Instagram: Τι κάνει, πια, αυτό το πράγμα;

Γιατί έχουν τρελαθεί οι πάντες με μια εφαρμογή που κάνει τις φωτογραφίες να δείχνουν παλιές; Τι διαφορά έχουν τα φίλτρα μεταξύ τους, και πώς θα χρησιμοποιήσετε το καθένα από αυτά; Όσα θέλετε να ξέρετε για το Instagram, αλλά δε ρωτάτε για να μην σας πουν hipster.
Instagram: Τι κάνει, πια, αυτό το πράγμα;
της Ηρώς Κουνάδη

Τις βλέπεις, πλέον, παντού: τετράγωνες φωτογραφίες, σε αποχρώσεις sepia ή άλλης παλιακής χρωματικής παλέτας, με στρογγυλεμένες/ φαγωμένες/ σκισμένες γωνίες. Στολίζουν τα προφίλ των φίλων σου στο Facebook, τα εξώφυλλα των αγαπημένων σου free press, τα sites των μπαρ που συχνάζεις. Και το παράδοξο είναι ότι σου φαίνονται όλες καλές. Έγιναν ξαφνικά όλοι φωτογράφοι, ή εφευρέθηκε επιτέλους το πρόγραμμα που φτιάχνει καλές φωτογραφίες; Όχι, αυτό υπάρχει καιρό, λέγεται PhotoShop, και χρειάζεται ώρες μελέτης για να καταφέρεις να καταλάβεις πώς κάνει τι.

Για την ακρίβεια, αν τις προσέξεις, οι φωτογραφίες δεν είναι ακριβώς «καλές»: Πολλές είναι σκοτεινές, θολές, εστιασμένες σε λάθος σημείο, με κακό κάδρο ή και όλα αυτά μαζί. Πρέπει, όμως, να τις προσέξεις για να το παρατηρήσεις, κι αυτό θα συμβεί αρκετή ώρα αφού έχεις πατήσει το “like”. Αυτό που σε έκανε να το πατήσεις, είναι το φίλτρο (λέξη μαγική στον κόσμο του Instagram, συνηθίστε την γιατί από εδώ και πέρα θα την ακούτε συχνά) το οποίο την έκανε να μοιάζει με τις παλιές φωτογραφίες των γονιών σου από τα ‘70s, και που της έδινε μια εσάνς μελαγχολικού ρομαντισμού –περίπου με τον τρόπο που είναι μελαγχολικά ρομαντικό ένα δάσος το φθινόπωρο.

«Το μυαλό μας έχει προγραμματιστεί να εκτιμά οτιδήποτε παλιό, να του δίνει αυτομάτως την αξία αυτού που λέμε “κλασικό”. Δεν τις βρίσκεις ωραίες τις φωτογραφίες του Instagram, συλλεκτικές τις βρίσκεις. Απλώς δεν το καταλαβαίνεις» μου έλεγε πρόσφατα φίλος φωτογράφος. Ό,τι και αν είναι αυτό που έχει ενθουσιάσει τα τριάντα εκατομμύρια των χρηστών του Instagram, σίγουρα δεν άφησε αδιάφορο τον Mark Zuckerberg, ο οποίος πλήρωσε το αστρονομικό ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για να το αποκτήσει.

Τι είναι, λοιπόν, αυτή η εφαρμογή για την οποία μιλά όλος ο κόσμος τελευταία, και πώς θα τη χρησιμοποιήσετε για να ομορφύνετε τις φωτογραφίες σας;

Τι είναι το Instagram;

Το Instagram είναι μια εφαρμογή την οποία κατεβάζετε δωρεάν (από το App Store ή το Google Play) στο κινητό σας –προς το παρόν υποστηρίζονται iPhone και Android, νέες εκδόσεις για περισσότερα smartphones αναμένονται σύντομα– και η οποία σας επιτρέπει να τραβάτε, να επεξεργάζεστε και να μοιράζεστε με γνωστούς κι αγνώστους, online, φωτογραφίες.

