Μουσεία στην Αθήνα: Ένα top-5 με Ιστορία

Τι θα δούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο; Πού βρίσκεται η μακέτα της Αθήνας του Όθωνα; Μια βόλτα σε πέντε από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της Αθήνας.
Μουσεία στην Αθήνα: Ένα top-5 με Ιστορία
της Ηρώς Κουνάδη

Μια τζαζ συναυλία στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου την έχετε παρακολουθήσει. Την Πανσέληνο από το μπαλκόνι του Μουσείου της Ακρόπολης την έχετε δει. Πότε, όμως, θα λέγατε ότι ήταν η τελευταία φορά που περιπλανηθήκατε στους διαδρόμους του Αρχαιολογικού Μουσείου, χαζεύοντας όλα εκείνα τα αριστουργήματα που κοσμούσαν τα εξώφυλλα των βιβλίων της Ιστορίας όταν πηγαίναμε σχολείο; Και με πόση βεβαιότητα θα μπορούσατε να πείτε ότι ξέρετε πού ακριβώς βρίσκεται το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, που φιλοξενεί την υπέροχη μακέτα της πόλης όπως ήταν το 1842;

Ακολουθήστε μας, σε μια βόλτα σε πέντε από τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία στην Αθήνα, αυτή την φορά όχι (εντάξει, όχι μόνο) για καφεδάκι, αλλά για… γνώση. Και συμμόρφωση, προαιρετική. 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η πρώτη φορά που θα βρεθείς δίπλα σε αγάλματα όπως εκείνο του Δία (ή Ποσειδώνα) από το Αρτεμίσιο ή αυτό του μικρού αναβάτη επάνω στο άλογο είναι σχεδόν σοκαριστική: Τα έχεις δει τόσες φορές, που στο μυαλό σου έχουν πάρει την μορφή εικόνας –δεν μπορεί να υπάρχουν πραγματικά, σε τρεις κανονικές και ολοζώντανες διαστάσεις, και μάλιστα να επιβιώνουν τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια.

Μαζί με αυτά, το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας, και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου, φιλοξενεί περισσότερα από 11.000 ευρήματα που διηγούνται μια Ιστορία επτά (ναι, επτά) χιλιάδων χρόνων, ξεκινώντας από τον νεολιθικό πολιτισμό και φτάνοντας στο 330 μ.Χ. Γλυπτά, αγγεία, έργα μεταλλοτεχνίας και κλασικά αριστουργήματα βρίσκονται πυκνά τοποθετημένα σε μία διαδρομή στο σύνολο της ελληνικής ιστορίας, στο πανέμορφο κτίριο που έχει σχεδιάσει (ποιος άλλος;) ο Ερνέστος Τσίλλερ. Το Μουσείο λειτουργεί από Τρίτη έως Σάββατο από τις 8.00 μέχρι τις 20.00, Δευτέρα από 13.00 έως 20.00 και Κυριακές και αργίες από 8.00 έως 15.00. Το εισιτήριο κοστίζει 7€, και 3€ το μειωμένο, για φοιτητές και άτομα άνω των 65 ετών. 

Μουσείο της Πόλης των Αθηνών

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς έμοιαζε η Αθήνα το 1842; Ή μήπως ακόμα παλαιότερα, πριν την ενετική καταστροφή του 1687; Μια καταπληκτική μακέτα και ένας γιγάντιος πίνακας μας ξεναγούν σε δύο άγνωστες εν πολλοίς περιόδους της πόλης. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά που έχει να μας πει το μουσείο που στεγάζεται στο παλάτι που φιλοξενούσε τον Όθωνα από το 1830 έως το 1846: Συλλογές, φωτογραφίες, έπιπλα, χαρακτικά, μνήμες από παλιές εποχές βρίσκουν μια θέση στις αίθουσες του μουσείου, στις οποίες μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά εδώ

Το Μουσείο που διηγείται την πιο άγνωστη ιστορία της Αθήνας, αυτή των τελευταίων αιώνων, λειτουργεί Δευτέρα, Tετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 16:00, Σάββατο και Κυριακή από τις 10.00 έως τις 15.00. Η είσοδος κοστίζει 3€, ή 2€ για μαθητές, φοιτητές, επισκέπτες άνω των 65€ και ομάδες τεσσάρων και πάνω ατόμων. 

Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο που… προσγειώθηκε στη ζωή μας το μακρινό 2009, άλλαξε την εικόνα της γειτονιάς του –αν όχι ολόκληρης της πόλης– όπως την ξέραμε, επισκίασε μοιραία όλα τα άλλα μουσεία της Αθήνας, και βραβεύτηκε επανειλημμένως ως ένα από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου.

