Τα λάθη που σίγουρα κάνετε στο πλύσιμο των πιάτων

Είτε πλένετε τα πιάτα στο χέρι, είτε στο πλυντήριο πιάτων, βάζουμε στοίχημα ότι τα λάθη που ακολουθούν τα κάνετε όλοι.
Τα λάθη που σίγουρα κάνετε στο πλύσιμο των πιάτων
Κανείς δε γεννήθηκε με ταλέντο στο πλύσιμο των πιάτων. Και, ακόμα και όσοι πλένετε πιάτα κάθε μέρα, ενδέχεται να κάνετε μερικά σοβαρά λάθη σαν αυτά που ακολουθούν. Ευτυχώς, είμαστε εμείς εδώ να τα επισημάνουμε, και να βοηθήσουμε να τα διορθώσετε.

Δεν ξεπλένετε τα πιάτα πριν τα βάλετε στο πλυντήριο πιάτων. Λυπούμαστε, αλλά πρέπει. Αλλιώς δεν πρόκειται να πλυθούν σωστά.

Δεν χρησιμοποιείτε αρκετά ζεστό νερό. Αν πλένετε μόνο ποτήρια (τα οποία έχετε προηγουμένως ξεπλύνει καλά) οι 45 βαθμοί είναι αρκετοί, για πιάτα και μαχαιροπήρουνα από τα οποία έχουν περάσει σάλτσες, όμως, χρειάζεστε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Βάζετε τα μαχαίρια στο πλυντήριο πιάτων. Και μετά απορείτε γιατί δεν είναι κοφτερά.

Δεν καθαρίζετε το πλυντήριο πιάτων. Μια φορά τον μήνα, βάλτε στο πλυντήριο ένα μικρό μπολ με ξύδι (και τίποτα άλλο) και κάντε μια πλύση χωρίς απορρυπαντικό. Θα σκοτώσετε τα μικρόβια και θα απομακρύνετε τις μυρωδιές.

Βάζετε κατσαρόλες, ταψιά, τηγάνια και μπρίκια στο πλυντήριο πιάτων. Το ξέρουμε ότι είναι το πιο βαρετό πράγμα του κόσμου, αλλά τα σκεύη μαγειρικής πρέπει να πλένονται στο χέρι. Αλλιώς χαλάνε.

Αφήνετε τα άπλυτα πιάτα να χρονίσουν. Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι αυτό που κάνει τα άπλυτα πιάτα στο νεροχύτη (ή στο πλυντήριο) να μυρίζουν άσχημα; Θα σας πούμε εμείς: Τα βακτήρια.

Χρησιμοποιείτε περισσότερο απορρυπαντικό απ’ όσο χρειάζεται όταν πλένετε πιάτα και ποτήρια στο χέρι. Αν ο νεροχύτης σας μοιάζει με το αφρόλουτρο των ονείρων σας, οι πιθανότητες να ξεβγάλετε σωστά όλο αυτό το απορρυπαντικό που δημιουργεί τα βουναλάκια σαπουνάδας, δεν είναι με το μέρος σας. Κι αυτό σημαίνει πως την επόμενη φορά που χρησιμοποιήσετε τα συγκεκριμένα πιάτα, θα φάτε και λίγο απορρυπαντικό.

Στριμώχνετε υπερβολικά πολλά πράγματα στο πλυντήριο πιάτων. Αν τα πιάτα ακουμπάνε μεταξύ τους, το απορρυπαντικό δεν περνά ανάμεσα, άρα δεν πλένονται σωστά. Καλύτερα να πλύνετε 2-3 πιάτα στο χέρι, παρά να μισοπλύνετε τα πάντα στο πλυντήριο.

Εξίσου λάθος είναι, όμως, και το να βάζετε το πλυντήριο πιάτων μισογεμάτο. Όχι μόνο σπαταλάτε νερό, αλλά ρισκάρετε και μερικά σπασμένα πιάτα και ποτήρια –με τόσο ελεύθερο χώρο, είναι πολύ πιθανό κάτι να φύγει από την θέση του.

Δεν αλλάζετε τακτικά το σφουγγάρι για τα πιάτα. Οπότε τρώτε και λίγα βακτήρια με κάθε σας γεύμα.

Δεν ξέρετε τι είναι η φαγητοπαγίδα. Στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων, υπάρχει ένα (συνήθως αφαιρούμενο) πλαστικό κομμάτι, κάτω από το οποίο παγιδεύονται υπολείμματα φαγητού που δεν έφτασαν ποτέ μέχρι την υδρορροή. Αφαιρέστε την «φαγητοπαγίδα» και καθαρίστε την μια φορά την εβδομάδα, αφενός για να λειτουργεί το πλυντήριό σας σωστά για πολλά χρόνια, αφετέρου για να μην καταλήγουν τα βακτήρια που μπορεί να κρύβει στα πιάτα και τα ποτήρια σας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v