Η επεξεργασία, βέβαια, μακράν απέχει από την περίπλοκη διαδικασία που σας έχει μάθει να σκέφτεστε αμέσως το Photoshop. Αυτό που μπορείτε να κάνετε στις φωτογραφίες σας με το Instagram είναι να «περάσετε» επάνω τους ένα από τα 17 φίλτρα του –καθένα εκ των οποίων έχει διαφορετικό εφέ, όπως θα δούμε αναλυτικά παρακάτω– και, προαιρετικά, να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο σημείο της φωτογραφίας για να εστιάσετε, «θολώνοντας» την υπόλοιπη. Πατάτε share, την ανεβάζετε στη γιγάντια database του Instagram, την κάνετε αν θέλετε και post στο Facebook και… τέλος. Απλούστατο; Ναι. Αδιάφορο, όμως, ακούγεται μόνο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε και να εθιστείτε.

Τα φίλτρα του Instagram: Τι εφέ να (πρωτο)διαλέξω;

#1 Amaro

Τι κάνει:
Μιμείται το εφέ του αυξημένου exposure (σαν να τραβήξατε την φωτογραφία έχοντας το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής ανοιχτό για περισσότερη ώρα), προσθέτοντας φως στη φωτογραφία.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Όσο πιο σκούρα είναι η φωτογραφία, τόσο εντυπωσιακότερο θα είναι το αποτέλεσμα –το οποίο μοιάζει με αυτό μιας τυπωμένης φωτογραφίας που αφέθηκε για πολλή ώρα στον ήλιο.

#2 Rise

Τι κάνει: «Ζεσταίνει» την φωτογραφία, αυξάνοντας ελάχιστα το exposure και προσθέτοντας μια ελαφρώς κιτρινωπή απόχρωση.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Σε πορτραίτο προσώπου με ατέλειες –καλύπτονται στη στιγμή.

#3 Hudson

Τι κάνει:
Προσθέτει ψυχρή απόχρωση, τονίζει τις σκιές και αλλάζει τον φωτισμό, κάνοντας τον να δείχνει πιο «παγωμένος». Η φωτογραφία στα αριστερά, για παράδειγμα, θα μπορούσε να έχει τραβηχτεί μια ζεστή, φθινοπωρινή μέρα, ενώ εκείνη στα δεξιά λέει αμέσως «χειμώνας και κρύο».
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα όταν φωτογραφίζετε αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος αντικείμενα.

#4 X-Pro II

Τι κάνει:
Προσθέτει λεπτό περίγραμμα, αυξάνει το κοντράστ και προσθέτει χρυσαφένια απόχρωση. Είναι το φίλτρο που θα αγαπούσε ο Andy Warhol.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Σε πορτραίτα, ή για να προσδώσετε pop-art αισθητική, σε οποιαδήποτε φωτογαφία σας.

#5 Sierra

Τι κάνει: Αυξάνει το exposure, μειώνει το κοντράστ, προσδίδει μια «συννεφιασμένη» αίσθηση –κάπως σαν να βλέπεις την εικόνα σε όνειρο.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Σε νεκρά φύση και φωτογραφίες τοπίων.

#6 Lo-Fi

Τι κάνει: Αυξάνει το saturation, «ζεσταίνει» τα χρώματα και σκληραίνει τις σκιές. Βασικά, ό,τι θα έκανε το “auto-enhance” σε ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Σε φαγητό –αν επιμένετε να φωτογραφίζετε το φαγητό σας με το Instagram, όπως κάθε hipster που σέβεται τον εαυτό του.

#7 Earlybird

Τι κάνει: «Ζεσταίνει» την φωτογραφία, προσθέτει sepia αποχρώσεις κάνοντας την φωτογραφία να δείχνει παλιά.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Στις φωτογραφίες των hipster φίλων σας, με το τσιγάρο στα αγέλαστα χείλη τους.

#8 Sutro

Τι κάνει: «Καίει» τις άκρες της φωτογραφίας, τονίζει τις σκιές και προσθέτει ένα σκοτεινό, gothic εφέ.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Αν συναντήσετε βαμπίρ στο δρόμο σας, και θέλετε να τα φωτογραφήσετε.

