Οι tοp 10 παραλίες της Κρήτης

Εξωτικής ομορφιάς τοπία στα νότια, πράσινα νερά και κλειστοί, προστατευμένοι κόλποι στα βόρεια και κάπου στα ενδιάμεσα δέκα μοναδικές παραλίες που περιμένουν τον επισκέπτη της Κρήτης να τις εξερευνήσει.
Οι tοp 10 παραλίες της Κρήτης
της Έλενας Μπούλια

Η Κρήτη είναι ευλογημένο νησί και αυτό το γνωρίζουν καλά όχι μόνο οι ντόπιοι της που δεν έχουν κανέναν λόγο να το αποχωριστούν για να ζήσουν κάπου αλλού, αλλά και οι επισκέπτες της, εγχώριοι και μη, που χρόνια τώρα την επιλέγουν ως ιδανικό τόπο διακοπών. Και δεν είναι μόνο οι ανθρώπινες πόλεις και τα παραδοσιακά χωριά της, οι δυνατότητες διαμονής για κάθε γούστο και βαλάντιο, οι πολύ καλές τιμές, η εκπληκτική κουζίνα, τα αμέτρητα ιστορικά και πολιτισμικά αξιοθέατα… Αυτό που ξετρελαίνει τους θερινούς κατοίκους του νησιού είναι οι καταπληκτικές της παραλίες. Είτε στα νότια, με τα ζεστά, τιρκουάζ νερά του Λιβυκού είτε στα βόρεια, όπου το πράσινο και τα βράχια προσφέρουν απλόχερα την σκιά και την δροσιά τους, οι παραλίες της Κρήτης συγκαταλέγονται στις καλύτερες της Μεσογείου. Το να ξεχωρίσουμε, λοιπόν, το Top 10 αυτών δεν ήταν καθόλου εύκολο…

Χανιά
Ελαφονήσι:
Στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, περί τα 80 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, εκτείνεται το μαγευτικό Ελαφονήσι, μία εξωτική παραλία με αμμόλοφους λευκής άμμου, καταγάλανα, ρηχά νερά και γαλήνιο τοπίο. Κατά την επίσκεψή σας εκεί μην παραλείψετε να περπατήσετε μερικά μέτρα για να βρεθείτε και στην εντυπωσιακή, διπλανή παραλία με το Κεδροδάσος.

Διαμονή κοντά στην παραλία: To ξενοδοχείο On The Rocks, στην Παλαιοχώρα, απέχει 14 χιλιόμετρα από το Ελαφονήσι και μερικά μόνο μέτρα από το κέντρο του χωριού. Για τον Αύγουστο διαθέτει δίκλινα δωμάτια με 80 ευρώ, περιλαμβανομένου πρωινού.

Μπάλος (Γράμβουσα): Αντίστοιχα τα χρώματα και στον Μπάλο, στα βορειοδυτικά της Κρήτης, στην χερσόνησο της Γραμβούσας. Η χρυσο-κόκκινη άμμος σε συνδυασμό με τα τιρκουάζ νερά εντυπωσιάζει, όμως ακόμα πιο ευχάριστο είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μία από τις πιο ήσυχες και «φυσικές» παραλίες του νησιού. Εκεί θα βρεθείτε είτε με κάποιο από τα καΐκια που εκτελούν δρομολόγια από τον Κίσαμο, είτε με αυτοκίνητο μέσω, όμως, ενός αρκετά δύσκολου δρόμου. Ακριβώς από πάνω θα δείτε το καλοδιατηρημένο βενετσιάνικο κάστρο-φρούριο.

Διαμονή κοντά στην παραλία: Σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από την παραλία, το ξενοδοχείο Thealia προσφέρει τον Αύγουστο όμορφα, επιπλωμένα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν έως 4 άτομα, με 90 ευρώ.

Φαλάσαρνα: Επίσης στα βορειοδυτικά του νησιού, 17 χιλιόμετρα από τον Κίσαμο, βρίσκεται η -μάλλον- ομορφότερη παραλία του νησιού, η οποία μάλιστα αρκετές φορές έχει βραβευθεί και ως καλύτερη της Ελλάδας. Η άμμος σχεδόν ροζ, τα νερά πεντακάθαρα και τιρκουάζ και τα γύρω βουνά να δημιουργούν επιβλητικό τοπίο! Σκέφτεστε κάτι καλύτερο; Η πλαζ είναι οργανωμένη αλλά αρκετά μεγάλη ώστε να προσφέρει άπλετο χώρο για όσους θέλουν άμεση επαφή με τον ήλιο και την αμμουδιά.

