5 λαχταριστές συνταγές για μαρμελάδες

Φράουλα, κεράσι, μήλο-κανέλα, κλασικό πορτοκάλι ή μήπως λεμόνι; Πέντε λαχταριστές συνταγές για μαρμελάδες… να γλείφετε τα δάχτυλά σας.
5 λαχταριστές συνταγές για μαρμελάδες
Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ιδανικού πρωινού μας, συνοδεύουν όμως εξίσου υπέροχα και τις απογευματινές μας ατασθαλίες, συνδυάζονται ωραία με τυριά για τους έχοντες γαστριμαργικές ανησυχίες, και συμπληρώνουν τέλεια τα παγωτά μας. Ο λόγος φυσικά για τις σπιτικές μαρμελάδες, οι οποίες –αντίθετα απ’ ό,τι μπορεί να νομίζετε– φτιάχνονται εύκολα, αρκεί να αφιερώσετε λίγη ώρα.

Μαρμελάδα κεράσι
από τις Μαγειρικές Διαδρομές

Υλικά
2 κιλά κεράσια ώριμα
800γρ.ζάχαρη
¼ κ.γλ. κοφτό ξινό προαιρετικά
Βανίλια

Εκτέλεση
Αφαιρούμε τα κοτσάνια και πλένουμε τα κεράσια. Τα βράζουμε σε λίγο νερό, ίσα να σκεπάζονται. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση μόνο, μέχρι να δούμε ότι αλλάζει το χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε, πετάμε το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Βάζουμε ένα σουρωτήρι σε ένα ταψί ή ένα λεκανάκι και ρίχνουμε μέσα τα κεράσια λίγα-λίγα, τα λιώνουμε με τα χέρια μας (καλό είναι να φοράμε γάντια μιας χρήσης γιατί βάφονται) τα ζουλάμε μέχρι να μείνουν στο σουρωτήρι μόνο τα κουκούτσια και οι φλούδες. Στη συνέχεια βράζουμε τη ζάχαρη με τον πολτό. Θα χρειαστεί περίπου 30 λεπτά στο δυνατό αλλά επειδή φουσκώνει, καλό είναι να τη βράσετε για 50-60 λεπτά στο 2 αν έχει μέχρι το 3 η κουζίνα σας ή στο 6 αν έχει μέχρι το 9.

Μαρμελάδα πορτοκάλι 
από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά
πορτοκάλια χοντρόφλουδα
ζάχαρη
νερό

Εκτέλεση
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα πορτοκάλια. Κρατάμε το ένα τρίτο από τις φλούδες γιατί θα τις βάλουμε στην μαρμελάδα. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα πορτοκάλια μαζί με τις φλούδες που έχουμε κρατήσει και νερό ώστε να βράσουν. Το νερό πρέπει να καλύπτει τα πορτοκάλια. Βράζουμε τα πορτοκάλια μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται με το πιρούνι. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Βάζουμε στο μίξερ τα πορτοκάλια μαζί με τις φλούδες και τα αλέθουμε μέχρι να λιώσουν τα πορτοκάλια, όχι πολύ όμως για να μην πολτοποίηθουν οι φλούδες μας. Αφού τα βγάλουμε από το μίξερ ζυγίζουμε τον πολτό μας και τον βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Βάζουμε ίση ποσότητα ζάχαρης και βράζουμε την μαρμελάδα μέχρι να δέσει.

Μαρμελάδα λεμόνι 
από το Argiro.gr 

Υλικά
5 λεμόνια
3 φλιτζάνια νερό
Ζάχαρη, ανάλογα με το μείγμα που θα μετρήσουμε
1 κομμάτι τούλι ή τουλπάνι
3 αποστειρωμένα βάζα των 250 ml

Εκτέλεση
Διαλέγουμε λεμόνια χωρίς χτυπήματα, με έντονο χρώμα και όχι πολύ μαλακά. Ξύνουμε ελαφρά την κίτρινη φλούδα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες (φλούδα και σάρκα, ολόκληρα). Αφαιρούμε τις λευκές μεμβράνες και τα κουκούτσια (τα κρατάμε για αργότερα). Κόβουμε κάθε φέτα λεμονιού σε πολύ μικρά κομματάκια. Μαζεύουμε όλα τα κουκούτσια και τις μεμβράνες που καθαρίσαμε από τα λεμόνια και τα βάζουμε σε διπλωμένο τούλι ή σε διπλωμένο τουλπάνι. Στη συνέχεια, δένουμε το τούλι.

