Μια εβδομάδα με 5€ την ημέρα

Επτά ημέρες, 35 ευρώ, μια μικρή λίστα για τα ψώνια μας και πολλές ιδέες για διασκέδαση με την παρέα στο σπίτι ή εκτός. Τι λέτε, θα τα καταφέρουμε;
Μια εβδομάδα με 5€ την ημέρα
της Ηρώς Κουνάδη

«Και γιατί να δοκιμάσεις να ζήσεις με 5€ την ημέρα;». Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Γιατί είναι 20 του μήνα και ο μισθός/ το επίδομα ανεργίας/ το χαρτζιλίκι των γονιών εξαντλήθηκε. Για να δεις αν μπορείς. Γιατί όχι; Μερικές από τις πρώτες απαντήσεις στα αποθαρρυντικά σχόλια που συνέλεγε σωρηδόν αυτό το κομμάτι όταν δεν ήταν ακόμα παρά μια ιδέα στο τραπέζι των μηνιαίων μας συσκέψεων –και παρέμεινε εκεί για αρκετούς μήνες.

Είναι, σαφώς, παράτολμο το εγχείρημα. Και σίγουρα δεν επιχειρεί να αποδείξει ότι μπορεί κανείς μια χαρά να ζήσει με 35€ την εβδομάδα –αν είστε κυβερνητικός παράγων που μελετά τον επόμενο κατώτατο μισθό, μπορείτε να κλείσετε αυτή τη σελίδα τώρα. Είναι, απλώς, μια συρραφή ιδεών για τις «δύσκολες» (βλέπε τελευταίες) μέρες του μήνα, για τους μήνες που ο λογαριασμός της πιστωτικής έρχεται πιο φουσκωμένος απ’ όσο περιμένατε, ή για τις περιπτώσεις που θέλετε να κόψετε budget από παντού, γιατί σχεδιάζετε ταξιδάκι με το έτερον ήμισυ. Ξεκινάμε;

Εν αρχή ην η διατροφή

Γιατί νηστικό αρκούδι δε χορεύει, δεν πηγαίνει στη δουλειά, δεν μιλάει στους φίλους του που έχουν όρεξη για παρεΐστικες βραδιές στο σπίτι, και δεν διαβάζει δημοσιεύματα για το πώς να την περάσει με 5€ την ημέρα. Ορίστε, λοιπόν, η λίστα για τα ψώνια:

- Τέσσερις χοιρινές μπριζόλες από την Βαρβάκειο (3,50€). Στο σούπερ μάρκετ ή στο κρεοπωλείο της γειτονιάς, προφανώς, θα σας βγουν ακριβότερες.
- Ένα μεγάλο κοτόπουλο (περί το 1,5 κιλό) κι αυτό από την Βαρβάκειο, μια που θα πάτε (2,45€ το κιλό)
- Μία εξάδα αυγά (1,20€) για τα πρωινά μας
- Δύο πακέτα μακαρόνια (0,80€ έκαστο)
- Δύο χάρτινες συσκευασίες σάλτσα ντομάτας, τύπου Pummaro, με την ετικέτα του (όποιου) σούπερ μάρκετ (0,90€ έκαστη)
- Ένα κιλό πατάτες (0,80€)
- Ένα πακέτο ρύζι νυχάκι (1€)
- Δύο μαρούλια (0,40€ το καθένα)
- Ένα κιλό ντομάτες (1,20€)
- Ένα πακέτο φακές (1,30€)

Σύνολο: 15,85€ από τα 35€ που έχουμε συνολικά υπολογίσει για εβδομαδιαίο budget.
Σημείωση: Δεν έχουμε υπολογίσει το κόστος για τα βασικά συστατικά του μαγειρέματος (αλάτι, πιπέρι, λάδι και ξύδι) τα οποία ήδη υπάρχουν στην κουζίνα –και αν δεν υπάρχουν, το κόστος τους δεν ανάγεται σε ημερήσιο ή εβδομαδιαίο, καθώς θα σας «βγάλουν» πολύ περισσότερες μέρες από τη στιγμή που θα τα αγοράσετε.

