Χειλάκι πετροκέρασο

Πώς θα φτιάξετε την πιο ανοιξιάτικη φρουτοσαλάτα με μέλι, μοσχολέμονο, μέντα, πεπόνι και εκτυφλωτικά πετροκέρασα.
Χειλάκι πετροκέρασο

της Αγάπης Μαργετίδη

Κάθε Πέμπτη, όταν περνούσα με το αυτοκίνητο πρωί-πρωί από τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς μου πηγαίνοντας προς το γραφείο, καιγόταν η καρδιά μου στην κυριολεξία. Εκείνη την ώρα ξεφόρτωναν τις πραμάτειες και στόλιζαν τους πάγκους με τα καλούδια της κάθε εποχής. Έριχνα από το παράθυρο μια φευγάτη ματιά και εκνευριζόμουν με τον εαυτό μου που για άλλη μια φορά δεν είχα αντέξει να ξυπνήσω λίγο πιο νωρίς για να προλάβω να ψωνίσω. Η υπόσχεση ναι μεν ανανεωνόταν ανελλιπώς, έμενε όμως στις καλές προθέσεις, σαν τα θέματα που παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. Στο επόμενο φανάρι η λαϊκή ήταν πια άφαντη και το μυαλό μου, σωστός σκληρός δίσκος, είχε ήδη φορτώσει και ήταν σε διαδικασία επεξεργασίας του προγράμματος της ημέρας στο γραφείο. Βδομάδα τη βδομάδα το ίδιο κι απαράλλαχτο σενάριο.

Η τότε άπιαστη πολυτέλεια είναι εδώ και τρία χρόνια πραγματικότητα και κάθε Πέμπτη ξυπνάω όλο προσμονή για την εβδομαδιαία επίσκεψη στη λαϊκή. Σαν σωστή κυρία τσουλάω το καροτσάκι μου σπεύδοντας για το ραντεβού μου με τους παραγωγούς, ανυπομονώντας να ακούσω τις ιστορίες τους, να θαυμάσω, να μυρίσω και να γευτώ τους κόπους τους. Μεγάλη υπόθεση!

Την περασμένη Πέμπτη είχαν την τιμητική τους τα κεράσια, τα τραγανά κόκκινα και τα εκτυφλωτικά πετροκέρασα. Μαζί και λίγες φράουλες, ένα μικρό μυρωδάτο πεπόνι από την Κρήτη και δύο κουτάκια με σμέουρα και βατόμουρα. Έγιναν μια φρουτοσαλάτα-ποίημα.


Ανοιξιάτικη φρουτοσαλάτα με μέλι, μοσχολέμονο και μέντα

Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε φρούτα της επιλογής μας: Φράουλες, σμέουρα και βατόμουρα, κεράσια και πετροκέρασα, πεπόνι και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή μας και το βρούμε στην αγορά στην εποχή του, ώριμο και μυρωδάτο. Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα, μέχρι να βγάλουν τα ζουμιά τους. Τα στραγγίζουμε και προσθέτουμε σταδιακά στο ζουμί 2-3 κ.σ. μέλι, το ξύσμα και τον χυμό από 1 μοσχολέμονο (lime) και ανακατεύουμε με το σύρμα. Δοκιμάζουμε και φέρνουμε τη γεύση στα μέτρα μας εάν χρειαστεί, με λίγο ακόμη μέλι ή μοσχολέμονο. Προσθέτουμε ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας μέντας ή δυόσμου. Ξαναβάζουμε τα φρούτα μέσα στο μπολ, ανακατεύουμε απαλά και βάζουμε την φρουτοσαλάτα πάλι στο ψυγείο για 2-3 ακόμη ώρες, μέχρι να ενωθούν τα αρώματα. Φροντίζουμε να βγάλουμε την φρουτοσαλάτα από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν την απολαύσουμε. Εάν επιθυμούμε και δεν χρειάζεται να μετράμε τις θερμίδες, συνοδεύουμε με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή κάποιο φρουτένιο σορμπέ.

Έτσι λοιπόν την περασμένη Πέμπτη, φεύγοντας από τη λαϊκή, τραγουδούσα πασιχαρής το τραγουδάκι του τίτλου, γνωρίζοντας πως σε δυο-τρεις βδομάδες το πολύ θα γίνει πραγματικότητα και το δεύτερο σκέλος του άσματος, το “μάγουλο βερίκοκο”. Εκεί να δείτε χαρές και πανηγύρια!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v