Τα κορυφαία μουσεία της Ευρώπης

Πού βρίσκεται η Αφροδίτη της Μήλου; Πού θα δείτε τμήματα από το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού; Μια εικονική βόλτα στα εννιά κορυφαία μουσεία της Ευρώπης.
Τα κορυφαία μουσεία της Ευρώπης
της Ηρώς Κουνάδη

Φιλοξενούν εκθέματα που έχουν περάσει πια στη διάσταση του θρύλου –τα γλυπτά του Παρθενώνα, τους πίνακες του Ντα Βίντσι, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού– αριθμούν εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο και είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, διασημότερα και από τις πόλεις που τα φιλοξενούν. Τα εννέα κορυφαία μουσεία της Ευρώπης και οι λόγοι για να τα επισκεφθείτε.

(*) Για τα κορυφαία ελληνικά μουσεία, και τα πιο ενδιαφέροντα εκθέματά τους, κάντε κλικ εδώ και για τα πιο άγνωστα μουσεία της Ελλάδας που αξίζουν την επίσκεψή σας, εδώ.

Λούβρο
Παρίσι, Γαλλία


Το πάλαι ποτέ μεσαιωνικό φρούριο στην καρδιά του Παρισιού είναι, εδώ και δύο αιώνες, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου –και με 9,7 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, κρατά υπερήφανα τα σκήπτρα του δημοφιλέστερου παγκοσμίως. Τα εκθέματά του καλύπτουν μια χρονολογική περίοδο που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει ως το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.

Τα “SOS”: Η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης και η Mona Lisa του Leonardo da Vinci.

Ερμιτάζ
Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Περισσότερα από τρία εκατομμύρια εκθέματα αποτυπώνουν εύγλωττα την ιστορία της ανθρωπότητας από την λίθινη εποχή μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, σε ένα από τα πλέον μεγαλειώδη μουσεία του κόσμου. Το Ερμιτάζ απλώνεται σε έξι κτίρια στην όχθη του ποταμού Neva, με γνωστότερο (και ωραιότερο) όλων το Χειμερινό Ανάκτορο, την κτισμένη το 1764 μόνιμη κατοικία των Τσάρων της Ρωσίας.

Τα “SOS”: Από πού να ξεκινήσουμε; Rembrandt, Rubens, Τιτζιάνο, Ντα Βίντσι, Πικάσο, Ελ Γκρέκο, Γκωγκέν, Cézanne, Βαν Γκογκ και Γκόγια, είναι όλοι τους εδώ.

Βρετανικό Μουσείο
Λονδίνο, Αγγλία

Αριθμεί παραπάνω από οκτώ εκατομμύρια εκθέματα, που περιλαμβάνουν… τα πάντα: από προϊστορικούς σκελετούς και ολόκληρα ασσυριακά παλάτια μέχρι τα γλυπτά του Παρθενώνα. Πρωτολειτούργησε το 1753, και περιλαμβάνει εκθέματα από κάθε ήπειρο του μικρού μας πλανήτη, τα οποία διηγούνται την ανθρώπινη ιστορία από τις απαρχές της μέχρι σήμερα.

Τα “SOS”: Πέρα από τα γλυπτά του Παρθενώνα; Για να δούμε: Η μεγαλύτερη συλλογή αιγυπτιακών αρχαιοτήτων έξω από τα σύνορα της Αιγύπτου, που περιλαμβάνει και τη θρυλική Rosetta Stone του 196 π.Χ., η έκτη Καρυάτιδα, τμήματα του Μαυσωλείου της Αλικαρνασσού και του Ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσσο –δύο εκ των επτά θαυμάτων του αρχαίου κόσμου.

Πράδο
Μαδρίτη, Ισπανία

Το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του Juan de Villanueva στο κέντρο της Μαδρίτης στεγάζει από το 1819 τις συλλογές των Ισπανών βασιλιάδων, από τον 12ο αιώνα μ.Χ. μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Στις διάσημες υπογραφές μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές εικαστικών τεχνών του κόσμου περιλαμβάνονται εκείνες των Ραφαήλ, Τιτζιάνο, Velázquez, Goya, Ribera, και Ιερώνυμου Μπος.

Τα “SOS”: Οι Τρεις Χάριτες του Ρούμπενς, Οι Κυρίες των Τιμών του Velázquez, Η Γυμνή Μάγια και η Μάγια Ντυμένη του Goya.

Μουσεία του Βατικανού
Ρώμη, Ιταλία

Εικοσιδύο διαφορετικά μουσεία αριθμεί το Βατικανό, το καθένα πιο φαντασμαγορικό από το προηγούμενο. Τα διασημότερα είναι το Museo Pio-Clementino, με τα υπέροχα κλασικά του γλυπτά, τα Δωμάτια του Ραφαήλ, η Pinacoteca που περιλαμβάνει την αφρόκρεμα των μεσαιωνικών και αναγεννησιακών συλλογών του Βατικανού, και βέβαια η Καπέλα Σιξτίνα του Μιχαήλ Άγγελου.