Ένα μουσείο – έργο τέχνης, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του να αναδεικνύει φωτίζοντας τα εκθέματα-στολίδια της Ακρόπολης: από τις Καρυάτιδες του Ερέχθειου μέχρι τα αναθήματα-τάματα που άφηναν οι επισκέπτες στο Ναό και από τα αετώματα της αττικής μυθολογίας μέχρι τη φαντασμαγορική «αίθουσα του Παρθενώνα» που ατενίζει από μακριά την ίδια την Ακρόπολη, περιμένοντας υπομονετικά τα γλυπτά που θα συμπληρώσουν τις κενές θέσεις αν ποτέ επιστραφούν από το Βρετανικό Μουσείο.

Το Μουσείο της Ακρόπολης λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή 8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ. (Ώρα τελευταίας εισόδου: 7:30 μ.μ.) και την Παρασκευή: 8:00 π.μ - 10:00 μ.μ. (Ώρα τελευταίας εισόδου: 9:30 μ.μ.). Το εισιτήριο κοστίζει 5€ και 3€ για φοιτητές και άτομα άνω των 65 ετών. 

Μουσείο Μπενάκη

Το Κτίριο της Οδού Πειραιώς το ξέρετε: Είναι εκείνο που φιλοξενεί τις πιο ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις της πόλης, και που πλημμυρίζει μουσικές όλο το καλοκαίρι από τις συναυλίες στην όμορφη αυλή του. Πόσα, όμως, μπορείτε να πείτε για το Κεντρικό Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, εκείνο το υπέροχο νεοκλασικό στη γωνία των οδών Κουμπάρη και Βασιλίσσης Σοφίας; Πιθανότατα, όχι πολλά.

Κι αυτό είναι κρίμα, γιατί στις καλοσχεδιασμένες αίθουσες του φιλοξενούνται περισσότερα από 40.000 έργα, που καταγράφουν τον χαρακτήρα του ελληνικού κόσμου από την αρχαιότητα και την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας ως τη μεσαιωνική περίοδο του Βυζαντίου, από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, την περίοδο της φραγκικής και οθωμανικής κατοχής, ως την Επανάσταση του 1821, και από την περίοδο της διαμόρφωσης του νέου ελληνικού κράτους ως το 1922 και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Αρχαιολογικά ευρήματα, βυζαντινή τέχνη, κεραμικά και κοσμήματα, κειμήλια από τον μακεδονικό αγώνα, σπαθιά και όπλα αγωνιστών του ’21, συνυπάρχουν μεταξύ πολλών άλλων στις προθήκες του και μας περιμένουν για μια μεγάλη βόλτα στην Ιστορία. Το Μουσείο λειτουργεί Τετάρτη και Παρασκευή 9:00 - 17:00, Πέμπτη και Σάββατο 9:00 - 24:00 και Κυριακή 9:00 - 15:00. Το εισιτήριο κοστίζει 7€, και 5€ για φοιτητές και άτομα άνω των 65€. Σημειώστε ότι κάθε Πέμπτη η είσοδος είναι δωρεάν για όλους. 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Μπορεί να μην το έχετε καν ακουστά, αν δεν κυκλοφορείτε ιδιαίτερα νότια του κέντρου. Κι όμως, ένα από τα πιο άγνωστα μουσεία της Αθήνας (εντάξει, και των περιχώρων της, αν θέλουμε να είμαστε γεωπολιτικώς ορθοί, ο Πειραιάς είναι άλλη πόλη) στεγάζει την μισή και βάλε αττική ιστορία σε εκθέματα που έχουν βρεθεί από ανασκαφές τόσο στον Πειραιά, όσο και στη Βάρκιζα, τον Αργοσαρωνικό, ακόμα και τα Κύθηρα.

Οι έξι ενότητες της έκθεσης που απλώνονται στους δύο ορόφους του κτιρίου είναι οι εξής: Ο αρχαίος Πειραιάς ως πολεμικός ναύσταθμος και εμπορικό κέντρο, Κεραμική και ιδιωτικός βίος, Τα χάλκινα αγάλματα του Πειραιά, Θρησκευτική ζωή, Μορφολογική εξέλιξη του επιτύμβιου μνημείου, Η πλαστική της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου. Λεπτομέρειες για κάθε ενότητα ξεχωριστά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά λειτουργεί καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 9.00 έως τις 16.00. Το εισιτήριο κοστίζει 3€, και 2€ για φοιτητές και επισκέπτες άνω των 65 ετών.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v