Εν συνεχεία, οι μετακινήσεις

Οι τυχεροί που μένουν κοντά στη δουλειά τους, και οι ακόμα τυχερότεροι που μένουν και δουλεύουν στο κέντρο, μπορούν να αγνοήσουν αυτή την παράγραφο, αν αποφασίσουν έστω για μία εβδομάδα να πηγαίνουν παντού με τα πόδια. Αυτό ισχύει και για τους κατόχους ποδηλάτων. Οι υπόλοιποι, αφαιρούμε από το εβδομαδιαίο budget το κόστος της μηνιαίας κάρτας των μέσων μαζικής μεταφοράς, το οποίο είναι 45€, διά 31 ημέρες 1,45€, σύνολο 10,15€ για επτά ημέρες. Και κάπως έτσι, από το εβδομαδιαίο budget μας απομένουν 9€ να ξοδέψουμε, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι μετακινούμαστε κάθε μέρα.

Περνώ και σπίτι μου καλά

Οργανώνουμε παρεΐστικες σπιτικές βραδιές, βλέπουμε ταινίες, διαβάζουμε βιβλία ή… διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Ποιος είπε ότι τα βράδια μέσα είναι βαρετά;

Το αλκοόλ το επιούσιο: Μπορεί οι νεότεροι να το αγνοείτε, αλλά σε πολλές αθηναϊκές γειτονιές υπάρχουν μαγαζάκια που πωλούν κάρβουνα και χύμα κρασί (και ναι, η ταμπέλα απέξω γράφει συνήθως Κάρβουνα-Κρασί). Ακόμα συνηθέστερο είναι το χύμα κρασί που πουλούν τα ψιλικατζίδικα-mini market στα οποία οι παλιοί αναφέρονται ως "Έβγα της Γειτονιάς". Αναλόγως τη γειτονιά που μένετε, και το πόσο τυχεροί άνθρωποι είστε, αυτό το κρασί μπορεί να είναι από υποφερτό έως αξιοπρεπέστατο. Και η τιμή του κυμαίνεται συνήθως στο 1-1,5€ το πεντάλιτρο που φτάνει και περισσεύει για να ευφράνει ολόκληρη την παρέα.

Τα παιδία παίζει: Επιτραπέζια παιχνίδια, online γρίφοι, προφορικά παιχνίδια σαν τις Μπλε Ιστορίες, τη Νύχτα στο Παλέρμο ή τον φοιτητικό… Αναπτήρα (όσο μεγαλύτερη η παρέα, τόσο πιο πολύ ενδείκνυται για παιχνίδια σαν αυτά) ή απλώς μια παλιά καλή τράπουλα μπορούν να σας κρατήσουν απασχολημένους –και χαρούμενους– ένα ολόκληρο βράδυ. Δεν είναι, όμως, σε καμία περίπτωση η μόνη λύση για σπιτική διασκέδαση με την παρέα. Δείτε εδώ 25 ακόμα ιδέες για να περάσετε καλά, όλοι μαζί στο σπίτι.

Μόνος στο σπίτι: Κατεβάστε από τα ράφια της βιβλιοθήκης όλα εκείνα τα βιβλία που τόσο καιρό λέτε ότι θα διαβάσετε ή αναζητήστε καινούρια δωρεάν αναγνώσματα στις ανταλλακτικές βιβλιοθήκες της Αθήνας. Κατεβάστε όλες εκείνες τις παλιές ταινίες για τις οποίες μιλούν οι σινεφίλ φίλοι σας (όχι, για τις ταινίες των αρχών του 20ου αιώνα δεν είναι πια παράνομο: πολλές υπάρχουν ολόκληρες στο YouTube –αν δεν βρείτε αυτή που ψάχνετε εκει, μάθετε πώς θα την κατεβάσετε εδώ). Μάθετε κάτι καινούριο, παρακολουθώντας δωρεάν τις διαλέξεις των καλύτερων καθηγητών του κόσμου στο YouTube ή στα αντίστοιχα sites των ξένων πανεπιστημίων που έχουμε συγκεντρώσει εδώ.

