Τι θα φάμε σήμερα; Πλούσια γεύματα σε 20’

Αν η ιδέα του μαγειρέματος επιστρέφοντας από την δουλειά σας φαίνεται βουνό, μην επαναπαυτείτε με προ-μαγειρευμένα γεύματα και ανθυγιεινά delivery. Προμηθευτείτε εγκαίρως τα απαραίτητα υλικά και σε 20 μόνο λεπτά δοκιμάστε τις… σωστές συνταγές.
Τι θα φάμε σήμερα; Πλούσια γεύματα σε 20’
της Έλενας Μπούλια

Τι θα φάμε πάλι σήμερα; Πάλι μακαρόνια; Πάλι σουβλάκια; Πάλι προ-μαγειρευμένα γεύματα; Πάλι ταπεράκι από τη μαμά; Και όλα αυτά που λέμε περί υγιεινής διατροφής και σπιτικού φαγητού; Για τα περισσότερα εργαζόμενα ζευγάρια το ζήτημα του καθημερινού φαγητού έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από όσο πραγματικά χρειάζεται. Όταν η εποχή που επιστρέφοντας από την δουλειά η μαμά είχε ήδη σερβιρισμένο και ζεστό το ωραίο της φαγάκι περάσει, και αφού πλέον έχουμε σιχαθεί να τρώμε κάθε μέρα fast food και ξαναζεσταμένα μακαρόνια, η ανάγκη να αναλάβουμε εμείς τον ρόλο του σεφ στο σπίτι γίνεται επιτακτική.

Ποιος έχει, όμως, κουράγιο να μαγειρεύει μετά την δουλειά; Όταν το μόνο που θέλει είναι να ξαπλώσει στον καναπέ, να παραγγείλει από το κοντινότερο delivery και μέσα σε 20 λεπτά να απολαμβάνει πεντανόστιμα γεύματα λίπους και χοληστερίνης. Αυτός, που θα βρει το κουράγιο να σηκωθεί από τον καναπέ και μέσα σε αυτά τα 20 λεπτά να έχει ετοιμάσει ένα πεντανόστιμο, πλούσιο και υγιεινό γεύμα που θα έκανε ακόμα και την μαμά να ζηλέψει. Πώς; Με τις παρακάτω συνταγές που έχουμε ήδη δοκιμάσει πριν σας τις προτείνουμε και που -χρονομετρήστε τις!- είναι έτοιμες σε 20 λεπτά!

* Fajita με κοτόπουλο ή μοσχάρι (και ρύζι)
(4 μερίδες)

Τι θα χρειαστείτε:
8 έτοιμες πίτες Fajitas (πωλούνται στα super market μόνες τους ή σε πακέτο με άλλα υλικά για fajita) – εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε τσιπς τορτίγιας και αντί να τυλίξετε το μείγμα να τα ανακατέψετε με αυτό (όπως στην φωτογραφία)
½ κιλό μοσχαρίσια φιλετάκια ή φιλετάκια κοτόπουλου (ψιλοκομμένα) – τα οποία θα έχετε ήδη ξεπαγώσει από το βράδυ.
1 μεγάλο κρεμμύδι (κομμένο σε λωρίδες) και 1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 πράσινη, 1 κόκκινη και 1 πορτοκαλί πιπεριά (κομμένες σε λωρίδες)
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές του γλυκού τσίλι σε σκόνη
1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
Λίγο φρέσκο κόλιανδρο
2 μεγάλες ντομάτες πολύ ψιλοκομμένες
Λίγο αλάτι και πιπέρι
Ένα βαζάκι sour cream
Ένα βαζάκι έτοιμη guacamole
Ελαιόλαδο
1 φακελάκι κίτρινο ρύζι που βράζει γρήγορα

