6 αθηναϊκά μουσεία… με ουσία

Νέες αφίξεις, παραδοσιακές αξίες, βόλτες σε χώρους που ξεχάσαμε αλλά έχουν ακόμα να μας δώσουν πολλά. Περιηγούμαστε εκ νέου σε πέντε ενδιαφέροντα αθηναϊκά μουσεία και γινόμαστε για λίγο… τουρίστες για να εκτιμήσουμε όσα έχουν να μας προσφέρουν.
6 αθηναϊκά μουσεία… με ουσία
του Γιώργου Κόκουβα

«Τα μουσεία είναι για τους τουρίστες». Η παραπάνω επικρατούσα λογική των περισσότερων κατοίκων της Αθήνας είναι ο λόγος που η Ακρόπολη και το Αρχαιολογικό Μουσείο έχουν να μας δουν από τα σχολικά μας χρόνια και περιμένουν υπομονετικά το καλοκαίρι, οπότε και οι ορδές των τουριστών ή οι εκδηλώσεις της αυγουστιάτικης Πανσελήνου αναλαμβάνουν να αναπληρώσουν το κενό.

Μήπως όμως θα έπρεπε να παραδειγματιστούμε από τους τουρίστες, οι οποίοι μας δείχνουν τον δρόμο της… επιστροφής στους μουσειακούς χώρους; Όταν μάλιστα έχει μπει το καλοκαίρι, τα χαλαρά σαββατοκύριακα του οποίου επιβάλλουν «τουριστικές» βόλτες στην ίδια μας την πόλη, οι δικαιολογίες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λιγοστεύουν. Βόλτα με τα παιδιά, χαλάρωση στις όμορφες αυλές τους, αλλά πάνω απ’ όλα επιστροφή στις αίθουσες που κρύβουν από αρχαίους θησαυρούς μέχρι high tech εκπλήξεις είναι μερικοί από τους λόγους που μας (ξανα)στέλνουν σε έξι ενδιαφέροντα αθηναϊκά μουσεία για να γεμίσουμε με ουσία τα ελεύθερα πρωινά μας. 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Τοσίτσα 1, τηλ: 210 8217724 και 8217717)


Επισκιασμένο τα τελευταία χρόνια από το state-of-the-art Νέο Μουσείο της Ακρόπολης –το οποίο βραβεύτηκε ως το καλύτερο μουσείο του κόσμου-, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας παραμένει η –υποτιμημένη- σταθερά της ανάδειξης της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς. Ιδρυθέν το 1893 και με μια κλασικότατη πρόσοψη που επιμελήθηκε ο συνήθης ύποπτος Ερνέστος Τσίλλερ, το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου φιλοξενεί πάνω από 11.000 ευρήματα όχι μόνο από την Αττική αλλά από όλη την Ελλάδα, δίνοντας εικόνα για όλο το φάσμα της αρχαιοελληνικής ιστορίας από την προϊστορία ως την ύστερη αρχαιότητα.

Γλυπτά, αγγεία, έργα μεταλλοτεχνίας και κλασικά αριστουργήματα βρίσκονται πυκνά τοποθετημένα σε μία διαδρομή στο σύνολο της ελληνικής ιστορίας, ενώ το καλοκαιρινό ραντεβού στο μουσείο επιβάλλεται για έναν ακόμη λόγο: Στον όμορφο κήπο του Μουσείου θα μας περιμένει η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων για να βάλει τον μουσικό επίλογο της αρχαιολογικής βόλτας. Οι μουσικές εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες για τις 15, 22, 29 Ιουλίου και 5 Αυγούστου στις 22.00.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 13.30-20.00, Τρίτη-Κυριακή 9.30-16.00
Εισιτήριο: 7 ευρώ, μειωμένο 3 ευρώ, ελεύθερη είσοδος για φοιτητές και νέους έως 19 ετών


Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ: 210 3461981)

