Οικογενειακά επιδόματα: Όσα θέλετε να ξέρετε

Τι ισχύει με τα επιδόματα τέκνων; Ποιοι δικαιούνται το περιβόητο επίδομα θέρμανσης; Πόσο είναι το επίδομα μητρότητας; Όσα θέλετε να ξέρετε για όλα τα επιδόματα που ισχύουν φέτος.
Οικογενειακά επιδόματα: Όσα θέλετε να ξέρετε
Οι περικοπές κοινωνικών παροχών είναι ανελέητες. Ωστόσο υπάρχουν –ακόμα- κάποια χρήματα που επιστρέφονται στον οικογενειακό κουμπαρά. Δείτε αν με τις νέες αλλαγές δικαιούστε κάποιο επίδομα.

Επίδομα τέκνων

Το νέο νομοσχέδιο, φέρνει αλλαγές και στα επιδόματα τέκνων. Συγκεκριμένα, οικογένειες με δύο παιδιά και εισόδημα κάτω των 25.000 ευρώ ωφελούνται αλλά μειώνεται το επίδομα πολυτέκνων. Οι οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά (οι οποίες φτάνουν τις 869.000 σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών) θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα.

Ωστόσο, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οι περίπου 150.000 πολύτεκνες οικογένειες που λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, θα λαμβάνουν 500 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 ευρώ το μήνα, ανά παιδί, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης

Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, ύψους 0,28 ευρώ ανά λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης αφορά σε φυσικά πρόσωπα των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 25.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο και τα 35.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος λαμβάνεται υπόψιν η κλιματική ζώνη στην οποία διαμένει ο καθένας. Δείτε περισσότερα εδώ.

Επίσης, για την εξυπηρέτηση και πληροφόρησή σας σχετικά με το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο: 210-480.3131 Εναλλακτικά επισκεφθείτε την ηλεκτρονική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ.

Επίδομα λοχείας, τοκετού

Τα επιδόματα μητρότητας καταβάλλονται από το ΙΚΑ για 119 ημέρες (περιλαμβάνονται και οι αργίες), από τις οποίες, 56 ημέρες αντιστοιχούν στο διάστημα κυοφορίας και 63 στο διάστημα της λοχείας. Το ποσό υπολογίζεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών των τριάντα τελευταίων ημερών ασφάλισης του προηγούμενου χρόνου. Στο τέλος της λοχείας, καταβάλλεται και από τον ΟΑΕΔ ένα συμπληρωματικό ποσό, ούτως ώστε, για το διάστημα των 119 ημερών η εργαζόμενη μητέρα να συμπληρώσει το σύνολο των αποδοχών της.

Τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας χορηγούνται στην άμεσα ασφαλισμένη, εφόσον:

1. Έχει πραγματοποιήσει 200 τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης κατά τα δύο τελευταία χρόνια, τα προηγούμενα της πιθανής ημέρας τοκετού και

2. Δεν εργάζεται κατά το διάστημα της επιδότησης, δηλαδή 56 μέρες πριν τον τοκετό και 63 μέρες μετά.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε τη συνέχεια στο Mama365.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v