Σούπερ λαχταριστές συνταγές με ντομάτες

Είναι στην καλύτερη εποχή τους, είναι ζουμερές και μυρωδάτες, είναι οι ιδανικοί πρωταγωνιστές των τέλειων συνταγών που συγκεντρώσαμε.
Σούπερ λαχταριστές συνταγές με ντομάτες
Ντομάτες γεμιστές με καστανό ρύζι και κιμά

Υλικά:
12 ντομάτες, 1 κ.σ. ζάχαρη, 1 ½ φλ. Ελαιόλαδο, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 500 γρ κιμάς αρνίσιος, 1 ½ κ.γ. κανέλα τριμμένη, 4 ½ κ.σ. ντοματοπελτέ, 150γρ καστανό ρύζι για γεμιστά, 250 ml ζωμός κοτόπουλου, 8 ½ κ.σ. άνηθος κομμένος, 4 ½ κ.σ. μαϊντανός κομμένος, 2 ½ κ.σ. δυόσμος κομμένος

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Κόβουμε τις κορυφές από τις ντομάτες και τις κρατάμε. Με ένα κουτάλι βγάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό τους, ώστε να μην τρυπήσουμε το δέρμα τους. Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό τους και κρατάμε τους χυμούς. Πασπαλίζουμε την εσωτερική τους κοιλότητα με ζάχαρη και τις βάζουμε σε ένα ταψί.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά, την κανέλα και τον πουρέ ντομάτας, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει ο κιμάς. Ρίχνουμε και το εσωτερικό από τις ντομάτες στο τηγάνι, μαζί με τους χυμούς τους, το καστανό ρύζι και το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε καλά.

Βράζουμε και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και τα υγρά να εξατμιστούν. Αφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει και προσθέτουμε τα μυρωδικά. Γεμίζουμε τις ντομάτες, τις κλείνουμε με το καπάκι τους, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, βάζουμε 7 κ.σ. νερό στο ταψί και ψήνουμε για 35 λεπτά.

Η συνταγή είναι από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο

Αυγά με ντομάτα

Υλικά:
3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, 1/2 κόκκινη και 1/2 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες σε καρέ, 5 ώριμες μεγάλες και σφιχτές ντομάτες ψιλοκομμένες, 1 κ.σ. κοφτή πελτέ ντομάτας, 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά, 1 πρέζα ζάχαρη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4- 6 αυγά, 2 πολύ μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια (τα φύλλα τους μόνο ψιλοκομμένα), λίγο κύμινο και λίγο πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε ζεσταίνοντας το λάδι σε μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 3 λεπτά, προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα και τον πελτέ και σιγοβράζουμε για 8-10 λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πάπρικα και τη ζάχαρη. Προαιρετικά προσθέτουμε πιπέρι καγιέν ή λίγο μπούκοβο. Αν θέλουμε σε αυτό το σημείο προσθέτουμε λίγα τρίμματα φέτας.

Σπάμε τα αυγά ένα ένα μέσα στη σάλτσα με τη ντομάτα. Αφήνουμε τα αυγά να σιγοβράσουν μέσα στην σάλτσα για λίγα λεπτά. Ανάλογα αν προτιμάτε τον κρόκο μελάτο ή σφιχτό παρατείνετε ή μειώνετε τον χρόνο μαγειρέματος.

Τέλος πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα (πράσινα) των φρέσκων κρεμμυδιών.
Σερβίρουμε με ψωμί και φέτα.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ντοματοκεφτέδες

Υλικά:
400 γρ. ντομάτες (200 γρ. ψιλοκομμένες και 200 γρ. στον τρίφτη), 180 γρ. κολοκυθάκια, 1 κρεμμύδι μεγάλο, 260 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, 10 φύλλα δυόσμο, 6-7 φύλλα βασιλικό, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα 200 γρ. από τις ντομάτες και τα μυρωδικά. Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, καθώς επίσης και τα υπόλοιπα 200 γρ. από τις ντομάτες. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα παραπάνω υλικά (ντομάτες, κρεμμύδια, κολοκυθάκια, μυρωδικά), ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και σταδιακά το αλέυρι.

Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα οι ντοματοκεφτέδες μας και τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε συνοδεύοντας τους ντοματοκεφτέδες με γιαούρτι ή τυροκαυτερή.

Η συνταγή είναι από τον Άρη Πετρετζίκη

Ντοματόπιτα

Υλικά:
Για το φύλλο: 700gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 ποτήρι νερό, 1κ. γλ. αλάτι, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, λίγο ξύδι, κορν φλαουρ (για το άνοιγμα των φύλλων)

Για τη γέμιση: 7-8 μεγάλες ώριμες ντομάτες, 4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια, ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. ζάχαρη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το φύλλο: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα. Αλατίζουμε και ρίχνουμε το ξύδι και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι το ζυμάρι μας να είναι μαλακό αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Το πετυχαίνουμε αυτό ρίχνοντας λίγο περισσότερο νερό ή λίγο περισσότερο αλεύρι, αναλόγως. Προς το τέλος ρίχνουμε και το ελαιόλαδο. Αφήνουμε το ζυμάρι μας σκεπασμένο "να ξεκουραστεί" για όσο θα ασχολούμαστε με την γέμιση.

Ζεματίζουμε τις ντομάτες για μερικά δευτερόλεπτα σε βραστό νερό, ώστε να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε. Στην συνέχεια τις ψιλοκόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε μια κατσαρόλα σε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε και ένα ποτήρι νερό και βράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά και να μείνει η σάλτσα σχεδόν στεγνή. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Κόβουμε το ζυμάρι μας σε 7 μπαλάκια και πασπαλίζοντας κόρν φλάουρ τον πάγκο εργασίας μας, ανοίγουμε το κάθε ένα από αυτά σε μέτριου πάχους φύλλο. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί 3 φύλλα στο κάτω μέρος λαδώνοντας τα ενδιάμεσα. Από πάνω ρίχνουμε την γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 4 φύλλα επίσης λαδωμένα ενδιάμεσα. Χαράζουμε την πίτα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

Την συνταγή εντοπίσαμε στο blog Una Cucina  

Ψητές ντομάτες

Υλικά:
6 μέτριες, ώριμες και σφιχτές ντομάτες, 2 σκ. σκόρδο λιωμένο, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος, 1 κ.σ. φρυγανιά, αλάτι

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα. Τις κόβουμε στη μέση οριζόντια και τις ακουμπάμε σε λαδωμένο ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Τις αλατίζουμε κατά βούληση.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το μαϊντανό και τα χτυπάμε όλα μαζί με πιρούνι. Περιχύνουμε με το μείγμα αυτό τις ντομάτες και τις πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για 25-30΄, μέχρι να μαλακώσουν.

Η συνταγή είναι από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v