Από τα πιο εκσυγχρονισμένα μουσεία που παραπέμπουν περισσότερο σε καλαίσθητη γκαλερί, κάνοντάς μας να ξεχάσουμε το κλισέ των μουντών αποστειρωμένων μουσειακών αιθουσών, το Μουσείο Ηρακλειδών στον όμορφο πεζόδρομο του Θησείου παρουσιάζει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εκθέσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Αθήνα. Το μουσείο, η πλήρης ονομασία του οποίου είναι «Ηρακλειδών-Experience in Visual Arts» εστιάζει στην πολύπλευρη παρουσίαση των δημιουργών και της παραγωγικής διαδικασίας της τέχνης.

Αυτό το καλοκαίρι (25 Ιουνίου ως 25 Σεπτεμβρίου) η έκθεση που φιλοξενείται στους χώρους του όμορφου νεοκλασικού ονομάζεται «Σύγχρονη Ματιά-Αρχαίοι πολιτισμοί» και αποτελεί το αποτέλεσμα της πρόσκλησης του Μουσείου σε 57 καλλιτέχνες των Κάτω Χωρών να εμπνευστούν από τους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου και να δημιουργήσουν χαρακτικά και εικαστικές εγκαταστάσεις, οι οποίες ατενίζουν από μία διαφορετική ματιά πολιτισμούς όπως ο ελληνικός, ο ρωμαϊκός και ο αιγυπτιακός. Επίσης, αρκετά συχνά το Μουσείο οργανώνει σεμινάρια και επιμορφωτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες, που φέρνουν ακόμη περισσότερη ζωντάνια και δημιουργικότητα στο Θησείο. Οι πεζόδρομοι, τα διπλανά café, οι όμορφες διαδρομές του Θησείου πολλαπλασιάζουν τις αφορμές να ανηφορίσετε προς την Ηρακλειδών.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 13.00-21.00, Κυριακή 11.00-19.00, Δευτέρα κλειστά.
Εισιτήριο: 6 ευρώ, 4 ευρώ (μειωμένο), παιδιά ως 12 ετών δωρεάν. 

Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών (Πλατεία Κασταλίας, Μαρούσι, τηλ: 210 6127245)

Στην ίδια πλατεία του Αμαρουσίου όπου ο Ευγένιος Σπαθάρης ξεκίνησε την καριέρα του, δημιουργήθηκε μετά από τις επίμονες προσπάθειές του ένα «μόνιμο στέκι» για τον ήρωα του ελληνικού λαϊκού θεάτρου. Το κοινό αγκάλιασε με αγάπη αυτή την προσπάθεια, με αποτέλεσμα ο χώρος του μουσείου να επεκταθεί και η αυλή του κτιρίου να διαμορφωθεί σε ένα μόνιμο θέατρο σκιών, όπου λαμβάνουν μέρος και τα ετήσια Σπαθάρεια.

Οι σκαλιστές φιγούρες, τα εργαλεία και οι διαδικασίες κατασκευής τους, η πορεία του δημοφιλούς κουτοπόνηρου ήρωα και των «συμπρωταγωνιστών» του καταλαμβάνουν τις τέσσερις αίθουσες του μουσείου, στο οποίο μάλιστα η είσοδος είναι απολύτως ελεύθερη για όλους.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00-14.00 (τις υπόλοιπες ημέρες το μουσείο παραμένει κλειστό).
Είσοδος ελεύθερη 

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (Χαριλάου Τρικούπη 31, Πασαλιμάνι, τηλ: 210 4521598) 


