4 σούπερ μονοήμερες εκδρομές με Ιστορία

Στο Σούνιο, στη Νεμέα, στη Θήβα και στις Μυκήνες κάνουμε ταχύρρυθμα μαθήματα Ιστορίας, συνδυάζοντας το τερπνό της μονοήμερης μετά του ωφελίμου.
4 σούπερ μονοήμερες εκδρομές με Ιστορία

Στις Μυκήνες

Οι πολύχρυσες Μυκήνες, το παλάτι του Αγαμέμνονα, εδώ απ’ όπου ξεκίνησε ο Τρωικός Πόλεμος, η αρχαιότερη των αρχαίων πόλεων που έχετε δει (αν δεν έχετε πάει στην Κνωσό) απέχει περί τη μιάμιση ωρίτσα από την πόρτα του σπιτιού σας. Οι Μυκήνες είναι εντυπωσιακές ακριβώς γι’ αυτό: Επειδή είναι κάπου χίλια χρόνια παλαιότερες απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «αρχαίο» (την Ακρόπολη π.χ.).



Εδώ, πέρα από τη φημισμένη Πύλη των Λεόντων και τους γιγάντιους θολωτούς τάφους που στέκονται μια χαρά, θα χρειαστείς αρκετή φαντασία για να δεις να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου το παλάτι του Αγαμέμνονα. Η ατμόσφαιρα, όμως, όπως και η πανοραμική θέα στη θάλασσα και οι λίγο τρομακτικές, πολύ ατμοσφαιρικές υπόγειες στοές του παλατιού είναι όλες τους εδώ.

Διαβάστε περισσότερα - Μυκήνες: Ταξίδι στην πόλη του Αγαμέμνονα

Στη Θήβα

Εκπλαγήκατε; Θα εκπλαγείτε ακόμα περισσότερο, περνώντας τις πόρτες του Αρχαιολογικού Μουσείου, που ανακαινίστηκε πρόσφατα, για να γίνει ένα από τα καλύτερα αρχαιολογικά μουσεία εντός ελληνικών συνόρων –και όχι, δεν υπερβάλλουμε καθόλου. Εδώ θα μάθετε όσα μισοξέρατε για το βασίλειο του Οιδίποδα και την επτάπυλη πρωτεύουσά του, ξεκινώντας από τα πολύ παλιά –με αινιγματικές σφήκες αγαλματίδια και καταλόγους του παλατιού γραμμένους σε Γραμμική Β’– και φτάνοντας στους πύργους Καταλανών και Ναβαραίων που πέρασαν από εδώ τον 14ο αιώνα.



Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά 8.00-20.00 (την Πρωτομαγιά θα είναι κλειστό) και το εισιτήριο κοστίζει 6€. Μια στάση για φαγητό αξίζει να κάνετε για εκλεκτούς τσιπουρομεζέδες στο Παλαιό Δημαρχείο (Οιδίποδος 21, τηλ.: 2262 080010) ή για σούπερ ψητά στη Λαδόκολλα (Επαμεινώνδα 105, τηλ.: 2262 028400). Αμφότερα απλώνουν τα τραπεζάκια τους έξω, και δεν ξεπερνούν τα 15-17€ το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.

Στο Σούνιο

Εβδομήντα χιλιομετράκια όλα κι όλα από το κέντρο της Αθήνας, και βρίσκεσαι να χαζεύεις τον ήλιο να δύει πίσω από έναν από τους ωραιότερους (ή τουλάχιστον ωραιότερα… τοποθετημένους) αρχαίους ναούς που είδες ποτέ. Ο επιβλητικός δωρικός ναός που χτίστηκε το 444 π.Χ. είναι χάρμα οφθαλμών από κοντά, σχεδόν όσο και η θέα του στη θάλασσα, ενώ ο αρχαιολογικός χώρος που τον φιλοξενεί (και ο οποίος λειτουργεί κάθε μέρα από τις 9.00 ως τη δύση του ηλίου) περιλαμβάνει επίσης τα απομεινάρια του μικρού ναού της Αθηνάς Σουνιάδος, του φρουριού με τα τείχη και τον μικρό οικισμό στο εσωτερικό του, και του λιμανιού που βρισκόταν κάτω από τον ναό του Ποσειδώνα. Λεπτομέρειες έχει το Υπουργείο Πολιτισμού, εδώ. Το εισιτήριο κοστίζει 8€ (και το μειωμένο 4€).



Στα πέριξ θα βρείτε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Αττικής, αν θέλετε να επιχειρήσετε τα πρώτα σας πλατσουρίσματα, έναν από τους λιγότερο γνωστούς Εθνικούς Δρυμούς μας, για σούπερ πεζοπορίες μέσα στο φαράγγι του, που λέγεται Χάος, και ωραιότατα ταβερνάκια για ψαρομεζέδες πλάι στο κύμα.

Λεπτομέρειες για όλα αυτά έχουμε εδώ - Πάμε μια βόλτα στο Σούνιο;

Στη Νεμέα

Λιοντάρι μπορεί να μη βρείτε (είναι πια στον ουρανό, έγινε ο αστερισμός του Λέοντα αφότου το σκότωσε ο Ηρακλής) θα βρείτε όμως έναν πανέμορφο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει τον εντυπωσιακά αναστηλωμένο Ναό του Δία, με τους θεόρατους κίονές του, και το γιγάντιο στάδιο που κάποτε φιλοξενούσε ούτε λίγο ούτε πολύ σαράντα χιλιάδες θεατές. Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο, που βρίσκεται μέσα στον χώρο και φιλοξενεί μεταξύ άλλων εκθεμάτων μια τρισδιάστατη μακέτα, σοφά τοποθετημένη δίπλα στη μεγάλη τζαμαρία που βλέπει τον Ναό του Δία, για να εξηγεί πού ακριβώς ήταν τι.


Διαβάστε περισσότερα - Αρχαία Νεμέα: Εκδρομή στα λημέρια του Ηρακλή

Το ενδιαφέρον της Νεμέας, βέβαια, δεν εξαντλείται στα αρχαία της: Επισκέψιμα οινοποιεία, φανταστικές πεζοπορικές διαδρομές (οδηγίες και αναλυτικούς χάρτες για τις οποίες θα βρείτε εδώ) και σούπερ ταβερνάκια συμπληρώνουν το εκδρομικό προφίλ της. Εμείς ψηφίζουμε… δαγκωτή την ταβέρνα της Κυρα-Αθηνάς (που οι παλιότεροι θυμούνται ως ταβέρνα του Σοφού) για σούπερ κρεατικά στη σχάρα αλλά και σπιτικά μαγειρευτά όπως το αρνάκι με μελιτζάνες. Υπολογίστε γύρω στα 15€ το άτομο, μαζί με κρασί από τον τοπικό αμπελώνα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v