5 θαλασσινά weekends έως 150€

Ατελείωτες αμμουδιές με τιρκουάζ νερά. Παραμυθένιοι καταρράκτες. Γραφικά χωριουδάκια με ουζερί που σερβίρουν νοστιμιές πλάι στο κύμα. Ακόμη και μυστικά νησιά. Τα καλοκαιρινά weekends μας τα έχουν όλα… και δεν κοστίζουν πολλά.
5 θαλασσινά weekends έως 150€
της Ηρώς Κουνάδη

Όσο παράδοξο και αν μοιάζει εκ πρώτης, είναι γεγονός πως η πληρότητα που συναντάμε φέτος στην αναζήτηση δωματίων σε θαλασσινούς προορισμούς δεν έχει προηγούμενο. Οκτώ στα δέκα τηλεφωνήματα που έγιναν γι’ αυτό αλλά και για αρκετά από τα προηγούμενα ρεπορτάζ του in2life, ξεκινούσαν με τη φράση «για Σαββατοκύριακα δεν έχω καθόλου διαθεσιμότητα». Να είναι η (αν και όχι πάντα θεαματική, τουλάχιστον σχετική) μείωση στις τιμές των δωματίων; Η αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού; Το ότι η κρίση θέλει καλοπέραση; Καινούρια διακοποδάνεια, για τα οποία δεν ενημερωθήκαμε;

Όπως κι αν έχει, ακόμη και αν το ταμείο είναι μείον και η πολυήμερη άδεια… όνειρο απατηλό, ο Αύγουστος που καταφτάνει έχει να μας προσφέρει ένα ωραιότατο τριήμερο –κι ο Ιούλιος τρία ακόμη από τα πέντε συνολικά Σαββατοκύριακα του. Κι εμείς έχουμε κάθε λόγο να σχεδιάζουμε όσο-πιο-οικονομικά-γίνεται weekends σε θαλασσινούς προορισμούς με ονειρεμένες παραλίες και «στεριανά» highlights. Ακολουθείτε;

Καϊάφας: Βουτιές στο απέραντο… τιρκουάζ

Το έχουμε γράψει τόσες φορές, που κινδυνεύουμε να γίνουμε γραφικοί: η γιγαντιαίων διαστάσεων παραλία που οι Αθηναίοι αποκαλούν Καϊάφα (λόγω της γειτνίασης με την ομώνυμη λίμνη και του ονόματος του σιδηροδρομικού σταθμού όπου τους αποβίβαζε το τραίνο στα φοιτητικά τους χρόνια) είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου. Δεν θα κάνουμε καμία άλλη αναφορά στη βελούδινη, χρυσαφένια άμμο, τα τιρκουάζ, Ιόνια νερά και το καταπράσινο πευκοδάσος της που θρηνήσαμε στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 –και κάθε χρόνο ελπίζουμε να το βρούμε αναγεννημένο. Θα αφήσουμε τις φωτογραφίες (στο photo gallery) να μιλήσουν μόνες τους.

Τι άλλο υπάρχει γύρω: Το φαράγγι της Νέδας, με τους ξακουστούς καταρράκτες, που προσφέρεται για πεζοπορία σε σκιερά μονοπάτια. Η Αρχαία Ολυμπία και ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βασσές, για τους λάτρεις της Ιστορίας. Το υπέροχο δάσος της Φολόης (όπου τον Ιούλιο αναμένεται κι ένα μεγάλο μουσικό φεστιβάλ) για τους φυσιολάτρες. Η ακτογραμμή της Ηλείας, κάθε χιλιόμετρο και μια υπέροχη παραλία, για… όλους.

Πώς θα πάτε: Σε τρεις περίπου ώρες, ή 260 χιλιόμετρα, οδικώς από την Αθήνα. Η διαδρομή με τις λιγότερες στροφές είναι εκείνη που διασχίζει την Κορίνθου – Τριπόλεως, συνεχίζει προς Μεγαλόπολη, και εν συνεχεία ακολουθεί τον δρόμο που περνά από τα Φίλια, με κατεύθυνση προς Κυπαρισσία. Όταν φτάσετε να βλέπετε θάλασσα, ακολουθείτε τις πινακίδες προς Πύργο.

