@HOMEΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Απλές καλοκαιρινές συνταγές που μυρίζουν Ελλάδα

Όχι, δεν θα σας βάλουμε να φτιάξετε ρεβιθάδα που μαγειρεύεται για 12 ώρες. Ιδού πέντε πανεύκολες, γρήγορες καλοκαιρινές συνταγές που μοσχομυρίζουν παράδοση.

Απλές καλοκαιρινές συνταγές που μυρίζουν Ελλάδα

Οι ομελέτες αποκτούν γεύση απ’ τα Επτάνησα, οι πίτες παραδοσιακά υλικά απ’ την Κίμωλο, τα κεφτεδάκια γίνονται αριστουργήματα με άρωμα Σαντορίνης και τα λαχανικά μεταμορφώνονται σε comfort food με… τον κρητικό τρόπο. Ιδού πέντε πανεύκολες συνταγές για καλοκαιρινό φαγάκι που μυρίζουν ελληνική παράδοση.

Ντοματοκεφτέδες
Υλικά:
7 ντομάτες ξεφλουδισμένες, 2 κρεμμύδια τριμμένα, 200 γρ. τυρί φέτα, 1 κλωνάρι δυόσμο, 1/2 φλυτζάνι αλεύρι, λάδι για το τηγάνισμα , αλάτι –πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τις βάζουμε σε σουρωτήρι και τις αφήνουμε λίγο να στραγγίξουν. Ρίχνουμε σε μία λεκάνη τα κρεμμύδια, το δυόσμο, το αλεύρι, τις ντομάτες (τις στύβουμε ώστε να μην έχουν πολλά υγρά), το τυρί φέτα λιωμένο με ένα πιρούνι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει αφράτο. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 ώρα. Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό λάδι να κάψει. Παίρνουμε με ένα κουτάλι μείγμα και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Το αφήνουμε μέχρι να ροδίσουν οι ντοματοκεφτέδες και από τις δύο πλευρές. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας ώστε να στραγγίξουν και τους σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ 



Καλοκαιρινή στραπατσάδα
Υλικά:
2-3 πιπεριές πράσινες (κομμένες σε ροδέλες), 2 ντομάτες (πολτοποιημένες στο μούλτι), 2 αυγά (χτυπημένα), λίγη φέτα (περίπου 2-3 σπιρτόκουτα, τριμμένη), λίγη ρίγανη, ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε τις πιπεριές μέχρι να ψιλοροδίσουν, ρίχνουμε την ντομάτα στο σκεύος, μαζί με τις πιπεριές και περιμένουμε λίγο (2-3 λεπτά) μέχρι να φύγουν τα πολλά ζουμιά της ντομάτας. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τα αυγά και συγχρόνως ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 2 λεπτά περίπου και στην συνέχεια το βγάζουμε από την φωτιά. Αφού το βγάλουμε απ’ τη φωτιά, τρίβουμε και την φέτα μέσα και ανακατεύουμε καλά.
Η συνταγή είναι από εδώ 

Λαδένια (Κιμώλου)
Υλικά:
Για την Ζύμη: 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 50 γρ. αλεύρι σκληρό, 320 ml νερό περίπου, 8 γρ. ξερή μαγιά, 50 ml ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. ζάχαρη, ½ κ.γλ. αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστείτε: 2-3 μεγάλα κρεμμύδια, 6 μεγάλες ντομάτες, 100 ml ελαιόλαδο περίπου, χοντρό αλάτι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το ζυμάρι: Σε ένα μπώλ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μια λακούβα και προσθέτουμε την μαγιά και την ζάχαρη. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουμε μια απαλή, μεταξένια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου. Κόβουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο ταψί αλείφουμε αρκετό ελαιόλαδο, βάζουμε μέσα το ζυμάρι και πιέζουμε με τα χέρια μέχρι να ανοίγει προσθέτοντας και πάλι ελαιόλαδο στην επιφάνεια. Προσθέτουμε από πάνω τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε στους 200°C Κελσίου για 10 λεπτά και κατόπιν στους 180°C Κελσίου για 30-35 λεπτά. Σερβίρεται ζεστή και κρύα.
Η συνταγή είναι από εδώ 



Φρουτάλια (Άνδρου)
Υλικά:
6 αυγά, 3 βρασμένες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους, 3 μέτρια κολοκύθια κομμένα σε λεπτές φέτες, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1/3 φλ. φρέσκο γάλα, 1/2 φλ. τρίμματα φέτας ή ανθότυρου, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, λίγος άνηθος ψιλοκομμένος
Εκτέλεση:
Για τη φρουτάλια, σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τις πατάτες, να μελώσουν (όχι να κάνουν κρούστα), για 3΄-4΄. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις λεπτές φέτες κολοκυθιού και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 3΄- 4΄. Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά µε σύρμα, να ενωθούν, προσθέτουμε τη φέτα, το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον άνηθο. Στο τέλος, προσθέτουμε και το γάλα. Περιχύνουμε τις πατάτες και τα κολοκύθια µε το μείγμα των αυγών. Ανακινούμε το τηγάνι από το χερούλι, δυναμώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και σκεπάζουμε µε καπάκι το τηγάνι. Αφήνουμε τη φρουτάλια να ψηθεί για 5΄. Με προσοχή, την αναποδογυρίζουμε µε το καπάκι ή µε ένα μεγάλο, ρηχό πιάτο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 3΄-4΄. Αδειάζουμε τη φρουτάλια σε πιατέλα και την κόβουμε σε τρίγωνα. Σερβίρουμε µε ντοµατοσαλάτα και φέτα.
Η συνταγή και η φωτό είναι από εδώ

Χανιώτικο μπουρέκι
Υλικά:
1 αυγό, 90 γρ. αλεύρι, 200 γρ. γάλα, 280 γρ. πατάτες σε λεπτές φέτες, 200 γρ. ξινομυζήθρα, 200 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο, δυόσμος ψιλοκομμένος, 240 γρ. κολοκύθι σε λεπτές φέτες, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα ταψί με λαδόκολλα, τοποθετούμε 1 τσέρκι με διάμετρο 22 εκατοστά. Στρώνουμε τις πατάτες στο τσέρκι, αλατίζουμε και συνεχίζουμε τοποθετώντας εναλλάξ τα 160 γραμμάρια τυριού, την ξινομυζήθρα, τον δυόσμο και το κολοκύθι. Συνεχίζουμε μέχρι να στρώσουμε όλα τα υλικά. Σ΄ένα μπολ, ρίχνουμε το γάλα και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε. Πιέζουμε λιγάκι τα υλικά στο τσέρκι και περιχύνουμε με το μείγμα του αυγού. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του μπουρεκιού με 40 γραμμάρια κίτρινο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου μέχρι να μαγειρευτούν τα λαχανικά και η επιφάνεια να πάρει ένα έντονο χρυσαφί χρώμα (περίπου 30 λεπτά).
Η συνταγή είναι από εδώ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ιδεολόγος είναι κάποιος που έβαλε σκοπό του να κάνει τον άνθρωπο καλύτερο από την ανθρωπότητα."

Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

  • 1912 - Απελευθέρωση της Βέροιας

    1978 - Ο Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλας γίνεται Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'

© 2002-2017 MEDIA2DAY