Η αττική ιστορία δεν περιορίζεται μόνο στο κέντρο της Αθήνας. Το επίνειο της πόλης διαθέτει τις δικές του αρχαιολογικές αρετές, που βρίσκονται συγκεντρωμένες στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, οι εκθέσεις του οποίου θα ενθουσιάσουν όσους δεν το έχουν ακόμα επισκεφθεί. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν λαμπρά δείγματα ιστορίας από ανασκαφές του Πειραιά, αλλά και από την Βάρκιζα, τον Αργοσαρωνικό, μέχρι και τα Κύθηρα. Οι έξι ενότητες της έκθεσης που απλώνονται στους δύο ορόφους του κτιρίου είναι οι εξής: Ο αρχαίος Πειραιάς ως πολεμικός ναύσταθμος και εμπορικό κέντρο, Κεραμική και ιδιωτικός βίος, Τα χάλκινα αγάλματα του Πειραιά, Θρησκευτική ζωή, Μορφολογική εξέλιξη του επιτύμβιου μνημείου, Η πλαστική της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου.
Ώρες λειτουργίας: 8.30-15.00
Εισιτήριο: 3 ευρώ, 2 ευρώ (μειωμένο), ελεύθερη είσοδος τις Κυριακές, αλλά και όλες τις υπόλοιπες ημέρες για μαθητές και φοιτητές. 

Μουσείο Πόλεως Αθηνών (Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ: 210 3231397) 


Πολλές οι μουσειακές μας επιλογές για να θαυμάσουμε τις αρχαιολογικές αρετές της Αθήνας, αλλά για την νεότερη ιστορία, τις περιπέτειες του 19ου αιώνα, την αναγόρευση της πόλης ως πρωτεύουσα της Ελλάδας, τον τρόπο ζωής των –όχι και τόσο αρχαίων- ημών προγόνων, τι μας είναι γνωστό;

Γι’ αυτό υπάρχει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στεγασμένο σε δύο από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας που έχουν φιλοξενήσει από βασιλικά ζεύγη (τον Όθωνα και την Αμαλία) μέχρι υπουργεία, οι μετά κλαυθμών διαμαρτυρίες μπροστά από τα οποία χάρισαν στην πλατεία το σημερινό της όνομα. Το μουσείο ιδρύθηκε από τους Βούρο και Ευταξία και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1980, προσφέροντας μια ενδιαφέρουσα εικόνα της αθηναϊκής πορείας και ζωής από την σύσταση του νεότερου ελληνικού κράτους. Συλλογές, φωτογραφίες, έπιπλα, χαρακτικά, μνήμες από παλιές εποχές βρίσκουν μια θέση στις αίθουσες του μουσείου, στις οποίες μπορείτε να περιηγηθείτε εικονικά εδώ
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης 9.00-16.00, Σαββατοκύριακο 10.00-15.00.
Εισιτήριο: 3 ευρώ, 2 ευρώ μειωμένο. 

Μουσείο Μπενάκη 

Πρότυπο μουσειακής οργάνωσης εδώ και πολλές δεκαετίες, το Μουσείο Μπενάκη διαθέτει μία έκθεση –και ένα κτίριο- για όλους. Θέλετε να περιηγηθείτε στην μόνιμη συλλογή στο κεντρικό «κολωνακιώτικο» κτίριο του Μουσείου και τις ελληνικές αρχαιότητες μέσα από τα μάτια ενός σπουδαίου φωτογράφου του 19ου αιώνα; Θέλετε να χαθείτε ανάμεσα σε εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικά events και ενδιαφέρουσες εκπλήξεις στο κτίριο της οδού Πειραιώς; Ή θέλετε να κατηφορίσετε την Ερμού μέχρι το Θησείο, όπου η έκθεση ισλαμικής τέχνης συνδυάζεται τέλεια με γαστριμαργικό «πέρασμα» από την όμορφη ταράτσα του κτιρίου και την ακόμη πιο όμορφη θέα προς τον Κεραμεικό; Διαλέγετε (από εδώ) και παίρνετε.
Ώρες λειτουργίας και τιμές εισόδου για κάθε κτίριο θα βρείτε εδώ

Δείτε σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life τα άγνωστα μουσεία της Αθήνας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, όπως την «φρέσκια» άφιξη του πρώτου ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v