Σε κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε τα ψιλοκομμένα λεμόνια, το δεματάκι με τα κουκούτσια και τις μεμβράνες. Τα καλύπτουμε με το νερό. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30΄ από την ώρα που θα πάρουν βράση, έως ότου μαλακώσουν οι λεμονόφλουδες. Αφαιρούμε το δεματάκι με τα κουκούτσια. Το αφήνουμε να κρυώσει και το πιέζουμε για να πάρουμε όσο περισσότερη πηκτίνη-ζελέ μπορούμε. Φροντίζουμε η πηκτίνη αυτή να πέφτει μέσα στα λεμόνια.

Μετράμε τώρα με ένα φλιτζάνι τα υλικά της μαρμελάδας. Όσα φλιτζάνια βγουν τα υλικά που βράσαμε τόσα φλιτζάνια ζάχαρη θα προσθέσουμε. (Περίπου 3,5 φλιτζάνια βγαίνει, ανάλογα με το πόσο υγρό εξατμίζεται κατά το βρασμό). Βάζουμε τα υλικά με τη ζάχαρη να βράσουν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας όποτε εμφανίζεται αφρός στην επιφάνεια. Βράζουμε για περίπου 25΄-30΄ μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Η μαρμελάδα έχει δέσει όταν μένει παχύ στρώμα στην ανάποδη της κουτάλας.

Μοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα σε δύο καυτά αποστειρωμένα βάζα. Γεμίζουμε μέχρι πάνω. Σφραγίζουμε κι αναποδογυρίζουμε τα βάζα. Τα αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως. Διατηρούμε τα βάζα στο ντουλάπι για μήνες. Όταν τα ανοίξουμε φροντίζουμε να τα διατηρούμε στο ψυγείο.

Μαρμελάδα φράουλα 
από το GreekCook.gr 

Υλικά
2 κιλά φράουλες
3/4 κιλού ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού

Εκτέλεση
Πλένουμε τις φράουλες, βγάζουμε το κοτσανάκι τους και τις ρίχνουμε στο τρυπητό για να μην κρατήσουν νερό. Τις κόβουμε κομματάκια με το μαχαίρι και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα πλατιά: μία στρώση φράουλα - μία στρώση ζάχαρη - ξανά φράουλα και ζάχαρη. Αφήνουμε λίγο να ποτίσει η ζάχαρη και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά, ώστε να μην κοχλάζει το μίγμα, και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται.

Ρίχνουμε τον χυμό ενός λεμονιού και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1,5. Ανακατεύουμε κάπου - κάπου για να μην κολλήσει το μίγμα. Αφήνουμε να σιγοβράσει για μισή περίπου ώρα ακόμη και δοκιμάζουμε πόσο έχει πήξει η μαρμελάδα βγάζοντας λίγη με ένα κουτάλι σε πιατάκι, να κρυώσει. Συνήθως 45 λεπτά είναι αρκετά για να πήξει η μαρμελάδα. Προσοχή: δεν πρέπει να μπει βρεγμένο κουτάλι μέσα στο μίγμα κατά τη διάρκεια του βρασμού. Γεμίζουμε με την καυτή μαρμελάδα καθαρά ζεστά βάζα, τα κλείνουμε σφιχτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια πετσέτα.

Μαρμελάδα μήλο με κανέλα 
από το LoveCooking.gr 

Υλικά
1,5 κιλό περίπου μήλα της αρεσκείας μας ή διάφορες ποικιλίες μαζί
1 κιλό περίπου ζάχαρη, ανάλογα τις προτιμήσεις μας
2 φλ. τσαγιού νερό
Χυμό από 2 λεμόνια
2 φλούδες λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλας

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τα βάζουμε σε λεκανίτσα και τα ραντίζουμε με χυμό λεμονιού για να μη μας μαυρίσουν μέχρι να τα καθαρίσουμε όλα. Τα ρίχνουμε μαζί με το νερό και τη ζάχαρη σε μια φαρδιά κατσαρόλα. Μόλις πάρουν βράση ρίχνουμε τα ξυλάκια κανέλας. Ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα μήλα.

Έπειτα, βγάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και με μπλέντερ χειρός πολτοποιούμε μέρος από τα μήλα μας. Επαναφέρουμε σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το χυμό και τη φλούδα λεμονιού κι αφήνουμε να βράσει μέχρι να πήξει η μαρμελάδα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο, αφαιρούμε τα ξυλάκια της κανέλας και τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα. Όταν ανοιχτεί το βάζο διατηρείται στο ψυγείο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v