Πώς θα φτιάξω ψωμί στο σπίτι

Τώρα που έχεις άπειρο χρόνο στο σπίτι, σου βρήκαμε συνταγές για να φτιάξεις το δικό σου ψωμί, και να μοσχοβολίσει ο τόπος.
Πώς θα φτιάξω ψωμί στο σπίτι
«Γιατί όλοι ψήνουν ξαφνικά ψωμί;» αναρωτιούνται τα social media και ο διεθνής τύπος. Γιατί είναι οικονομικό, είναι χρονοβόρο (γεμίζει ώρες καραντίνας, σαν να λέμε), κάνει το σπίτι να μοσχοβολά, και έχει κάτι καθησυχαστικό –μια μυρωδιά από τα παιδικά μας χρόνια. Επίσης, για να γίνουμε και λίγο πιο πεζοί, γιατί πολύς κόσμος το σκέφτεται να βγει και να πάει στον φούρνο αυτές τις μέρες.

Όπως και να ‘χει, αν θέλεις κι εσύ να καβαλήσεις το κύμα των ημερών και να φτιάξεις το δικό σου ψωμί, σου βρήκαμε πώς θα το κάνεις.

Η κλασική συνταγή
Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου 

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι σταρένιο (σκληρό), 50 γραμ. φρέσκια μαγιά (ή δυο φακελάκια ξερή), 1 κ.γλ. ζάχαρη, 3 κ.γλ. αλάτι, 2½ φλ. χλιαρό νερό (περίπου), λίγο σουσάμι

Εκτέλεση:
Ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά: Τη διαλύουμε σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και ζυμώνουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν μαζευτεί σε μπάλα και καθαρίσουν τα τοιχώματα της λεκάνης. Τη βγάζουμε στον πάγκο μας και τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα με τις ενώσεις προς τα κάτω. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε 40 λεπτά να ανέβει. Έπειτα τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για λίγο.

Τη χωρίζουμε σε 3 μέρη. Πλάθουμε καρβελάκι ή φραντζόλες και τα κυλάμε σε σουσάμι. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα πασπαλισμένη με αλεύρι, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. Όταν φουσκώσουν τα καρβελάκια (θα χρειαστούν από 1 έως 2 ώρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του χώρου) τα χαράζουμε σε 2-3 σημεία και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 35-40 λεπτά.

Ψωμί χωρίς ζύμωμα
Από τον Άκη Πετρετζίκη 

Υλικά:
600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., 450 γρ. νερό, 10 γρ. αλάτι, 4 γρ. μαγιά ξηρή

Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας μέχρι το μείγμα να έχει την όψη ενός πηχτού χυλού. Καλύπτουμε με μεμβράνη, ανοίγουμε ένα δυο τρύπες και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 15-25 ώρες. Αδειάζουμε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια, διπλώνουμε το ζυμάρι μας 3-4 φορές, σχηματίζουμε γρήγορα μια μπάλα και την ακουμπάμε πάνω σε μια καλά αλευρωμένη πετσέτα που την έχουμε βάλει σε ένα μπολ. Η ζύμη είναι πολύ υγρή και θέλει γρηγοράδα και αλευρωμένα χέρια για να διπλωθεί.

Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος (περίπου 2 ώρες).
Αδειάζουμε τη ζύμη αναποδογυρίζοντάς τη σε ελαφρά λαδωμένη και προθερμασμένη πλατιά κατσαρόλα που να μπαίνει στον φούρνο ή σε γάστρα και ψήνουμε στους 230° C στον αέρα με το καπάκι για 30 λεπτά. (Κοινώς, βάζουμε την κατσαρόλα στον φούρνο για να πάρει θερμοκρασία άδεια πρώτα και μετά βάζουμε μέσα τη ζύμη). Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε μέχρι η κρούστα να αποκτήσει ένα σκούρο χρυσαφένιο χρώμα - περίπου 15 λεπτά ακόμα.

Ψωμί με προζύμι
Από το Kalliergo.gr 

Υλικά:
Αλεύρι ζυμωτό θεσσαλίας (στα σούπερ μάρκετ), νερό, προζύμι (δες εδώ ή εδώ πώς φτιάχνουμε προζύμι) και λίγο αλάτι.

Εκτέλεση:
Αραιώνουμε το προζύμι με τρία περίπου ποτήρια κρύο νερό. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, προσθέτουμε άλλο ένα ποτήρι κρύο νερό και ανακατεύουμε ξανά. Ρίχνουμε το υγρό σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τόσο αλεύρι ώστε να έχουμε έναν πυκνό χυλό. Ανακατεύουμε όσο προσθέτουμε, ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ με μία καθαρή πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να ενεργοποιηθεί. Φουσκώνει, κάνει φουσκάλες και αυξάνει σε όγκο. Το πόσο διαρκεί αυτή η φάση εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Το χειμώνα που ο καιρός είναι κρύος, μπορεί να διαρκέσει 12 ώρες ή παραπάνω. Το καλοκαίρι η διαδικασία είναι ταχύτερη. Αφού ενεργοποιηθεί, είναι η στιγμή να προσθέσουμε αλάτι στο μπολ.

Αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά αλεύρι και να ανακατεύουμε, μέχρι τη στιγμή που το μείγμα δεν μπορεί πια να ανακατευτεί, και τότε αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Για να μην κολλήσει το ζυμάρι στο μπολ, το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου τρεις ώρες, αφού πρώτα σκεπάσουμε το μπολ με καθαρό πανί. Σε αυτή τη φάση θα έχει υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος. Και πάλι η εποχή (χειμώνας ή καλοκαίρι), καθορίζει το πόσο γρήγορα γίνεται αυτό.

Ζυμώνουμε ξανά (το δεύτερο ζύμωμα δεν είναι απαραίτητο, αλλά αν το κάνετε θα έχετε καλύτερο ψωμί). Σε αυτή τη φάση έχουμε ένα ομοιόμορφο ζυμάρι. Αν δοκιμάσουμε να το πιέσουμε με το δάχτυλο, θα δούμε ότι αυτό είναι ελαστικό και επιστρέφει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί, και τοποθετούμε επάνω το ζυμάρι. Προαιρετικά, χαράζουμε την επιφάνεια με ένα κοφτερό μαχαίρι και απότομες κινήσεις. Βάζουμε το ζυμάρι στο φούρνο και το ψήνουμε για 1 ώρα ανά κιλό βάρους. Αφού ψηθεί, το βγάζουμε από το ταψί ώστε να μην πανιάσει από κάτω. Το βάζουμε επάνω σε ένα καθαρό πανί και το αφήνουμε να κρυώσει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v