Διαμονή κοντά στην παραλία: Το ξενοδοχείο Παχιά Άμμος βρίσκεται ακριβώς πάνω σχεδόν στην παραλία Φαλάσαρνα και διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως 5 άτομα. Το κόστος για τον Αύγουστο είναι στα 50 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο, χωρίς πρωινό.

Ρέθυμνο
Μπαλί:
Όνομα και πράγμα! Τι παραπάνω, δηλαδή, μπορεί να έχει να ζηλέψει ο δημοφιλής προορισμός της Ινδονησίας από αυτό το όμορφο, μικρό ψαροχώρι 32 περίπου χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, με την πεντακάθαρη παραλία με το μικρό βοτσαλάκι. Εκεί θα βρείτε ξαπλώστες και ομπρέλες, ενώ μπορείτε να επιδοθείτε σε διάφορα θαλάσσια σπορ. Πολύ κοντά στην συγκεκριμένη παραλία θα βρείτε και άλλες, αρκετά πιο ήσυχες.

Διαμονή κοντά στην παραλία: Περί τα 150 μέτρα από την παραλία βρίσκεται το Ormos Atalia, ένα λιτό αλλά περιποιημένο ξενοδοχείο με πισίνα και ασύρματο ίντερνετ. Για τον Αύγουστο το ξενοδοχείο διαθέτει δίκλινα δωμάτια με πρωινό στα 50 ευρώ, για κρατήσεις μέσω του Booking.com.

Πλακιάς: Περίπου 40 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο ο Πλακιάς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες παραλίες της Κρήτης, με καθαρά νερά και αμμουδιά στην ακτή. Εκεί μπορείτε να βρεθείτε αν προτιμάτε τον γυμνισμό. Στην περιοχή υπάρχουν αμέτρητες εναλλακτικές διαμονής.

Διαμονή κοντά στην παραλία: Απέναντι από την παραλία Πλακιά και σε πολύ κεντρικό σημείο του χωριού βρίσκεται το Alianthos Garden, με τα πρόσφατα ανακαινισμένα δωμάτια που προσφέρουν όμορφη θέα. Εκεί θα βρείτε δίκλινο δωμάτιο με 75 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

Ηράκλειο
Μάταλα:
Το μικρό ψαροχώρι, 70 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου, είναι ξακουστό ως καταφύγιο των hippies κατά την δεκαετία του ’70. Δεν είναι, όμως, τυχαίο ότι επέλεξαν την συγκεκριμένη παραλία για να απολαμβάνουν τα καλοκαίρια τους. Ψιλή άμμος, λευκά βράχια να την προστατεύουν από τους αέρηδες και καταγάλανα νερά είναι κάποια μόνο από τα φυσικά χαρακτηριστικά της που την κάνουν ελκυστική. Οι μικρές τεχνητές σπηλιές από τη μία και η πρόσφατη σχετικά τουριστική ανάπτυξη από την άλλη δημιουργούν επιλογές για κάθε τύπο ταξιδιώτη. Η παραλία είναι οργανωμένη, ενώ γύρω της υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και μπαρ.

Διαμονή κοντά στην παραλία: Περί τα 200 μέτρα από το κέντρο των Ματάλων και μερικά λεπτά από την ομώνυμη παραλία, το ξενοδοχείο Καλυψώ διαθέτει καταπράσινο κήπο και μία μεγάλη πισίνα. Εκεί τον Αύγουστο θα βρείτε δίκλινο δωμάτιο συμπεριλαμβανομένου πρωινού με 50 ευρώ.

Αγία Πελαγία: Περίπου 24 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ηρακλείου, βρίσκεται η Αγία Πελαγία. Ο μικρός, κλειστός, καταπράσινος κόλπος και τα πεντακάθαρα νερά της, σε συνδυασμό με τις παροχές της περιοχής είναι κάποιοι μόνο από τους λόγους που αξίζει να βρεθείτε και να βουτήξετε εκεί. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι η παραλία είναι εντελώς ανοργάνωτη και η σκιά δημιουργείται από τους γύρω πράσινους βράχους.

