Είναι καλύτερο το λευκό ή το μαύρο ψωμί;

Ποιο είδος ψωμιού είναι πιο υγιεινό; Το μαύρο ή το λευκό; Μια νέα μελέτη δίνει απάντηση στο ερώτημα.
Είναι καλύτερο το λευκό ή το μαύρο ψωμί;
Η… μάχη του λευκού με το μαύρο ψωμί για το ποιο είναι καλύτερο για την υγεία καλά κρατεί. Μια νέα έρευνα δίνει απάντηση (;) στο ερώτημα, αναφέροντας πως το πόσο υγιεινό είναι το κάθε είδος ψωμιού εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο, αφού ο οργανισμός δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο στον καθένα.

Η έρευνα, η οποία έγινε από το Ινστιτούτο Επιστημών Weizmen και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, εξέτασε 20 υγιείς εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωνε μαύρο ψωμί και η άλλη λευκό, για μια εβδομάδα. Μετά από «διάλειμμα» 15 ημερών χωρίς ψωμί, οι ρόλοι αντιστράφηκαν.

Πριν, κατά την διάρκεια και μετά την έρευνα, οι επιστήμονες κατέγραψαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ψωμιού στον οργανισμό των εθελοντών (χοληστερίνη, ασβέστιο, σίδηρος, λιπίδια κ.α.) και το μικροβιακό τους «οικοσύστημα».

Στο τέλος της έρευνας, δεν διαπιστώθηκαν σημαντικές κλινικές διαφορές στους διάφορους βιοδείκτες. Σε μια προσεκτικότερη ανάλυση όμως φάνηκε ότι περίπου οι μισοί αντιδρούσαν καλύτερα στο λευκό ψωμί και οι άλλοι μισοί στο μαύρο.

«Διαφορετικοί άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά ακόμα και στις ίδιες τροφές», δήλωσε ο ανοσολόγος Έραν Ελινάβ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τις έρευνας.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v