Αρνάκι πράσινο και παχύ της μάνας του καμάρι!

Πώς να φτιάξετε το τέλειο αρνίσιο μπούτι, με πράσινο «φόρεμα» από αρωματικά βότανα, συνοδεία λαχανικών στο φούρνο.
Αρνάκι πράσινο και παχύ της μάνας του καμάρι!

της Αγάπης Μαργετίδη

Σωστά διαβάσατε, δεν είναι τυπογραφικό λάθος, το αρνάκι φοράει καταπράσινο φόρεμα σαν το χλωρό χορτάρι και είναι της μάνας του καμάρι! Βλέπετε, το αρνάκι μου επρόκειτο να κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε επίσημο χορό και όπως καταλαβαίνετε, όφειλα να κάνω το παν για να λάμψει ανάμεσα στα άλλα κορίτσια και να κλέψει τους περισσότερους καβαλιέρους. Κι ενώ με τη μοδιστρική δεν τα πολυκαταφέρνω, αυτή την φορά έπρεπε να ξεπεράσω εαυτόν για να είναι χαρούμενο το παιδάκι μου.

Μετά από πολλές πρόβες και ξενύχτια πάνω στη ραπτομηχανή, το εδώδιμο φόρεμα ράφτηκε επιτέλους και του πήγε γάντι, σαν τουαλέτα υψηλής ραπτικής. Ιδού πώς το έφτιαξα:


Αρνίσιο μπούτι με αρωματικά βότανα

Για 6 – 8 άτομα. Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να ξεκοκκαλίσει ένα τροφαντό αρνίσιο μπούτι και να το ανοίξει με τέτοιο τρόπο, ώστε να τυλίγεται σε ρολό. Το ανοίγουμε στον πάγκο της κουζίνας και το αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα κι από τις δύο πλευρές. Πολτοποιούμε στο multi από 1 ματσάκι φρέσκων αρωματικών βοτάνων της αρεσκείας μας 2-3 ειδών συν 1 ματσάκι μαϊντανού (βλ. tips), 2-3 σκ. σκόρδου, 2 κ.σ. ελαιόλαδου και το ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι. Αλείφουμε πρώτα την εσωτερική επιφάνεια του κρέατος, το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό, το δένουμε με σπάγκο και τέλος αλείφουμε και το εξωτερικό. Τοποθετούμε το κρέας στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και το περιτριγυρίζουμε με ποικιλία λαχανικών της αρεσκείας μας: Πατάτες, καρότα, φασολάκια, μοσχομπίζελα, φινόκιο, ραπανάκια. Αλατοπιπερώνουμε τα λαχανικά και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και ½ ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε σφιχτά το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα, αρχικά στους 200ο C για 30΄. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C και ψήνουμε για 60΄-90΄ ακόμη, ανάλογα με το μέγεθος του κρέατος (βλ. tips). Τέλος ροδίζουμε για λίγο αφού το ξεσκεπάσουμε, περιχύνοντας το κρέας και τα λαχανικά ανά πεντάλεπτο με τους χυμούς. Ακουμπάμε το κρέας στο ξύλο κοπής και το αφήνουμε για 30΄ τουλάχιστον πριν το κόψουμε σε φέτες, αφού αφαιρέσουμε τους σπάγκους. Σερβίρουμε με τα λαχανικά και τη σάλτσα.

Tips
-Ο προσωπικός μου συνδυασμός δυόσμου, δενδρολίβανου, φασκόμηλου και μαϊντανού δρόσισε και ελάφρυνε τη γεύση του αρνιού με μεγάλη επιτυχία. Εσείς φτιάξτε τον δικό σας συνδυασμό, είστε απολύτως ελεύθεροι.
-Δεν μου αρέσει να παραφορτώνω τη γεύση με σκόρδο, γι’ αυτό είμαι σχετικά φειδωλή.
-Το κατσικάκι είναι εξίσου νόστιμο και λιγότερο λιπαρό.
-Για τέλειο αποτέλεσμα στη σάλτσα, την αδειάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να πήξει ελαφρά.
-Οι Γάλλοι, οι Εγγλέζοι και λοιποί βόρειοι φίλοι μας τρώνε το αρνάκι ολίγον ροζέ στο κέντρο και ομολογώ πως το λατρεύω, αν και γνωρίζω πως είμαι μειοψηφία. Τέλος πάντων, εάν ανήκετε κι εσείς στη δική μας κατηγορία, ο χρόνος ψησίματος για ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι 30΄ στους 180ο C για κάθε κιλό, μετά από το πρώτο μισάωρο της υψηλής θερμοκρασίας. Εάν διαθέτετε θερμόμετρο φούρνου, αυτό πρέπει να δείχνει 65ο C στο κέντρο του κρέατος για ροζέ ψήσιμο και 70ο C για καλοψημένο.
-Εάν σας περισσέψει, το ζεσταίνετε στον φούρνο στους 150ο C, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για να μην ξεραθεί. Τρώγεται όμως ωραιότατα και κρύο σε σάντουιτς με λίγη μουστάρδα. Σε αυτήν την περίπτωση, αφαιρέστε εντελώς το πάχος.

Μπορείτε να φανταστείτε το καμάρι μου όταν κατά τις 3 τα ξημερώματα επέστρεψε η μικρή στο σπίτι κραδαίνοντας το στέμμα της βασίλισσας του χορού. Χαλάλι η αγωνία και τα ξενύχτια!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v