Τι θα κάνετε:
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και στην πιο δυνατή φωτιά θα τσιγαρίσετε με το σκόρδο το κρέας (ή το κοτόπουλο) και όταν ασπρίσει θα προσθέσετε τις κομμένες πιπεριές και το κρεμμύδι. Όταν αρχίσουν να μαραίνονται θα ρίξετε από πάνω το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη και το τσίλι σε σκόνη και θα συνεχίσετε το τσιγάρισμα (θα σας πάρει συνολικά 15 λεπτά). Όταν θα είναι έτοιμα τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο πιάτο. Ταυτόχρονα βάλτε το ρύζι να βράζει (σε 10 λεπτά πρέπει να έχει ήδη ετοιμαστεί). Σε ένα μπολ ανακατέψτε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον φρέσκο κόλιανδρο, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ τοποθετήστε την sour cream και σε ένα τρίτο την σάλτσα guacamole. Τυλίξτε στις fajitas το κρέας με τα λαχανικά, προσθέστε όση ντομάτα, sour cream ή guacamole σος θέλετε και, μαζί με το ρύζι σε ένα άλλο μπολ, το μεξικάνικου τύπου γεύμα σας είναι έτοιμο!
Tip: Για ακόμα πλουσιότερη γεύση προσθέστε μέσα στην ζεστή fajita τριμμένο τυρί τσένταρ!

* Σολομός στο γκριλ με pesto και πουρέ πατάτας
(Μερίδες ανάλογα με τα φιλέτα σολομού)

Τι θα χρειαστείτε:
Φιλέτα φρέσκου σολομού (ανάλογα με τα άτομα)
4-5 μέτριες πατάτες
Ένα μικρό ματσάκι άνηθο
1 βαζάκι σάλτσα pesto (εξαιρετική pesto στα ψυγεία του Βασιλόπουλου)
Αλάτι και πιπέρι
Ένα μεγάλο λεμόνι
Βούτυρο
Λίγο γάλα

Τι θα κάνετε:
Ανάβετε τον φούρνο στην μέγιστη θερμοκρασία του γκριλ για δέκα λεπτά. Ωστόσο καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και βάζετε νερό να βράζει. Κόβετε το λεμόνι σε φέτες και το απλώνετε πάνω στον σολομό. Τοποθετείτε τις φέτες σολομού με το λεμόνι και λίγο αλατοπίπερο σε ένα ταψάκι και μετά στο γκριλ και τις αφήνετε να ψηθούν στην μέγιστη θερμοκρασία για 20 λεπτά. Ωστόσο έχετε βάλει τις πατάτες να βράσουν και όταν μαλακώσουν πολύ τις στραγγίζετε, τις επανατοποθετείτε στην κατσαρόλα χαμηλώνοντας το μάτι στο μισό (ίσως και λιγότερο αν η κουζίνα σας είναι δυνατή) και αρχίζετε να τις λιώνετε με ένα πιρούνι προσθέτοντας σιγά-σιγά γάλα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ο πουρές. Προσθέτουμε και μία κουταλιά βούτυρο (και όσο αλάτι θέλουμε) και συνεχίζουμε με μία ξύλινη κουτάλα να ανακατεύουμε τον πουρέ, έχοντας χαμηλώσει και την φωτιά στο ελάχιστο. Όταν είναι πλέον σχεδόν έτοιμος ρίχνουμε μέσα και μία μεγάλη τσιμπιά τριμμένο άνηθο. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και τον βγάζουμε από το μάτι. Όταν είναι έτοιμα και τα φιλέτα του σολομού, βγάζουμε την φέτα λεμόνι και απλώνουμε πάνω από κάθε φιλέτο μία κουταλιά από την σάλτσα pesto. Το γεύμα μας είναι έτοιμο!
Tip: Αν δεν σας αρέσει το pesto μπορείτε πριν ψήσετε τον σολομό να τοποθετήσετε πάνω από κάθε φέτα μία ροδέλα ντομάτα και μία ροδέλα κρεμμύδι και να τον αφήσετε να ψηθεί με αυτά. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ ζουμερό, αλλά στο σερβίρισμα μπορεί να χρειαστεί και λίγο στυμμένο λεμόνι.

