10 λόγοι να κλείσετε το καλοκαίρι στις Σπέτσες

Οι βόλτες από την Ντάπια στα καρνάγια, οι ολάνθιστες αυλές, το ευωδιαστό δάσος, οι παραλίες, η Αρμάτα και όλα όσα πρέπει να δείτε στις γοητευτικές Σπέτσες.
10 λόγοι να κλείσετε το καλοκαίρι στις Σπέτσες
Περίπατοι σε ιστορικά λιθόστρωτα, αιωνόβιους φάρους και παλιά καρνάγια. Βόλτες μέσα από ολάνθιστες αυλές και ευωδιαστά πευκοδάση. Βουτιές σε καταγάλανα νερά, εξερευνήσεις σε σπηλιές και λόφους, πυροτεχνήματα στην Ντάπια και ουζομεζέδες στο παλιό λιμάνι. Οι Σπέτσες είναι γεμάτες όμορφες και αναζωογονητικές εμπειρίες για τους ταξιδιώτες που θέλουν να βάλουν έναν ρομαντικό, γραφικό επίλογο στο καλοκαίρι τους. Η Αρμάτα είναι μόνο η αφορμή για να (ξανα)γνωρίσουμε την γοητεία του νησιού, την οποία προσπαθήσαμε να συνοψίσουμε σε δέκα «SOS» εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε…

…Να δείτε την Αρμάτα
Ένας φαντασμαγορικός εορτασμός που έχει γίνει θεσμός στο τέλος του καλοκαιριού τραβά τα βλέμματα στα νότια του Αργοσαρωνικού. Εκεί που οι Σπετσιώτες αναλαμβάνουν να αναπαραστήσουν τη Ναυμαχία του 1822, τότε που οι ντόπιοι μπουρλοτιέρηδες κατάφεραν να βάλουν φωτιά στην τουρκική ναυαρχίδα και να τη βουλιάξουν μπροστά στο λιμάνι, αναγκάζοντας τους αντιπάλους να τραπούν σε φυγή. Η εκρηκτική αναπαράσταση συνοδεύεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής, χορούς και εικαστικές εκθέσεις, σε ένα πρόγραμμα που διαρκεί επτά ημέρες. Φέτος, οι ημερομηνίες της γιορτής έχουν οριστεί από τις 7 ως τις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ η κορύφωση, δηλαδή η αναπαράσταση της Αρμάτας, θα φωτίσει τον σαρωνικό ουρανό το Σάββατο 12/9.



…Να βολτάρετε από τη Ντάπια ως το παλιό λιμάνι
Το ολοζώντανο λιμάνι της Ντάπιας αποτελεί το σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών, εκεί όπου κάποτε υπήρχε το πυροβολείο των Σπετσών και τα «λημέρια» των καπεταναίων και των αρχόντων του 19ου αιώνα. Αυτό άλλωστε είναι εμφανές και στο… φόντο του λιμανιού, στα αρχοντικά και τα γοητευτικά καπετανόσπιτα που παρατάσσονται στην περαντζάδα. Γύρω από το νέο λιμάνι βρίσκονται και τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια και τα αξιοθέατα του νησιού, όπως το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, το αρχοντικό του Μέξη, ο Φάρος, η Παναγιά η Αρμάτα και η Κοργιαλένειος Σχολή, ενώ στο τέλος της λιθόστρωτης διαδρομής απλώνεται το παλιό λιμάνι. Εκεί, το νησιωτικό σκηνικό γίνεται ακόμη πιο γραφικό, με τα παραδοσιακά καρνάγια να στέκουν πλάι σε όμορφα κτίσματα του παρελθόντος του νησιού και ταβερνάκια, κοσμοπολίτικα εστιατόρια και μπαράκια να καθιστούν την περιοχή περιζήτητη τα βράδια, δίνοντας ζωή στους παλιούς ταρσανάδες.

…Να εξερευνήσετε την Ιστορία του νησιού
Στα «SOS» του νησιού είναι το σπίτι της Μπουμπουλίνας, με το σκαλιστό ταβάνι, τη μεγάλη σάλα, τις αίθουσες με τα κειμήλια του Αγώνα, τα προσωπικά αντικείμενα της ηρωίδας της Επανάστασης και όλα όσα διηγούνται την ζωή και το έργο της διάσημης μπουρλοτιέρισσας. Πολύ κοντά βρίσκεται και το Μουσείο των Σπετσών, στεγασμένο στο σπίτι του Χατζηγιάννη Μέξη, και «στολισμένο» με μια ενδιαφέρουσα αρχαιολογική, ιστορική και λαογραφική συλλογή.



