Τι σημαίνουν τα όνειρα σύμφωνα με τις γιαγιάδες μας

Λεφτά θα πάρεις αν δεις στον ύπνο σου βροχή, ευτυχισμένος θα ‘σαι αν ακούσεις καμπάνες. Και άλλα χαριτωμένα που λέγαν’ οι γιαγιάδες μας για τα όνειρά μας.
Τι σημαίνουν τα όνειρα σύμφωνα με τις γιαγιάδες μας
της Ηρώς Κουνάδη

Τι σημαίνουν τα όνειρά μας; Αναλόγως βάσει ποιας θεωρίας επιλέγουμε να τα εξηγήσουμε… πολλά και τίποτα. Η φροϋδική θεωρία, για παράδειγμα, την οποία θα συναντήσετε στα περισσότερα αποτελέσματα μιας Google αναζήτησης του τύπου «τι σημαίνουν τα όνειρά μου», λέει ότι τα όνειρα έρχονται κατ’ ευθείαν από το υποσυνείδητό μας, μαρτυρούν κρυφές επιθυμίες και έχουν συνήθως να κάνουν με το σεξ. Υπάρχουν κι άλλες θεωρίες –λιγότερο ή περισσότερο σοβαρές, λιγότερο ή περισσότερο ενδιαφέρουσες.

Αν, πάντως, τύχαινε να μεγαλώνεις με μια γιαγιά από την Σμύρνη –ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος κρατούσε ζωντανές τις ολίγον μυστικιστικές δοξασίες του– θα ήξερες ότι το να δεις στον ύπνο σου χρυσό δαχτυλίδι σημαίνει στεναχώρια. Καμία σχέση με καταπιεσμένες σεξουαλικές επιθυμίες και άλλα τέτοια φροϋδικά.

«Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι τα όνειρά μας… προβλέπουν το μέλλον;» θα αναρωτηθούν όσοι δεν έχουν μεγαλώσει με αλαφροΐσκιωτους προγόνους στο άμεσο περιβάλλον τους. Πιθανότατα όχι. Σε μια προσπάθεια εκλογίκευσης τέτοιων μεταφυσικών δοξασιών, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο εγκέφαλός μας έχει ήδη αντιληφθεί μια επικείμενη εξέλιξη την οποία δεν έχει προλάβει να επεξεργαστεί συνειδητά. Τα όνειρα δεν είναι παρά οι σκέψεις που κάνει την ώρα που κοιμόμαστε, ξαναφέρνοντας στην επιφάνεια στοιχεία που έχει συλλέξει, και κάνοντας τα να μοιάζουν με πρόβλεψη του μέλλοντος.

Είτε γι’ αυτό, είτε απλώς γιατί… έχει πλάκα να γνωρίζεις τις δοξασίες, και να περιμένεις να δεις αν θα επαληθευτούν ή όχι, συγκεντρώσαμε τέτοιες "ερμηνείες" για τα πιο συνηθισμένα όνειρα, και σας τις παρουσιάζουμε σε ένα μίνι Ονειροκρίτη.

Χρυσός: Το πολύτιμο μέταλλο, ειδικά σε μορφή δαχτυλιδιού, προμηνύει στεναχώριες. Αν δεις ότι χάνεις δαχτυλίδι, πρόκειται να ανακουφιστείς από κάτι που σε πιέζει –ή, πιο απλά, η στεναχώρια που σε ταλαιπωρεί φεύγει.

Λούσιμο και χτένισμα: Παρόμοια με το δαχτυλίδι που χάνεται, αν δεις στον ύπνο σου ότι λούζεσαι ή χτενίζεις τα μαλλιά σου, στο άμεσο μέλλον πρόκειται να απαλλαγείς από στεναχώριες ή να λύσεις θέματα που σε προβληματίζουν –«φεύγει το βάρος», για να το θέσουμε με τα σοφά λόγια των προαναφερθέντων γιαγιάδων.

Φωτιά: Συμβολίζει την ελπίδα και τη δύναμη. Το αναμμένο κερί, ειδικά, προμηνύει καλά νέα. Αντιθέτως, αν δεις ότι σβήνεις κερί, πρόκειται να κάνεις μια λάθος κίνηση, να «βάλεις εμπόδια στον εαυτό σου».

