Πελοπόννησος: 5 υπέροχα χωριά δίπλα στη θάλασσα

Λιμένι, Πύλος, Πούλιθρα, Καρδαμύλη, Κορώνη. Πέντε υπέροχες γωνιές όπου η Πελοπόννησος ακουμπά στη θάλασσα, χωρίς να χάνει το αρχιτεκτονικό μεγαλείο της.
Πελοπόννησος: 5 υπέροχα χωριά δίπλα στη θάλασσα
της Ηρώς Κουνάδη

Οι περισσότεροι την αγαπάμε και την σκεφτόμαστε για δύο, βασικά, πράγματα: τα πέτρινα ορεινά της χωριουδάκια (τον χειμώνα) και τις φαντασμαγορικές της παραλίες (το καλοκαίρι). Αυτά τα δύο, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις συνδυάζονται. Κι αυτές οι περιπτώσεις είναι αρκετές για να γεμίσουν πολλά απογεύματα και άλλες τόσες νύχτες.

Πούλιθρα

Ένα χωριουδάκι-κόσμημα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Λεωνίδιο –που είναι κι αυτό, με τη σειρά του, ένας άξιος εκπρόσωπος της ομορφιάς της παραθαλάσσιας Πελοποννήσου. Εντυπωσιακά αρχοντικά πλάι σε ασβεστωμένα σπιτάκια με λουλουδιασμένες αυλές συνθέτουν την εικόνα του, ενώ μια μεγάλη βοτσαλωτή παραλία κορνιζάρει το χωριό. Το βράδυ, δύο μπαράκια ξενυχτούν με τα φώτα χαμηλωμένα πλάι στο κύμα, και η ατμόσφαιρα θυμίζει νησί από εκείνα που δεν έχει ανακαλύψει ακόμα ο κόσμος.

Στα πέριξ: Βρίσκεται μια από τις ομορφότερες και πιο μυστικές παραλίες της Πελοποννήσου, το Φωκιανό με τα μεγάλα λευκά βότσαλα και τα γαλαζοπράσινα νερά του. Για να φτάσετε εδώ, θα χρειαστεί να οδηγήσετε για μία περίπου ώρα τη γεμάτη στροφές διαδρομή από τα Πούλιθρα, αλλά η παραλία θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τα ορεινά χωριουδάκια του Πάρνωνα, ακριβώς πάνω από το Λεωνίδιο, για τα οποία σας έχουμε πει αναλυτικά εδώ.

Πού θα μείνετε: Στα μεγάλα φωτεινά studios του Βυζαντινόν (στα 90€ το δίκλινο για τον Αύγουστο), τα οποία διαθέτουν και μπαλκονάκια που αγναντεύουν από ψηλά τη θάλασσα. Αν αναζητάτε κάτι οικονομικότερο, τα περιποιημένα δωμάτια του Porto Sabatiki, λίγα μόνο βήματα από την ομώνυμη παραλία, ξεκινούν από 36€ το δίκλινο.

Πού θα φάτε: Εξαιρετικά σπιτικά μαγειρευτά (στα «οπωσδήποτε» ο μουσακάς και το κοκκινιστό μοσχαράκι) στην κουκλίστικη αυλίτσα του Μυρτώου, στα Πούλιθρα. Ολόφρεσκα ψαράκια και θαλασσινά στο ταβερνάκι επάνω στην παραλία του Φωκιανού.

Καρδαμύλη

Ένα χωριό όλο πέτρα, από εκείνα που φαντάζεται κανείς ότι θα μπορούσε να συναντήσει μόνο στα ορεινά της Πελοποννήσου, ακουμπά στο απέραντο γαλάζιο της μεσσηνιακής Μάνης. Το Χόλιγουντ εκτίμησε πέρυσι την ομορφιά του και το απέδειξε βάζοντάς το να πρωταγωνιστήσει στο Πριν τα Μεσάνυχτα. Τα καρτποσταλικά, πετρόχτιστα αρχοντικά του «σετάρονται» με λιθόστρωτα καλντερίμια, δυο βήματα από τη μεγάλη παραλία με τα κατάλευκα βότσαλα, ενώ στα highlights μας συγκαταλέγεται και ένα από τα καλύτερα ταβερνάκια της Μεσσηνίας που βρίσκεται εδώ.