…Να πάτε στον Φάρο
Είναι ένας από τους παλαιότερους φάρους που λειτούργησαν στην Ελλάδα και θα τον βρείτε να στέκει ακόμα αγέρωχος στα δεξιά του παλιού λιμανιού. Άναψε για πρώτη φορά το 1837, φωτίζοντας τα νερά από την κορυφή ενός μικρού πευκόφυτου λοφίσκου – διάσπαρτου με έργα τέχνης - 27 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

…Να βολτάρετε ως το Καστέλλι
Αν από την Ντάπια ακολουθήσετε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που πηγαίνει προς το παλιό λιμάνι, σε λιγότερο από δέκα λεπτά θα βρεθείτε στην πόλη των προεπαναστατικών χρόνων. Το Καστέλλι ήταν ο πρώτος μεσαιωνικός οικισμός του νησιού, η ακρόπολη του οποίου σήμερα σηματοδοτείται από τον ναό του Αγίου Βασιλείου, «περιτειχισμένη» από τους χείμαρρους του Αγίου Γεωργίου και της Κουνουπίτσας. Μετά την ταβέρνα του Λάζαρου, ακολουθήστε το δρόμο προς τα δεξιά για να φτάσετε στο γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.



…Να βουτήξετε στις παραλίες του νησιού
Κοντά στο λιμάνι, ο Άγιος Μάμας και η Αγία Μαρίνα αποτελούν τις πλησιέστερες – και πολύ καλά οργανωμένες - επιλογές για βουτιές. Λίγο πιο μακριά, στην οργανωμένη παραλία Βρέλλος ή στους Αγίους Αναργύρους θα δοκιμάσετε και θαλάσσια σπορ, ενώ αν αναζητάτε κάτι πιο ερημικό και απόμερο, θα κατευθυνθείτε προς τις κατά γενική ομολογία προτιμητέες βόρειες ακτές, όπως ο καταπράσινος όρμος της Ζωγεριάς ή το μικροσκοπικό Λιγονέρι.

…Να γνωρίσετε την ενδοχώρα
Από τη στιγμή που εγκαταλείπετε την Ντάπια, το σκηνικό γίνεται… άκρως αρωματικό: Οι ολάνθιστες βοτσαλωτές αυλές των νησιώτικων σπιτιών δίνουν σταδιακά την θέση τους στα πεύκα, που φουντώνουν ολοένα και περισσότερο στην ενδοχώρα των Σπετσών. Πιτυούσα – ήτοι πευκόφυτη – ονομαζόταν άλλωστε το νησί στην αρχαιότητα, ενώ οι Ενετοί το αποκαλούσαν Isola de Spezzie, ήτοι μυροβόλο νησί. Κάτι που θα διαπιστώσετε ακολουθώντας τα μονοπάτια προς το δάσος με τα αρωματικά φυτά, τα αγριολούλουδα και τα κωνοφόρα, τα οποία διασταυρώνονται με τον μοναδικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που κυκλώνει το νησί. Υπέροχη, πανοραμική θέα θα απολαύσετε από την «συνάντηση των Κυνηγών» ή το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.



…Να «ξετρυπώσετε» την Σπηλιά του Μπεκίρη
Στο «πίσω μέρος» του νησιού, στις ακτές των Αγίων Αναργύρων, κρύβεται η περίφημη σπηλιά του Μπεκίρη, παλιό καταφύγιο αγωνιστών, αλλά και «κρυψώνα» όπου οι νησιώτες έκρυβαν τα γυναικόπαιδα κατά την τουρκοκρατία. Ακολουθήστε το μονοπάτι από την δεξιά άκρη της παραλίας και θα φτάσετε στην μικρή εσωτερική αμμουδιά της σπηλιάς, «πλαισιωμένη» από σταλαγμίτες, εκεί όπου ένας άλλος θρύλος – αυτός που μετονόμασε το μέρος σε «Σπηλιά των Ερωτευμένων» - λέει πως όποιο ζευγάρι πιει νερό από την πηγή της, θα ζήσει τον παντοτινό έρωτα. Εδώ έχει επίσης γυριστεί και η χαρακτηριστική σκηνή από την ταινία «Τζένη Τζένη», στην οποία Καρέζη και Μπάρκουλης βρίσκουν καταφύγιο στο σπήλαιο.

Να… τρέξετε
Μετά την Αρμάτα, οι Σπέτσες δεν μας εύχονται «καλό χειμώνα». Συνεχίζουν να διεκδικούν μια θέση στα Σαββατοκύριακά μας, με αθλητικά events που προσελκύουν κόσμο ακόμη και από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, κάθε Οκτώβριο διοργανώνεται ο Spetses Mini Marathon για παιδιά και ενήλικες – φέτος μάλιστα συνοδεύεται από εορταστικές εκδηλώσεις για την πέμπτη επέτειο του θεσμού (9-11/10). Τον Απρίλιο, επίσης, διοργανώνεται το Spetsathlon, ήτοι ο μεγαλύτερος αγώνας τρίαθλου στην Ελλάδα, με κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο σε ολόκληρο το νησί. 



