Χριστούγεννα στην Αθήνα: 15 λόγοι να… γιορτάσουμε

Τα πάρτι, τα φώτα, οι βόλτες, η μυρωδιά μελομακάρονου στο κέντρο και άλλοι 10 λόγοι για τους οποίους χαιρόμαστε που θα κάνουμε Χριστούγεννα στην Αθήνα.
Χριστούγεννα στην Αθήνα: 15 λόγοι να… γιορτάσουμε
του Γιώργου Κόκουβα

Πιθανότατα φέτος δεν προγραμματίσατε ταξίδι με διαμονή σε κάποιο σαλέ της Αράχωβας. Ίσως ο κουμπαράς σας δεν έχει τη δυνατότητα να σας στείλει για γιορτινές διακοπές κάπου στην Ελλάδα ή για χριστουγεννιάτικο ταξιδάκι στο εξωτερικό. Μπορεί, τέλος, να μην σας έμεινε καθόλου άδεια στο τέλος του χρόνου και να περάσετε την περίοδο των γιορτών στη δουλειά, «εγκλωβισμένοι» στην Αθήνα.

Κανένα πρόβλημα. Οι γιορτές στην πόλη δεν είναι τόσο άσχημες τελικά. Παρακάτω συγκεντρώνουμε ενδεικτικούς λόγους για να χαρούμε που θα κάνουμε Χριστούγεννα στην Αθήνα, χωρίς να μιζεριάσουμε που η μοίρα μας «φυλάκισε» στο κλεινόν άστυ. Οι γιορτές στην Αθήνα μας αρέσουν γιατί:

*Τα café βάζουν τα γιορτινά τους
Τα αγαπημένα μας στέκια μας βάζουν στο κλίμα των γιορτών: Από την οροφή των café κρέμονται δεκάδες φουσκωτοί Άη Βασίληδες, στα μπαρ παίζουν συχνά-πυκνά χριστουγεννιάτικοι σκοποί και στα… γλυκατζίδικα (cupcake café, ζαχαροπλαστεία κλπ) οι γλυκές δημιουργίες είναι απόλυτα χριστουγεννιάτικες, με διακόσμηση χάρμα οφθαλμών. Δείτε τα πιο όμορφα στολισμένα στέκια εδώ.

*Η μουσική καταλαμβάνει τους δρόμους
Τις ημέρες των γιορτών, η μπάντα του δήμου βγαίνει παγανιά σε διάφορες γειτονιές του κέντρου σκορπώντας κάλαντα και χριστουγεννιάτικους ήχους, συγκροτήματα διοργανώνουν αυτοσχέδια street acts και ακόμη και οι πλανόδιοι φροντίζουν να μας βάλουν στο κλίμα, με αγαπημένα γιορτινά τραγούδια. Δείτε εδώ τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει οι δήμοι στην Αττική.

*Το κέντρο είναι λίγο πιο φωτεινό
Το κουμπί της φωταγώγησης έχει ήδη πατηθεί και κάθε πλατεία, κάθε λεωφόρος και κάθε πεζόδρομος μεταφέρει λίγη αίσθηση παραμυθιού στην πόλη. Δείτε εδώ τι έγινε κατά την φωταγώγηση στο κέντρο της Αθήνας. 

*Οι δήμοι φροντίζουν για εμάς
Συναυλίες, εκδηλώσεις, παιδικά χωριά του Άη Βασίλη, εικαστικά εργαστήρια, κάλαντα, δέντρα των ευχών, υπαίθρια θεατρικά δρώμενα, χοροί, κλόουν, παραμυθάδες και φυσικά, το μεγάλο πάρτι της αλλαγής της χρονιάς στον πανέμορφο πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, με πυροτεχνήματα και τις φωνές των Νίκου Πορτοκάλογλου, Γιώτας Νέγκα και Γεράσιμου Ανδρεάτου υπόσχονται να μας κρατήσουν καλή παρέα καθ’ όλη την διάρκεια των γιορτών. Δείτε στο σχετικό μας αφιέρωμα όλες τις εκδηλώσεις των δήμων για τα φετινά Χριστούγεννα.

*Μπορούμε να βγούμε για ψώνια τις Κυριακές
Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων, που επεκτείνει την λειτουργία τους για τις δύο Κυριακές πριν τις γιορτές, καθώς και το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια της «Λευκής Νύχτας», στην οποία ο δήμος καλεί τους καταστηματάρχες να διατηρήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους ως τις 23.00 το βράδυ, μας δίνει την ευκαιρία να βγούμε χωρίς άγχος για τα γιορτινά μας ψώνια και τα δωράκια της τελευταίας στιγμής. Κι αν δεν υπάρχει budget για shopping, κανένα πρόβλημα: Μπορούμε απλώς να χαζέψουμε τις στολισμένες βιτρίνες.

