Βουτιές στη Βόρεια Ελλάδα

Φέτος το καλοκαίρι αφήνουμε τα κοσμοπολίτικα νησιά και κατευθυνόμαστε προς Βόρεια Ελλάδα. Εκεί που πανέμορφες ακτές με γαλάζιες σημαίες βρέχουν γραφικά χωριά και κωμοπόλεις που υπόσχονται αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές.
Βουτιές στη Βόρεια Ελλάδα
της Έλενας Μπούλια

Την περασμένη εβδομάδα η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης ξεχώρισε τις 70 ακτές και μαρίνες της Βόρειας Ελλάδας, στις οποίες θα κυματίζουν φέτος γαλάζιες σημαίες. Από αυτές ξεχωρίζουμε τις παραλίες που συνδυάζονται με τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τις καλοκαιρινές μας διακοπές και ετοιμάζουμε βαλίτσες για να ανακαλύψουμε την… πάνω Ελλάδα.

Χαλκιδική
Δέκα λιγότερες είναι φέτος οι παραλίες τις Χαλκιδικής που βραβεύτηκαν με γαλάζια σημαία, όμως ο τουριστικότερος των βόρειων προορισμών δεν δείχνει να πτοείται! Συνεχίζει να καμαρώνει για κάποιες από τις καλύτερες θάλασσες της Ελλάδας «πάνω» στις οποίες συνωστίζονται ξενοδοχειακά καταλύματα και πολλά camping.

Δήμος Αριστοτέλη: Ιερισσός (φωτο), Καμπούδι, Ουρανούπολη
Πού θα κολυμπήσουμε:


Στην σκιά του Αγίου Όρους, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, βρίσκονται κάποιες από τις ομορφότερες παραλίες της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες κάθε καλοκαίρι παίρνουν ζωή από τις κωμοπόλεις γύρω τους. Η Ιερισσός, για παράδειγμα, αποτελεί κατά κανόνα τον τελευταίο σταθμό πριν το Άγιο Όρος, χαρακτηρίζεται από πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, ενώ εκεί ανεγέρθηκε πρόσφατα το Κέντρο Αγιορείτικης Κληρονομιάς, μέσω του οποίου μπορούν και οι γυναίκες να πάρουν μια εικόνα από την ζωή στην μικρή ανδροκρατούμενη κοινωνία. Η ομώνυμη αμμώδης παραλία Ιερισσός-Cocoa είναι οργανωμένη (με τουαλέτες, αποδυτήρια, ντους και χώρο υποδοχής), ενώ διαθέτει και beach bar.

Εξίσου οργανωμένες είναι και οι παραλίες κατά μήκος της ακτής Καμπούδι, η οποία χαρακτηρίζεται επίσης από λευκή, παχιά άμμο. Σε αυτές θα βρείτε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, εστιατόρια και beach bars.

Η Ουρανούπολη είναι από τις πιο φημισμένες περιοχές, επίσης στους πρόποδες του Αγίου Όρους, ενώ εκεί φιλοξενούνται αμέτρητα ξενοδοχειακά καταλύματα που προσφέρουν χαλαρές διακοπές στις υπέροχες αμμώδεις παραλίες της με τα τιρκουάζ νερά. Αξίζει στην περιοχή να βρεθεί κανείς Ιούλιο και Αύγουστο για να συμμετέχει στις αμέτρητες εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν τα φώτα της βόρειας Ελλάδας (στα Ουρανοπολίτικα τον Ιούλιο και στις εκδηλώσεις για την πανσέληνο τον Αύγουστο).

Πού θα μείνουμε:
*Στο Aristoteles Holiday Resort and Spa, στην Ουρανούπολη, με την πανοραμική θέα στον κόλπο του Αγίου Όρους και την άμεση πρόσβαση στην παραλία. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τις άψογα οργανωμένες εγκαταστάσεις σπα, καθώς και την εσωτερική και εξωτερική πισίνα. Οι τιμές για τον Ιούλιο κυμαίνονται στα 120 ευρώ για ένα superior δίκλινο με ημιδιατροφή, ενώ τον Αύγουστο για τις ίδιες παροχές η τιμή ανέρχεται στα 150 ευρώ.
*Στο Panorama Spa Hotel, επίσης στην Ουρανούπολη, με φόντο το απέραντο γαλάζιο και τις λιτές αλλά καθόλου περιττές εγκαταστάσεις σπα. Το κόστος για ένα δίκλινο δωμάτιο συμπεριλαμβανομένου πρωινού και γεύματος είναι στα 80 ευρώ τον Ιούλιο και 90 ευρώ τον Αύγουστο.