Καπνός: Σε αντίθεση με τη φωτιά, ο καπνός –είτε σκέτος, είτε καπνός που προέρχεται από φωτιά– σημαίνει στεναχώρια, ή αποτυχία σε κάτι. Το ίδιο ισχύει και για το κάπνισμα: Θεωρείται, γενικώς, σημάδι στεναχώριας να δεις στον ύπνο σου ότι καπνίζεις.

Γλυκό: Όπως και ο καπνός, αλλά και ο καφές, τα γλυκά στα όνειρα είναι στεναχώρια, ειδικά αν δεις ότι τα τρως. Αν σου τα προσφέρουν και τα αρνείσαι, έτσι θα αποφύγεις και την επικείμενη στεναχώρια.

Κλάμα: Σύμφωνα με την ερμηνεία των «ανάποδων» ονείρων (ό,τι είναι κακό στην πραγματικότητα είναι καλό να το δεις στον ύπνο σου, και το αντίθετο) το να δεις ότι κλαις στο όνειρό σου σημαίνει ότι σύντομα θα πάρεις μεγάλη χαρά.

Καμπάνα: Είναι μάλλον σπάνιο να δεις καμπάνα στο όνειρό σου. Είναι, όμως, συνηθισμένο λένε να την ακούσεις. Ο ήχος της καμπάνας στο όνειρο προμηνύει χαρμόσυνα νέα και ευχάριστες ειδήσεις.



Κλειδί:
Είτε το ψάχνετε και το βρίσκετε, είτε το βλέπετε απλώς να κρέμεται, για παράδειγμα, στην πόρτα ενός σπιτιού, το κλειδί είναι σημάδι καλής τύχης.

Κρασί: Δυνατά πάθη προμηνύει το κρασί –και, υποθέτουμε, και τα υπόλοιπα είδη αλκοόλ, τα οποία προφανώς δεν ήταν δημοφιλή την εποχή των γιαγιάδων μας, τις οποίες όταν ρωτήσαμε δεν είχαν απάντηση για τη βότκα και το ρούμι.

Κρεβάτι: Σημάδι ευτυχίας, είτε το δείτε «σκέτο» σαν έπιπλο, είτε ονειρευτείτε ότι ξαπλώνετε επάνω του.

Βροχή: Αν δεις στον ύπνο σου ότι βρέχει, κέρδη και χαρές προμηνύονται για το μέλλον σου.

Γάμος: Η σημασία αυτού του ονείρου εξαρτάται από τον… θεατή του. Αν ονειρευτείς τον γάμο σου ενώ είσαι ήδη παντρεμένος, το όνειρο προμηνύει στεναχώρια και προβλήματα στη σχέση σου. Αν δεις ότι παντρεύεσαι, ενώ δεν είσαι παντρεμένος, το όνειρο είναι καλό, σημαίνει ότι σύντομα θα γνωρίσεις το έτερό σου ήμισυ.

Εγκυμοσύνη: Κακό όνειρο σε κάθε περίπτωση. Αν δεις ότι είσαι έγκυος, ή ότι κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο είναι έγκυος, σημαίνει ότι μια στεναχώρια θα σε βαρύνει –εσένα ή εκείνον/η, αντίστοιχα.

Ποντίκι: Ένας εχθρός, ή γενικότερη «γλωσσοφαγιά» υπάρχει στο περιβάλλον σου.

Παπάς: Δυσάρεστες ειδήσεις θα ακούσεις αν δεις παπά στον ύπνο σου. Αντιθέτως, η εκκλησία σημαίνει προστασία, είτε την βλέπεις από μακριά είτε βρίσκεσαι μέσα. Προστασία, επίσης, από άνθρωπο του περιβάλλοντός σου συμβολίζει και η ομπρέλα.

Έντομα: Κακό όνειρο γενικώς, προμηνύει μεγάλες στεναχώριες.

Δόντια: Αν δεις στον ύπνο σου δόντι που σπάει, βγαίνει ή πονάει, προμηνύεται πολύ μεγάλη στεναχώρια. Υπάρχει, όμως, ελπίδα αν δεις να τρέχει και αίμα, γιατί...

…Αίμα: Είναι γενικώς πολύ καλό πράγμα στα όνειρα («μπράβο» μας έλεγαν οι γιαγιάδες αν βλέπαμε αίμα στον ύπνο μας). Στην περίπτωση του δοντιού που λέγαμε παραπάνω, αλλά και γενικώς στα άσχημα όνειρα, το αίμα αναιρεί την στεναχώρια, «κόβει» το όνειρο όπως λένε. Αν το δεις σκέτο, όπως στην περίπτωση πέφτεις από το ποδήλατο και ματώνεις, σημαίνει ότι κάτι θα γίνει γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και με το κόκκινο χρώμα γενικώς: Μια κόκκινη κορδέλα, για παράδειγμα, συμβολίζει καλή είδηση που έρχεται σύντομα «από δρόμο», ήτοι από κάποιον που βρίσκεται μακριά. Η κορδέλα, όπως και όλα τα μακριά υφάσματα, συμβολίζουν τον δρόμο, την απόσταση.

