Ακολουθώντας την κίνηση του ματιού

Η Opel δείχνει το μέλλον στα συστήματα καθοδηγούμενου φωτισμού, μέσα από το πρωτοποριακό σύστημα LED matrix light.
Ακολουθώντας την κίνηση του ματιού
του Σπύρου Ρέκκα

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια της νυχτερινής οδήγησης είναι η απόδοση των φώτων του αυτοκινήτου και η κατεύθυνση που έχουν οι δέσμες των φωτιστικών σωμάτων. Οι εταιρείες στη προσπάθεια τους, να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερο φωτισμό ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, αναπτύσσουν πολύπλοκα συστήματα τα οποία έχουν πολλές δυνατότητες προσαρμογής των ικανοτήτων τους.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η δημιουργία μιας νέας τεχνολογίας η οποία αντιλαμβάνεται τις κινήσεις των ματιών του οδηγού και ρυθμίζει την κατεύθυνση των φώτων της μεγάλης σκάλας. Η Opel δείχνει το μέλλον στα συστήματα καθοδηγούμενου φωτισμού. Η τρίτη γενιά συστήματος προσαρμοζόμενου φωτισμού LED matrix light σύντομα θα μπει στη μαζική παραγωγή. Απαρτίζεται από μια κάμερα η οποία εφοδιάζεται με περιφερειακούς αισθητήρες υπερύθρων και κεντρικές φωτοδιόδους μέσω των οποίων μπορεί να ‘σαρώνει’ την κίνηση των ματιών του οδηγού πάνω από 50 φορές το δευτερόλεπτο στο ημίφως και στο σκοτάδι. Με πολύ ταχύτερη επεξεργασία και μετάδοση δεδομένων, οι ενεργοποιητές των προβολέων αντιδρούν άμεσα, εκτελώντας οριζόντιες και κάθετες ρυθμίσεις. Μόνο ένα πρόβλημα παρέμενε άλυτο.

Στην πράξη, τα μάτια του οδηγού απόλυτα φυσικά και ασυναίσθητα εστιάζουν από το ένα σημείο στο άλλο. Επομένως, εάν οι προβολείς ήταν ελεύθεροι να ακολουθούν με ακρίβεια αυτή την κίνηση, η δέσμη θα κινούνταν σπασμωδικά – κάτι εξουθενωτικό για τον οδηγό και τους άλλους χρήστες των δρόμων. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, δημιουργήσαω έναν προηγμένο αλγόριθμο καθυστέρησης που διασφαλίζει ομαλή κίνηση της δέσμης.
Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι ο ανιχνευτής κίνησης ματιού δεν χρειάζεται να σεταριστεί ατομικά για ένα συγκεκριμένο οδηγό. Το σύστημα λειτουργεί τέλεια με οποιονδήποτε βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, ανεξαρτήτως διαστάσεων. Ακόμα και αν ο οδηγός στιγμιαία αφαιρεθεί χάνοντας επαφή με το δρόμο, παρέχεται πάντα φωτισμός στην κατεύθυνση του ταξιδιού. Και αυτό επειδή η μεσαία σκάλα είναι προγραμματισμένη να διασφαλίζει έναν ελάχιστο βαθμό κατάλληλου φωτισμού.
 
Παράλληλα με την αναβάθμιση της μελλοντικής γενιάς φωτισμού με παρακολούθηση ματιού, οι μηχανικοί της Opel ολοκληρώνουν τις τελευταίες δοκιμές έγκρισης του συστήματος φωτισμού επόμενης γενιάς για προσεχή μοντέλα Opel. Το LED matrix light προσφέρει αντιθαμβωτική λειτουργία μεγάλης σκάλας, που προσαρμόζεται αυτόματα και συνεχώς σε ποικίλες συνθήκες κυκλοφορίας. Χρησιμοποιεί την εμπρός κάμερα Opel Eye, αλλά με μεγαλύτερη ακρίβεια και βελτιωμένη ικανότητα προσαρμογής. Όταν ανιχνεύονται πηγές φωτός από αντίθετα ερχόμενα ή προπορευόμενα οχήματα, ανεξάρτητες λυχνίες LED στη σχετική ζώνη απενεργοποιούνται, ενώ ο υπόλοιπος δρόμος παραμένει φωτισμένος. Αυτό το σύστημα φωτισμού της Opel κάνει τη νύχτα μέρα για τους οδηγούς χωρίς να ‘τυφλώνει’ τους άλλους χρήστες των δρόμων και θα λανσαριστεί τους επόμενους 18 μήνες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v