Τα “SOS”: Πέρα από την φαντασμαγορική Καπέλα Σιξτίνα και τα Δωμάτια του Ραφαήλ, στην Πινακοθήκη ξεχωρίζουν Ο Άγιος Ιερώνυμος του Ντα Βίντσι, η Madonna του Foligno του Ραφαήλ και η Ταφή του Caravaggio, ενώ στο Μουσείο Pio-Clementino περιλαμβάνονται αρχαιολογικά και θρησκευτικά εκθέματα όπως η σαρκοφάγος της Αγίας Ελένης.

Ουφίτσι
Φλωρεντία, Ιταλία

Άνοιξε επίσημα τις πόρτες του για το κοινό το 1765, γεγονός που το κατατάσσει ανάμεσα στα παλαιότερα –και δημοφιλέστερα– μουσεία του κόσμο. Όλοι οι περίφημοι Ιταλοί ζωγράφοι είναι συγκεντρωμένοι εδώ: Όχι μόνο τα ηχηρά ονόματα της Αναγέννησης, αλλά και εκπρόσωποι του Μεσαίωνα, του ιταλικού μπαρόκ και του Μανιερισμού.

Τα “SOS”: Η Γέννηση της Αφροδίτης, του Botticelli, Η Προσκύνηση των Μάγων του Ντα Βίντσι, και το έργο με το ίδιο όνομα του Ντίρερ, το Doni Tondo του Μιχαήλ Άγγελου, η Αφροδίτη του Ουρμπίνο του Τιτζιάνο, ο Βάκχος, η Μέδουσα και η Θυσία του Ισαάκ του Caravaggio και η Madonna del cardellino του Ραφαήλ, για να αναφέρουμε μερικά.

Rijksmuseum
Άμστερνταμ, Ολλανδία

Με ένα από τα πιο δυσπρόφερτα ονόματα μουσείων του πλανήτη, το Ρέικ-ζ-μουζ-έουμ είναι το μεγαλύτερο και δημοφιλέστερο μουσείο της Ολλανδίας. Αριθμεί περί το ένα εκατομμύριο εκθέματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κάποιοι από τους διασημότερους πίνακες των ζωγράφων της μεγάλης ολλανδικής σχολής του 17ου αιώνα (αυτών που, στη διεθνή γλώσσα των εικαστικών, αποκαλούνται Dutch Masters).

Τα “SOS”: Ρέμπραντ, Vermeer, Jan Steen, Frans Hals και Jacob Isaakszoon van Ruisdael είναι μερικές από τις διάσημες υπογραφές στους περίπου 2.000 πίνακες που κοσμούν τις αίθουσές του. Αν μας ζητάτε οπωσδήποτε να ξεχωρίσουμε ένα μόνο έργο, αυτό θα ήταν Η Νυχτερινή Φρουρά του Ρέμπραντ.

Νησί των Μουσείων
Βερολίνο, Γερμανία

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε διαφορετικά μουσεία συναποτελούν το «νησί» που η UNESCO συμπεριέλαβε στη λίστα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1999. Ελληνική και ρωμαϊκή τέχνη στο Altes Museum, αρχαιολογικά ευρήματα από την Αίγυπτο και ετρουσκικά γλυπτά (περιλαμβανομένης της περίφημης προτομής της Νεφερτίτης) στο Neues Museum, έργα ζωγραφικής του 19ου αιώνα στην Alte Nationalgalerie και πίνακες από την ύστερη βυζαντινή περίοδο μέχρι τον 19ο αιώνα στο Bode Museum.

Τα “SOS”: Αν έπρεπε να επισκεφθείτε μόνο ένα από τα πέντε, αυτό θα ήταν αναμφισβήτητα το Μουσείο της Περγάμου, το οποίο περιλαμβάνει αναστηλωμένα μεγαλειώδη ευρήματα από την Μικρά Ασία και τη Μέση Ανατολή: Το Ιερό της Περγάμου, την Πύλη της Ιστάρ από τη Βαβυλώνα, και την Πύλη της Αγοράς της Μιλήτου, μεταξύ πολλών άλλων.

Guggenheim
Μπιλμπάο, Ισπανία

Το αριστούργημα αρχιτεκτονικής που σχεδίασε ο Frank Gehry στεγάζει από το 1997, οπότε και εγκαινιάστηκε, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Μπιλμπάο. Είναι ένα από τα λίγα μουσεία στον κόσμο που είναι πιο ενδιαφέροντα εξωτερικά απ’ ό,τι εσωτερικά. Συγκαταλέγεται, όμως, παρ’ όλα αυτά στα κορυφαία μουσεία της Ευρώπης, όχι μόνο γιατί αποτελεί έκθεμα αφ’ εαυτού, αλλά και για τα ενδιαφέροντα έργα μοντέρνας τέχνης που φιλοξενεί.

Τα “SOS”: Τα μόνα μόνιμα εκθέματα του μουσείου, που φιλοξενεί κατά βάση περιοδικές εκθέσεις, είναι οι φημισμένες Τουλίπες του Jeff Kooons και το Κουτάβι του ιδίου έξω από το μουσείο, και το Matter of Time του Richard Serra στο εσωτερικό.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v