Καθρέφτης: Άσχημα νέα, μεγάλη στεναχώρια σημαίνει ο καθρέφτης –ειδικά αν δεις ότι κοιτάζεσαι σε αυτόν.

Σκύλος: Φίλος, που ενδεχομένως θα σε βοηθήσει σε κάτι σύντομα.



Γάλα: Και οτιδήποτε γαλακτοκομικό, συμβολίζει αγανάκτηση, νεύρα –μια περίοδο θυμού που έρχεται, αλλά όχι κάτι ανησυχητικό, όχι σοβαρή στεναχώρια δηλαδή.

Θάλασσα: Η θάλασσα είναι «η εικόνα της ζωής σου». Η εικόνα της συμβολίζει μεγάλη περίοδο –τους επόμενους μήνες, ή και περισσότερο. Αν είναι ήρεμη όλα κυλούν ομαλά, αν είναι φουρτουνιασμένη έρχονται προβλήματα. Το ίδιο ισχύει γενικώς με τα νερά, και με τον ουρανό –ο καθαρός ουρανός με ήλιο που λάμπει, ή ο ξάστερος νυχτερινός ουρανός είναι πολύ καλά όνειρα, προμηνύουν καλές μέρες.

Μαχαίρι: Καυγάς, αβεβαιότητα στις σχέσεις σου, χάσιμο εμπιστοσύνης και διενέξεις γενικώς.

Μετακόμιση: Αν δεις στον ύπνο σου ότι μετακομίζεις, είσαι αποφασισμένος –ακόμη και αν δεν το έχεις ακόμα συνειδητοποιήσει– για μεγάλη αλλαγή σε κάποιον τομέα της ζωής σου, που δεν σχετίζεται απαραίτητα με το σπίτι ή την οικογένεια. Η μετακόμιση συμβολίζει επίσης επαγγελματική επιτυχία.

Λουλούδια: Συμβολίζουν γενικώς την επιτυχία, ειδικά αν δεις πολλά μαζεμένα, όπως για παράδειγμα σε μια μεγάλη ανθοδέσμη. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα, συγκεκριμένα, προμηνύουν κεραυνοβόλο έρωτα, ενώ τα κίτρινα είναι προμήνυμα ζήλιας.

Φρούτα: Καλά νέα αν είναι εποχής, κακά νέα εάν δεν είναι. Αυτό, βέβαια, είναι το απόσταγμα σοφίας μιας εποχής χωρίς θερμοκήπια –πιθανότατα πλέον το να ονειρευτείς φράουλες τον Δεκέμβριο δεν είναι απαραίτητα κακό, εφόσον αποτελούν εικόνα της χειμωνιάτικης καθημερινότητάς σου.

Χελώνα: Θα το μαντεύατε εύκολα, σημαίνει καθυστερήσεις και στασιμότητα σε θέματα που περιμένετε να εξελιχθούν.

Φιλί: Μια καινούρια, πολλά υποσχόμενη γνωριμία είναι προ των πυλών αν ονειρευτείς ότι φιλάς έναν άγνωστο. Με γνωστό άτομο σημαίνει «σμείξη», ή/και ερωτική εξομολόγηση.

Ψωμί: Για τις Σμυρνιές, το ψωμί συμβολίζει το κισμέτ, την καλή μοίρα. Είναι γενικώς καλός οιωνός στα όνειρα.

Ψάρι: Λαχτάρα θα πάρεις, είτε το δεις να κολυμπάει είτε το τρως. Κι όσο μεγαλύτερο είναι το ψάρι, τόσο μεγαλύτερη αναλογικά η λαχτάρα.

Χιόνι: Η απόλυτη ευτυχία. Από τα καλύτερα όνειρα που μπορείς να δεις, το χιόνι εισπράττει το δεύτερο «μπράβο» από τους παλιούς –και αν προσέχατε αρκετά σε αυτό εδώ το κείμενο, θα ξέρατε ότι το πρώτο «μπράβο» είναι το αίμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v