Κάθε λιμάνι και φωτό: Τα πιο όμορφα αγκυροβόλια της Ευρώπης

Από τα παγωμένα λιμάνια της Σκανδιναβίας μέχρι την ηλιόλουστη Μεσόγειο και από τις ολλανδικές μαρίνες μέχρι τους πορτογαλικούς ορμίσκους, ρίχνουμε φωτογραφική άγκυρα στα πιο γοητευτικά λιμάνια της Ευρώπης, για να… φάνε τα μάτια ψάρια.
Κάθε λιμάνι και φωτό: Τα πιο όμορφα αγκυροβόλια της Ευρώπης
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν πρόκειται για γραφικά λιμανάκια, όπου αγκυροβολούν μικρές χαριτωμένες βαρκούλες, ούτε θυμίζουν τα γαλαζοπράσινα παράλια του Αγαίου με τα καΐκια και τους ντόπιους ιδιοκτήτες που περιμένουν με τα χαρτόνια «Rooms to let» προτεταμένα. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά λιμάνια της Ευρώπης, που η βιομηχανική όψη τους μετατρέπεται σε γοητευτικό μυστήριο τις ομιχλώδεις χειμωνιάτικες ημέρες και σε φωτεινό υπερθέαμα τις νύχτες.

Ίσως στερούνται τις ιδιότητες εκείνες που θα μπορούσαν να τους χαρίσουν τον χαρακτηρισμό «επίγειος παράδεισος», αλλά τα γοτθικά κτίρια που τα περιτριγυρίζουν, τα επιβλητικά φώτα και o ακόμη πιο επιβλητικός ουρανός της Γηραιάς Ηπείρου τα εξοπλίζουν με φωτογένεια για την οποία δεν μπορούμε παρά να νιώσουμε μία «ελαφριά» ζήλια για το πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν και να οργανωθούν τα λιμάνια του Πειραιά ή της Θεσσαλονίκης.

Ρότερνταμ

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης βρίσκεται στην Ολλανδία, εκεί που ο Ρήνος εκβάλλει στην Βόρεια Θάλασσα, σχηματίζοντας το επιβλητικό δέλτα του. Μπορεί το «μεγάλο αδερφάκι» του, η πόλη του Άμστερνταμ να το εκτοπίζει τουριστικά, αλλά το Ρότερνταμ είναι το πλέον κομβικό σημείο της Ευρώπης, και -μέχρι την περασμένη δεκαετία- όλου του κόσμου, προτού το ξεπεράσει σε εμπορική κίνηση το λιμάνι της Σαγκάης. Αφήνοντας κατά μέρους όμως τους αριθμούς, δεν θα μπορούσαμε να μην γοητευτούμε από την αρχιτεκτονική και την ζωντάνια που αποπνέει το ολλανδικό λιμάνι, που κάποτε ξεκίνησε από ένα μικρό φράγμα στο γραφικό ποτάμι και εξελίχθηκε σε έναν λιμενικό κολοσσό.

Αμβούργο

Απέχει 80 χιλιόμετρα από την θάλασσα, κι όμως, είναι το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Ο ποταμός Έλβας συνδέει την πόλη του Αμβούργου με την Βόρεια Θάλασσα και από τεράστια δεξαμενόπλοια μέχρι αλιευτικά ρίχνουν άγκυρα στο λιμάνι με την στιβαρή αρχιτεκτονική που απλώνεται στο ενδιάμεσο, φιλοξενώντας την πιο ζωντανή ψαραγορά της Γερμανίας, η οποία μετατρέπεται τις Κυριακές σε χώρο διασκέδασης και παραδοσιακής αγοράς. Το μπαρόκ ύφος συνήθως συνοδεύεται από ομίχλη που κάνει το σκηνικό ακόμη πιο μυστηριώδες κατά τους χειμερινούς μήνες. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Αμβούργο σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life.

Πόρτο

Η πορτογαλική πόλη εκτός από την χάρη έχει και το όνομα, που μας βάζει κατευθείαν σε κλίμα λιμανιού. Αν κρίνουμε από την φωτογραφία, πρόκειται για το πιο γραφικό από τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, που έχει «αέρα» Ατλαντικού Ωκεανού και τεράστια ιστορία. Το Πόρτο αποτελεί ένα από τα παλιότερα αστικά κέντρα της Γηραιάς Ηπείρου και τα χρώματα της ιστορίας, σαφώς πιο έντονα και φωτεινά από αυτά της Βόρειας Ευρώπης, σμίγουν με τα αρώματα από το φημισμένο κρασί της πόλης, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO.

Ραβέννα

Το όμορφο λιμάνι της Αδριατικής ανήκει στην Ιταλία, αλλά δεν κρύβει την «ανατολίτικη» κληρονομιά του, καθώς πολύ κοντά στην θάλασσα βρίσκονται οι βασιλικές από την βυζαντινή εποχή με περίτεχνα ψηφιδωτά που λέγεται ότι συγκρίνονται μόνο με αυτά της Κωνσταντινούπολης. Παλιά δρομάκια της πόλης, ήσυχες πλατείες και όμορφα κτίρια οδηγούν στο πολύβουο λιμάνι της Ραβέννας, το οποίο μυρίζει Μεσόγειο.