Σπίτι για δύο: Διαβάστε ξανά τις ιδέες μας για να ανανεώσετε την σχέση σας δωρεάν και... εφαρμόστε τις: Παίξτε επιτραπέζια οι δυο σας, κάντε σεξ, δείτε ταινίες και συζητήστε τις, γελάστε με αστεία βιντεάκια στο YouTube, ή διαβάζοντας Άρλεκιν ο ένας στον άλλο.

Τι, και δεν θα βγούμε μια ολόκληρη εβδομάδα;

Φυσικά, κανείς δε λέει ότι θα περάσουμε επτά συνεχόμενες μέρες κλεισμένοι στο σπίτι. Παίρνουμε τα 9€ (ή 7,50€ αν πήρατε εκείνο το χύμα κρασί από το καρβουνάδικο/ ψιλικατζίδικο) που μας έχουν «περισσέψει» από το εβδομαδιαίο budget για μπύρες από το περίπτερο, και παίρνουμε σβάρνα τις δωρεάν εκδηλώσεις της πόλης –για τις οποίες εδώ στο in2life έχουμε δεσμευτεί να σας ενημερώνουμε μια φορά τον μήνα (δείτε, για παράδειγμα, το θέμα του Νοεμβρίου εδώ). Εναλλακτικά, αν τις ημέρες που αποφασίσουμε να βγούμε δεν «παίζει» στην πόλη τίποτα, και πάλι δεν πτοούμαστε:

Πικνίκ στο πάρκο: Όσο ακόμα ο καιρός το επιτρέπει, φοράμε τις ζακέτες μας, παίρνουμε και τις καρό κουβερτούλες μας, και ξεκινάμε να ανακαλύψουμε τα πάρκα της γειτονιάς μας. Ξεκινήστε την εξερεύνηση από εδώ, αλλά μην πτοήστε αν κανένα από τα καλύτερα πάρκα της πόλης δεν είναι κοντά σας: Σχεδόν σε κάθε γειτονιά υπάρχει ένας μίνι χώρος πρασίνου, τον οποίο επιλέγουμε να αγνοούμε, πεπεισμένοι ότι «δεν υπάρχει πράσινο στην τσιμεντούπολη».

Τουρίστας στην πόλη: Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας προσφέρουν μερικές από τις καλύτερες βόλτες στο κέντρο, είτε είσαι λάτρεις της Ιστορίας είτε όχι. Και σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, η είσοδος σε όλους (πλην της Ακρόπολης) είναι δωρεάν κάθε Κυριακή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Μερικές από τις καλύτερες διαδρομές για να ξεκινήσετε έχουμε εδώ. Κι όταν επιστρέψετε, δοκιμάστε να απαντήσετε και το σχετικό κουίζ μας.

Πάμε πλατεία: Αποκλείεται να μην το έχετε προσέξει, ότι τα τελευταία χρόνια το «άραγμα» στις πλατείες με μπύρες από το περίπτερο και μουσική από τα παρακείμενα μπαρ δεν είναι απλώς απενοχοποιημένο, είναι τάση. Μερικές από τις δημοφιλέστερες πλατείες για τους… πρωτάρηδες, που ανησυχούν ότι δεν θα βρουν ομοϊδεάτες ή δεν θα έχουν περαντζάδα να χαζεύουν, είναι εκείνη στο Γκάζι, η πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα, η πλατεία Μοναστηρακίου (προφανώς), η πλατεία Εξαρχείων και οι πεζόδρομοι γύρω από το Θησείο (Αποστόλου Παύλου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου) που μπορεί να μην είναι πλατείες, αλλά έχουν άφθονη δράση, ωραία θέα στη φωτισμένη Ακρόπολη και την αρχαία αγορά, και πολλά πεζούλια και παγκάκια που προσφέρονται για άραγμα.

Δείτε μερικές ακόμα ιδέες δωρεάν, ή σχεδόν δωρεάν, διασκέδασης εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v