Καταδικάστηκε η Ελλάδα για τον θρησκευτικό όρκο στα δικαστήρια

Η Ελλάδα καταδικάστηκε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβίαση του δικαιώματος στην θρησκευτική ελευθερία, έπειτα από προσφυγή πολιτών εναντίον του υποχρεωτικού θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια.
Καταδικάστηκε η Ελλάδα για τον θρησκευτικό όρκο στα δικαστήρια
Καταδίκη της Ελλάδας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφασίστηκε την Τρίτη στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου οκτώ πολίτες είχαν προσφύγει προ ολίγων ημερών, με θέμα την κατάργηση του υποχρεωτικού θρησκευτικού όρκου στα ελληνικά δικαστήρια.

Οκτώ μέλη της ΜΚΟ «Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνσκι», και συγκεκριμένα οι Παναγιώτης Δημητράς, Αντρέα Τζίλμπερτ, Νικόλαος Μυλωνάς, Γρηγόρης Βαλλιανάτος, Ευαγγελία Βλάμη, Αντωνία Παπαδοπούλου, Ναυσικά Παπανικολάτου και Δημήτρης Τσαμπρούνης, προσέφυγαν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τελικά καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία, επειδή την περίοδο 2009-2012 οι μάρτυρες των δικαστηρίων υποχρεώνονταν να ορκίζονται στο Ευαγγέλιο.

Τα συγκεκριμένα μέλη του «Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι» αποτέλεσαν μάρτυρες υπεράσπισης σε 48 ποινικές υποθέσεις, που μάλιστα αφορούσαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα μας, αλλά τα ελληνικά δικαστήρια επέβαλαν να προβούν σε θρησκευτικό όρκο. Οι συγκεκριμένοι πολίτες υποστηρίζουν πως, σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαγορεύουν τις διακρίσεις, παραβιάζεται το δικαίωμά τους στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v