Οικογενειακό επίδομα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ηλεκτρονικά θα μπορούν σύντομα να διορθώνουν τις αιτήσεις τους οι δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος. Τι πρέπει να ξέρετε για το έντυπο Α21.
Οικογενειακό επίδομα: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Μια ερώτηση φορολογούμενου στο Twitter του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, στάθηκε η αφορμή για να ενημερωθούμε για το εξής: Στο προσεχές διάστημα, θα δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους για το οικογενειακό επίδομα να πραγματοποιούν διορθώσεις στις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά.

Ο κ. Θεοχάρης, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει την ακριβή ημερομηνία λειτουργίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας μέσω του TaxisNet. Υπενθυμίζεται πως η χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος γίνεται μετά τον έλεγχο των αιτήσεων και των στοιχείων που καταχωρήθηκαν μέσω του εντύπου Α21. Το υπουργείο Οικονομικών όρισε τον ΟΓΑ ως τον αρμόδιο φορέα που θα πραγματοποιήσει δειγματοληπτικό έλεγχο σε φορολογούμενους που έχουν καταθέσει αίτηση.

Για τη συμπλήρωση του εντύπου Α21, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει:
-Τον αριθμό οικογενειακής μερίδας από το δημοτολόγιο του Δήμου όπου είναι εγγεγραμμένα όλα τα μέλη με κανονική εγγραφή (όχι ενδεικτική).
-Τον αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμού του σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., στον οποίο θα πιστώνεται το ποσό των επιδομάτων.
-Τους ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικότερα ο ΑΜΚΑ του αιτούντα /δικαιούχου είναι υποχρεωτικός, προκειμένου να καταστεί δικαιούχος είσπραξης των επιδομάτων.
-Την ονομασία του Δήμου, της Δημοτικής Ενότητας και της Δημοτικής-Τοπικής Κοινότητας, όπου κατοικεί.

Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση των επιδομάτων είναι ο οικογενειάρχης να έχει διαμείνει μόνιμα και συνεχώς στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία (2003-2012).Σύμφωνα με το Euro2day.gr, με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια:

- το επίδομα χορηγείται στο σύνολό του (480 ευρώ) για οικογένειες με ένα παιδί αν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τα 7.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια.
- τα 2/3 του επιδόματος (320 ευρώ) χορηγούνται για οικογενειακό εισόδημα έως 18.000 ευρώ (δύο γονείς) και έως 14.000 ευρώ (μονογονεϊκή),
- το 1/3 του επιδόματος (160 ευρώ) χορηγείται για οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ και έως 21.000 ευρώ, αντίστοιχα.

Στις περιπτώσεις οικογενειών με δύο παιδιά ή πολύτεκνων, μάθετε περισσότερες πληροφορίες εδώ. Δείτε συγκεντρωτικά τα οικογενειακά επιδόματα για τα οποία μπορείτε να καταθέσετε αίτηση εδώ

-Με πληροφορίες από το Euro2day.gr και το e-Forologia.gr 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v