Τι να κάνεις στην άδειά σου αν δεν έχεις λεφτά

Επειδή την αφραγκία πολλοί εμίσησαν, το υπόλοιπο αδείας ουδείς, έξι διαφορετικές ιδέες για να αξιοποιήσεις την τελευταία άδεια του χρόνου χωρίς λεφτά.
Τι να κάνεις στην άδειά σου αν δεν έχεις λεφτά
της Ηρώς Κουνάδη

Σε όλους μας έχει συμβεί: Οι πέντε τελευταίες μέρες άδειας που τόσους μήνες φύλαγες επιμελώς, σε κοιτάζουν κοροϊδευτικά δίπλα στις λέξεις «υπόλοιπο αδείας» και ανάμεσα σε απλήρωτους λογαριασμούς ΔΕΗ και συγκριτικούς πίνακες με τους φθηνότερους τρόπους θέρμανσης. Γλυκός Νοέμβρης.

Και τι να κάνεις; Ο μεν νομοθέτης λέει πως θα μπορούσες να μην τις πάρεις και να τις πληρωθείς, από το δε λογιστήριο σου επισημαίνουν γλυκερά πως «μπορείς να τις πάρεις και τον Ιανουάριο, μην ανησυχείς, δεν θα τις χάσεις» και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Όλοι, επίσης, ξέρουμε πως και τον Ιανουάριο μάλλον δεν θα έχεις κερδίσει το Τζόκερ. Οπότε; Οπότε, εμείς λέμε να τις πάρεις –κι αυτές και το κορίτσι– και κάτι θα βρούμε να τις κάνεις.

Ρίξε μια ματιά στις ανταλλαγές σπιτιών

Αν φεύγοντας με άδεια αφήνεις πίσω σου ένα άδειο σπίτι (αν έχεις συγκάτοικο εξέτασε το ενδεχόμενο να τον πάρεις μαζί) αυτή είναι η λύση σου: Το ανταλλάσσεις για λίγες μέρες με ένα σπίτι στον προορισμό σου, και τα-ραααν, έχεις δωρεάν διαμονή. Το Home Exchange έχει χιλιάδες σπίτια για ανταλλαγή, πολλά από αυτά στην Ελλάδα, αν δεν σου φτάνουν τα λεφτά ούτε για εισιτήρια Ryanair. Το ίδιο και το HomeLink Greece. Και στα δύο η εγγραφή είναι δωρεάν.

Αν ανησυχείς πώς θα βρείτε κάποιον να ταιριάξουν οι μέρες της άδειάς σας, να σε πληροφορήσουμε ότι υπάρχει και η δυνατότητα μη ταυτόχρονων ανταλλαγών –ας πούμε, μένεις εσύ αρχές Δεκεμβρίου στα Γρεβενά, και παραχωρείς στον οικοδεσπότη σου το σπίτι σου το επόμενο καλοκαίρι, ή μια άλλη περίοδο που ούτως ή άλλως θα έλειπες.

Κάνε Couchsurfing

Η εξέλιξη των ανταλλαγών σπιτιών είναι να φιλοξενείς και να σε φιλοξενούν άλλοι ταξιδιώτες στους καναπέδες τους –και πάλι γλιτώνεις τα έξοδα διαμονής, αλλά εδώ έχεις και το τεράστιο αβαντάζ του να ζήσεις μια πόλη, μια χώρα, μια κουλτούρα διαφορετική από τη δική σου «εκ των έσω» και σαν ντόπιος. Η εγγραφή είναι δωρεάν, και παρ’ όλο που η κοινότητα μεγάλωσε κάποια στιγμή απότομα, με αποτέλεσμα η υπερπροσφορά και η υπερζήτηση να κάνουν την εύρεση καναπέ για σερφάρισμα αρκετά δυσκολότερη απ’ όσο ήταν στο παρελθόν, αξίζει σε κάθε περίπτωση να προσπαθήσεις.

Διαβάστε περισσότερα - Couch Surfing: Όλος ο κόσμος πάνω σε έναν καναπέ

Κάνε τουρισμό στην πόλη

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, λίγο συνοφρυωμένος, σε ποιον απευθύνονται οι δωρεάν ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων που πραγματοποιούνται καθημερινές, ή οι διαγωνισμοί για προσκλήσεις σε θέατρα που παίζουν Τετάρτη απόγευμα; Επίσης, έχεις ανέβει ποτέ στην Ακρόπολη ως ενήλικας; Έχεις περπατήσει ηλιόλουστο μεσημέρι στα Αναφιώτικα χωρίς τα πλήθη του Σαββατοκύριακου; Έχεις πάει ποτέ στο Αρχαιολογικό Μουσείο; Έχεις στρωθεί για πικνίκ στο γκαζόν του ΚΠΙΣΝ; Η Αθήνα έχει άπειρα, δωρεάν και μη, πράγματα να κάνεις, κι εσύ κάθεσαι και τρέχεις κάθε χρόνο στα Λονδίνα.

Κανόνισε να δεις τους πάντες

Όλους εκείνους τους φίλους και γνωστούς που θέλεις πραγματικά να δεις, αυτούς με τους οποίους κάθε κουβέντα τελειώνει με ένα «άντε, κανόνισε επιτέλους να τα πούμε», αλλά ποτέ δεν κανονίζεις γιατί τρέχετε ολημερίς κι οληνυχτίς με δουλειές, τώρα είναι η ευκαιρία σου: Αφιέρωσε ένα απόγευμα της εβδομάδας στον καθέναν. Και μην ακούσουμε γκρίνιες, «πώς, αφού δεν έχω λεφτά»: πρότεινε να πάτε μια βόλτα στο Θησείο –ναι, με περιπτερόμπυρες, όπως κάναμε μικροί– ή κάλεσέ τους σπίτι, και το πρόβλημα λύθηκε.

Κάνε όσα δεν προλάβαινες να κάνεις

Κάνε εκείνη την έρευνα αγοράς για το αν αξίζει ή όχι να φύγεις από τη ΔΕΗ, βάλε τάξη στις ντουλάπες εν όψει του χειμώνα, άλλαξε διακόσμηση στο σπίτι, δοκίμασε τις δυνάμεις σου στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική (και κάλεσε φίλους στο σπίτι να δοκιμάσουν τα αποτελέσματα), πήγαινε επιτέλους τον γάτο για checkup στο γιατρό, διάβασε δύο διαφορετικά βιβλία, ξέθαψε από το πατάρι τα παλιά σου Αστερίξ, και διάβασέ τα κι αυτά, λιώσε εκείνη την καινούρια σειρά για την οποία μιλάνε όλοι τελευταία στη δουλειά. Α, και επίσης: Κοιμήσου. Ο χρόνια ταλαιπωρημένος οργανισμός σου θα σε ευγνωμονεί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v