Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!

Φτιάχνουμε λαχταριστά τυρένια μπισκότα στο... πι και φι, με υλικά που όλοι έχουμε σπίτι μας.
Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε!

της Αγάπης Μαργετίδη

Είναι το σπίτι σας κέντρο διερχομένων; Όταν η κολλητή σας χωρίσει βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι σας και κατασκηνώνει εκεί μέχρι να συνέλθει κάπως; Είστε εσείς που μαζεύετε όλη την παρέα για να δείτε το ματς, την έναρξη των Ολυμπιακών, το debate και τα αποτελέσματα των εκλογών ή τη Eurovision;

Μήπως έχετε μεγάλη οικογένεια με παιδιά και εφήβους, που είναι καλύτερα να τα ντύνετε παρά να τα ταϊζετε; Ή μήπως οι φίλοι των παιδιών σας, για κάποιον μυστήριο λόγο, προτιμούν το δωμάτιό τους για να μελετήσουν τάχα μου για τις πανελλήνιες;

Είστε από τους τυχερούς που έχουν μεγάλη βεράντα, εξοχικό με κήπο, παραθαλάσσια βιλλίτσα, σπίτι με πισίνα το καλοκαίρι και τζάκι το χειμώνα και οι συγγενείς και φίλοι κάνουν ουρά ολοχρονίς περιμένοντας ο καθένας τη σειρά του για να απολαύσει τη ζεστή φιλοξενία σας; Όταν πάτε στο σούπερ μάρκετ γεμίζετε καρότσια με οικογενειακές συσκευασίες με τσιπς, γαριδάκια και μπισκότα, μπύρες, κρασιά και αναψυκτικά;

Εάν ανήκετε σε οποιαδήποτε από τις πιο πάνω συνωμοταξίες, τα μπισκότα που σας ετοίμασα σήμερα είναι ταμάμ για την περίπτωσή σας και γίνονται με ελάχιστα υλικά που όλοι έχουμε συνήθως στο σπίτι.

ΤΥΡΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΣΤΟ ΛΕΠΤΟ

Για περίπου 20 μπισκότα. Σε ένα μπολ βάζουμε 200 γρ. χοντροτριμμένο τυρί τριών ειδών και προσθέτουμε 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μαύρο πιπέρι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα 4 ασπράδια αυγών, έως ότου ασπρίσουν και αφρίσουν. Ρίχνουμε τα χτυπημένα ασπράδια στο μίγμα τυριού/αλευριού και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα σιλικόνης. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και με ένα κουτάλι της σούπας τοποθετούμε κουταλιές από τη ζύμη. Πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 10΄, μέχρι τα μπισκότα να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Tips

• Η επιλογή των τυριών είναι θέμα γούστου, όμως πρέπει να είναι σκληρά για να λιώσουν μεν, χωρίς να μαστιχώσουν δε σαν τα τυριά της πίτσας. Επομένως αποκλείουμε την μοτσαρέλα, το κασέρι και τα συναφή. Εγώ επέλεξα γλυκό emmental σε μεγαλύτερη ποσότητα (100 γρ.) και από 50 γρ. αλμυρούτσικη κεφαλογραβιέρα και πικάντικη παρμεζάνα. Οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι και μπορείτε κάθε φορά να έχετε άλλη γεύση στα μπισκότα σας, ανάλογα με ποιο ποτό θα συνοδεύσουν.
• Μπορείτε κάλλιστα να τα κάνετε και μικρότερα για να αυγατίσουν, κυρίως εάν έχετε ένα τσούρμο από προσκεκλημένους ή απρόσκλητους μουσαφίρηδες, με ανάλογη βεβαίως μείωση του χρόνου ψησίματος.

Αυτά τα τόσο νόστιμα μπισκοτάκια που φτιάχνονται στο πι και φι, δεν αντέχουν να μείνουν παραπάνω από μερικές ώρες γιατί γίνονται σαν λάστιχο. Τώρα βέβαια, όσο γρήγορα φτιάχνονται, τόσο γρηγορότερα τρώγονται, οπότε χλωμό το βλέπω να περισσεύουν, πλην όμως οφείλω να σας ενημερώσω, μην με κυνηγάτε μετά!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v