Στα πέριξ: Εδώ κοντά βρίσκεται άλλη μια από τις ωραιότερες παραλίες της Πελοποννήσου, ο Φονέας, που κατέχει σταθερά μια θέση στο top-10 των αγαπημένων μας παραλιών. Τα σμαραγδένια νερά του κάνουν ωραία αντίθεση με τα μεγάλα λευκά βότσαλα, τα φουντωτά δεντράκια και τα απότομα βράχια που κορνιζάρουν την παραλία. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καρδαμύλη βρίσκεται και η παραλία – σούπερ σταρ της περιοχής που λέγεται Στούπα, και συγκεντρώνει πλήθη κόσμου που ορκίζονται στη χρυσαφένια αμμουδιά και τα κεφάτα beach bars της.

Πού θα μείνετε: Στα απλά και όμορφα studios του Παράδεισου και του Άννα Μαρία Studios (αμφότερα στα 45€ το δίκλινο).

Πού θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά (δοκιμάστε οπωσδήποτε το λεμονάτο κοτόπουλο) αλλά και ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, κάτω από τα δέντρα του γλυκύτατου κήπου στο ταβερνάκι που λέγεται Ελιές, σχεδόν επάνω στην παραλία της Καρδαμύλης.

Πύλος

Είναι ίσως ό,τι κοντινότερο σε νησιωτική εικόνα έχει να επιδείξει η Πελοπόννησος, με τα λευκά σπιτάκια της να σκαρφαλώνουν αμφιθεατρικά το λοφάκι πάνω από τον κόλπο που έχει το όνομά της. Σκεπασμένα με κόκκινα κεραμίδια, και «προστατευμένα» από το θρυλικό Νιόκαστρο, δίνουν στον νεοφερμένο επισκέπτη αίσθηση διακοπών με την πρώτη ματιά. Μην φύγετε αν δεν εξερευνήσετε πρώτα το οθωμανικό της κάστρο, που απολαμβάνει πανοραμική θέα στη θάλασσα, αν δεν πάτε μια βαρκάδα μέχρι τη Σφακτηρία, και αν δεν απολαύσετε ουζάκι και μεζέ κάτω από τα πλατάνια στην Πλατεία των Τριών Ναυάρχων. Μία φορά δεν είναι ποτέ αρκετή.

Στα πέριξ: Θα βρείτε, κατ’ αρχήν, μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες της Ελλάδας, την υπέροχη Βοϊδοκοιλιά με την απαλή σαν πούδρα άμμο και τα τιρκουάζ νερά. Οι παραλίες της περιοχής, βέβαια, δεν εξαντλούνται εδώ –ούτε άλλωστε και τα χωριά της: ο Ρωμανός, η Γιάλοβα και το Πετροχώρι είναι μερικοί μόνο συνδυασμοί χωριού/παραλίας για να ξεκινήσετε τις εξερευνήσεις σας.

Πού θα μείνετε: Στα όμορφα και φωτεινά studio του Hotel Anezina (από 50€ το δίκλινο) και στα λιτά αλλά περιποιημένα studio του Κάστρου (από 49,50€ το δίκλινο).

Πού θα φάτε: Λαχταριστά μαγειρευτά, παρασκευασμένα από τοπικά προϊόντα, στον Γρηγόρη που απλώνει τραπεζάκια έξω στην Πλατεία Ναυαρίνου. Ουζάκια μετά δημιουργικών μεζέδων (π.χ. σαρδέλα γεμιστή με αρωματικά βότανα) στο Εν Πλω, στη «λαϊκή πλαζ» της Πύλου.

Λιμένι

Θα είμαστε ειλικρινείς, δυσκολευτήκαμε να διαλέξουμε ένα μόνο από τα παραθαλάσσια χωριά της Λακωνικής Μάνης. Το Οίτυλο, ο Γερολιμένας, ο Κότρωνας ήταν σοβαροί υποψήφιοι. Καταλήξαμε στο Λιμένι, γιατί τα υπέροχα πέτρινα πυργόσπιτά του (που συναντάμε και αλλού στη Μάνη) κάνουν τέλεια αντίθεση με τα φαντασμαγορικά δίχρωμα, τιρκουάζ και βαθυγάλαζα νερά του (που δεν συναντάμε αλλού στη Μάνη). Αν αναρωτιέστε, υπάρχει εξήγηση γι’ αυτόν τον παράξενο χρωματικό συνδυασμό: τα νερά στα πρώτα μέτρα είναι γλυκά, καθώς βγαίνουν στη θάλασσα από υπόγεια ρεύματα. Το ίδιο το χωριό συνθέτουν στενά δρομάκια που καταλήγουν σχεδόν ανεξαιρέτως στη θάλασσα κάνοντας ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε πέτρινους πύργους, χαμηλά σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και μικρές, αναπάντεχες εκπλήξεις όπως η εγκαταλελειμμένη εκκλησία της Παναγίας Βρεττής με το εντυπωσιακό καμπαναριό της.

