάζεστε μια κάρτα γραφικών αιχμής, όπως είναι οι ATI Radeon 5850 ή η Nvidia GeForce GTX 460 για desktops και αντίστοιχα η σειρά ATI Mobility Radeon 5000 ή η σειρά Nvidia GeForce 300M για laptops.

*Σκληρός δίσκος

Θα χρειαστείτε απαραιτήτως αποθηκευτικό χώρο, οπότε το desktop σας θα πρέπει να διαθέτει κατ’ ελάχιστο 500GB, και το laptop 320GB. Τσεκάρετε για συστήματα που διαθέτουν θύρα eSATA που δεν περιορίζεται από τις ταχύτητες του USB. Τέλος, το USB 3.0 αποτελεί το νέο στάνταρντ πρότυπο και είναι σαφώς πιο γρήγορο στη μεταφορά δεδομένων (τα νέα μοντέλα το ενσωματώνουν), ενώ είναι και συμβατό με το USB 2.0. 

*Ποσότητα μνήμης

Αναμφίβολα, το σύστημα που θα αποκτήσετε πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 4GB μνήμης. Πλέον, ακόμα και τα πιο οικονομικά συστήματα διαθέτουν την ποσότητα αυτή, η οποία κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για τις επιδόσεις. Εάν ένα laptop δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του 4GB, τότε θα προτείναμε να επιλέξετε κάτι άλλο. Εάν πάλι σκοπεύετε να αναβαθμίσετε το σύστημά σας, το κόστος για τη μνήμη δεν είναι δυσβάστακτο και σε αντιστάθμισμα οι επιδόσεις που θα έχετε αξίζουν το κάθε ευρώ. 

*Μέγεθος οθόνης

Θεωρείστε πως μια οθόνη LCD 22”-24” για το desktop σύστημά σας είναι απαραίτητη, αφενός από πλευράς όρασης και αφετέρου για να μπορεί ο μαθητής να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες απεικόνισης των ιστοσελίδων, ενός παιχνιδιού ή ακόμα και μιας ταινίας στον ελεύθερο χρόνο του. Εάν διαθέτετε χώρο και χρήματα, μια LCD 27”, ανάλυσης 1080p, θα κάνει τη διαφορά.
 
Στην περίπτωση των laptops, μια μεγάλη οθόνη σαφώς αποδεικνύεται πιο ξεκούραστη μετά από κάποιες ώρες εργασίας. Από την άλλη, προσθέτει βάρος στο σύστημα, επιβαρύνει την μπαταρία αλλά και το συνολικό κόστος του laptop. Το κλειδί είναι η ισορροπία ανάμεσα στο μέγεθος της οθόνης και στη φορητότητα, οπότε οι οθόνες 15” (ίσως και 13” για μικρότερους μαθητές) αποτελούν μια λογική επιλογή. 

*Software
 
Η πλειονότητα των χρηστών θα επιλέξει αναγκαστικά κάποια από τις διαφορετικές εκδόσεις των Windows 7 όταν αγοράσει ένα νέο desktop ή laptop. Ένα μέσων απαιτήσεων σύστημα πιθανότατα θα διαθέτει Windows 7 Home Premium, ενώ ένα netbook την έκδοση Windows 7 Starter Edition. Οι εκδόσεις Professional, Enterprise και Ultimate των Windows απευθύνονται σε πιο εξειδικευμένους χρήστες και επαγγελματίες. Θυμηθείτε πως μια 64-bit έκδοση των Windows 7 θα σας επιτρέψει πρόσβαση σε περισσότερα από 3GB μνήμης. 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έκδοση του Microsoft Office Home and Student 2010, η οποία απευθύνεται σε σπουδαστές, με οργανωμένο περιβάλλον εργασίας, ειδικά εργαλεία μορφοποίησης και γραφικών και ενισχυμένη ασφάλεια για τις εργασίες τους. Τέλος, το OpenOffice αποτελεί τη δωρεάν, ποιοτική και εναλλακτική πρόταση εφαρμογών γραφείου με ελληνικό περιβάλλον.

Προτάσεις για όλους

Αφού σταθήκαμε σε κάποια βασικά κριτήρια επιλογής desktop και laptop, καιρός είναι να εξειδικεύσουμε περαιτέρω, προσφέροντας κάποιες ενδεικτικές προτάσεις συστημάτων, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά τη στιγμή που γράφουμε, εστιάζοντας κυρίως στο χαμηλό και μέσο κόστος. 

Laptop 

*Toshiba Satellite C855-10M (€549)

Η οικονομική επιλογή από την Toshiba, για μαθητές που θέλουν ένα σύστημα για βασικές εργασίες γραφείου. Διαθέτει οθόνη 15.6”, διπύρηνο επεξεργαστή Intel Core i3 (2.30GHz), 4GB μνήμη RAM και 500GB σκληρό δίσκο. Επιπλέον, από πλευράς σύνδεσης, διαθέτει Bluetooth, Wi-Fi, θύρες HDMI, USB 3.0 και Card Reader. 

