«Ζωντανή βιβλιοθήκη»: Διαβάζοντας… ανθρώπους

Οι εθελοντές της Ζωντανής Βιβλιοθήκης μας προσκαλούν αυτή την Κυριακή για αναγνώσεις με ξεχωριστό νόημα. Δεν θα διαβάσουμε βιβλία, αλλά… ανθρώπους και δεν θα ξεφυλλίσουμε σελίδες, αλλά ιστορίες που καταρρίπτουν τις προκαταλήψεις μας.
«Ζωντανή βιβλιοθήκη»: Διαβάζοντας… ανθρώπους
Φανταστείτε μια βιβλιοθήκη, της οποίας τα ράφια έχουν ανθρώπους αντί για βιβλία και οι σελίδες τους δεν είναι από χαρτί αλλά από τα μύχια της ψυχής συνανθρώπων μας, που ζητούν να τους γνωρίσετε πριν τους (κατά)κρίνετε. Είναι η «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» που μας καλεί αυτή την Κυριακή στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας για αναγνώσεις με ξεχωριστό νόημα.

«Η Ζωντανή βιβλιοθήκη δεν διαθέτει χάρτινα βιβλία, αλλά ανθρώπους με διάθεση να μοιραστούν τις ιστορίες τους και τις εμπειρίες τους, με στόχο να καταπολεμήσουν τις προκαταλήψεις και να ενισχύσουν την προώθηση της ποικιλομορφίας», γράφουν οι εθελοντές της δράσης στην επίσημη ιστοσελίδα τους. 

Πρόκειται με άλλα λόγια για μια βιωματική εμπειρία που φέρνει σε μια συμβατική βιβλιοθήκη «ανθρώπινα βιβλία», άτομα που βιώνουν τον ρατσισμό, την προκατάληψη και τον κοινωνικό αποκλεισμό και είναι διατεθειμένοι να μείνουν «ανοιχτοί» για να τους διαβάσουμε.

Ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, μία γυναίκα με νανισμό, ένας οροθετικός, ένα άτομο με αναπηρία είναι μερικά ενδεικτικά «ζωντανά βιβλία» που ζητούν να τα ξεφυλλίσετε, να συζητήσετε, να μάθετε την ιστορία τους και να καταρρίψετε τις διακρίσεις που συνηθίζονται εις βάρος τους.

Αυτή τη φορά η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα φιλοξενηθεί στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης). Ο χώρος είναι προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία και θα διαθέτει κατάλογο βιβλίων σε Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά, καθώς και διερμηνεία σε άλλες γλώσσες. Οι πόρτες της Ζωντανής Βιβλιοθήκης θα παραμείνουν ανοιχτές από τις 12.00 ως τις 16.00 την Κυριακή 29 Μαΐου.

«Ελάτε να διαβάσετε εκείνες τις ιστορίες που σας προκαλούν, σας δυσκολεύουν, σας ιντριγκάρουν. Ελάτε εκεί που οι ιστορίες ζωντανεύουν», προσκαλεί η Ζωντανή Βιβλιοθήκη. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v