* Κοτόπουλο με ζυμαρικά πουτανέσκα
(4 μερίδες)

Τι θα χρειαστείτε:
1 πακέτο μακαρονάκι κοφτό (βρείτε κάποιο που να βράζει γρήγορα)
½ κιλό φιλετάκια κοτόπουλο κομμένα σε μικρά κομμάτια (που πρέπει να έχει ξεπαγώσει από το βράδυ)
Αλάτι και πιπέρι
6 ψιλοκομμένες αντσούγιες (θα τις βρείτε στο super market σε βαζάκι με ελαιόλαδο)
Ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια
Μισό βαζάκι μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες και χωρίς κουκούτσια
3 κουταλιές της σούπας κάπαρη
1 καυτερή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κομματάκια
Ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνίρισμα

Τι θα κάνετε:
Καταρχήν βάζετε τα ζυμαρικά να βράζουν για να είναι έτοιμα σε 20’. Αφού πλύνετε λίγο τα φιλετάκια κοτόπουλου τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Σε ένα βαθύ τηγάνι που θα έχει ζεστάνει το λάδι σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε το κοτόπουλο και τις αντσούγιες μέχρι το κοτόπουλο να ασπρίσει, για τρία περίπου λεπτά. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα (το σκόρδο, τα ντοματάκια, τις ελιές, την κάπαρη και την κόκκινη πιπεριά). Μαγειρεύετε ακόμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα και το κοτόπουλο να έχει μαγειρευτεί καλά. Ανακατέψτε μαζί με τα ζυμαρικά που θα είναι έτοιμα και γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tip: Λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή μυζήθρα ενισχύει πάντα κάθε πιάτο με ζυμαρικά.

* Ζυμαρικά ολικής άλεσης με τονοσαλάτα
(4 μερίδες)

Τι θα χρειαστείτε:
1 κουτί ζυμαρικά ολικής άλεσης (κατά προτίμηση φαρφάλες ή fussili)
2 κονσέρβες τόνο σε νερό (ή τόνο σε σαλάτα Mexicana αν δεν θέλετε να προσθέσετε τα παρακάτω)
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
1 μικρή κονσέρβα κόκκινα φασόλια
1 μικρή κονσέρβα αρακά
1 χούφτα κουκουναρόψιχα
½ βαζάκι πράσινες ελιές ψιλοκομμένες, χωρίς κουκούτσι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλο τριμμένο καρότο
1 μεγάλη σφιχτή ντομάτα
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Τι θα κάνετε:
Είναι τόσο εύκολο που μοιάζει αστείο: Καταρχήν βράζετε τα ζυμαρικά για να είναι έτοιμα όταν θα τα ανακατέψετε με τα υπόλοιπα. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και την ντομάτα. Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνετε μέσα τον τόνο, το καλαμπόκι, τα φασόλια, τον αρακά, τις ελιές (στραγγισμένα), το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καρότο, την ντομάτα, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε πολύ καλά και είναι έτοιμο! Για μια μέρα αποτοξίνωσης από το κρέας είναι ένα ιδανικό πιάτο.
Tip: Αν δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας και βάρους, δύο μεγάλες κουταλιές μαγιονέζας θα νοστιμέψουν το πιάτο σας ακόμα περισσότερο.

* Ταλιατέλες με συκωτάκια κοτόπουλου
(4 μερίδες)

Τι θα χρειαστείτε:
1 πακέτο ταλιατέλες
350 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουταλιά θυμάρι τριμμένο
200 γρ. μανιτάρια (κονσέρβα)
150ml κόκκινο κρασί
150ml ζωμός (κοτόπουλο κατά προτίμηση)
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο

Τι θα κάνετε:
Καταρχήν βάζουμε τις ταλιατέλες να βράζουν. Σοτάρουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα συκωτάκια, το θυμάρι, τον μαϊντανό και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το κρασί, τον ζωμό και το αλατοπίπερο και τα αφήνουμε όλα να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Ωστόσο, στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε από πάνω τα συκωτάκια με την σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Είναι έτοιμα!
Tip: Για εντυπωσιακότερη εμφάνιση και περισσότερη γεύση στο πιάτο σας μπορείτε αν θέλετε να πασπαλίσετε είτε με παρμεζάνα ή με τριμμένη αμυγδαλόψιχα, για μεγαλύτερη πρωτοτυπία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v