Παραλίες γυμνιστών στις Κυκλάδες

Στα Κουφονήσια, την Νάξο, την Ανάφη, τη Σέριφο και την Αμοργό βρήκαμε τις ωραιότερες παραλίες γυμνιστών των Κυκλάδων.
Παραλίες γυμνιστών στις Κυκλάδες
της Ηρώς Κουνάδη

Θέλετε να βουτήξετε χωρίς μαγιό στις Κυκλάδες; Ρωτήσαμε, ψάξαμε και βρήκαμε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες γυμνιστών που θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο για να προσεγγίσετε, αλλά θα σας αποζημιώσουν όχι μόνο με τα κρυστάλλινα νερά τους και την απουσία αδιάκριτων βλεμμάτων, αλλά και με την απόλυτη επαφή με τη φύση.

Μικρή Ιταλίδα, Κουφονήσια

Διαθέτει, κατά πολλούς, τα ωραιότερα νερά του Αιγαίου. Πεντακάθαρα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, όσο κόσμο και αν συγκεντρώνει, καταγάλανα, πλαισιωμένα από χρυσαφένια άμμο. Στην άκρη της, ένας μικρότερος κολπίσκος, γνωστός σε ντόπιους και… φανατικούς του νησιού ως Μικρή Ιταλίδα, αποτελεί το αγαπημένο spot των γυμνιστών που αναζητούν λίγη ιδιωτικότητα χωρίς να θυσιάζουν το ειδυλλιακό του τοπίου στο ελάχιστο. Θα την προσεγγίσετε είτε με καραβάκι είτε με 20λεπτο περπάτημα από το χωριό –πραγματικά αξίζει τον κόπο.

Ρούκουνας, Ανάφη

Το πάλαι ποτέ «αρχηγείο» των ελεύθερων κατασκηνωτών του Αιγαίου, έπαψε να υφίσταται ως τέτοιο όταν οι ντόπιοι αποφάσισαν πως η ανοχή δεν έφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρέμεινε, όμως, μία από τις ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων, με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά, αλλά και η αγαπημένη των γυμνιστών στο νησί, οι οποίοι εξακολουθούν να καταλαμβάνουν το μισό κομμάτι της, παρά τις ταμπέλες που απαγορεύουν τόσο το γυμνισμό όσο και την κατασκήνωση. Ο πρόσφατα κατασκευασμένος δρόμος που συνδέει το Ρούκουνα με τη Χώρα καθιστά την πρόσβαση εξαιρετικά εύκολη, ενώ πάνω από την παραλία θα βρείτε και τη διάσημη ταβέρνα της Παπαδιάς.

Πλάκα, Νάξος

Δίπλα στην παραλία του Μάραγκα, με το οργανωμένο κάμπινγκ, η Πλάκα τυγχάνει μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου –οι οποίες είναι κάθε άλλο παρά λίγες. Αμμουδερή, με βαθιά νερά, οργανωμένη στο μεγαλύτερο μέρος της, συγκεντρώνει στην αριστερή της άκρη, όπως κοιτάζει κανείς προς τη θάλασσα, γυμνιστές σε μεγάλη πλειοψηφία –σε σχέση με τους φέροντες μαγιό. Η πρόσβαση δε θα σας δυσκολέψει καθόλου, αφού ο χωματόδρομος που οδηγεί στην παραλία είναι εξαιρετικά βατός, ενώ για να φτάσετε στο γυμνιστικό section της το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να περπατήσετε πλάι στο κύμα.

Μούρος, Αμοργός

Μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Αμοργού, κυρίως για το υπέροχα βαθυγάλαζο χρώμα των νερών της, «κρύβει» πίσω από τα βραχάκια στα αριστερά όπως κοιτάτε την θάλασσα κατεβαίνοντας το μονοπάτι, δύο λιλιπούτειες παραλίες γυμνιστών, που μοιράζονται το ίδιο υπέροχο χρώμα νερών με τη μεγάλη παραλία –απλά σε έκδοση χωρίς μαγιό.

Καράβι και Λια, Σέριφος

Αλίμονο αν το Κυκλαδονήσι με τις 72 (!) παραλίες δεν είχε και δύο «επίσημες» παραλίες γυμνιστών. Η πρώτη σας επιλογή εδώ είναι το Καράβι, στα νότια του νησιού, πολύ κοντά στο Λιβάδι. Πρόκειται για μια ωραιότατη αμμουδιά, με φυσική σκιά από τα αλμυρίκια και πλάκες μέσα στο νερό. Κι έπειτα, υπάρχει και η φημισμένη Λια (φωτό, επάνω), στα νοτιοανατολικά του νησιού, στην οποία θα φτάσετε περπατώντας για ένα 20λεπτο περίπου (ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος μέχρι ένα σημείο, μετά γίνεται χωματόδρομος για 500 μέτρα και εν συνεχεία μονοπάτι). Εδώ θα βρείτε άμμο και ψιλό βοτσαλάκι, και φυσική σκιά από αλμυρίκια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v