Λαχταριστές συνταγές για σπιτική πίτσα

Θέλετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε τη δική σας, νόστιμη και υγιεινή, πίτσα; Έχουμε τις καλύτερες συνταγές για να γλείφετε τα δάχτυλά σας.
Λαχταριστές συνταγές για σπιτική πίτσα
Εύκολη σπιτική πίτσα
από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά:
Για τη ζύμη:
3/4 του ποτηριού χλιαρό νερό, 1/4 του κύβου νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή, 1 αυγό, 1 κ.σ. βούτυρο
στη μύτη του κουταλιού αλάτι , 1 πρέζα πιπέρι, 1 πρέζα ξύδι, αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη σάλτσα:
Κέτσαπ ή 1 κουτί ψιλοκομμένες τομάτες

Για τα toppings:
20 φέτες ζαμπόν, 20 φέτες γκούντα, 5 φέτες μπέικον, 2 πιπεριές κομμένες σε λωρίδες,
μανιτάρια 

Συμπληρωματικά:
Μουστάρδα, ρίγανη

Εκτέλεση:
Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, το βούτυρο και το αυγό και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Έπειτα ρίχνουμε λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός και μετά ρίχνουμε το πιπέρι, το ξύδι και το αλάτι (το αλάτι είναι καλό να μπαίνει προς το τέλος της ζύμης γιατί όταν μπαίνει εξ αρχής δεν βοηθά τη μαγιά στο φούσκωμα). Συνεχίζουμε ρίχνοντας αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να μην κολλάει στα χέρια.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς. Απλώνουμε τη ζύμη μας σε βουτυρωμένο ταψί (προαιρετικά πασπαλίζετε το ταψί και με λίγο αλεύρι) είτε με τα χέρια είτε με τη βοήθεια πλάστη, ωθούμε τη ζύμη να πιάσει και λίγο από τα τοιχώματα του ταψιού.

Στρώσιμο υλικών πίτσας: απλώνουμε με ένα πινελάκι πάνω στη ζύμη μας μουστάρδα (μην είστε διστακτικοί δίνει μια ωραία γεύση στη ζύμη), έπειτα στρώνουμε τις φέτες του ζαμπόν, πάνω από το ζαμπόν ρίχνουμε την κέτσαπ (όσο χρειαστεί για να αλειφτούν όλες οι φέτες του ζαμπόν) ή το κουτί με τις ψιλοκομμένες ντομάτες αφού όμως τις έχουμε βράσει με λίγη ζάχαρη και αλάτι και έχουν φύγει τα πολλά υγρά. Πασπαλίζουμε με ρίγανη (προσοχή μην το παρακάνετε και σας πικρίσει), συνεχίζουμε με το μπέικον, τα μανιτάρια και τις πιπεριές και στο τέλος στρώνουμε από πάνω το γκούντα. Μπορείτε αν θέλετε να ρίξετε και κομματάκια βούτυρο στο τέλος.

Ψήσιμο: βάζουμε την πίτσα μας στον προθερμασμένο φούρνο και την αφήνουμε στην ίδια θερμοκρασία μέχρι να δούμε ότι η ζύμη μας έχει φουσκώσει, τότε ανεβάζουμε θερμοκρασία στους 200 βαθμούς (αντιστάσεις πάνω κάτω, ο αέρας δεν συνιστάται γιατί ξεραίνει την πίτσα). Ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα τον τύπο κουζίνας, η πίτσα είναι έτοιμη όταν το ζυμάρι από κάτω καθώς και η επιφάνεια του τυριού έχει πάρει ένα χρυσοκαφετί χρώμα.

Σπιτική πίτσα Μαργαρίτα
Από το Caruso.gr

Υλικά:
Για τη ζύμη:
500 γρ. αλεύρι σκληρό, 300 ml χλιαρό νερό (30° – 35° C), 13 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά στιγμής, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 κ.γ. αλάτι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την πίτσα:
Πολτό από 4-6 ώριμες φρέσκιες ντομάτες πομοντόρι ξεφλουδισμένες (ή 400 γρ. χυμό ντομάτας), μια σκελίδα σκόρδο (προαιρετικό), αλάτι, πιπέρι, 3-4 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού ή ρίγανης, 4 φρέσκιες μοτσαρέλλες κομμένες σε φέτες, 2 κ.σ. ελαιόλαδο για τη σάλτσα, 1 κ.σ. ελαιόλαδο για τα ταψιά

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά με το νερό. Σε άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και σιγά-σιγά προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά, συμπληρώνοντας στο τέλος τη ζάχαρη και το λάδι. Ζυμώνουμε μέσα στο μπολ για ένα πεντάλεπτο μέχρι να γίνει η ζύμη μαλακιά και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη να “ξεκουραστεί” για δύο ώρες σκεπασμένη με καθαρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Για τη σάλτσα: Σε κατσαρολάκι βάζουμε το λάδι να κάψει, ρίχνουμε το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά ώστε να πάρει γεύση το λάδι. Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και λίγο απ’ το βασιλικό ή τη ρίγανη. Βράζουμε για ένα πεντάλεπτο, αφαιρούμε το σκόρδο και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει, μέχρι να είναι έτοιμη η βάση από τις πίτσες.

Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στο 250°C. Θα πρέπει να έχει πιάσει την θερμοκρασία 20-30 λεπτά πριν ψήσουμε τις πίτσες. Ρίχνουμε στη ζύμη το αλάτι και την δουλεύουμε ίσα-ίσα να φύγει ο αέρας. Την χωρίζουμε σε 4 ίσα μπαλάκια, ένα για την κάθε πίτσα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια του πάγκου, ανοίγουμε τη ζύμη με ξύλο ώστε να γίνει κυκλική. Την βάζουμε στο ειδικό ταψάκι για πίτσες (αν δεν έχετε, μπορείτε να τη βάλετε σε κάποιο κυκλικό ταψί), αφού πρώτα το λαδώσουμε ελαφρά. Απλώνουμε αν χρειαστεί τη ζύμη με το χέρι να φτάσει στις άκρες του ταψιού.

Σε κάθε πίτσα απλώνουμε με φειδώ την σάλτσα ντομάτας χρησιμοποιώντας μια κουτάλα (όχι πάνω από μισό φλυτζάνι ανά πίτσα, περίπου) χωρίς να βάλουμε την μοτσαρέλα ακόμη από πάνω για να μην παραψηθεί. Τοποθετούμε μια-μια ή δυο-δυο τις πίτσες στο φούρνο, σε μεσαίο και χαμηλό ράφι, ανάλογα με το φούρνο και πόσα ταψάκια έχουμε. Εκεί θα μείνουν περίπου 12 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ψηθεί πλήρως από κάτω. Τέσσερα-πέντε λεπτά πριν είναι έτοιμη η ζύμη, την βγάζουμε στιγμιαία από τον φούρνο, απλώνουμε πάνω της τα κομμάτια από μια μπάλα μοτσαρέλα και την ξαναβάζουμε μέσα.

Σερβίρισμα: Μόλις βγει απ’ το φούρνο, ρίχνουμε από πάνω λίγο φρέσκο βασιλικό ή ρίγανη, βάζουμε την πίτσα πάνω σε ξύλο και κόβουμε με το ειδικό εργαλείο-ρόδα. Σε κάθε κομμάτι μπορούμε να ρίξουμε μια-δυο σταγόνες ελαιόλαδο, πριν την απολαύσουμε.

Αυθεντική ιταλική πίτσα
Από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά:
1 φακελάκι μαγιά, 250 γρ. νερό χλιαρό, 1 πρέζα ζάχαρη, 300 γρ. αλεύρι, 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό, 100 γρ. καλαμποκάλευρο, 1 πρέζα αλάτι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, έξτρα σιμιγδάλι για το άνοιγμα του ζυμαριού, γρήγορη σάλτσα ντομάτας (δείτε εδώ https://akispetretzikis.com/el/categories/saltses-marinades/grhgorh-saltsa-ntomatas-gia-pitsa-3bc52cc0-e589-4128-9cc4-12b4c72885a0 πώς θα τη φτιάξετε)

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230° C στον αέρα. Βάζουμε μέσα, ανάποδα, ένα ταψί να κάψει καλά όσο εμείς προετοιμάζουμε τις πίτσες. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια με το σιμιγδάλι και το αλάτι. Προσθέτουμε τη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Όταν πια δεν μπορούμε να το δουλέψουμε με το κουτάλι αρχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας στον πάγκο εργασίας.

Λαδώνουμε ένα μπολ, βάζουμε το ζυμάρι μέσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε μέχρι και 2 ώρες να διπλασιαστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Το πόσο θα το αφήσουμε εξαρτάται απο την εποχή. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5 ίσα μέρη και τα πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι.

Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε σιμιγδάλι και ανοίγουμε τη ζύμη μας με ένα πλάστη (αν κολλάει βάζουμε παραπάνω σιμιγδάλι). Βάζουμε 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας και τα τυριά της προτίμησής μας πάνω στη ζύμη για πίτσα.

Μεταφέρουμε την πίτσα πάνω στο αναποδογυρισμένο ταψί του φούρνου που έχει κάψει (χωρίς να το βγάλουμε από τον φούρνο) και ψήνουμε για 5 λεπτά. Όταν ετοιμαστεί προσθέτουμε τα υλικά της αρεσκείας μας και σερβίρουμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v