5 υπέροχες συνταγές με πρωταγωνιστή το σταφύλι

Κέικ σταφυλιού, σοκολατένια επιδόρπια, σαλάτες με κόκκινο σταφύλι, γλυκά του κουταλιού και άλλες πεντανόστιμες ιδέες για να μαγειρέψετε… κι ας είν’ και ρώγες.
5 υπέροχες συνταγές με πρωταγωνιστή το σταφύλι
Η νοστιμιά που… κρέμεται από τα τσαμπιά είναι πολύ μεγάλη για να την απολαμβάνουμε έτσι απλά τσιμπολογώντας ρώγες. Γι’ αυτό και έχουμε να σας προτείνουμε πέντε διαφορετικές ιδέες για να απολαύσετε το αγαπημένο φρούτο σε κάθε πιθανή εκδοχή, από υπέροχο γλυκό του κουταλιού μέχρι κέικ και από δροσερές σαλάτες μέχρι… κρεατοφαγικές συνταγές με νότες αμπελιού.

Κέικ με σταφύλι
Υλικά
:
250 γρ. σταφύλια λευκά κομμένα στη μέση χωρίς κουκούτσι, 300 γρ. κρασί γλυκό μοσχάτο, 280 γρ. ζάχαρη, 150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, 4 αυγά, ξύσμα από ένα λεμόνι, ένα πορτοκάλι και ένα λάιμ, 200 γρ. παρθένο ελαιόλαδο, 400 γρ. αλεύρι, 2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 50 γρ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση:
Bράζουμε το κρασί σε κατσαρολάκι για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μειωθεί στη μισή από την αρχική του ποσότητα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μπολ μέχρι να γίνουν αφράτο μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και το ξύσμα από όλα τα εσπεριδοειδή συνεχίζοντας το χτύπημα. Αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με το βρασμένο κρασί. Ρίχνουμε στο μείγμα βουτύρου και αυγών εναλλάξ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το μείγμα κρασιού και λαδιού αναμειγνύοντας καλά. Προσθέτουμε στο τέλος τα σταφύλια. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκατοστών και απλώνουμε την καστανή ζάχαρη στην επιφάνειά του. Ψήνουμε το μείγμα στο ταψάκι για 35-40 λεπτά περίπου. Μπορούμε, αν θέλουμε, να χρησιμοποιήσουμε και μαύρα σταφύλια. Ελέγχουμε αν ψήθηκε το γλυκό βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Aν βγαίνει καθαρό, είναι έτοιμο. Mπορούμε να συνοδεύσουμε το κέικ με λίγο μασκαρπόνε ή με μία μπάλα παγωτό.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Cookbook.gr 

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι
Υλικά
:
1 κιλό σταφύλι (σουλτανίνα), 1/2 κιλό ζάχαρη, 1 φλ. τσαγιού νερό, 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα, Χυμό από 1/2 λεμόνι, 200 γρ. αμύγδαλο καβουρντισμένο
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το σταφύλι και το στραγγίζουμε. Το βάζουμε σε κατσαρόλα και το αφήνουμε πάνω σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει τα υγρά του, περίπου 6΄-7΄. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ξαφρίζουμε την επιφάνεια όποτε είναι αναγκαίο κι αφήνουμε το γλυκό να δέσει σε χαμηλή φωτιά. Τέλος, προσθέτουμε το λεμόνι, τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και την αρμπαρόριζα και αφήνουμε να βράσει για 1΄.
Για να ετοιμάσουμε τα καβουρντισμένα αμύγδαλα: Αραδιάζουμε τα αμύγδαλα σε ταψάκι και ψήνουμε για 10΄στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Argiro.gr 

Σοκολατένια σταφύλια
Υλικά
:
300 γρ. κουβερτούρα, 2 κ.σ. βούτυρο, 5 τσαμπιά μέτρια κόκκινα ή πράσινα σταφύλια, λικέρ της αρεσκείας μας, τρούφα σοκολάτας για το στόλισμα
Εκτέλεση:
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα σταφύλια. Με την διαδικασία μπεν μαρί, λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά (προσέχοντας να μην καεί η σοκολάτα). Με μια σύριγγα βάζουμε λικέρ σε κάθε ρώγα σταφυλιού με προσοχή, στην συνέχεια βουτάμε το κάθε τσαμπί άμεσα στην λιωμένη σοκολάτα μας , το κρατάμε λίγο εκεί μέσα και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα στην οποία έχουμε στρώσει τρούφα σοκολάτας. Τα αφήνουμε λίγο στο ψυγείο και τα σερβίρουμε.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Chefoulis.gr 

