Πύλος: Πελοπόννησος με άρωμα νησιού

Ανηφορίζουμε τα σχεδόν νησιώτικα δρομάκια της Πύλου, εξερευνούμε τις καρτποσταλικές παραλίες γύρω της και ανακαλύπτουμε τα μεσσηνιακά αξιοθέατά της.

Πύλος: Πελοπόννησος με άρωμα νησιού

της Ηρώς Κουνάδη 

Ήταν, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, μια από τις πιο ανεξερεύνητες γωνιές της Πελοποννήσου. Τώρα είναι μια από τις πιο ανερχόμενες (up-and-coming, αν το προτιμάτε σε ορολογία glossy ταξιδιωτικού περιοδικού) με πλήθη κόσμου να παραμιλούν για τις καρτποσταλικές παραλίες γύρω της, την υπέροχη κουζίνα και τα αξιοθέατα που φτάνουν για να κρατήσουν απασχολημένο επί μέρες και τον πιο αφοσιωμένο sightseer.

Εκείνο για το οποίο δεν θα ακούσετε πολύ κόσμο να μιλά, είναι η ομορφιά της ίδιας της Πύλου. Κάπως σαν να είναι όλοι συνεννοημένοι για να την κρατήσουν «μυστική» από τον πολύ κόσμο. Πρέπει να φτάσεις μέχρι εκεί (κι εδώ που τα λέμε, δεν έχεις να διανύσεις καμιά τεράστια απόσταση) για να εντυπωσιαστείς για πρώτη φορά από τη σχεδόν νησιώτικη εικόνα της, με τα ψηλά ολόλευκα κτίρια με τις κεραμιδένιες στέγες που καθρεφτίζονται στα σχεδόν ακίνητα νερά του λιμανιού.

Πρέπει να πιάσεις τραπεζάκι για μεσημεριανό καφέ στη σκιά των φοινικιών ή του μεγάλου πλατάνου στην Πλατεία των Τριών Ναυάρχων, να κάνεις την θαλασσινή βόλτα με το βαρκάκι μέχρι τη Σφακτηρία, και μετά να ανηφορίσεις ως το Νιόκαστρο και να θαυμάσεις την πανοραμική θέα της πόλης από τον καταπράσινο λόφο του, για να διαπιστώσεις ότι αυτή η τοσοδούλα μεσσηνιακή πόλη έχει έναν ολόδικό της χαρακτήρα. Και πρέπει να της αφιερώσεις μερικές μέρες, για να περπατήσεις τα δρομάκια της, να ανακαλύψεις τις μυστικές γωνιές της κάτω από τα λουλουδιασμένα μπαλκόνια της, πριν μπεις στο αυτοκίνητο για να εξερευνήσεις την γύρω περιοχή που –καμία αντίρρηση– έχει πολλά θέλγητρα για να σε ξελογιάσει.

Το sightseeing το επιούσιο

Ψηλά (κυριολεκτικά και μεταφορικά) στη λίστα με τα αξιοθέατα της Πύλου, φιγουράρει το Νιόκαστρο, το κάστρο που έχτισαν στην είσοδο του κόλπου οι Τούρκοι για να εμποδίζουν την πρόσβαση σε αυτόν. Εντυπωσιακά αναστηλωμένο την δεκαετία του ’80, το κάστρο φιλοξενεί σήμερα και ένα μικρό μουσείο –δυνατό χαρτί του, όμως, παραμένει, η θέα από τα τείχη του, που κόβει την ανάσα.

Σε δημοφιλία το συναγωνίζεται η Σφακτηρία, το μικρό νησάκι που «κλείνει» την είσοδο του κόλπου στον οποίο διαδραματίστηκε η ιστορική ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπως λεγόταν η Πύλος πριν επιστρέψει στο αρχαίο της όνομα. Επάνω στο νησάκι έχουν στηθεί μνημεία για τους πεσόντες στις μάχες –και εδώ, η θαλασσινή βόλτα και η θέα της αμφιθεατρικά κτισμένης πόλης από μακριά είναι εκείνα που μάλλον θα σας συγκινήσουν περισσότερο.