#9 Toaster

Τι κάνει:
Θολώνει το κέντρο της φωτογραφίας, προσθέτει ροδακινί αποχρώσεις και έντονες σκιές, φωτίζει την φωτογραφία αρκετά ώστε να μοιάζει καμένη.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Σε φωτογραφίες όπως αυτή του παραδείγματος, για να τονίσετε ένα πρόσωπο ή αντικείμενο στο κέντρο της φωτογραφίας –προσέξτε πώς το φως συγκεντρώνεται γύρω από το παιδί στο κέντρο.

#10 Brannan

Τι κάνει: Αυξάνει τόσο το exposure όσο και το κοντράστ, προσθέτει μεταλλική απόχρωση. Τονίζει τα έντονα χρώματα, απαλύνοντας τα ουδέτερα –το αποτέλεσμα θυμίζει φωτογραφία του 19ου αιώνα.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Οπουδήποτε θέλετε να προσδώσετε δράμα –είτε σε μακρινές λήψεις είτε σε close-ups.

#11 Inkwell

Τι κάνει: Απαλείφει εντελώς τα χρώματα, κάνοντας την φωτογραφία ασπρόμαυρη, με μηδενικό saturation. Απλά και ήσυχα.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Οπουδήποτε έχετε ενδιαφέρουσες σκιές και παιχνίδια με το φως. Ταιριάζει τέλεια σε φωτογραφίες που περιλαμβάνουν κεριά, κηροπήγια, πολυελαίους ή άλλες πηγές φωτός.

#12 Walden

Τι κάνει: Αυξάνει το exposure, προσθέτει κιτρινωπή απόχρωση, γλυκαίνει τον φωτισμό της φωτογραφίας.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Σε φωτογραφίες με «σκληρό» φωτισμό, σε εξωτερικές λήψεις και σε πορτραίτα παιδιών.

#13 Hefe

Τι κάνει: Αυξάνει το contrast και το saturation, προσθέτει πλαίσιο στη φωτογραφία. Μοιάζει αρκετά με το Lo-Fi, αλλά με ελαφρώς μειωμένο saturation.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Για να τονίσετε ζωηρά χρώματα.

#14 Valencia

Τι κάνει: Αυξάνει το exposure, «ζεσταίνει» τα χρώματα, ξεθωριάζοντάς τα ελαφρώς.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Σε οποιαδήποτε φωτογραφία θέλετε να κάνετε να μοιάζει παλιά. Ταιριάζει τέλεια σε πολυκαιρισμένα κτίρια, όπως αυτό της φωτογραφίας.

#15 Nashville

Τι κάνει: Αυξάνει το exposure, μειώνει το κοντράστ, «ζεσταίνει» τα χρώματα. Δίνει την εντύπωση που θα έδινε και ένα ζευγάρι ροζ γυαλιά.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Σε οτιδήποτε θέλετε να κάνετε να μοιάζει (ή είναι από μόνο του) ρομαντικό.

#16 1977

Τι κάνει: Αυξάνει το exposure, προσθέτει κοκκινωπές αποχρώσεις. Κάνει τις φωτογραφίες σας ίδιες με εκείνες των γονιών σας από τα ’70s.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Σε φωτογραφίες με λεπτομέρεια, και τρισδιάστατες σκηνές –γιατί μερικές φορές μπορεί να κάνει την πόζα σας να μοιάζει επίπεδη.

#17 Kelvin

Τι κάνει: Αυξάνει το saturation, «ζεσταίνει» τα χρώματα, προσδίδοντας το εφέ που έχουν οι φωτογραφίες που τραβάτε κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.
Πού να το χρησιμοποιήσετε: Είναι ένα από τα πιο περίεργα, και πιο δύσκολα να ταιριάξουν στις φωτογραφίες σας, φίλτρα του Instagram. Δοκιμάστε το σε φωτογραφίες που έχουν από μόνες τους αρκετό φως.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v