3 συνταγές με χαλούμι που κολάζουν και Κύπριο

Το κυπριακό τυρί έρχεται στο προσκήνιο και πρωταγωνιστεί σε τρεις λαχταριστές συνταγές για την κουζίνα σου μόνο.

3 συνταγές με χαλούμι που κολάζουν και Κύπριο

Μαστιχωτό, με ελαφριά βουτυρένια γεύση, τραγανό και με ιδιαίτερη υφή, το κυπριακό χαλούμι είναι ένα τυρί που αξίζει μια θέση στην κουζίνα σου.

Πέρα από το κλασικό σαγανάκι, ιδού τρεις συνταγές για να το απολαύσεις σε ιντριγκαδόρικους γευστικά συνδυασμούς. 

Χαλούμι nuggets με γλυκόξινη σάλτσα

Για τη σάλτσα: 3 κόκκινες πιπεριές, 2 πιπεριές τσίλι, 1 σκ. σκόρδο, 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, 100 γρ. νερό, 100 γρ. ξίδι, από λευκό κρασί, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Για τα nuggets: 400 γρ. χαλούμι, 60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 1 κ.σ. ρίγανη, 3 αυγά, 60 γρ. φρυγανιά τριμμένη, 60 γρ. σουσάμι, λευκό και μαύρο, αλάτι, πιπέρι, 300 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση: Για τη σάλτσα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά., Κόβουμε τις κόκκινες πιπεριές και τις τσίλι σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε σε έναν πολυκόφτη. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη ζάχαρη και χτυπάμε για να πολτοποιηθούν.

Μεταφέρουμε στο τηγάνι, προσθέτουμε το νερό, το ξίδι και τον πελτέ και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά για να εξατμιστεί η υγρασία και να δέσει η σάλτσα. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τα nuggets, κόβουμε το χαλούμι σε λεπτές φέτες και αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε ένα τηγάνι με ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά. Σε ένα ταψί βάζουμε το αλεύρι, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και σε ένα άλλο ταψί βάζουμε τη φρυγανιά με τα σουσάμια.

Βάζουμε διαδοχικά, ένα ένα τα κομμάτια από το χαλούμι στο αλεύρι, στα αυγά και στη φρυγανιά και τα πανάρουμε καλά. Μεταφέρουμε στο καυτό λάδι σε τρεις δόσεις και τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά για να χρυσαφίσουν και να γίνουν τραγανά.

Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με τη σάλτσα και τη ρίγανη.

Συνταγή από εδώ

Χορτοκεφτεδάκια με χαλούμι

Υλικά: 3 κολοκύθια, τριμμένα, 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα, 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, 1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα, 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος, 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο με πιρούνι περίπου, 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ, 100 γρ. χαλούμι ή μαστέλο ή άλλο μαστιχωτό τυρί της αρεσκείας μας, τριμμένο, 40 ml ελαιόλαδο και επιπλέον για τηγάνισμα, 150 γρ. ρυζάλευρο, ψιλό για το αλεύρωμα (αν δεν έχουμε αντικαθιστούμε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Για να φτιάξουμε τα χορτοκεφτεδάκια, βάζουμε όλα τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια και τα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, τα τρίβουμε με 1 κουτ. σούπας αλάτι και τα αφήνουμε για 1 ώρα να στραγγίξουν.

Τα στύβουμε καλά και τα αδειάζουμε σε μπολ.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αυγό, το τυρί και λίγο πιπέρι και τα ζυμώνουμε απαλά.

Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού (περίπου 30 γρ.)

Τα βάζουμε στην κατάξυψη για 1 ώρα να σφίξει το μείγμα.

Τα πανάρουμε με το ρυζάλευρο και τα τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια.

Ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ.ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μόλις το λάδι κάψει, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις των 7-8 τεμαχίων, για 4-5 λεπτά περίπου η κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά, για να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Βγάζουμε κάθε δόση από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Συνταγή από εδώ

Πράσινη σαλάτα με χαλούμι, παντζάρια και πορτοκάλι

Υλικά: 1 μεγάλη ανάμικτη σαλάτα, 350 γρ. βρασμένα παντζάρια κομμένα σε φέτες, 4 μέτρια πορτοκάλια σε φέτες, 1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού, 5 κ.γλ. ξίδι από λευκό κρασί, 2 πακέτα των 350γρ. χαλούμι ή ταλαγάνι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα), 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (για τη σάλτσα), 1 κ.σ. καβουρδισμένο και σπασμένο φουντούκι, πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα παντζάρια, το χυμό από πορτοκάλια και το ξίδι από άσπρο κρασί. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύετε πολύ καλά. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 20 λεπτά.

Προσεκτικά κόβουμε κάθε κομμάτι χαλούμι σε 6 κομμάτια, και τα πιπερώνουμε και στις δύο πλευρές.

Τηγανίζουμε το χαλούμι για 1-2 λεπτά για κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό και το τυρί να είναι έτοιμο να λιώσει.

Αδειάζουμε την πράσινη σαλάτα σε ένα μεγάλο μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τα μαριναρισμένα παντζάρια μαζί με τα πορτοκάλια και την σάλτσα τους.

Ανακατεύουμε και μοίραζουμε σε έξι πιάτα. Πάνω σε κάθε σαλάτα τοποθετούμε ένα μεγάλο κομμάτι τηγανιτό χαλούμι. Πασπαλίζουμε με λίγο φουντούκι και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v