*Υπάρχουν δεκάδες εκδηλώσεις να πάμε μαζί με τα παιδιά
Οι μικροί Αθηναίοι έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο, καθώς οι παιδικές θεατρικές σκηνές, τα θεματικά πάρκα, τα εμπορικά κέντρα και οι εκδηλώσεις των δήμων έχουν ως πρώτη προτεραιότητά τους την διασκέδαση των λιλιπούτειων φίλων τους. Τώρα λοιπόν που τα παιδιά σας δεν έχουν σχολείο, εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο σας για ατελείωτες χριστουγεννιάτικες βόλτες. Πάρτε ιδέες για μερικά από τα καλύτερα θεματικά πάρκα και τις παιδικές εκδηλώσεις στην ενότητα «Παιδί» του In2life

*Βολτάρουμε σε bazaar και υπαίθριες αγορές
Βρίσκουμε δηλαδή τις πιο φιλανθρωπικές και αλληλέγγυες επιλογές για τα χριστουγεννιάτικα δωράκια μας σε φίλους και γνωστούς, τριγυρνώντας παράλληλα σε χώρους που μοιάζουν με την… γειτονιά του Άγιου Βασίλη και μυρίζουν κανέλλα και ζεστό κρασί. 

*Μπορούμε να μάθουμε να πατινάρουμε στον πάγο
Τα παγοδρόμια στήνονται με αφορμή τις γιορτές και όσοι δεν έχουμε δοκιμάσει να κάνουμε πατινάζ – ή μας έλειψε η αίσθηση του gliding στον πάγο από πέρυσι - έχουμε την ευκαιρία να βάλουμε τα παγοπέδιλα και να τελειοποιήσουμε τα τόλουπ μας σε αυτές εδώ τις διευθύνσεις

*Έχει λιγότερη κίνηση
Εντάξει, με εξαίρεση τις πρώτες ώρες της Πρωτοχρονιάς. Όλες τις υπόλοιπες, όμως, έχουμε το προνόμιο να οδηγούμε ή να περπατάμε σε δρόμους χωρίς μποτιλιάρισμα, μιας που οι περισσότεροι έχουν εγκαταλείψει την Αττική και κάνουν γιορτές στα πατρικά τους.

*Το εμπορικό τρίγωνο μυρίζει μελομακάρονο
Και κουραμπιέδες, και φρεσκοψημένα cookies και οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων γεμίζουν με λαχταριστές βασιλόπιτες και ερυθρόλευκα μπαστουνάκια και σοκολατένιους Άγιους Βασίληδες και… οι υπογλυκαιμικοί έχουν την καλύτερη δικαιολογία να βουτηχτούν στην «αμαρτία». Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να ετοιμάσετε εσείς τα χριστουγεννιάτικα γλυκά σας – δείτε συνταγές εδώ

*Βγαίνουν οι καλύτερες ταινίες στις σκοτεινές αίθουσες
Διανύουμε την καλύτερη κινηματογραφική περίοδο της χρονιάς, αφού οι κορυφαίες ταινίες του 2013 κάνουν πρεμιέρα αυτή την περίοδο: Το πολυαναμενόμενο σίκουελ του Χόμπιτ για βόλτες στη Μέση Γη, η κατά πολλούς ταινία της χρονιάς «12 χρόνια σκλάβος» του Στιβ Μακουίν, η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, η υπέροχη «Τέλεια Ομορφιά» του Σορεντίνο, το γεμάτο δράση σίκουελ του Hunger Games, το πολυζητημένο Gravity και η βιογραφία της πριγκίπισσας Νταϊάνα παίζονται αυτή την περίοδο στις σκοτεινές αίθουσες της Αθήνας και μας στέλνουν για ποπκορν και στοιχήματα για το ποια θα λάβει τον τίτλο της καλύτερης ταινίας του 2013. Δείτε όλες τις κριτικές αλλά και τις ώρες προβολών στην ενότητα «Κινηματογράφος» του In2life

*Γίνονται ένας σωρός χριστουγεννιάτικα parties
Τα μπαράκια, οι μουσικές σκηνές, τα clubs και τα stages της πόλης διοργανώνουν θεματικά πάρτι και ειδικά DJ sets τα σαββατοκύριακα και τις παραμονές των γιορτών, κάνοντάς μας όχι να στεναχωριόμαστε που μείναμε στην Αθήνα, αλλά να μην ξέρουμε σε ποιο πάρτι να πρωτοπάμε.

*Μπορούμε να κάνουμε τις βόλτες που δεν προλαβαίνουμε την υπόλοιπη χρονιά 
Εδώ έχουμε καταγράψει βήμα προς βήμα τις αγαπημένες μας διαδρομές για περιπάτους στην Αθήνα και οι αργίες και τα σαββατοκύριακα των γιορτών είναι οι ιδανικές ευκαιρίες να τις δοκιμάσετε για να θυμηθείτε πόσο όμορφη είναι η πόλη όταν δεν την βλέπεις μέσα από το αυτοκίνητό σου ή από τα παράθυρα των τρόλεϊ, αλλά με τον καλύτερο τρόπο για να τη γνωρίσεις: περπατώντας την.

*Η πόλη μοιάζει λίγο πιο όμορφη
Και οι άνθρωποί της λιγότερο σκυθρωποί. Κάτι τα φώτα, κάτι οι μουσικές, κάτι η αλληλεγγύη, όλοι «μαλακώνουμε» αυτή την περίοδο και οι πιθανότητες να συναντήσουμε χαμογελαστά πρόσωπα παρά κατσούφηδες ή εξαγριωμένους πολίτες στον δρόμο πολλαπλασιάζονται.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v