Φωτογραφικό ταξίδι στα πιο γραφικά λιμάνια της Ευρώπης

Γαλαζοπράσινα νερά, μικρά καΐκια, μυρωδιά από φρέσκο ψάρι σε ταβερνάκια πλάι στο κύμα και βόλτες σε ειδυλλιακές προκυμαίες. Δεν βρισκόμαστε σε κάποιο ελληνικό νησί, αλλά σε ανάλογης ομορφιάς ευρωπαϊκά λιμανάκια που «σκοράρουν» σε φωτογένεια.
Φωτογραφικό ταξίδι στα πιο γραφικά λιμάνια της Ευρώπης
του Γιώργου Κόκουβα

Όταν ακούμε «ευρωπαϊκό λιμάνι», συνήθως μας έρχεται στο μυαλό η εικόνα ενός πολύβουου βιομηχανικού λιμένα με πελώρια πλοία και στιβαρή όψη. Δεν στερούνται ασφαλώς γοητείας, όπως διαπιστώσαμε και σε παλιότερο φωτογραφικό αφιέρωμα του in2life στα ωραιότερα «μεγάλα αγκυροβόλια» της Ευρώπης. Ωστόσο, αυτά είναι μόνο η μία όψη της Γηραιάς Ηπείρου.

Η άλλη όψη του νομίσματος μας ξεπληρώνει με χαριτωμένες ψαρόβαρκες, ήσυχους κολπίσκους με εστιατόρια των οποίων η θέα συναγωνίζεται σε «νοστιμιά» το φρέσκο ψάρι τους, όμορφα δρομάκια και τουριστικές περαντζάδες που θα μπορούσαν να αποτελούν «αδερφάκια» των πιο γαλήνιων ή και των πιο κοσμοπολίτικων νησιών μας. Από την φιλόξενη Μεσόγειο μέχρι τα κρυστάλλινα νερά του Ατλαντικού που βρέχουν την Σκανδιναβία, απολαύστε εικόνες μερικών από τα πιο γραφικά λιμάνια της Ευρώπης και… φάτε μάτια (ευρωπαϊκά) ψάρια.

Honfleur, Γαλλία

Εκεί που ο Σηκουάνας, αφού έχει περάσει κάτω από τις ρομαντικές αλλά πολύβουες γέφυρες του Παρισιού, εκβάλλει στις νορμανδικές ακτές, χτίστηκε το πανέμορφο λιμάνι του Honfleur. Θεωρείται από τα πιο γραφικά παραθαλάσσια «χωριά» της Ευρώπης και διαθέτει, εκτός από την όμορφη αμμουδιά του όπου το καλοκαίρι σπεύδουν για τα μπάνια τους οι ψαγμένοι Γάλλοι και Βρετανοί, μεσαιωνικά δρομάκια και όψεις σπιτιών που μεταφέρουν την Αναγέννηση μπροστά στο κύμα. Εκεί γεννήθηκαν ή εμπνεύστηκαν μεγάλοι δημιουργοί του ιμπρεσιονισμού, όπως ο Κουρμπέ και ο Μονέ και έδωσαν στην μικρή πόλη το καλλιτεχνικό ύφος που την διακρίνει. Φυσικά, οι μικρές ψαροταβέρνες έχουν την τιμητική τους στην ακτή, ενώ το Honfleur φημίζεται και για το «Naturoscope», ένα πάρκο όπου χιλιάδες χρυσαλλίδες μεταμορφώνονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών σε πεταλούδες, ολοκληρώνοντας το ειδυλλιακό σκηνικό της περιοχής.

Cadaqués, Ισπανία

Μόλις δυόμισι ώρες από την Βαρκελώνη συναντάμε την «Κούβα της Ευρώπης». Ο παράδεισος των καταλανικών ακτών ονομάζεται Cadaqués, αριθμεί περίπου 2.500 κατοίκους και πριν γίνει τουριστικό hit, αποτελούσε το καλά κρυμμένο μυστικό των καλλιτεχνών όλης της Ευρώπης. Εκεί έζησαν ή παραθέριζαν ο Σαλβαντόρ Νταλί, η Μελίνα Μερκούρη, ο Πικάσο και ο Μιρό, ενώ πολλοί κάτοικοί του που είχαν μεταναστεύσει στις αρχές του περασμένου αιώνα στην Κούβα, επέστρεψαν αργότερα και έχτισαν στην αγκαλιά του κόλπου κουβανέζικης αισθητικής σπίτια, διαμορφώνοντας το νέο προφίλ του ισπανικού θέρετρου. Πρόσφατα μάλιστα, κινεζική κατασκευαστική εταιρία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να χτίσει από το μηδέν ένα λιμάνι-ακριβές αντίγραφο της Cadaqués στον κόλπο Xiamen της Κίνας. Οι «καλές ιδέες» πολλαπλασιάζονται.

