Υπέροχοι ανοιξιάτικοι προορισμοί στην Ελλάδα

Νησί ή δάσος; Ποτάμι ή λίμνη; Κάστρα ή ουζάκι στο κύμα; Απ’ όλα έχουν οι ελληνικές ανοιξιάτικες προτάσεις μας για ταξίδι στις πιο ανθισμένες γωνιές της χώρας.
Υπέροχοι ανοιξιάτικοι προορισμοί στην Ελλάδα
του Γιώργου Κόκουβα

Δάση που μοσχοβολούν, καστροπολιτείες πνιγμένες στις μπουκαμβίλιες, βαρκάδες σε λίμνες ή ποτάμια και ουζάκι πλάι στο κύμα. Οι ωραιότερες εμπειρίες της άνοιξης έχουν χρώμα ελληνικό και εμείς συγκεντρώνουμε πέντε κορυφαίους προορισμούς από τη Βόρεια Ελλάδα ως τα νησιά, που αυτή την εποχή… «ζωγραφίζουν».

Άνοιξη με ρομαντζάδα: Μονεμβασιά
Είναι το απόλυτο ανοιξιάτικο σκηνικό: Λίγη θάλασσα, λίγη –έως πολλή- ρομαντική διάθεση στη σκιά βυζαντινών μνημείων και μεσαιωνικών κάστρων, και αμέτρητα ανθισμένα καλντερίμια με μοβ μπουκαμβίλιες να κρέμονται πάνω από το κεφάλι σας σε κάθε σας βήμα.



Τι να κάνετε: Θα ακολουθήσετε τις μαγευτικές διαδρομές των καλντεριμιών της Κάτω Πόλης, θα περπατήσετε στην θαλασσινή περαντζάδα του Κάστρου, θα ανηφορίσετε τα φιδογυριστά μονοπάτια προς την έρημη, αλλά ατμοσφαιρική Άνω Πόλη για υπέροχα ηλιοβασιλέματα και θα λιαστείτε στο Πορτέλο, το παλιό λιμανάκι, προτού πιάσετε μπαλκόνι για ντόπιες λιχουδιές.
Η διαμονή: Στα ατμοσφαιρικά δωμάτια του Ritsos Guesthouse μέσα στο Κάστρο, από 50€ το δίκλινο. Στα θολωτά δωμάτια του Βυζαντινού, επίσης εντός της καστροπολιτείας, από 55€ το δίκλινο. Και στα λιτά, low budget δωμάτια του «Ακταίον», στον οικισμό της Γέφυρας λίγο έξω από το κάστρο, από 29€ το δίκλινο. 
Διαβάστε περισσότερα – Μονεμβασιά: Στα μονοπάτια της Ιστορίας

Άνοιξη στη λίμνη: Κερκίνη
Βαρκάδες, σπάνια πουλιά, αγριοβούβαλοι που λιάζονται στις καλαμιές και ανθισμένα μονοπάτια πεζοπορίας στα γύρω βουνά: Η Κερκίνη είναι χάρμα οφθαλμών (και) την Άνοιξη.



Τι θα κάνετε: Θα χαλαρώσετε στις όχθες της λίμνης, κοντά στο χωριό της Κερκίνης, από όπου μπορείτε να ξεκινήσετε με βαρκάδες, περιπάτους και birdwatching. Κι αν αγαπάτε τις φυσιολατρικές δραστηριότητες, θα συνεχίσετε με ιππασία στα γύρω λιβάδια, πεζοπορία στο δυτικό ανάχωμα και στο παρόχθιο δάσος της ανατολικής όχθης με τις άγριες ιτιές, τα νούφαρα και τα υδρόβια δέντρα, ορειβασία στο όρος Μπέλες, κανό, ποδηλασία, 4x4, τοξοβολία, φωτογραφικές περιηγήσεις και άλλες οργανωμένες εξορμήσεις που προσφέρουν οι σύλλογοι και οι ξενώνες της περιοχής. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τις τοπικές λιχουδιές από αγριοβούβαλο στα ταβερνάκια των χωριών όπως η Κερκίνη, η Άνω και Κάτω Πορόια και ο Λιθότοπος.
Η διαμονή: Στα ευρύχωρα δωμάτια του πετρόχτιστου ξενώνα Μορφή στο χωριό Κερκίνη, από 40€ το δίκλινο. Στα όμορφα δωμάτια του Έπαυλις, ανάμεσα στα πλατάνια της Κάτω Πορόιας, από 65€ το δίκλινο. Στα low budget, λιτά δίκλινα του ξενοδοχείου Αλκυόνη στον Λιθότοπο, από 35€ το δίκλινο. 
Διαβάστε περισσότερα – 10 λόγοι να ταξιδέψετε στη λίμνη Κερκίνη

Άνοιξη στο δάσος: Φολόη
Ένα γιγάντιο δάσος βελανιδιών, τρία ποτάμια και δεκάδες ευωδιαστές διαδρομές στο «Μπαλκόνι της Ηλείας» συνθέτουν το ανοιξιάτικο σκηνικό μιας ανεξερεύνητης, αλλά πανέμορφης γωνιάς της Ελλάδας, μια ανάσα από την Αρχαία Ολυμπία.



