Γυμνισμός στην Ελλάδα: Όσα πρέπει να ξέρετε

Οι παραλίες των γυμνιστών στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, οδηγίες για αρχάριους, εξελίξεις και κινήματα, μύθοι και αντιδράσεις στις βουτιές χωρίς μαγιό.
Γυμνισμός στην Ελλάδα: Όσα πρέπει να ξέρετε
Περίπου πενήντα εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάθε χρόνο επισκέπτονται τουλάχιστον μία παραλία γυμνιστών, ενώ η τουριστική βιομηχανία που περιστρέφεται γύρω τους σε παγκόσμια κλίμακα φτάνει σε αξία τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Παρ’ όλα αυτά, μεγάλη μερίδα του κόσμου – και δη της Ελλάδας – εξακολουθεί να θεωρεί τον γυμνισμό επαίσχυντη συνήθεια, μια πρακτική που φέρνει την «ακολασία» στις ελληνικές παραλίες, που σκανδαλίζει, που «επιτέλους ,υπάρχουν και οικογένειες με παιδιά στην αμμουδιά» και που σίγουρα είναι κάτι το αφύσικο για τα ήθη μας.

Κι όμως, ο γυμνισμός πρεσβεύει το ακριβώς αντίθετο. Την φυσικότητα. Ο αγγλικός όρος για τον γυμνισμό είναι «naturism» και αναφέρεται ακριβώς σε αυτό, την τάση δηλαδή των γυμνιστών να έρθουν όσο πιο κοντά στη φύση γίνεται, χωρίς αυτό το κομμάτι ύφασμα που ονομάζεται μαγιό, το οποίο μοιάζει για τα συντηρητικά πλήθη ως πανάκεια των ακόλαστων δυτικών οργίων.

Παρ’ όλα αυτά, οι εγχώριοι γυμνιστές δεν είναι λίγοι – είναι τόσοι ώστε να δώσουν το στίγμα τους σε συγκεκριμένες παραλίες, στις οποίες έχει «καθιερωθεί» να επιτρέπεται το μπάνιο χωρίς ρούχα και να μην υπάρχουν παρατράγουδα περί προσβολής της δημόσιας αιδούς. Και, αν δεν το έχετε δοκιμάσει ποτέ, θα ήταν ψέμα αν λέγατε ότι δεν έχετε σκεφτεί ούτε μια φορά πώς θα ήταν να κολυμπούσατε στα δροσερά νερά του Αιγαίου, όπως σας γέννησε η μαμά σας. Όσοι το σκέφτεστε, αλλά και όσοι το έχετε δοκιμάσει, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για τον εν Ελλάδι γυμνισμό.

Γιατί γυμνισμός;

«Κανείς δεν πρέπει να πεθάνει χωρίς να το έχει δοκιμάσει. Είναι ένα υπέροχο αίσθημα, μία εντελώς διαφορετική εμπειρία από το κολύμπι με μαγιό. Και η ηλιοθεραπεία χωρίς ρούχα σε μια όμορφη παραλία είναι επίσης μια θαυμάσια εμπειρία», καλεί τους αναγνώστες του ο ιθύνων νους ενός από τους πληρέστερους online οδηγούς γυμνισμού στην χώρα, ο Captain Barefoot. «Αν δεν έχετε δοκιμάσει τον γυμνισμό, απλώς φανταστείτε να βγάζετε τα ρούχα σας και να αισθάνεστε τον ήλιο ζεστό σε ολόκληρο το σώμα σας, με το αεράκι να χαϊδεύει την επιδερμίδα σας. Έπειτα κολυμπήστε στα νερά του Αιγαίου. Και μετά, όχι αδέξιες αλλαγές πίσω από πετσέτες, ούτε βρεγμένα μαγιό που πρέπει να κουβαλάτε μαζί σας ή να ταξιδεύετε με αυτά. Μόλις το δοκιμάσετε, δεν θα κοιτάξετε ποτέ ξανά πίσω», αναφέρει.