Παϊδάκια γεμιστά με μυρωδικά και σταφύλι
Υλικά
:
4 χοντρά χοιρινά παϊδάκια με το κόκαλο, 2 λίτρα νερό, ¼ φλ. ζάχαρη, ¼ φλ. αλάτι, 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, 2 σκελίδες σκόρδο, 10 γαρύφαλλα, 1 φλ. τριμμένο τυρί που λιώνει, ½ φλ. ζωμό κοτόπουλου, 2 κ.σ. βούτυρο, ¼ φλ. φρεσκοκομμένο φασκόμηλο, ½ κιλό σταφύλια κόκκινα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μεγάλο δοχείο αναμιγνύουμε το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, το θυμάρι, το σκόρδο και τα γαρίφαλα. Προσθέτουμε και τα παϊδάκια και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30-45'. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Αφαιρούμε τα παϊδάκια από τη μαρινάτα και τα στεγνώνουμε ελαφρά. Χαράζουμε μια σχισμή στο κάθε παϊδάκι, σαν τσεπούλα, και τη γεμίζουμε (για κάθε παϊδάκι) με 1/4 του φλiτζανιού τυρί και 1/4 του φλιτζανιού φασκόμηλο.
Ζεσταίνουμε δύο μεγάλες κατσαρόλες σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ένα κ.σ. ελαιόλαδο σε κάθε κατσαρόλα. Τοποθετούμε δύο παϊδάκια σε κάθε κατσαρόλα και τα μαγειρεύουμε για 4 με 5 λεπτά, αμέσως τα αναποδογυρίζουμε και προσθέτουμε τα σταφύλια. Πασπαλίζουμε κάθε παϊδάκι με 2 φύλλα φασκόμηλου, ελαιόλαδο και αλάτι. Ψήνουμε στο φούρνο για 5 έως 7 λεπτά ανάλογα με το πάχος στους 70 βαθμούς. Αφαιρούμε τα παϊδάκια και τα σταφύλια από το ταψί, τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο πιάτο και τα κρατάμε ζεστά. Μεταφέρουμε τα υγρά από το ταψί ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο στο τηγάνι και ξύνουμε με μία κουτάλα για να βγουν όλα τα γευστικά κομμάτια που μπορεί να έχουν κολλήσει στον πάτο. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε ελαφρά για να γίνει πυκνή η σάλτσα και προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται. Σερβίρουμε τα παϊδάκια και τα σταφύλια και τελειώνουμε τη συνταγή με τη σάλτσα από πάνω.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Αρκούδι 

Σαλάτα με χαλούμι και σταφύλια
Υλικά
:
150 γρ. ανάμικτα πράσινα φύλλα για σαλάτα, 75 γρ. πράσινα σταφύλια χωρίς κουκούτσια, 75 γρ. κόκκινα σταφύλια χωρίς κουκούτσια, 250 γρ. τυρί χαλούμι, 45 ml / 3 κ.σ. ελαιόλαδο, φύλλα φρέσκου θυμαριού ή φρέσκου άνηθου για γαρνίρισμα
Για τη σάλτσα:
60 ml / 4 κ.σ. ελαιόλαδο, 15 ml /1 κ.σ. χυμό λεμονιού, 2,5 ml / 1/2 κ.γ. φρέσκο θυμάρι ή άνηθο, ψιλοκομμένα, αλάτι και τριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, αναμιγνύουμε σε μπλέντερ το ελαιόλαδο, το χυμό του λεμονιού και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο θυμάρι ή άνηθο και την αφήνουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε καλά τα πράσινα φύλλα και τα πράσινα και κόκκινα σταφύλια και τα μεταφέρουμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Κόβουμε το τυρί σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε τις φέτες τυριού και τις τηγανίζουμε για λίγο, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά τους. Γυρίζουμε τις φέτες του τυριού να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Τοποθετούμε τα κομμάτια του τυριού πάνω στη σαλάτα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με κλαράκια φρέσκου θυμαριού ή άνηθου.
Την συνταγή εντοπίσαμε στο Gourmed.gr 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v