Πού θα φάτε (με λιγότερα από 20€ το άτομο): Ολόφρεσκο ψαράκι και θαλασσινούς μεζέδες, συνοδεία σπιτικών ορεκτικών επάνω στο κύμα, στην Άμμο στην παραλία της Ζαχάρως. Εξαιρετικά μαγειρευτά και ζουμερή σχάρα στα Πεύκα, στο δρόμο που περνά μπροστά από τη λίμνη. Σπιτικά μαγειρευτά, διαφορετικά κάθε μέρα, και καλοψημένα κρεατικά στο Στέκι του Μίλτου, στην ίδια γειτονιά.

Πίτσα ψημένη στον ξυλόφουρνο στο Apuntamento, στο δρόμο που ενώνει την πλατεία του χωριού με την παραλία. Συγκλονιστικά γλυκά ταψιού και άλλες γλυκοδημιουργίες, στο café ζαχαροπλαστείο του Γουργούλη, στην πλατεία.

Πού θα μείνετε: Στα όμορφα σπιτάκια του καταπράσινου Banana Place (τηλ.: 26250 34400) οι τιμές των οποίων δεν ξεπερνούν τα 60 ευρώ για το δίκλινο, Ιούλιο και Αύγουστο. Στα λιτά αλλά προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια Theodore (τηλ.: 26250 31724) τα οποία θα σας κοστίσουν 40 ευρώ για το δίκλινο τον Αύγουστο.

Κύθνος: Οι Κυκλάδες... δίπλα μας
Πατρίδα μιας από τις εντυπωσιακότερες παραλίες των Κυκλάδων, της Κολώνας (βλέπε φωτό) αλλά με πολλά ακόμα χαρίσματα, στα οποία συγκαταλέγονται η ελάχιστη απόσταση από το κλεινό άστυ, η πανέμορφη Χώρα, τα γραφικά χωριουδάκια της κι η έλλειψη πολυκοσμίας από την οποία υποφέρουν άλλοι κοντινοί προορισμοί. Οι δε παραλίες είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο μόνες τους: σημειώστε στα «οπωσδήποτε» την Γαϊδουρόμαντρα, την παραλία του Σκύλου, το Σιμουσί και τον Άγιο Νικόλαο.

Κι εκτός από βουτιές; Βόλτες σε λιθόκιστα καλντερίμια στην κουκλίστικη Χώρα και την ιδιαίτερη Δρυοπίδα. Φυσιολατρικές διαδρομές στο καταπράσινο πευκοδάσος της γραφικής, παραθαλάσσιας Παναγιάς Κανάλας. Sightseeing στα δύο κάστρα του νησιού, Βρυόκαστρο (στη θέση της αρχαίας πρωτεύουσας, του 10ου αιώνα π.Χ.) και Κεφαλόκαστρο (στη θέση της μεσαιωνικής πρωτεύουσας).

Πώς θα πάτε: Σε τρεις ώρες από το λιμάνι του Πειραιά, ή σε μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου. Το εισιτήριο κοστίζει 22 ευρώ μετ’ επιστροφής από το λιμάνι του Λαυρίου ή 40 ευρώ μετ’ επιστροφής από το λιμάνι του Πειραιά.

Αν τα υπόλοιπα αδείας σας δεν επιτρέπουν… κοπάνα την Παρασκευή, η καλύτερη επιλογή σας είναι αναχώρηση από το λιμάνι του Λαυρίου και επιστροφή στο λιμάνι του Πειραιά: το πλοίο αναχωρεί στις 18.00 από το Λαύριο και φτάνει στην Κύθνο στις 19.40 το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ την Κυριακή αναχωρεί από την Κύθνο στις 20.00 και φτάνει στον Πειραιά στις 22.50. Ό,τι πρέπει για ένα γεμάτο weekend.

Πού θα φάτε (με λιγότερα από 20€ το άτομο): Σπιτικά μαγειρευτά και ντόπια κρέατα στη σχάρα, στο Ακρογιάλι, στον Άγιο Δημήτριο. Εξαίσια τοπική κουζίνα και μαγειρευτά στη Μεσαριά, στη Χώρα –πιάστε τραπεζάκι στην ταράτσα εκεί γύρω στο ηλιοβασίλεμα, για ασύγκριτη θέα σε όλο το νησί. Ασυναγώνιστη σχάρα στο Στέκι του Ντέτζη στην Χώρα.

Πού θα μείνετε: Στο κουκλίστικο Φιλοξενία Studios στην Χώρα, σε τιμές που κυμαίνονται στα 65€ για το δίκλινο τον Αύγουστο. Στο προσεγμένο Καλυψώ Studios στα Λουτρά, τα δίκλινα δωμάτια του οποίου κυμαίνονται στα 60€. Στο low budget, αλλά περιποιημένο, Πανόραμα στο Μέριχα, το δίκλινο δωμάτιο του οποίου δεν θα σας κοστίσει περισσότερα από 55€.