Οι γυμνιστές άλλωστε αποτελούν μια ιδιαίτερα φιλική κοινότητα, ενώ στις παραλίες όπου συχνάζουν έχετε έναν επιπλέον λόγο να πάτε αν θέλετε να βρείτε την γαλήνη και την ησυχία (αυτή που χάσατε στις άλλες παραλίες, όπου «βασιλεύει» η αθάνατη φασαριόζικη ελληνική οικογένεια, αυτή που κατηγορεί τους υπόλοιπους για προσβολή αιδούς), αφού εκεί συνήθως δεν θα βρεθείτε μπροστά σε ρακετοπόλεμους και θορυβώδη μπαρ, αλλά κατά κανόνα σε μικρές αμμουδερές παραλίες με ήσυχους λουόμενους που απολαμβάνουν τη φύση.

Μύθοι και πραγματικότητα

Όχι, οι γυμνιστές δεν ενδιαφέρονται απαραίτητα για σεξ. Αυτός είναι ο νούμερο ένα μύθος και η μεγαλύτερη παρεξήγηση που συνοδεύει τους γυμνιστές, καθώς η γύμνια είθισται να συνδέεται με ερωτικούς συνειρμούς. Φυσικά και το γυμνό συνδέεται με στενά με τον ερωτισμό, αλλά οι γυμνιστές δεν… βγαίνουν από τα ρούχα τους για να βρουν ερωτικούς συντρόφους ή να επιδοθούν σε ομαδικά όργια στην παραλία, αλλά γιατί έτσι αισθάνονται πιο απελευθερωμένοι και κοντά στη φύση.

Επιπλέον, οι γυμνιστές δεν είναι… εξωγήινοι. Δεν είναι άνθρωποι που κυκλοφορούν γυμνοί 24 ώρες το 24ωρο, χειμώνα-καλοκαίρι και πηγαίνουν στη δουλειά τους με αδαμιαία περιβολή. Είναι άνθρωποι που απλώς θέλουν να απολαύσουν τις βουτιές τους όπως όλοι μας. «Στην σημερινή Ελλάδα που θέλουμε να την λέμε προοδευτική με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, δυστυχώς, τόσο οι γυμνιστές όσο και η ιδεολογία του γυμνισμού αντιμετωπίζονται κατά ένα μεγάλο μέρος σαν κάτι το χυδαίο και άκρως σεξουαλικό», είχε δηλώσει στο in2life ο ιδρυτής της πιο οργανωμένης κοινότητας γυμνιστών της Ελλάδας, Greek Naturism. Ο ίδιος μας είχε αποκαλύψει πως είχε χάσει την δουλειά του έναν μήνα αφού μαθεύτηκε στον χώρο εργασίας του πως είναι γυμνιστής και πως υπάρχουν κι άλλα παρόμοια περιστατικά. «Ακόμα και σήμερα από βαθιά θρησκευόμενα άτομα και άτομα με μεσαιωνικές απόψεις δεχόμαστε λεκτικές και όχι μόνο επιθέσεις, λες και ο Αδάμ και η Εύα φόραγαν ολόσωμα μαγιό!», αναφέρει.

Ο νόμος άλλωστε που υπάρχει στην Ελλάδα για τον γυμνισμό είναι εξαιρετικά ασαφής, κάτι που καθιστά το τοπίο θολό. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «επιτρέπεται η λειτουργία στον ελληνικό χώρο κέντρων παραθερισμού γυμνιστών. Ως κέντρα παραθερισμού γυμνιστών νοούνται: Ξενοδοχεία και κάθε άλλης μορφής τουριστικές εγκαταστάσεις (όπως τα κάμπινγκ) που ύστερα από ειδική άδεια του ΕΟΤ λειτουργούν εφεξής μόνο ως κέντρα παραθερισμού γυμνιστών, ενόσω διαρκεί η άδεια αυτή, οι εγκαταστάσεις που εξυπαρχης ιδρύονται και λειτουργούν ως τέτοιου είδους κέντρα με ειδική άδεια του ΕΟΤ», ενώ «στα κέντρα παραθερισμού γυμνιστών διαμένουν κατά αρχήν μέλη αναγνωρισμένων γυμνιστικών συλλόγων της ημεδαπής και αλλοδαπής, μπορεί όμως να διαμένουν σ' αυτά για άσκηση γυμνισμού και άλλα πρόσωπα, ημεδαποί ή αλλοδαποί, που ασκούν γυμνισμό, εφόσον τηρούν πιστά τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας τους… Η άσκηση γυμνισμού στο χώρο των εγκαταστάσεων των κέντρων και το χώρο του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται μπρος από αυτές δεν αποτελεί αδίκημα κατά τις διατάξεις του άρθρου 353 του Ποινικού Κώδικα».