…Να χορτάσετε ελληνικές γεύσεις
Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε – και να πάρετε μαζί σας – τα μοσχομυριστά αμυγδαλωτά που παράγονται με παραδοσιακό τρόπο στο νησί, καθώς και να απολαύσετε ψάρι «α λα σπετσιώτα» (μαγειρεμένο με σάλτσα ντομάτας). Στο νησί θα βρείτε πολλά ρομαντικά, κοσμοπολίτικα, αλλά αρκετά «τσιμπημένα» στις τιμές τους εστιατόρια, αλλά δεν λείπουν και τα παραδοσιακά ταβερνάκια για πιο οικονομικά τσιμπολογήματα:

Στο On the Verandah, σε εξαιρετική θέση στην Ντάπια, θα απολαύσετε κουζίνα υψηλών προδιαγραφών και γεύσεις όπως σαλάτα με ταρτάρ ψαριού, αρνί με ρεβύθια και ζυμαρικά με θαλασσινά – περί τα 35-40€ κατ’ άτομο.
Στο Clock στην πλατεία Ρολογιού θα απολαύσετε σε μοντέρνο περιβάλλον ωραιότατα burgers, μακαρονάδες και πίτσα, ενώ εξαιρετικά burgers θα βρείτε και στο γειτονικό Bluefield – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.
Στην ψαροταβέρνα του Πατράλη στην Κουνουπίτσα θα δοκιμάσετε μύδια σαγανάκι, γαριδομακαρονάδα, μπαρμπούνια, τηγανητό ψαράκι και άλλους κλασικούς ψαρομεζέδες, υπολογίζοντας περί τα 20€ κατ’ άτομο μαζί με παγωμένη μπύρα.
Στο Νερό της Αγάπης, με την υπέροχη θέα στην Κουνουπίτσα και ένα από τα πιο ρομαντικά σκηνικά στο νησί, θα απολαύσετε ψαγμένη γαστρονομία αν αποφασίσετε να εντάξετε μια «ακριβή έξοδο για δείπνο» στις Σπέτσες. Ο λογαριασμός ίσως να κυμανθεί πάνω από 30-40€ κατ’ άτομο, αλλά θα απολαύσετε πέρα από το όμορφο σκηνικό, ωραίο καρπάτσιο, κακαβιά, ψαρο-συνταγές μεσογειακής κουζίνας, ριζότο και ικανοποιητική ποικιλία κρασιών.
Στο Λιοτρίβι στο παλιό λιμάνι θα κάνετε παρεΐστικα τσιμπούσια με θαλασσινούς μεζέδες και ούζο, υπολογίζοντας περί τα 20€ κατ’ άτομο.



Πού να μείνετε
Για τη δημοφιλέστατη στους εκδρομείς εβδομάδα της Αρμάτας, τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα όσον αφορά την εύρεση καταλύματος στο νησί. Η καλύτερη και σαφώς οικονομικότερη επιλογή είναι να κλείσετε δωμάτιο στην αντικρινή Κόστα, και να πηγαίνετε με το καραβάκι ως τις Σπέτσες σε λίγα λεπτά. Σίγουρα δεν είναι η βολικότερη λύση, αλλά είναι ίσως η πιο συμφέρουσα ως τις 13 Σεπτεμβρίου, καθώς εντοπίσαμε διαθέσιμα δωμάτια σε ξενοδοχεία όπως το Blue Beach στο Πόρτο Χέλι (από 52€ για το δίκλινο), την Villa Gorgona κοντά στην Κόστα (από 55€ για το δίκλινο διαμέρισμα) ή το Epavlis Resort στον Άγιο Αιμιλιανό (από 70€ για το δίκλινο) το σαββατοκύριακο της Αρμάτας.

Αν πάλι επισκεφθείτε τις Σπέτσες σε περίοδο εκτός Αρμάτας, θα βρείτε ωραίες και οικονομικές επιλογές στο νησί προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου, όπως:
-Τα περιποιημένα δωμάτια της Villa Christina 150 μέτρα από το λιμάνι των Σπετσών από 40€ για το δίκλινο 
-Τα λιτά αλλά άνετα δωμάτια του Star Hotel στην καρδιά της Χώρας από 50€ 
-Τα νησιώτικα δωμάτια της Villa Marina λίγα μέτρα από την παραλία του Αγίου Μάμα με την ολάνθιστη αυλή και την όμορφη θαλασσινή θέα, από 55€ 
-Τα γλυκύτατα δωμάτια του Captain Studios κοντά στην Κουνουπίτσα και την παραλία Καΐκι από 55€ 
-Τα μοντέρνα, φωτεινά δωμάτια του Twin House στην παραλία του Αγίου Μάμα, με ωραίες βεράντες και κήπο από 70€. 

Πώς θα πάτε
Είτε με τα flying dolphin της Hellenic Seaways από τον Πειραιά, σε 2 περίπου ώρες και με 77€ μετ’ επιστροφής) είτε οδικώς ως την Κόστα της Πελοποννήσου (περί τις δυόμιση ώρες οδήγησης) και από εκεί ως τις Σπέτσες σε λίγα λεπτά με το καραβάκι ή ένα θαλάσσιο ταξί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v