Ρεκόρ πωλήσεων για το όπλο του μακελάρη του Κονέκτικατ

Το αυτόματο όπλο AR-15, το οποίο ο Adam Lanza χρησιμοποίησε για να σκοτώσει 27 άτομα στην σφαγή του Κονέκτικατ, έχει γίνει… best seller στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο κόσμος πλέον αγοράζει μετά μανίας όπλα και πυρομαχικά για να προστατευθεί.
Ρεκόρ πωλήσεων για το όπλο του μακελάρη του Κονέκτικατ
«Αν είχε και εκείνη (η καθηγήτρια) ένα όπλο πάνω της, θα τον είχε σκοτώσει πριν καν προλάβει να κάνει κακό σε τόσα παιδιά», λέει στην κάμερα αμερικάνικου καναλιού ένας πολίτης ο οποίος μόλις βγήκε από μαγαζί με είδη όπλων στην Αμερική. Η σφαγή στο Κονέκτικατ όχι μόνο δεν ανησύχησε τους Αμερικάνους όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της οπλοκατοχής, αλλά αντίθετα ώθησε ακόμα περισσότερο κόσμο στο να κατευθυνθεί στο κοντινότερο μαγαζί με όπλα.

Όπως μάλιστα αναφέρει η Mirror, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων όπλων αναφέρουν απότομη αύξηση στις πωλήσεις του αυτόματου το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην μαζική σφαγή, καθώς ο κόσμος φοβάται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα απαγορεύσει την κυκλοφορία του. Η ίδια αύξηση παρατηρείται και στα πυρομαχικά τύπου .223, τα οποία μέχρι πρότινος είχαν απαγορευτεί από το Κονγκρέσο, αλλά η απαγόρευση… έληξε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Γραφείο Ερευνών του Κολοράντο σημείωσε ρεκόρ στον ημερήσιο έλεγχο αιτήσεων για οπλοκατοχή, οι οποίες το περασμένο Σάββατο ξεπέρασαν τις τέσσερεις χιλιάδες.

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Apache Junction στην Αριζόνα λέει χαρακτηριστικά: «Πουλάω έναν τόνο πυρομαχικά. Οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι είναι πιο εύκολο να απαγορευτεί η πώληση πυρομαχικών, παρά να περάσει ένα σχέδιο απαγόρευσης της οπλοκατοχής από το Κογκρέσο».

Το αυτόματο που χρησιμοποίησε ο Άνταμ Λάνζα, το AR-15, είναι πλέον το πιο δημοφιλές όπλο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους εμπόρους. Το 2010 πωλήθηκαν περί τα 220 χιλιάδες κομμάτια, ενώ μετά την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα, οι πωλήσεις έφτασαν τις τριακόσιες χιλιάδες κομμάτια.

Η φτηνή έκδοση του όπλου κοστίζει περίπου 450 δολάρια, ενώ σύμφωνα με έρευνες αγοράς το 50% των καταναλωτών το αγόρασε για να κάνει πρακτική στη σκοποβολή, το 30% για κυνήγι για οι υπόλοιποι για προστασία.

Εν τω μεταξύ, ο Ομπάμα σύμφωνα με την εφημερίδα θέλει να επαναφέρει την απαγόρευση των όπλων στον απόηχο της σφαγής στο σχολείο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «ενεργά υποστηρικτικός» στην πρόθεση της Γερουσιαστή των Δημοκρατικών ΝταΪάν Φέινσταιν να προωθήσει σχετικό νομοσχέδιο στις αρχές του 2013. Μάλιστα, ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό debate: «Όπλα τα οποία σχεδιάστηκαν για στρατιώτες και πόλεμο δεν ανήκουν στους δρόμους μας».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v