Βόρεια Εύβοια: Καταρράκτες στην αυλή μας

Κρυστάλλινα νερά, πολύχρωμα βότσαλα και καταπράσινες δασο-κορνίζες συνθέτουν την εικόνα των παραλιών της. Ήσυχα χωριουδάκια και ειδυλλιακές διαδρομές για πεζοπόρους και λάτρεις της οδήγησης συναποτελούν την ενδοχώρα της. Προσθέστε σε αυτά το γεγονός ότι απέχει το πολύ δυόμισι ώρες οδικώς από την Αθήνα, κι έχετε το τέλειο weekend.

Βόλτες και βουτιές: Στις must παραλίες συγκαταλέγονται τα Γιάλτρα, το Γρεγολίμανο, ο Άγιος Γεώργιος, τα Ελληνικά και τα Βασιλικά. Οι οικογένειες που θέλουν να αποφύγουν την πολύβουη Αγία Άννα κατευθύνονται στα Χρόνια και τις Ροβιές. Αν ονειρεύεστε ερημική παραλία, θα πάρετε το καραβάκι από τον Άγιο Γεώργιο για τα μικρά Λιχαδονήσια. Για τις βόλτες σας, σημειώστε οπωσδήποτε το χωριό της Λίμνης, τους καταρράκτες του Δρυμώνα και το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Πώς θα πάτε: Οδικώς, σε δύο περίπου ώρες, ή 170 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Πού θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά, αλλά και φρεσκότατους ψαρομεζέδες στο Άστρον και στο Bella Vista, αμφότερα στη Λίμνη. Φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά στον Μπαλαούρα, στο Πευκί. Αξίζει να ξεμακρύνετε λίγο προς την Κεντρική Εύβοια, για να δοκιμάσετε την εξαιρετική σχάρα στο ταβερνάκι που λέγεται Παράδεισος –όνομα και πράγμα– στη Δάφνη, και, με την ευκαιρία, να κάνετε μια βουτιά στα κρυστάλλινα νερά της ομώνυμης παραλίας.

Πού θα μείνετε: Στο κουκλίστικο Agnadi Hotel στις Ροβιές, το δίκλινο δωμάτιο στο οποίο θα σας κοστίσει 70€ με πρωινό τον Αύγουστο (κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ). Στο funky Κερασιώτης Appartments στο Πευκί, όπου βρήκαμε τετράκλινο δωμάτιο στην τιμή των 80€ με πρωινό –ιδανικό για παρέες και οικογένειες (κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ). Στα λιτά αλλά περιποιημένα ενοικιαζόμενα δωμάτια Λειβαδίτης, κάποια εκ των οποίων απολαμβάνουν πανοραμική θέα στη θάλασσα από τα μπαλκονάκια τους. Οι τιμές κυμαίνονται στα 60€ για ένα δίκλινο τον Αύγουστο.

Ιόνια παράλια Στερεάς: «Μυστικά» weekends
 
Μπερδευτήκατε; Να βοηθήσουμε: η ακτογραμμή της Αιτωλοακαρνανίας που ξεκινά από το Μεσολόγγι και ανηφορίζει προς τον Αστακό, τον Μύτικα και την Βόνιτσα είναι το όνειρο κάθε weekender που δε φοβάται τα χιλιόμετρα: διαδοχικοί, αμμουδεροί κολπίσκοι, ανεξερεύνητες διαδρομές, μυστικές παραλίες που αγαπούν ιδιαίτερα οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ, και ήσυχα χωριουδάκια με ωραιότατα ουζερί πλάι στο κύμα. Και extra bonus, το «μυστικό» νησάκι του Ιονίου που λέγεται Κάλαμος (φωτό, επάνω), στο οποίο θα περάσετε με καΐκι από τον Μύτικα. Λεπτομέρειες εδώ.

Πώς θα πάτε: Οδικώς, σε τέσσερις περίπου ώρες, ή 300-κάτι χιλιόμετρα (αναλόγως ποιος είναι ο τελικός σας προορισμός) από την Αθήνα.