Μετά από εκεί, ξεκινούν οι πιο μακρινές εξερευνήσεις που, όσο χρόνο και διάθεση να οδηγείτε και αν έχετε… δεν τελειώνουν ποτέ. Στα «οπωσδήποτε» (τα οποία σας έχουμε απαριθμήσει και παλιότερα) σημειώστε το υπέροχο Παλάτι του Νέστορα, του σοφού βασιλιά της Πύλου που συμβούλευε τον Μενέλαο στον Τρωικό Πόλεμο, το οποίο βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία… στη μέση του πουθενά –κοντά στο χωριό Άνω Εγκλιανός. Εκτός του ότι είναι το μοναδικό μυκηναϊκό ανάκτορο που επιβίωσε ως τις μέρες μας σε τόσο καλή κατάσταση, απολαμβάνει και καταπληκτική θέα σε ένα συγκλονιστικό ηλιοβασίλεμα.

Στις περιηγήσεις σας αξίζει επίσης να συμπεριλάβετε τη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας (αλλιώς γνωστή και ως Διβάρι) που είναι ένας από τους σημαντικότερους –και εντυπωσιακότερους– υδροβιότοπους της Πελοποννήσου. Αν, τέλος, έχετε όρεξη για λίγη παραπάνω οδήγηση, 40 χιλιόμετρα μακριά από την Πύλο βρίσκεται ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους που έχουμε δει ποτέ, η Αρχαία Μεσσήνη ενώ περί τα 70 χιλιόμετρα προς την αντίθετη κατεύθυνση («προς τα πάνω» με όρους χάρτη) θα βρείτε το υπέροχο φαράγγι της Νέδας, με τους παραμυθένιους καταρράκτες του.

Βουτιά και συχώριο

Ό,τι και να λέμε για αξιοθέατα όλο ιστορία και απογευματινές βόλτες στη σκιά κεραμοσκέπαστων αρχοντικών, όλοι κατά βάθος ξέρουμε ότι ο πρώτος και κυριότερος λόγος που θα βρεθείτε στην Πύλο είναι οι παραλίες της. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, όταν μιλάμε για μια «γειτονιά» που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια από τις πιο φωτογενείς παραλίες της Ελλάδας, την υπέροχη Βοϊδοκοιλιά με την λευκή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά;

Η Βοϊδοκοιλιά, όμως, δεν είναι ούτε η αρχή ούτε το τέλος της μυθικής μεσσηνιακής ακτογραμμής: Οι φανταστικές αμμουδιές του Ρωμανού και του Πετροχωρίου, τα χιλιόμετρα χρυσαφένιας αμμουδιάς που απλώνονται γύρω από τη Φοινικούντα (την οποία αποφεύγουμε, όσοι δεν είμαστε fan της πολυκοσμίας, στο απόγειο του καλοκαιριού) και η άλλη γιγάντια αμμουδιά με τα ιόνια νερά, που ξεκινά λίγο μετά την Κυπαρισσία και ξετυλίγεται για χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων ως τον Πύργο, υπόσχονται μερικές από τις καλύτερες βουτιές του χρόνου –και κρατούν την υπόσχεσή τους.

Όσοι δεν φοβάστε τις παγωμένες βουτιές, σημειώστε κι άλλο ένα μυστικό: Στα μισά περίπου του δρόμου που οδηγεί από την Πύλο στην Καλαμάτα, κοντά στο χωριό Καζάρμα, βρίσκεται το υπέροχο Πολυλίμνιο, με τις διαδοχικές γαλάζιες λίμνες του και τους παραμυθένιους καταρράκτες να προσφέρουν δροσιά… ψυγείου τις μέρες του καύσωνα. Περισσότερα για το Πολυλίμνιο έχουμε εδώ.

Πού θα φάτε

Γρηγόρης: Στην Πλατεία Ναυαρίνου, στην οποία απλώνει και τα τραπεζάκια του, σερβίρει μεγάλη ποικιλία ξακουστών μαγειρευτών, τα οποία παρασκευάζονται με τοπικά προϊόντα. Στις σπεσιαλιτέ του περιλαμβάνονται οι τηγανιτές μελιτζάνες με σκόρδο, αρωματικά βότανα και ξύδι. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 15€ το άτομο.