*HP Pavilion G6-1304 (€599)

Απευθύνεται σε χρήστες που επιθυμούν μια μέσου κόστους επιλογή, η οποία όμως διαθέτει πλούσια χαρακτηριστικά. Πλεονέκτημά του, η οθόνη 15.6" τεχνολογίας LED, ο διπύρηνος επεξεργαστής Core i3 2350M (2.20 GHz) και η κάρτα γραφικών AMD Radeon HD 7450M. Επιπλέον, ο σπουδαστής θα έχει στη διάθεσή του 4GB μνήμης, σκληρό δίσκο 500GB, Bluetooth, Wi-Fi, HDMI. 



*Sony Vaio E14A1S1E (€800)

Πλούσιο σε χαρακτηριστικά laptop, για πιο απαιτητικούς χρήστες, διαθέτει οθόνη 14" τεχνολογίας Vaio Display, διπύρηνο επεξεργαστή Intel Core i3 (2.30 GHz), 4GB RAM, κάρτα γραφικών AMD Radeon HD 7670M για ψυχαγωγία και παιχνίδια, σκληρό δίσκο 500GB καθώς και θύρες USB 3.0 και HDMI. 


 
*Apple Macbook Air MD223 (€1.149)

Εξαιρετικός συνδυασμός αισθητικής, φορητότητας και χαρακτηριστικών, αλλά σε πιο «τσουχτερή» τιμή, από ένα μηχάνημα που μπορεί να ενταχθεί κάλλιστα στην κατηγορία των Ultrabooks. Με οθόνη LED 11”, ζυγίζει μόλις λίγο επάνω από 1 κιλό, και ενσωματώνει διπύρηνο επεξεργαστή Intel Core i5 (1.7 GHz), 4GB μνήμης και Flash δίσκο 64GB. Επιπλέον, θα βρείτε Bluetooth, Wi-Fi, θύρες USB 3.0 και το λειτουργικό Mac OS X Lion της Apple. Απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και μαθητές για τους οποίους η φορητότητα και οι επιδόσεις αποτελούν τα πρωτεύοντα χαρακτηριστικά επιλογής συστήματος. 

*Alienware M14x-8159 (€1550)

Μια επιλογή που ξεφεύγει από την πεπατημένη, καθώς έχει χαρακτηριστεί το πρώτο ultra-mobile gaming laptop. Απευθύνεται σε σπουδαστές που εκτός από… πρώτοι στα μαθήματα είναι και κορυφαίοι gamers. Για του λόγου το αληθές, το laptop αυτό ενσωματώνει Intel Core i5-2430M 2.40 GHz, 6GB μνήμης, Nvidia GeForce GT 555M κάρτα γραφικών, οθόνη LED 14" και πάμπολλα ακόμα χαρακτηριστικά. 

Desktop 


*HP 7300 Elite Microtower XT236EA-CP (€599)

Μια οικονομική επιλογή desktop συστήματος, για τους μαθητές που ενδιαφέρονται κυρίως για βασικές εργασίες γραφείου και σερφάρισμα στο Internet. Το σύστημα της HP ενσωματώνει διπύρηνο Intel Core i3 2120 στα 3.30 GHz, σκληρό δίσκο 500GB, 2GB μνήμη, καθώς και θύρα USB 3.0. 

*Dell Optiplex 990 ΜΤ (€850)

Πρόκειται για ένα Mini Tower, σε τιμή μη απαγορευτική, το οποίο όμως διαθέτει χαρακτηριστικά που απευθύνονται σε σπουδαστές που ενδιαφέρονται για το «κάτι παραπάνω» από απλές εργασίες γραφείου. Με επεξεργαστή Intel Core i7-2600 (3.40GHz), 4GB μνήμης, σκληρό δίσκο 500GB και ένα πλήρες σετ θυρών επέκτασης, θα προσφέρει στο χρήστη την απαιτούμενη ισχύ. 

Tablets 

Μοντέρνα, εντυπωσιακά και αγαπημένα ιδίως στις νεαρότερες ηλικίες, τα tablets έχουν κατακτήσει τη θέση τους στις καρδιές και στις… τσάντες των μαθητών του σήμερα. Κυρίαρχα προσόντα τους η φορητότητα, η ευχρηστία και αίσθηση του all-in-one της συσκευής. Στην πρώτη θέση φυσικά το Apple iPad, με την εκπληκτική οθόνη Retina 9.7", τον διπύρηνο επεξεργαστή του, την 5Mpixel κάμερα και τις 200.000 εφαρμογές στο App Store. Εξαιρετικά δημοφιλής είναι και η σειρά Galaxy ΙΙ της Samsung, με διπύρηνους και τετραπύρηνους επεξεργαστές για παιχνίδια και εφαρμογές, με λειτουργικό Android 4.0 και σε εκδόσεις των 7” και 10”. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v