Δωρεάν μαθήματα online: Το MIT στο σπίτι σας!

Οι καλύτεροι καθηγητές του κόσμου σας διδάσκουν τα πάντα, από φυσική μέχρι φιλοσοφία, χωρίς να σηκωθείτε από τον καναπέ σας.
Δωρεάν μαθήματα online: Το MIT στο σπίτι σας!
της Ηρώς Κουνάδη

Τότε που το internet κυκλοφορούσε ακόμη ανάμεσά μας σαν είδηση και όχι ως κομμάτι της καθημερινότητάς μας, η ελεύθερη, απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στη γνώση ήταν που πρωταγωνιστούσε στις συζητήσεις γι’ αυτό. Κανείς δεν έλεγε «και φαντάσου, θα μπορείς να στέλνεις αστεία βίντεο με ζωάκια στους φίλους σου» ή «και πόσο απίστευτο θα είναι να μπορείς να κατασκοπεύεις τον πρώην σου, και να ξέρεις με ποιους βγαίνει». Όλοι μιλούσαν για ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και πανεπιστήμια-θρύλους που θα έκαναν εξυπνότερους τους φαροφύλακες στο τελευταίο ανεμοδαρμένο νησάκι, με την απεριόριστη γνώση που θα τους παρείχαν με το πάτημα ενός κουμπιού.

Το ποια από αυτές τις δυνατότητες εκμεταλλευτήκαμε, τελικά, δεν πρέπει να σας πτοεί. Γιατί αυτά τα πανεπιστήμια-θρύλοι όντως παρέχουν ελεύθερα και δωρεάν όλα τους τα αποστάγματα σοφίας, σε όποιον μπει στον κόπο να πατήσει αυτό το κουμπί. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε μερικά από τα καλύτερα online και δωρεάν μαθήματα των μεγαλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του κόσμου. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ένα κλικ. 

MIT OpenCourseWare

Τι θέλετε να μάθετε; Το εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο και απλό στην πλοήγησή του site του Massachusetts Institute of Technology μας παίρνει από το χέρι για να μας ξεναγήσει στα μυστικά σχεδόν κάθε επιστήμης που υπάρχει. Από την αρχιτεκτονική μέχρι τις πολιτικές επιστήμες, και από τα οικονομικά μέχρι τη χημεία, όλα τα μαθήματα του MIT βρίσκονται εδώ, ταξινομημένα ανά επιστήμη και ανά σχολή. Πολύ ενδιαφέρουσες είναι επίσης οι λίστες με τις διαλέξεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε σε βίντεο (όπως αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη για τη Φιλοσοφία στον Κινηματογράφο) και οι δύο λίστες με τα Δημοφιλέστερα Courses και τα Καινούρια Μαθήματα για όταν φτάσετε να (νομίζετε ότι) έχετε μάθει τα πάντα. 

Open Yale

Απλό και όμορφο κι αυτό, προσφέρει μεγάλο αριθμό μαθημάτων και διαλέξεων σε video, αρχεία ήχου και κείμενα τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε, να εκτυπώσετε και να διαβάσετε… ξαπλωμένοι στο κρεβάτι σας. Μας άρεσε, για παράδειγμα, πολύ αυτή η σειρά διαλέξεων για τη Ρωμαϊκή Αρχιτεκτονική, της καθηγήτριας Diana E. E. Kleiner. Κι αν είστε από αυτούς που εντυπωσιάζονται δύσκολα, σημειώστε ότι το μάθημα της Οικονομίας το διδάσκει ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομολόγος Robert J. Shillerκλικ εδώ ή απευθείας στις βιντεο-διαλέξεις στο YouTube.

Stanford Open Classes

Πολύ πιο λιτό και πολύ λιγότερο “prestigious” στον σχεδιασμό του, αλλά όχι και στο περιεχόμενό του, το Open Classes του Stanford προσφέρει, όπως λέει και στην αρχική οθόνη του «ολόκληρα μαθήματα. Σύντομα βίντεο. Ελεύθερα για όλους». Στο site θα βρείτε κατά κύριο λόγο θέματα που σχετίζονται με την πληροφορική και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ στο YouTube υπάρχουν (εξαιρετικά οργανωμένες σε playlists) όλες οι διαλέξεις πολλών μαθημάτων του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους –ξεκινήστε από την Κοσμολογία του παγκοσμίου φήμης Leonard Susskind.

Harvard Extension School

Λίγα και καλά βιντεάκια με πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις επάνω σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων: Ο Charles S. Maier μιλά εδώ για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κοινωνία του 20ου αιώνα, ο David J. Malan παραδίδει εδώ εντατικά μαθήματα Πληροφορικής και Υπολογιστικών Συστημάτων και ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Χάρβαρντ, Gregory Nagy, αναλύει εδώ τους ήρωες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Κι αν σας ανοίξαμε την όρεξη…

Εδώ θα βρείτε μια πολύ χρήσιμη λίστα με τα επίσημα sites, τα κανάλια στο YouTube, τα podcasts στο iTunes και πάει λέγοντας, αρκετών ακόμα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v