Εν Πλω: Στη «λαϊκή πλαζ» της Πύλου, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, απλώνει πολύχρωμα τραπεζάκια επάνω στην εξέδρα της παραλίας και σερβίρει ουζάκια με μεζέδες οι οποίοι περιλαμβάνουν σαρδέλα γεμιστή με αρωματικά βότανα και ψαρονέφρι με πιπεριές, ντομάτες, μπέικον και σκορδοβούτυρο. Ο λογαριασμός κυμαίνεται κι εδώ στα 15€ το άτομο.

Σπιτικό, Γιάλοβα: All time classic επιλογή για φαγητό στη Γιάλοβα (η οποία απέχει περί τα 10 χιλιόμετρα από την Πύλο) σερβίρει λαχταριστά μαγειρευτά –δικά μας αγαπημένα ο μουσακάς, το κοκκινιστό μοσχαράκι και το γιουβέτσι– και ποικιλία ορεκτικών που «παίζουν» σε δύο γήπεδα, ελληνικό και κυπριακό. Για τους αμετανόητους κρεατοφάγους, ωραιότατη είναι και η σχάρα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-17€ το άτομο, με εξαιρετικό χύμα κρασί.

Αμμοθίνες, Πετροχώρι: Ακριβώς επάνω από την παραλία του Πετροχωρίου, βρίσκεται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια ολόκληρης της περιοχής –τόσο από άποψη περιβάλλοντος, με τις ξύλινες εξέδρες του να απολαμβάνουν πανοραμική θέα στη θάλασσα, όσο φυσικά και φαγητού. Η κουζίνα είναι παραδοσιακή ελληνική με λίγες και σωστές δημιουργικές πινελιές. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Απλό Bistrot, Γιάλοβα: Μία από τις νέες αφίξεις στην παραλιακή περαντζάδα της Γιάλοβας, απλώνει τα τραπεζάκια του από την πλευρά της θάλασσας και σερβίρει νοστιμιές για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Στις σπεσιαλιτέ του περιλαμβάνεται ένα ασυναγώνιστο burger, μια πολύ ιδιαίτερη σαλάτα φακής και ένα εξαιρετικό πιάτο με μπουτάκια κοτόπουλο σε γλυκιά σος. Καθημερινά, υπάρχει και ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο ημέρας, αλλά και λαχταριστά γλυκά για επιδόρπιο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ το άτομο, αναλόγως παραγγελίας.

Πού θα μείνετε

Hotel Anezina: Όμορφα και φωτεινά studio με μπαλκόνια που αγναντεύουν την θάλασσα, στην καρδιά της Πύλου. Στις παροχές τους περιλαμβάνονται στρώματα Coco-Mat, δορυφορική τηλεόραση, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα με ηλεκτρική κουζίνα και καφετιέρα και δωρεάν Wi-Fi. Οι τιμές ξεκινούν από 50€ για το δίκλινο δωμάτιο. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

Karalis Beach: Εκεί που τελειώνει η παραλία της Πύλου, σχεδόν λαξευμένο στον βράχο, προσφέρει όμορφα δωμάτια με μπαλκόνια που μοιάζουν να κρέμονται πάνω από την θάλασσα. Στις παροχές τους περιλαμβάνονται δορυφορική τηλεόραση, μίνι μπαρ και δωρεάν wi-fi. Οι τιμές κυμαίνονται στα 69€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

Hotel Philip: Λίγο έξω από την Πύλο, προσφέρει φωτεινά και περιποιημένα studios με δικό τους μπαλκονάκι που αγναντεύει από ψηλά τα νερά του Ιονίου. Διαθέτουν, επίσης, στρώματα Cocomat, μικρή κουζίνα και δωρεάν wi-fi. Οι τιμές κυμαίνονται στα 75€ για το δίκλινο δωμάτιο. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v