Καρπούζι: Ο βασιλιάς του καλοκαιριού στην κουζίνα

Σκεφτήκατε (κι εσείς;) να το συνδυάσετε με τυρί. Σκεφτήκατε, όμως, να το τηγανίσετε; Να το αλείψετε στο κοτόπουλο που θα ψήσετε; Να το κάνετε muffin; Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τρεις από τις πλέον πρωτότυποες συνταγές με βάση το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο.
Καρπούζι: Ο βασιλιάς του καλοκαιριού στην κουζίνα
Ακούσαμε πρόσφατα ότι το καρπούζι με τυρί των παιδικών μας χρόνων –που όλοι νομίζαμε ότι ήταν δική μας ανακάλυψη, και σχεδόν σοκαριζόμασταν όταν μαθαίναμε ότι το είχαν δοκιμάσει κι άλλοι– έκανε την πανηγυρική του είσοδο στα gourmet μενού αθηναϊκών εστιατορίων και ενθουσιαστήκαμε που ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων κατακτούσε επιτέλους τη θέση που του ταίριαζε στο καλοκαιρινό μας τραπέζι, την τιμητική, και όχι την τελευταία.

Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να αναζητήσουμε κι άλλες συνταγές με βάση τον κόκκινο, γρανιτένιο πειρασμό –να τον κάνουμε γλυκό, γλυκύτερο απ’ όσο ήδη είναι, να τον τηγανίσουμε όπως τις μπανάνες, να τον ανακατέψουμε με κρέας και κοτόπουλο. Θα εκπλαγείτε.

Muffin καρπούζι
Συστατικά (για 12 muffins):
1-1/2 φλιτζάνι αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού baking soda
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/8 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2/3 του φλιτζανιού ζάχαρη
2 αυγά
½ φλιτζάνι sour cream
1 φλιτζάνι χυμό καρπουζιού (*)
¾ του φλιτζανιού chocolate chips
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη baking soda, το baking powder, την κανέλα και τη ζάχαρη σε ένα μεσαίο μπολ. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά, τη sour cream και το χυμό του καρπουζιού και χτυπάμε καλά μέχρι να δέσει το μείγμα. Ανακατεύουμε τα δύο μείγματα, τα τοποθετούμε σε φόρμες για muffin (προσέχοντας να τις γεμίσουμε μόνο κατά τα 2/3) και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άγνη πριν το σερβίρισμα.
(*) Κόψτε κυβάκια καρπουζιού που θα του έχετε αφαιρέσει τα κουκούτσια και χτυπήστε το στο blender, έως ότου πολτοποιηθεί.

Σως Μπάρμπεκιου Καρπούζι
Συστατικά:
½ φλιτζάνι χυμός καρπουζιού
½ φλιτζάνι ξύδι μπαλσάμικο
¼ του φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
¼ του φλιτζανιού σως σόγιας
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουταλάκια του γλυκού μπούκοβο (ή νιφάδες κόκκινης πιπεριάς)
Εκτέλεση: Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά μαζί, και εν συνεχεία μαρινάρουμε το κρέας, το κοτόπουλο, ή το ψάρι. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές στο ταψί ή στη σχάρα, πριν το ψήσιμο. Όση περισσέψει μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως dip στο σερβίρισμα.

Τηγανιτό καρπούζι
Συστατικά:
1 καρπούζι από το οποίο έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια
3 φλιτζάνια φυτικό λάδι
½ φλιτζάνι cornflour
2 ασπράδια αυγών χτυπημένα
2 κουταλιές του γλυκού νερό
¾ του φλιτζανιού αλεύρι
Ζάχαρη άχνη για γαρνιτούρα
Εκτέλεση: Κόβουμε το καρπούζι στη μέση κατά μήκος, και το καθένα από τα δύο κομμάτια ξανά στη μέση κατά μήκος, έτσι ώστε να έχουμε 4 μεγάλες τριγωνικές φέτες. Βγάζουμε τη φλούδα, και κόβουμε την ψίχα σε μικρότερες τριγωνικές φέτες. Ζεσταίνουμε το λάδι σε φριτέζα ή wok στους 150 βαθμούς. Χτυπάμε το cornflour, τα ασπράδια και το νερό μέχρι να δέσει το μείγμα. Πασπαλίζουμε τις φέτες του καρπουζιού με αλεύρι, τις καλύπτουμε με το μείγμα και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τις βγάζουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε καλά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε αμέσως.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v