Κότορ (και… περίχωρα), Μαυροβούνιο

Κάπου στις βαλκανικές ακτές βρίσκεται το νοτιότερο φιόρδ της Ευρώπης. Ο παραμυθένιος κόλπος του Κοτόρ, έχοντας «σκαλίσει» τις βουνοπλαγιές του Μαυροβουνίου, έκλεισε σε λίγα χιλιόμετρα ακτογραμμής όσο κοσμοπολιτισμό χωράει μια βαλκανική χώρα. Η παλιά πόλη του Κότορ είναι σπαρμένη με πλακόστρωτα καλντερίμια, πυργίσκους και γραφικά σπιτάκια, ενώ η μαρίνα του ενδείκνυται για ρομαντικές περαντζάδες ανάμεσα σε δεντροστοιχίες ή και για πιο κοσμικές εξόδους με φόντο τα πανάκριβα σκάφη και τα ιστιοπλοϊκά. Για ακόμη περισσότερη «γαλαζοπράσινη» γαλήνη, κατευθυνθείτε στα μικρότερα ψαροχώρια όπως το Perast που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Κότορ και απλώς απολαύστε τα Βαλκάνια των καλοκαιρινών ονείρων σας. Μάθετε περισσότερα για τις ακτές του Μαυροβουνίου σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life

Rovinj, Κροατία

Βαλκανίων συνέχεια, με το πανέμορφο αγκυροβόλι του Rovinj της Κροατίας. Κοιτάζει κατάματα τις «βασίλισσες» του τουρισμού, Βενετία και Ραβέννα, που βρίσκονται ακριβώς απέναντί της στην βόρεια Αδριατική, αλλά δεν νιώθει μειονεκτικά. Το Rovinj έχει την δική του πλούσια ιστορία -πέρασε από ιλλυρικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά, ενετικά, ναπολεόντεια και αυστριακά χέρια, τα οποία την προίκισαν με όμορφους πύργους, επιβλητικά τείχη και αναγεννησιακά μνημεία- αλλά και την μοναδική του μορφολογία: Ήταν κάποτε χτισμένο σε ένα νησάκι των κροατικών ακτών και συνδέθηκε το 1763 με την στεριά, όταν οι κάτοικοι έχτισαν στην κυριολεξία το κανάλι που τους χώριζε με την χερσόνησο.

Tórshavn, Νησιά Φερόες

Απότομοι πανύψηλοι βράχοι, ανέγγιχτες καταπράσινες εκτάσεις, «πολύχρωμα» ψαροχώρια και πελώρια κρουαζιερόπλοια. Όλα τα παραπάνω συνυπάρχουν στο πιο ενδιαφέρον από τα Νησιά Φερόες, το Streymoy, του οποίου η πρωτεύουσα έχει το όνομα της μεγαλύτερης σκανδιναβικής θεότητας. Το Torshavn, που σημαίνει «το λιμάνι του Θορ» συγκεντρώνει μέσα στην νησιώτικη διάθεσή του όλη την μοναδικότητα που φανταζόμαστε να έχει ένα ανεξάρτητο θαλασσινό κρατίδιο. Μία απότομη χερσόνησος με χρωματιστά σπιτάκια, αρχιτεκτονικά ίχνη των Βίκινγκς και περιοχές με ξύλινα σπιτάκια και οροφές από τύρφη που στέκονται στην θέση τους επί μισή χιλιετία είναι λίγα από τα αξιοθέατα του λιμανιού που στέκεται ανάμεσα στην Βρετανία και την Ισλανδία, συγγενεύοντας ταυτόχρονα με το Βασίλειο της Δανίας. Μερικά γραφικά ψαροχώρια της περιοχής ενσωματώθηκαν στην κωμόπολη τον περασμένο αιώνα δίνοντάς στους επισκέπτες του Tórshavn κάθε ευκαιρία να εναλλάσσουν κοσμοπολίτικες ακτές με γραφικά και ήσυχα καταφύγια.

Δείτε στο PhotoGallery του δημοσιεύματος περισσότερες μαγευτικές φωτογραφίες από τους μικρούς θαλασσινούς παραδείσους της Ευρώπης και πείτε μας ποιο θεωρείτε εσείς το πιο όμορφο ευρωπαϊκό λιμάνι, σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v