Δεν κάνω διακοπές…

Όταν το επίδομα αδείας προορίζεται για την εφορία και οι βασικοί μισθοί αρκούν μόνο για τα… βασικά, τα «μπάνια του λαού» αποτελούν μακρινές αναμνήσεις και οι επτά στους δέκα Έλληνες που θα κάνουν φέτος διακοπές στο σπίτι έχουν πολλούς λόγους να γκρινιάζουν.
Δεν κάνω διακοπές…
της Έλενας Μπούλια

Επτά στους δέκα Έλληνες δεν θα κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε πρόσφατα το ΙΝΚΑ, λόγω οικονομικής στενότητας, ενώ η πλειοψηφία αυτών που θα φύγει για διακοπές θα επιλέξουν είτε το χωριό τους είτε εξοχικά σπίτια φίλων και συγγενών. Μόνο 20% των Ελλήνων δηλώνει ότι θα κλείσει δωμάτιο σε ξενοδοχείο, ενώ από αυτούς μόνο το 15% έχει την πολυτέλεια διακοπών δύο εβδομάδων. Εσείς σε ποιο ποσοστό ανήκετε;

Οι καλοκαιρινές διακοπές για τον Έλληνα είναι ιδέα ιερή. «Να μην χαλάσουμε και τα μπάνια του λαού», έλεγε κατά την δεκαετία του ΄80 ο Ανδρέας Παπανδρέου. Φέτος, όμως, το budget που πιθανώς οι περισσότεροι από εμάς προορίζαμε για ακτοπλοϊκά εισιτήρια και δωμάτια ξενοδοχείων έχει ήδη «μπει στην άκρη» για τις δόσεις της εφορίας, το χαράτσι της ΔΕΗ και… τους αποκωδικοποιητές των τηλεοράσεων –που, όπως, φαίνεται θα αποτελέσουν μία από τις λίγες διασκεδάσεις των επόμενων ημερών.

Όσο για τα μπάνια; Οι ακτές της Αττικής γεμίζουν κάθε σαββατοκύριακο, τα εξοχικά συγγενών και φίλων κοντά στην θάλασσα φαντάζουν ειδυλλιακή λύση, ενώ με 70 ευρώ βρίσκεις τεράστια φουσκωτή πισίνα για το μπαλκόνι (και δεν καίγεσαι και από τον ήλιο). Δείτε τι μας είπαν τρεις αναγνώστριες του In2life που δεν θα καταφέρουν φέτος να πάνε διακοπές:

Λίζα, 33 ετών, άγαμη
«Αποφασίσαμε με τον φίλο μου, με τον οποίον συζούμε, ότι φέτος δεν θα κάνουμε διακοπές, μόλις πριν λίγες μέρες, όταν σιγουρευτήκαμε πως τον Αύγουστο δεν θα μας δώσουν κανενός είδους μισθό, παρά μόνο το επίδομα (δυστυχώς δουλεύουμε στην ίδια εταιρία).

Το αποφασίσαμε όχι μόνο επειδή πρακτικά δεν μας φτάνουν τα λεφτά, αλλά και επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να «μιζεριάσουμε» τον υπόλοιπο μήνα για να μπορέσουμε να πάμε σε ένα υπερτιμημένο δωμάτιο για μερικές μέρες

Ρωτάω την Λίζα πώς νιώθει που φέτος δεν θα κάνει διακοπές. «Δεν μου έχει ξανασυμβεί ποτέ, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, να μην πάω κάπου για διακοπές. Οι διακοπές στις Κυκλάδες ήταν αυτό που περίμενα όλη τη χρονιά. Αλλά τα λεφτά που μου χρωστάει ο εργοδότης μου σε συνδυασμό με την ακρίβεια δεν θα μου τις επιτρέψουν φέτος».

Έχει, όμως, κάποιες μέρες άδειες τις οποίες σκοπεύει να περάσει σε ένα φιλικό σπίτι στην Κρήτη. «Είναι κάτι που απέφευγα τα καλοκαίρια που είχα καλύτερα πράγματα να κάνω», λέει. Κατά τα άλλα, «θα κάνω μπάνιο δίπλα στο σπίτι μου -ευτυχώς μένω Νότια-, θα φάω μερικές φορές έξω, θα διαβάσω πολλά βιβλία και θα δω πολλές σειρές. Δεν ακούγεται άσχημο, αλλά ας ελπίσουμε του χρόνου να είμαι στην Αντίπαρο».