Στα πέριξ: Θα βουτήξετε σε καταπληκτικές παραλίες, όπως η Αγία Βαρβάρα και το Νησάκι (και οι δύο κοντά στον Κότρωνα), και θα εξερευνήσετε τα υπόλοιπα παραλιακά –αλλά και τα μεσογειακά– χωριά της Λακωνικής Μάνης. Αν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, σημειώστε στα «οπωσδήποτε» την Αρεόπολη και την Βάθια –και διαβάστε περισσότερα, εδώ.

Πού θα μείνετε: Στα υπέροχα δωμάτια του Limeni Village (στα 90€ το δίκλινο με πρωινό) ή στα πολύ πιο low budget και ταυτόχρονα περιποιημένα δωμάτια του Mani Hotel, στην Αρεόπολη (στα 45€ το δίκλινο). 

Πού θα φάτε: Ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες και σπαρταριστά ψαράκια στον Τάκη, στο Λιμένι, και εξαιρετικά μαγειρευτά με έμφαση στην τοπική κουζίνα (γουρουνόπουλο στον φούρνο, κανείς;) στο Κατώι που απλώνει και τραπεζάκια έξω, στην Αρεόπολη.

Κορώνη

Κάτι από την γραφικότητα ενός ελληνικού νησιού, κάτι από την βενετσιάνικη αίγλη μιας καστροπολιτείας, κάτι από την φιλόξενη παράδοση του ξένιου Δία, κι όλα αυτά τα «κάτι», αμπαλαρισμένα σε ένα από τα πιο όμορφα, πολύχρωμα χωριουδάκια της Πελοποννήσου, που συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις γωνιές του όσες φορές κι αν το επισκεφθούμε. Οι βόλτες ξεκινούν από τον μόλο και καταλήγουν μέσα από ελαιώνες και βαριές πόρτες στο ενετικό κάστρο του 13ου αιώνα που κατοικείται ακόμη και σήμερα και μας προσφέρει αφορμές για περιπάτους με θέα ανάμεσα σε ανθισμένες γειτονιές και κόκκινες κεραμιδοσκεπές.

Στα πέριξ: Θα κολυμπήσετε στα δημοφιλή στους φίλους των beach bars Περούλια, στην Ζάγκα με τα παραθαλάσσια ταβερνάκια, στην όμορφη Γαργαρού και στην απέραντη αμμουδιά της πολυσυλλεκτικής Φοινικούντας. Εννοείται πως θα επισκεφθείτε το «αντίπαλο δέος», την Μεθώνη, που περηφανεύεται για το δεύτερο επιβλητικό κάστρο της περιοχής με το φωτογενές Μπούρτζι και τις εντυπωσιακές πολεμίστρες.

Πού θα μείνετε: Στα διαμερίσματα της Πελαγίας στην Κορώνη, με τον καταπράσινο κήπο πλάι στη θάλασσα και τα φωτεινά δίκλινα δωμάτια που στοιχίζουν 65€ τον Αύγουστο. Στα λιτά αλλά όμορφα διαμερίσματα του Xenios Zeus πάνω στην παραλία της Κορώνης με θέα στο κάστρο, από 55€ για τον Αύγουστο. Στα λιτά, φιλόξενα δωματιάκια του Hotel Diana στον παραθαλάσσιο δρόμο, δέκα λεπτά με τα πόδια από τη Ζάγκα, από 50€ τον Αύγουστο.

Πού θα φάτε: Στον Καγκελάριο στην Κορώνη για εξαιρετικούς θαλασσινούς μεζέδες με θέα τη θάλασσα. Στο Peroulia, στην ομώνυμη παραλία, για μαγειρευτά που μυρίζουν… μαμά μετά τις βουτιές σας.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v