Σάλτσες για μακαρόνια: Η Ιταλία στο... πιάτο σας

Μακαρόνια χωρίς σάλτσα γίνονται; Δύσκολα. Ταξιδέψαμε στην... κοντινή μας Ιταλία και σας προτείνουμε πέντε απολαυστικές και εύκολες σάλτσες για να συνοδέψετε με γούστο και μεσογειακό ταμπεραμέντο την αγαπημένη σας pasta.
Σάλτσες για μακαρόνια: Η Ιταλία στο... πιάτο σας
Άκρως απαραίτητη, η σάλτσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των συνταγών με το διάσημο ζυμαρικό. Είτε φάτε ριγκατόνι, είτε πέννες, είτε σπαγκέτι, η επιλογή της κατάλληλης σάλτσας θα δώσει άλλη όψη στο πιάτο σας και θα σας ταξιδέψει στα γραφικά χωριουδάκια της Ιταλίας. Όποια και αν είναι η προτίμησή σας στο είδος των μακαρονιών, εμείς επιλέξαμε για εσάς πέντε μυρωδάτες σάλτσες που θα ταιριάξουν τέλεια με το κάθε ζυμαρικό.

 Σάλτσα τόνου

Υλικά:
* 200 γρ. τόνο σε νερό
* 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
* 1 κονσέρβα πομοντόρια αποφλοιωμένα
* 2 κουταλιές σούπας κάππαρη
* ½ φλυτζάνι λευκό κρασί
* ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο
* Aλάτι
* Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ετοιμασία: Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε το σκόρδο.Προσθέτουμε τον τόνο, την κάππαρη και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 15΄λεπτά. Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό με μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά τα οποία τα βράζουμε ακριβώς στον χρόνο που γράφει στην συσκευασία για να είναι al dente. Πριν τα σουρώσουμε προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας από το νερό τους στην σάλτσα. Σουρώνουμε και ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε την pasta ζεστή με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνιστούμε για τα ζυμαρικά σας να χρησιμοποιήσετε σπαγκέτι.

Καρμπονάρα

Υλικά:

*1 πακέτο σπαγγέτι 
* 1 φλυτζάνι πανσέτα ή μπέικον σε κυβάκια 
* 4 φρέσκα αβγά 
* 100 γρ. parmiggiano τριμμένο 
* 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο 
* Αλάτι 
* Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
* ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός
Ετοιμασία: Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σωτάρουμε την πανσέτα. Χτυπάμε τα αβγά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, αλάτι και πιπέρι. Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα τους, ρίχνοντας από πάνω τους την έτοιμη πανσέτα και τα χτυπημένα αβγά. Ανακατεύουμε συνέχεια και σερβίρουμε αμέσως. Συνιστούμε σπαγκέτι, πέννες ή ριγκατόνι για την απολαυστική αυτή σάλτσα.

Σάλτσα ντομάτας με μύδια και λευκό κρασί

Υλικά:
* 1 κιλό μύδια με το κέλυφος τους
* 2 φλιτζάνια ξηρό λευκό κρασί
* Ξύσμα ενός λεμονιού
* 2 κονσέρβες με αποφλοιωμένα ντοματάκια στραγγισμένα από το ζουμί τους
* ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
* Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
* 1 κουταλιά της σούπας μαραθόσπορους κοπανισμένους στο γουδί
* 3 σκελίδες σκόρδο
* 1 μικρή καυτερή πιπερίτσα
Ετοιμασία: Σ’ ένα τηγάνι αρχίζουμε να φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση και την πιπερίτσα. Ανακατεύουμε για να αρωματιστεί το λάδι και αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα. Ρίχνουμε τις στραγγισμένες ντομάτες, το ξύσμα του λεμονιού, τους μαραθόσπορους και μαγειρεύουμε για 4 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το 1 φλιτζάνι κρασί. Προσθέτουμε αλάτι και σιγοβράζουμε για 15 περίπου λεπτά. Εν τω μεταξύ σ’ ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι, βράζουμε το άλλο φλιτζάνι με το κρασί και προσθέτουμε τα μύδια πλυμένα και καθαρισμένα σχολαστικά. Σκεπάζουμε το σκεύος και τα αχνίζουμε για 8-10 λεπτά μέχρι να ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε. Τώρα παίρνουμε με μιά τρυπητή κουτάλα τα μύδια και τα μεταφέρουμε στη σάλτσα ντομάτας. Προσθέτουμε και 2 με 3 κουταλιές της σούπας από το ζουμί που αχνίσαμε τα μύδια. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και την ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά, πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως. Της ταιριάζει πολύ και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ενώ απαγορεύεται δια ροπάλου το τυρί! Συνοδεύεται με μακαρόνια σπαγκέτι.

Σάλτσα Πέστο

Υλικά:

* 1/2 φλ. φρέσκο βασιλικό
* 2 σκελίδες σκόρδο
* 1/4 φλ. καρύδια ή κουκουνάρια
* 1/2 φλ. ελαιόλαδο
* αλάτι
Ετοιμασία: Βάζουμε το βασιλικό, το σκόρδο και τα καρύδια ή τα κουκουνάρια στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα, σχετικά πηχτό, σαν πάστα. Μπορούμε να προσθέσουμε αν θέλουμε και τριμμένο τυρί. Αν μείνει, το φυλάμε σε βαζάκι ρίχνοντας από πάνω λίγο ελαιόλαδο. Συνιστούμε σπαγκέτι ή ριγκατόνι.

Πικάντικη κόκκινη σάλτσα "Της Iro"

Υλικά:
* Πουμαρό (προαιρετικά με κρεμμύδι)
* Πιπεράκι
* Μπαχάρι
* Τσίλι σε σκόνη
* 1 κύβος βοδινού
* Λίγη κανέλλα
* Ελαιόλαδο
* Λίγο αλάτι
Ετοιμασία: Βάζετε την κόκκινη σάλτσα και την αφήνετε να πάρει μία βράση. Ύστερα προσθέτετε τα μπαχαρικά, το τσίλι, τον κύβο, την κανέλλα, το λάδι και το αλατάκι σκεπάζετε και αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά μέχρι να γίνει κάπως νερουλή. Αν θέλετε βάζετε και λίγο βασιλικό για περισσότερο άρωμα. Σερβίρετε κατά προτίμηση με τορτελίνια τυριού!

Επιμέλεια: Ν.Γ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v