Κυριακή, 31 ετών, παντρεμένη με παιδί
«Βασικά δεν ήμασταν εμείς που αποφασίσαμε να μην πάμε διακοπές φέτος. Για την ακρίβεια μας το αποφάσισαν η εφορία και οι λογαριασμοί. Πριν μείνω άνεργη για έναν χρόνο και πριν γίνουμε γονείς, πηγαίναμε διακοπές με τον άντρα μου τουλάχιστον για δεκαπέντε ημέρες και περνάγαμε απίστευτα. Έχω φανταστικές αναμνήσεις από αυτά τα ταξίδια που ευτυχώς ήταν πολλά. Φέτος ωστόσο περνάμε στο άλλο άκρο, καθώς είναι η τέταρτη χρονιά που μένω στην Αθήνα αλλά με πειράζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, διότι μετά από μια άσχημη εγκυμοσύνη και έναν εξαντλητικό θηλασμό, χρειάζομαι οπωσδήποτε ξεκούραση την οποία χρειάζεται και το παιδί μου που ήθελα να γνωρίσει την εξοχή, να αλλάξει παραστάσεις και να ανακαλύψουμε μαζί καινούρια πράγματα.

Δυστυχώς όταν σε ένα σπίτι με ένα μωρό 18 μηνών μπαίνουν, όλο κι όλο, δύο βασικοί μισθοί, είσαι σε θέση να καλύψεις μόνο τα βασικά και δεν σου περισσεύουν ούτε για ένα τριήμερο, το οποίο έτσι κι αλλιώς κοστίζει μίνιμουμ 200 ευρώ. Δεν κλαίγομαι και είμαι ικανοποιημένη με όσα έχω, αλλά φυσικό κι επόμενο είναι, όλο αυτό να μου βγαίνει σε νεύρα και δεν ξέρω αν θα βγάλω τον χειμώνα φέτος ή θα με βρείτε στο Δαφνί. Συν τοις άλλοις, ακούω και την ασχετοσύνη του καθένα που παρά την κρίση, ζει στον κόσμο του και νομίζει πως όσοι δεν πάνε διακοπές είναι επειδή τα τσιγκουνεύονται ή τα κακοδιαχειρίζονται», λέει η Κυριακή με χειμαρρώδη διάθεση.

Την ρωτάω τι θα κάνει τις ημέρες που θα έχει άδεια. «Την άδειά μου την πήρα μόνο και μόνο για να κρατήσω τον μικρό, επειδή η πεθερά μου θα λείπει, οπότε θα την περάσουμε στο Diamerisma Spa & Resort με φουσκωτή πισίνα γεμάτη νερό βρύσης, προσπαθώντας εκείνες τις μέρες να αναπληρώσω τον χαμένο χρόνο με το παιδί με το οποίο -λόγω υποχρεώσεων- οι κοινές μας δραστηριότητες είναι περιορισμένες. Και τέλος, ο καημός του γκαντέμη: Φέτος που αδυνάτισα και μου κάνουν τα μαγιό, δεν μπορώ να πάω στη θάλασσα!».

Άννα, 33 ετών, έγγαμη
«Δεν το έχουμε ακόμα αποφασίσει οριστικά, αλλά με τα δεδομένα ως έχουν τώρα, λογικά δεν θα μπορέσουμε φέτος να πάμε διακοπές», λέει και εξηγεί ότι οι λόγοι που τους απαγορεύουν λίγες ημέρες χαλάρωσης σε κάποιο παραθεριστικό θέρετρο είναι καθαρά οικονομικοί. «Άσε που βαφτίζω κιόλας», προσθέτει.

Είναι και για εκείνη η πρώτη φορά που δεν θα κάνει διακοπές, όμως παρόλο που την στεναχωρεί προσπαθεί να δει κάποια θετική πλευρά σε αυτό. «Θα ήθελα να πάμε κάπου -οπουδήποτε- για να αλλάξουμε παραστάσεις, όμως δεν έχω πρόβλημα να καθίσω σπίτι. Άλλωστε, έχω κουραστεί τόσο πολύ από τα διάφορα τρεξίματα που είχα τον τελευταίο καιρό, που και μόνο η ιδέα ότι για 3 βδομάδες δεν θα χρειάζεται να σηκώνομαι στις 5:30 το πρωί, μου αρκεί».

Αν τελικά καταφέρουν να πάνε κάπου, λέει, αυτό θα είναι για λίγες ημέρες στο πατρικό της, στην Σκύρο, όπου τουλάχιστον δεν θα έχουν έξοδα ξενοδοχείου. «Όπου και να πάμε, όμως, δουλειές θα έχω να κάνω: Αν μείνουμε εδώ έχω να κάνω αμέτρητες δουλειές στο σπίτι που δεν είχα κουράγιο, λόγω δουλειάς, να κάνω τον τελευταίο καιρό. Αν πάμε στο πατρικό μου, πάλι δουλειές θα έχω να κάνω, γιατί υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που πρέπει να φτιαχτούν. Ελπίζω, τουλάχιστον, να κοιμηθώ αρκετά και να μπορέσω να κάνω μερικά μπάνια σε καμιά κοντινή παραλία».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v