Εορταστικές προσφορές: Γίναμε... Λονδίνο

Η οικονομική κρίση και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών έχουν οδηγήσει σε σημαντική ύφεση της αγοράς, με αποτέλεσμα πολλοί καταστηματάρχες να προχωρούν -άτυπα ή μη- σε σημαντικές προσφορές που αξίζει να λάβουμε υπ'όψιν μας ενόψει των χριστουγεννιάτικων δώρων. Συγκεντρώσαμε τις πιο αξιόλογες.
Εορταστικές προσφορές: Γίναμε... Λονδίνο
των Πέννυ Κούτρα, Έλενας Μπούλια

Πρώιμες εκπτώσεις, προσφορές και bazaar στα εμπορικά καταστήματα έφερε η οικονομική κρίση αλλά και τα επεισόδια της τελευταίας περιόδου, καθώς οι επιχειρήσεις, προκειμένου να προσελκύσουν καταναλωτές, είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών. Η αγορά στο κέντρο της Αθήνας, πάντως, ανάκαμψε τις τελευταίες μέρες και οι καταστηματάρχες είναι πλέον πιο αισόδοξοι για την περίοδο των Χριστουγέννων. 

Αν και από τις 15 Δεκεμβρίου και μετά, βάσει νόμου απαγορεύονται οι όποιες προσφορές και εκπτώσεις καθώς απέχουμε μόλις ένα μήνα πριν την κανονική έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, ο εμπορικός κόσμος φαίνεται διατεθειμένος να συνεχίσει την τακτική των «σιωπηλών» εκπτώσεων.

Ήδη, η αλυσίδα Βάρδας προσφέρει έκπτωση 20% ενώ τα καταστήματα γυναικείας ένδυσης Anna Riska προβαίνουν σε μείωση τιμών έως 40%. Την ίδια τακτική με ποσοστό έκπτωσης 40% ακολουθεί η αλυσίδα γυναικείων ρούχων Karen Millen, η οποία για τα παλτά περιορίζει την έκπτωση της στο ποσοστό του 30%.
 
Για τα καλά έχουν ξεκινήσει και οι εκπτώσεις στα La Redoute που έχουν ήδη βάλει ένα -50% στα είδη τους.

Εκπτώσεις έως 20% προσφέρει η αλυσίδα υπόδυσης Πετρίδης ενώ εκπτώσεις ύψους 20% προσφέρουν και τα πολυκαταστήματα Attica σε όσους πραγματοποιούν αγορές άνω των 500 ευρώ μέσω πιστωτικής κάρτας της Citibank. Στα Nine West, με αγορές από 100 έως 200 ευρώ σας δίνεται μία δωροεπιταγή των 10 ευρώ για τις επόμενες αγορές σας. Προσφορές και εκπτώσεις πάνω από συγκεκριμένο τζίρο πραγματοποιούν και τα πολυκαταστήματα Notos Galleries και Notos Galleries Home. Εκπτώσεις της τάξης του 20%-30% προσφέρουν επίσης τα καταστήματα Sotris, από την high end αγορά ένδυσης.

Ακόμα μεγάλες προσφορές θα βρείτε και στα περισσότερα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, όπως π.χ. στο Πλαίσιο, στον Κωτσόβολο, στο Media Markt, αλλά και στο E-Shop.gr. Άλλωστε, οι κάτοχοι της κάρτας Diners θα μπορούν στο εξής να απολαμβάνουν 10% έκπτωση και 12 άτοκες δόσεις στις αγορές τους στα καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών.
 
Τέλος, κάποια καταστήματα που κάνουν προσφορές στα είδη σπιτιού και δώρων είναι το Omnishop, το οποίο διανύει 10ήμερο προσφορών στα ποτήρια, το Palladium που επίσης διανύει 10ήμερο προσφορών.

Πέραν των γνωστών περιπτώσεων, ωστόσο, αρκετοί έμποροι επιλέγουν να προσφέρουν κατά το δοκούν έκπτωση στον υποψήφιο πελάτη, όταν αυτός ενδιαφερθεί για την απόκτηση συγκεκριμένων ειδών.

Οι εκπτώσεις αυτές είναι προϊόν «παζαριού» και εν ολίγοις δεν προσδιορίζονται εξ αρχής. Εξαρτώνται από το είδος αλλά και το ύψος των συνολικών αγορών που προτίθεται να κάνει κανείς. Ετσι η έκπτωση διαφοροποιείται και είναι υψηλότερη, αν το προιόν είναι «μόδας» και άρα πρέπει να εξαντληθεί εντός της περιόδου, ή αν ο καταναλωτής κάνει «μεγάλο» λογαριασμό.

Σε συνοικιακά μάλιστα καταστήματα, οι προσφορές είναι ακόμα εμφανέστερες, αφού οι έμποροι προσφέρουν μισή τιμή σε όποιον αγοράσει τρία τεμάχια ανά είδος (π.χ. τρία παντελόνια ή πουλόβερ) ή προσφέρουν ένα από όλα ως δώρο, κινητοποιώντας τον αγοραστή.

Αυτό τουλάχιστον μας έδωσαν να συμπεράνουμε κάποιες σύντομες βόλτες που πραγματοποιήσαμε σε ορισμένες μεγάλες αγορές της Αθήνας, στις οποίες όταν ρωτούσαμε την τιμή ενός είδους η επόμενη απόκριση θα ήταν είτε «Αλλά θα σας κάνω κάτι καλύτερο» ή «Και μπορείτε να το βάλετε σε άτοκες δόσεις». Επομένως, ενόψει των χριστουγεννιάτικων δώρων που πρόκειται να αγοράσετε, και εφόσον αυτά δε μπορούν να περιμένουν μέχρι τις εκπτώσεις, έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι η αγοραστική δύναμη του μετρητού είναι σαφώς ισχυρότερη αυτές τις εποχές, ενώ δεν πρέπει να διστάσετε να «παζαρέψετε» κάποιο προϊόν εφόσον μπορείτε.

Προσφορές δεν είδαμε ακόμα σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που λειτουργούν και στο εξωτερικό, όπως τα Zara, Benetton, Sisley, Bershka, Mango, ίσως γιατί η κρίση δεν έχει χτυπήσει τόσο τα μικρομεσαία καταστήματα ένδυσης που έχουν καθιερωθεί όπως αυτά, αλλά, αντιθέτως, κάποιες προσφορές είδαμε στα πολύ πιο οικονομικά Sprider.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v