Πρωτότυπες σαλάτες: 5 νόστιμες και υγιεινές συνταγές

Χορταίνουμε υγιεινά χωρίς να ξοδεύουμε πολύ χρόνο, με την βοήθεια πέντε πρωτότυπων συνταγών για σαλάτες που μπορούν άνετα να αντικαταστήσουν το κύριο γεύμα.
Πρωτότυπες σαλάτες: 5 νόστιμες και υγιεινές συνταγές
Είναι υγιεινές, είναι σχετικά γρήγορες και μπορούν να συνοδεύσουν τέλεια το κύριο πιάτο μας ή και να το αντικαταστήσουν χωρίς να μείνουμε πεινασμένοι. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε πέντε πρωτότυπες συνταγές για εύκολες σαλάτες: 

Ζεστή σαλάτα χειμωνιάτικων λαχανικών
Υλικά:
200 γρ. κατίκι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. λευκή κρέμα βαλσαμικό, 1 σκ. σκόρδο σπασμένη, 1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη (προαιρετικά), 1 τρυφερό κεφάλι μπρόκολο, 1 τρυφερό κεφάλι κουνουπίδι, 300 γρ. ασπρομανίταρα, 1 καρότο κομμένο σε λεπτές φλούδες, 1 ώριμο αβοκάντο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι από τις ίνες. Τα βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και λίγο ξύδι από κρασί και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρές φούντες. Ζεσταίνουμε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το σκόρδο για ένα λεπτό και έπειτα το αφαιρούμε. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα λαχανικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Περιχύνουμε με τη λευκή κρέμα βαλσαμικό και καραμελώνουμε για ένα λεπτό. Αλατοπιπερώνουμε. Τα σερβίρουμε σε πιατέλα. Βάζουμε κουταλιές από κατίκι πάνω στα ζεστά λαχανικά. Κόβουμε το αβοκάντο σε λεπτές φέτες ή καρέ και γαρνίρουμε τη σαλάτα.
Η συνταγή είναι από εδώ. 

Εύκολη σαλάτα (σαν) Νισουάζ

Υλικά:
125 γρ. φασολάκια φρέσκα, 2 κονσέρβες τόνο, 1 μεγάλο κινέζικο λάχανο, 500 γρ. πατάτες βρασμένες και κομμένες σε μπουκιές, 2 ντομάτες κομμένες σε κύβους, 100 γρ. ελιές χωρίς κουκούτσι, αλάτι, πιπέρι
Για το dressing: 2 κ.γ. μουστάρδα dijon, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο, 3 κ.σ. μαϊντανό, 2 κ.γ. μαγιονέζα, αλάτι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα φασολάκια σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά (5-6') μέχρι να γίνουν τραγανά. Στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ όπου έχουμε βάλει νερό με πάγο. Έπειτα ξαναστραγγίζουμε πολύ καλά. Στραγγίζουμε τον τόνο από το νερό του, τον σπάμε σε μεγάλα κομμάτια και τον βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα φασολάκια. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ελαφρά με μια κουτάλα ή με τα χέρια. Πλένουμε σε τρεχούμενο νερό τα φύλλα από το κινέζικο λάχανο, τα στρώνουμε σε μια πιατέλα στη σειρά και βάζουμε πάνω τους τα φασολάκια μαζί με τον τόνο, τις πατάτες, τις ντομάτες και τις ελιές.
Για το dressing: Ανακατεύουμε με το σύρμα τα υλικά για το dressing σε ένα μπολ. Δηλαδή βάζουμε μέσα στο μπολ, μουστάρδα, μαγιονέζα, σκόρδο και το μαϊντανό και περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα. Διορθώνουμε με αλάτι και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ. 

Σαλάτα με αχλάδι, καραμελωμένα καρύδια και γκοργκοντζόλα
Υλικά:
Για τη σαλάτα: 100 γρ. αχλάδια καθαρισμένα, κομμένα σε μέτρια καρέ, 50 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα, 15 γρ. γλυκόζη, 200 γρ. ρόκα, καθαρισμένη, 30 γρ. προσούτο τραγανό, 50 γρ. γκοργκοντζόλα, κομμένη σε κύβους, εστραγκόν σε φύλλα, αλάτι, 80 γρ. βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα
Για τη βινεγκρέτ: 100 γρ. ηλιέλαιο, 180 γρ. ελαιόλαδο, 60 γρ. ξίδι λευκό, μπαλσάμικο, 20 γρ. μουστάρδα ντιζόν, 30 γρ. μουστάρδα με κόκκους, 50 γρ. μέλι, 50 γρ. νερό, αλάτι
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά τη γλυκόζη, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε ώστε να επικαλυφθούν με τη γλυκόζη. Στρώνουμε τα καρύδια σ' ένα ταψί με φύλλο σιλικόνης ή λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 °C, μέχρι να καραμελώσουν, για 5 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χοντροκόβουμε. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σαλάτας και τα καραμελωμένα καρύδια. Αλατίζουμε, δοκιμάζουμε, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.
Για τη βινεγκρέτ: Τοποθετούμε όλα τα υλικά - εκτός από το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το νερό - στον κάδο του μπλέντερ. Ξεκινάμε το μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Αν δούμε ότι η βινεγκρέτ πήζει πολύ, αραιώνουμε με νερό.
Η συνταγή είναι από εδώ. 

Σαλάτα με σέσκουλα, φέτα και λιαστή ντομάτα
Υλικά:
2 ματσάκια σέσκουλα, 150 γρ. φέτα τριμμένη, 2 κ.σ. σουσάμι, 8 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
Για τη βινεγκρετ: 60 ml ξύδι βαλσαμικό, 1 κ.γ. μουστάρδα, 1 κ.γ. μέλι, 1 σκ. σκόρδο λιωμένη, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 120 ml παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και κόβουμε τα σέσκουλα. Προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, τις κομμένες λιαστές ντομάτες και το σουσάμι. Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ χτυπώντας στο μούλτι όλα τα υλικά της μαζί. Περιχύνουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ. 

Τονοσαλάτα ζυμαρικών

Υλικά:
1 1/2 πακέτο πένες, 1 κονσέρβα καλαμπόκι βρασμένο, κάπαρη, πιπεριές κόκκινες-κίτρινες, ελιές, 2 κονσέρβες τόνο σε νερό
Για την σως: μέλι, λάδι, ξύδι βαλσαμικό, λίγη μουστάρδα
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πιπεριές σε μικρά τετράγωνα κομματάκια, καθαρίζουμε τις ελιές. Σουρώνουμε το καλαμπόκι και το ξεπλένουμε με άφθονο νερό για να μην έχει την μυρωδιά της κονσέρβας και βγάζουμε τον τόνο απ’ το νερό του. Βράζουμε τις πένες, τις σουρώνουμε και τις βουτυρώνουμε. Φτιάχνουμε την σως, βάζοντας σε ένα ποτήρι λάδι, μπαλσάμικο, μέλι και μουστάρδα και χτυπάμε. Βάζουμε τα υλικά μέσα στις πένες μαζί με την σως και ανακατεύουμε καλά. Ιδανικά, το τοποθετούμε στο ψυγείο για να κρυώσει σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από εδώ. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v