Πού θα φάτε (με λιγότερα από 20€ το άτομο): Φρέσκο ψάρι και λοιπά θαλασσινά, αλλά και πολύ καλή σχάρα στον Γλάρο, στο Μύτικα. Σπιτικά μαγειρευτά, ζουμερή σχάρα και –εννοείται– ολόφρεσκα θαλασσινά, στο ταβερνάκι του Γιώργου, στον Κάλαμο.

Πού θα μείνετε: Στο MK Glaros, στο γραφικό λιμανάκι του Μύτικα, οι τιμές του οποίου δεν ξεπερνούν τα 50€ (για Ιούλιο και Αύγουστο) για το δίκλινο δωμάτιο με θέα στη θάλασσα. Στα όμορφα σπιτάκια του καταπράσινου Paleros Resort στην Πάλαιρο, σε τιμές που ξεκινούν από 54€ για το δίκλινο δωμάτιο τον Αύγουστο (κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ). Στις υπέροχες παραλίες του Κάλαμου, αν είστε fan του ελεύθερου κάμπινγκ, ή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού (τα οποία θα βρείτε εδώ) αν δεν είστε.

Πόρος: Το δάσος στη θάλασσα
Καταπράσινα πευκοδάση, που τελειώνουν εκεί που ξεκινά το κύμα. Γραφικά χωριουδάκια με πλακόστρωτα καλντερίμια. Ειδυλλιακά μονοπάτια που σκαρφαλώνουν τις λοφοπλαγιές, προκαλώντας τους φανατικούς πεζοπόρους και τους ποδηλάτες, να ανακαλύψουν την καταπράσινη ενδοχώρα. Όσο για παραλίες; Ό,τι τραβά η όρεξή σας: ρομαντζάδα και πράσινο που φτάνει ως το κύμα στο Λιμανάκι της Αγάπης και τις παραλίες του Λεμονοδάσους, Πλάκα και Αλυκές, οργάνωση και water sports στο Νεώριο, οικογενειακές καταστάσεις στο Ασκέλι, ταβερνάκια πλάι στο κύμα στο Μοναστήρι.

Κι εκτός από βουτιές; Απογευματινές βόλτες στα σοκάκια της πόλης του Πόρου που ελίσσονται ανάμεσα σε εντυπωσιακά αρχοντικά. Φυσιολατρικές διαδρομές στο δάσος της Καλαυρείας, στο Ασκέλι, στα μονοπάτια που διασχίζουν τις πευκόφυτες πλαγιές των λόφων, ιδανικά για mountain bike, και βέβαια στο Λεμονοδάσος του Γαλατά με τα δεκάδες χιλιάδες ευωδιαστά δέντρα του. Αξίζει, τέλος, να απομακρυνθείτε λίγο από τον Γαλατά, για να φτάσετε ως το Διαβολογέφυρο, μια κατάφυτη χαράδρα, γεμάτη αιωνόβια πλατάνια, η οποία διασχίζεται από ένα μικρό ποτάμι που δημιουργεί σε κάποια σημεία γαλάζιες λίμνες.

Πώς θα πάτε: Σε δυόμισι ώρες με ferry boat ή μία ώρα με flying dolphin, από το λιμάνι του Πειραιά. Το εισιτήριο μετ’ επιστροφής κοστίζει 27 ευρώ για το ferry boat και 48 ευρώ με το flying dolphin.

Πού θα φάτε (με λιγότερα από 20€ το άτομο): Μεγαλειωδώς… απλές γεύσεις –νοστιμότατη μπριζόλα και τηγανιτές πατάτες, μυρωδάτες ντομάτες και εξαίσια φέτα– στο ταβερνάκι στην καρδιά του Λεμονοδάσους, πλάι στο ρυάκι. Σπιτικά μαγειρευτά αλλά και ολόφρεσκους θαλασσινούς μεζέδες στο Καθεστώς, στην πόλη του Πόρου, για σπιτικά μαγειρευτά και φρέσκο ψάρι. Ουζοποικιλίες με ωραιότατα μεζεδάκια στη Σπηλιάδα.

Πού θα μείνετε: Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια της Pension Giouli στο Γαλατά, οι τιμές των οποίων δεν ξεπερνούν τα 40€ για ένα δίκλινο τον Αύγουστο. Στο χαριτωμένο Saga Hotel, στο Κανάλι, οι τιμές του οποίου δεν ξεπερνούν τα 70€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό τον Αύγουστο (κάντε κράτηση μέσω του Booking από εδώ). Στο arty 7 Brothers στην πόλη του Πόρου, σε τιμές που κυμαίνονται στα 70€ για το δίκλινο δωμάτιο (κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v