Τι νέο κινείται;

Παγκοσμίως, δεν γιγαντώνεται μόνο το κίνημα του γυμνισμού, αλλά και η βιομηχανία που στήνεται γύρω από αυτόν, κάτι που δεν μπορεί παρά να φτάσει (με δειλά φυσικά βήματα) και στην Ελλάδα. Η νέα γενιά, όχι μόνο φροντίζει να διεκδικήσει το δικαίωμά της στη γύμνια – το παράδειγμα των δύο «αστικών γυμνιστών» της Θεσσαλονίκης που περιφέρονται ανενόχλητοι στο κέντρο της πόλης χωρίς ρούχα και οι μαζικές γυμνές ποδηλατοδρομίες είναι μερικές από τις ενδείξεις του πάθους του κινήματος- αλλά αρχίζει να μπαίνει στο κλίμα της επιχειρηματικότητας. Τα πρώτα ξενοδοχεία αποκλειστικά για γυμνιστές είναι γεγονός (δείτε εδώ την σχετική είδηση), κάτι που υποδεικνύει πως οι γυμνιστές είναι μια ενεργή, δυναμική κοινότητα με προοπτικές τουριστικής ταυτότητας.

Παράλληλα, οι Ενώσεις Γυμνιστών γίνονται όλο και πιο ενεργές – μάθετε εδώ για τον γυμνιστικό τουρισμό και επισκεφθείτε τις σελίδες του International Naturist Federation και του AANR (American Association for Nude Recreation) για να μάθετε περισσότερα. 

Στην Ελλάδα, υπάρχει η ομάδα της "Γυμνοκρατίας", ο ελληνικός σύλλογος που συμμετέχει στο INF, στην ιστοσελίδα του οποίου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες, αρχεία και να ενημερωθείτε για τον γυμνισμό - διαθέτει ακόμη και βιβλιοθήκη με εκδόσεις για τον γυμνισμό - μάθετε περισσότερα εδώ, καθώς και στις σχετικές ενημερωτικές σελίδες Γυμνός Τύπος και Γυμνές Δραστηριότητες.

Συμβουλές για πρωτάρηδες

Αν θέλετε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά την πρακτική του γυμνισμού, σίγουρα θα έχετε κατ’ αρχήν κάποιες αναστολές και δεύτερες σκέψεις. Προτιμήστε για αρχή να επιλέξετε μια παραλία ερημική ή κατ’ εξοχήν γυμνιστών, ώστε να μην αισθανθείτε άσχημα μεταξύ άλλων λουόμενων με μαγιό. Ξεκινήστε αφαιρώντας σταδιακά τα ρούχα σας, ώστε να συνηθίζετε την αίσθηση σιγά-σιγά. Θα χρειαστεί λίγη ώρα αφότου βγάλετε το μαγιό για να φύγει από πάνω σας αυτό που οι βρετανοί ονομάζουν “self-consciousness”, να σκέφτεστε δηλαδή συνέχεια το πώς φαίνεστε στους άλλους γυμνός. Σε λίγη ώρα, και αφού κολυμπήσετε, θα σας φύγει κάθε ενδοιασμός. Κι επειδή, κάθε άνδρας που θέλει να επιχειρήσει γυμνισμό, σκέφτεται πως το πρόβλημα δεν θα είναι η ντροπή, αλλά οι… απρόβλεπτοι ενθουσιασμοί των γεννητικών του οργάνων, σύντομα θα αντιληφθείτε πως δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόβλημα, ή τουλάχιστον όχι μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που θα αντιμετωπίζατε αν είχατε στύση με μαγιό.

Κατά τα άλλα, θυμηθείτε πως το αντηλιακό κρίνεται ακόμη πιο αναγκαίο για τους γυμνιστές, ενώ μην ξεχάσετε τα γυαλιά ηλίου, ιδιαίτερα την πρώτη σας φορά. Ακόμη και ασυνείδητα, το βλέμμα σας θα περιπλανιέται στην παραλία για να παρατηρήσει τα… ήθη και έθιμα των άλλων γυμνιστών, γι’ αυτό τα γυαλιά θα σας κάνουν να δείχνετε πιο διακριτικοί. Θυμηθείτε, τέλος, πως δεν είστε μόνοι: Όλοι (ή έστω οι περισσότεροι) γύρω σας είναι επίσης γυμνοί, και δεν έχουν έρθει στην παραλία για να παρατηρήσουν το δικό σας σώμα. Άλλωστε, ο γυμνισμός δεν κοιτάζει φύλο, βάρος και περιττά κιλά: Μην αφήσετε ανασφάλειες να αναχαιτίσουν την επιθυμία σας για γυμνισμό, καθώς αυτός δεν αποτελεί ευκαιρία επίδειξης σωματικών προσόντων, αλλά φυσιολογική για όσους τον εξασκούν υπόθεση.