Λίβερπουλ

Το μεγάλο αγγλικό λιμάνι δεν έχει να ζηλέψει πολλά από καμία άλλη πόλη: Βρίσκεται στην άκρη της ηπείρου, απολαμβάνοντας θέα ωκεανού, είναι στολισμένο με επιβλητικές εκκλησίες και κτίρια –και σύντομα με το state-of-the-art Μουσείο του Liverpool-, διαθέτει ζεστά, παρεϊστικα café και wine bar σχεδόν δίπλα στο νερό και στην πολυπερπατημένη μαρίνα του δεσπόζει το Μουσείο των Beatles, το καμάρι της πόλης. Τα κτίρια της πόλης που καθρεφτίζονται στα νερά κάθε νύχτα είναι ένα θέαμα μοναδικό. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life για το Λίβερπουλ.

Μπέργκεν

Έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό «Time» μία από τις «κρυφές πρωτεύουσες» της Ευρώπης. Η νορβηγική πόλη που χτίστηκε ανάμεσα σε επτά βουνά στο τέλος της εποχής των Βίκινγκς δικαιολογεί τον τίτλο, καθώς το λιμάνι της δεν είναι μόνο περιτριγυρισμένο από πανέμορφα χρωματιστά νορβηγικά σπίτια, αλλά φιλοξενεί και τα μεγαλύτερα ινστιτούτα θαλάσσιων ερευνών της Ευρώπης.

Βρέμη

Γερμανική αυστηρότητα ή κοσμοπολίτικη αύρα; Και τα δύο, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Το παλιό μεσαιωνικό λιμάνι της Βρέμης έχει μετατραπεί σε μία παραθαλάσσια λεωφόρο γεμάτη bars και pubs, όπου η μπύρα ρέει άφθονη και οι βόλτες στις γοτθικές γωνιές απαιτούν φωτογραφική μηχανή. Λίγα χιλιόμετρα ακτής πιο κάτω, ο εμπορικός λιμένας της Βρέμης έχει κι αυτός την γοητεία του, κρυμμένη ανάμεσα στα μεγαλύτερα πλοία του κόσμου, στα κρύα νερά της Βόρειας Θάλασσας και στα μεσαιωνικά τείχη και τους ναούς της πόλης.

Βαρκελώνη

Κανένας επισκέπτης της καταλανικής πρωτεύουσας δεν τολμά να προσπεράσει το ενδεχόμενο μιας βόλτας στην Barcelonetta, την παραλία της πόλης που έχει λάβει τον τίτλο της καλύτερης αστικής πλαζ της Ευρώπης. Και εκεί που τελειώνει η αμμουδιά που βρέχεται από την Μεσόγειο, ξεκινά το «Ολυμπιακό Λιμάνι» με τα πανάκριβα γιοτ και τις μαρίνες με τους φοίνικες. Υπερτιμημένη η όχι, η υδάτινη πλευρά της Βαρκελώνης της χαρίζει πολλούς έξτρα πόντους, αφού δεν θα ήταν η ίδια χωρίς την μεσογειακή της αύρα.

Άμστερνταμ

Το λιμάνι του Άμστερνταμ το αγαπάμε για διάφορους λόγους. Για το ομώνυμο τραγούδι, ερμηνευμένο μεταξύ άλλων από τον David Bowie και τον Jacques Brel. Για την πόλη της οποίας αποτελεί επίνειο, με τα υπέροχα κανάλια, τις γέφυρες και τις ποδηλατάδες. Για την θέα της χειμωνιάτικης θάλασσας και την αίσθηση του τσουχτερού κρύου για όποιον τύχει να βρίσκεται εκεί, τυλιγμένος σε ζεστά ρούχα. Και φυσικά, για τα υπέροχα ολλανδικά λουλούδια που ανθίζουν αυτή την εποχή και θα τα βρείτε σε κάθε γωνιά της πόλης.

Μασσαλία

Συνδυάζει την εμπορική κίνηση με τον κοσμοπολίτικο αέρα. Την μεσογειακή αίσθηση με την ομορφιά των δύο φρουρίων της. Την πολυσύχναστη λεωφόρο που εκτείνεται κατά μήκος του λιμανιού, με τα μικρά γαλλικά χωριουδάκια σε κοντινές αποστάσεις. Η Μασσαλία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή της Γαλλίας, αλλά είναι περήφανη για την διαφορετικότητά της από τις άλλες περιοχές. Ιστορία, πολιτισμός –η Μασσαλία θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2013- και μεσογειακή φιλοξενία καταρρίπτει στο μεγάλο λιμάνι τα κλισέ περί γαλλικού σνομπισμού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v