Διαμονή κοντά στην παραλία: Στο όμορφο χωριό της Αγίας Πελαγίας, πάνω ακριβώς στον αμμώδη κόλπο, θα βρείτε τα όμορφα Διαμερίσματα Σειρήνα, ορισμένα εκ των οποίων διαθέτουν μικρή κουζίνα και καθιστικό. Εκεί τον Αύγουστο διατίθεται δίκλινο δωμάτιο με 50 ευρώ –χωρίς πρωινό.

Μάλια: Έχετε σίγουρα ακουστά την περιοχή ως «άνδρο οργίων» από Άγγλους τουρίστες. Καταρχήν, αξίζει να φέρουμε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις λέγοντας ότι αφενός η κατάσταση έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, με τις αρχές να ελέγχουν τακτικότατα πλέον την περιοχή και να κατευνάζουν τους ξέφρενους επισκέπτες. Κατά δεύτερον, κανένας λόγος δεν είναι αρκετός για να μας αποτρέψει να βρεθούμε στην υπέροχη, αμμώδη παραλία των Μαλίων. Εκεί θα απολαύσετε οργάνωση, θαλάσσια σπορ και άλλες παροχές όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ.

Διαμονή κοντά στην παραλία: Πρόσφατα ανακαινισμένο, με πολύ όμορφα χρώματα και εντυπωσιακούς κήπους, το Drossia Palms Hotel βρίσκεται 150 μέτρα από την παραλία των Μαλίων. Τα ευρύχωρα δωμάτια διαθέτουν όμορφη θέα και τον Αύγουστο κοστίζουν περί τα 65 ευρώ για ένα δίκλινο –χωρίς πρωινό.

Αγιοφάραγγο: Για εσάς που αναζητάτε μία πραγματικά απομονωμένη και δυσπρόσιτη παραλία, το Αγιοφάραγγο, στα νότια του νομού και πολύ κοντά στα Μάταλα είναι ιδανικό. Θα την ανακαλύψατε κουρνιασμένη στην αγκαλιά ενός απότομου φαραγγιού, στρωμένη με βότσαλο, και με πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά. Για να φτάσετε εκεί θα πρέπει είτε να ναυλώσετε βάρκα από τον Κόκκινο Πύργο (ένα μικρό χωριό 2 χιλιόμετρα δυτικά από το Τυμπάκι) είτε να κατεβείτε το φαράγγι –η διαδρομή διαρκεί 15 με 20 λεπτά.

Διαμονή κοντά στην παραλία: Καθώς η παραλία είναι απομακρυσμένη από κατοικημένη περιοχή, μπορείτε να επιλέξετε να μείνετε στα Μάταλα, τα οποία βρίσκονται πολύ κοντά. Ενδεικτικά προτείνουμε το σούπερ οικονομικό και περιποιημένο Xenophon Hotel, το οποίο για τον Αύγουστο διαθέτει δίκλινα δωμάτια με 38 ευρώ -χωρίς πρωινό- αν κάντε κράτηση μέσω Booking.

Λασίθι
Βάι:
Ανατολικά της Σητείας και περίπου 25 χιλιόμετρα από τον Αγ. Νικόλαο, πάνω στο ακρωτήρι Σίδερο, βρίσκεται το πανέμορφο Βάι, με το πλούσιο φοινικόδασος, την λεπτή άμμο με λίγα βότσαλα και τα γαλαζοπράσινα νερά. Παρά το γεγονός ότι η πλαζ είναι οργανωμένη, οι ομπρέλες με τους ξεραμένους φοίνικες δένουν αρμονικά με το φυσικό τοπίο και δεν ξενίζουν.

Διαμονή κοντά στην παραλία: Από τις πιο συμφέρουσες επιλογές διαμονής στο Λασίθι είναι το Lato Hotel, το οποίο βρίσκεται στον Άγιο Νικόλαο με θέα στον κόλπο Μιραμπέλλου. Εκεί θα βρείτε όμορφα δίκλινα δωμάτια, τα οποία τον Αύγουστο διατίθενται έναντι 70 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

*Ευχαριστούμε το site www.2811.gr για κάποιες από τις πανέμορφες φωτογραφίες των παραλιών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v