Ο δεκάλογος των γυμνιστών



1. Ο γυμνισμός δεν πρέπει να συσχετίζεται με την οποιουδήποτε τύπου σεξουαλική αναζήτηση
2. Δεν αποτελεί δικαίωμα μιας συγκεκριμένου σεξουαλικού προσανατολισμού ομάδας. αλλά όλων ανεξαιρέτως.
3. Ο γυμνισμός δεν πρέπει να συνδέεται με την επιδειξιμανία και την ηδονοβλεψία.
4. Ο γυμνισμός ενέχει ερωτισμό αλλά δεν αποτελεί σεξουαλική έκφραση.
5. Οι γυμνοί φίλοι απολαμβάνουν και μοιράζονται την εμπειρία του γυμνισμού ως έκφραση ουσιαστικής σωματικής και πνευματικής /ψυχικής επαφής και όχι ως λανθάνουσα σεξιστική επιθυμία.
6. Ο γυμνισμός αποτελεί ιδεολογία με την έννοια ότι προσδιορίζεται από ένα σύστημα εννοιών όπως: αυτοεκτίμηση, φυσιολατρία, ελευθερία έκφρασης, απενοχοποίηση, αληθινή επαφή, φυσικότητα.
7. Ο γυμνισμός για πολλούς ανθρώπους δεν περιορίζεται στην φύση ή στο νερό αλλά μπορεί να αποτελέσει συνήθεια της καθημερινότητας τους στον προσωπικό τους χώρο. Η αίσθηση της γυμνής παρέας μέσα σ’ ένα σπίτι δεν πρέπει να θεωρείται ύποπτη ή ενοχοποιητική κατάσταση, ούτε να συνοδεύεται από υπαινιγμούς σεξουαλικότητας.
8. Οι γυμνοί φίλοι μπορούν να συνυπάρχουν ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, αρκεί να είναι συνειδητοποιημένοι γυμνιστές.
9. Ο γυμνισμός δεν ακυρώνει τις ορμές μας, ούτε απαγορεύει την με οποιοδήποτε τρόπο έκφρασή τους. Μπορεί ως έννοια να περιέχει και την ερωτική έκφραση, αλλά δεν πρέπει επ' ουδενί να προσδιορίζεται από αυτήν.
10. Ο γυμνισμός είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος (όχι βέβαια ο μοναδικός) να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, όπως και να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε και τους άλλους χωρίς μάσκες, ρετουσαρίσματα και υποκριτικές εκδηλώσεις.

Παραλίες για πρωτόπλαστους



Δείτε εδώ τις παραλίες της Αττικής που ενδείκνυνται για γυμνισμό. Όσο για την υπόλοιπη Ελλάδα, μερικές από τις γνωστότερες επίσημες παραλίες γυμνιστών, είναι οι Δελλαγογιας στην Άνδρο, Ελιά στην Μύκονο, Λιβαδάκι στη Σέριφο, Τέλενδος στην Κάλυμνο, Μαγική παραλία στην Κω, Γαϊδουρονήσι και Λιμνάκι στην Κρήτη, Ψαραλυκή στην Αντίπαρο, Γράμματα στη Σύρο, Μπανάνα στη Σκιάθο, Βελάνιο στη Σκόπελο, Καβουρότρυπες στην Χαλκιδική, Βλυχάδα στην Σαντορίνη κ.α. Δείτε στα σχετικά έγγραφα πάνω δεξιά έναν συγκεντρωτικό χάρτη των επίσημων και ανεπίσημων παραλιών για γυμνιστές στην Ελλάδα, και ενημερωθείτε για περισσότερες παραλίες μέσα από τον χρηστικό οδηγό του Captain Barefoot.  

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v