Τι θα κάνετε: Θα χορτάσετε πεζοπορία ή και ποδηλατάδες στο οροπέδιο της Φολόης με τα αμέτρητα μονοπάτια και τους δασικούς δρόμους που πλαισιώνονται από πέντε εκατομμύρια πελώριες βελανιδιές. Θα περάσετε από το γνωστό ως μονοπάτι της γραβάτας – μια διαδρομή σηματοδοτημένη από τριακόσιες γραβάτες), θα περπατήσετε στις όχθες του ποταμού Ερύμανθου, μέχρι το φαράγγι του, περνώντας από τοξωτά γεφυράκια και νερόμυλους και θα επισκεφθείτε το Μουσείο της Φολόης. Θα απολαύσετε τη θέα προς την Ηλεία από την άκρη του οροπεδίου, και θα αράξετε στα χωριουδάκια της περιοχής, όπως η Φολόη, η Λάμπεια και η Νεράιδα, για καλό σπιτικό φαγητό.
Η διαμονή: Οι επιλογές διαμονής εντός του οροπεδίου είναι περιορισμένες και μπορείτε να τις δείτε όλες εδώ. Πιο εύκολα θα βρείτε διαθεσιμότητα στην Αρχαία Ολυμπία – τα low budget δίκλινα του ξενοδοχείου Οινόμαος στοιχίζουν 35€, τα περιποιημένα δίκλινα του Πέλοψ από 50€ και τα άνετα, κλασικά δίκλινα του Κρόνιου από 46€.  
Διαβάστε περισσότερα – Φολόη: Περπατώ εις το δάσος

Άνοιξη στο ποτάμι: Νέστος
Η Θράκη ξυπνά την άνοιξη, τα ορμητικά νερά του ποταμού μπαίνουν στη γνωστή μαιανδρική τροχιά τους, οι ερωδιοί φωλιάζουν στις όχθες και τα δάση γεμίζουν χρώματα και μυρωδιές. Κυρίες και κύριοι, ο Νέστος.



Τι θα κάνετε: Θα εξερευνήσετε την κωμόπολη της Σταυρούπολης και θα ξεκινήσετε από εκεί τις ποταμίσιες αναζητήσεις σας, κατεβαίνοντας προς τους Τοξώτες και περνώντας από φράγματα, λιβάδια, καλαμιώνες με άγρια ζώα, το δάσος του Κοτζά-Ορμάν και το φαντασμαγορικό Δέλτα του Νέστου. Οργανωμένες πεζοπορίες, καγιάκ, και ποδηλασίες στη φύση οργανώνει στην περιοχή η Riverland. Για περισσότερη φύση, «ανηφορίστε» ως το μαγευτικό δάσος της Χαϊντούς, βόρεια της Σταυρούπολης, ένα σκηνικό με οξιές, σημύδες, άγριους κρίνους, πεύκα και άγρια ελάφια.
Η διαμονή: Στο δασικό χωριό Ερύμανθος, σε σπιτάκια μέσα στη φύση, στην περιοχή της Σταυρούπολης, από 40€ το δίκλινο. Στα τεράστια, οικονομικότατα διαμερίσματα του Karyon στο χωριό Καρυόφυτο μια ανάσα από το ποτάμι, από 36€ το δίκλινο. Στα λιτά, παραδοσιακά δωμάτια του Nemesis λίγο έξω από τη Σταυρούπολη, με φόντο την οροσειρά της Ροδόπης, από 70€ το δίκλινο.
Διαβάστε περισσότερα – Νέστος: Στις όχθες της Θράκης

Άνοιξη στο νησί: Ύδρα
Δεν τολμάμε ακόμα να βουτήξουμε, αλλά οι λιακάδες μας ανοίγουν την όρεξη για ουζάκια στη θάλασσα και νησιώτικες βόλτες. Κι αυτό ξέρει να μας το «σερβίρει» με τον πιο καρτποσταλικό τρόπο η ομορφότερη γωνιά του Αργοσαρωνικού.



Τι να κάνετε: Ατελείωτες βόλτες στα κατάλευκα αρχοντικά σοκάκια της πόλης, πίσω από το λιμάνι. Ρομαντζάδα στον λόφο του Προφήτη Ηλία για μαγευτικά ηλιοβασιλέματα. Καφεδάκι και ουζομεζέδες στην προκυμαία και στις κρυμμένες αυλές της πόλης. Και sightseeing στο Ιστορικό και το Βυζαντινό Μουσείο.
Η διαμονή: Στα λιτά, όμορφα δωμάτια του Sidra (από 52€ το δίκλινο), στα νησιωτικά δωματιάκια του Ξενοδοχείου Ηλέκτρα (από 45€ το δίκλινο) ή στα απλά, περιποιημένα δωμάτια του Achilleas Pension (περί τα 50€ το δίκλινο).
Διαβάστε περισσότερα – Ύδρα: Άνοιξη, όπως Αργοσαρωνικός

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v