Σιθωνία: Ελιά, Αρμενιστής, Πόρτο Καρράς
Πού θα κολυμπήσουμε:

Στην δεύτερη χερσόνησο της Χαλκιδικής ο ανταγωνισμός των παραλιών είναι ισχυρότερος. Η Ελιά, ο Αρμενιστής και η παραλία μπροστά από το συγκρότημα Πόρτο Καρράς θεωρούνται από τις πιο καθαρές, και εντυπωσιακές ταυτόχρονα, στη βόρεια Ελλάδα. Και στις τρεις παραλίες θα βρείτε παχιά άμμο και τιρκουάζ, ρηχά νερά. Η μεν Ελιά είναι οργανωμένη πλαζ στην οποία θα βρείτε ξαπλώστρες και beach bars. Ο Αρμενιστής είναι η παραλία μπροστά από το ομώνυμο camping, ενώ η πλαζ του Πόρτο Καράς βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το ξενοδοχειακό συγκρότημα.

Πού θα μείνουμε:
*Στο Anthemus Sea, πάνω ακριβώς στη μαγευτική παραλία της Ελιάς, με τις πέτρινες εγκαταστάσεις και τα πολύ περιποιημένα δωμάτια. Οι τιμές κατά την high season κυμαίνονται στα 170 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό.
*Στο Camping Αρμενιστής, ένα από τα καλύτερα οργανωμένα camping της Ελλάδας, σε μία πευκόφυτη έκταση 120 στρεμμάτων, στο οποίο θα βρείτε Mini Market, εστιατόρια, παιδική χαρά αλλά και θερινό κινηματογράφο. Το κόστος για φέτος το καλοκαίρι ανέρχεται στα 8,30 ευρώ ανά βραδιά για μία μεγάλη θέση, 7,20 ευρώ για διανυκτέρευση ενηλίκου και 4 ευρώ για το αυτοκίνητο.
*Στο Porto Carras Grand Resort, ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της βόρειας Ελλάδας όπου θα βρείτε τρία ξενοδοχεία να προσφέρουν φέτος τις πλούσιες υπηρεσίες τους (το Village Inn δεν θα λειτουργήσει φέτος λόγω ανακαίνισης). Οι τιμές σε αυτά για ένα δίκλινο με πρωινό κυμαίνονται στα 250 ευρώ ανά βραδιά.

Κασσάνδρα: Σάνη
Πού θα κολυμπήσουμε – πού θα μείνουμε:

Η μακράν ωραιότερη και πιο καθαρή παραλία της Κασσάνδρας περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση με τα πεύκα να χαρίζουν απλόχερα την σκιά τους σε όσους απολαμβάνουν ηλιοθεραπεία στην αμμουδιά. Το ξενοδοχειακά καταλύματα βρίθουν στην περιοχή. Από αυτά μπορείτε να επιλέξετε για να μείνετε τα:

*Sunny Hill Studios: Απέχουν μερικά λεπτά από την παραλία, ενώ διαθέτουν πισίνα με pool bar και μοντέρνα διακοσμημένα δωμάτια. Η διαμονή σας εκεί κατά την high season, για ένα δίκλινο δωμάτιο συμπεριλαμβανομένου πρωινού, θα σας κοστίσει 120 ευρώ.
*Camping Blue Dream: Χωμένο μέσα στο πευκοδάσος, με σύγχρονες εγκαταστάσεις για μαγείρεμα και πλύσιμο ρούχων, καθώς και με σούπερ μάρκετα, το camping αυτό διακρίνεται για τους χαλαρούς του ρυθμούς, ενώ παράλληλα διαθέτει πληθώρα θαλάσσιων σπορ. Οι τιμές για φέτος το καλοκαίρι είναι στα 8 ευρώ για διανυκτέρευση ενηλίκου, 7 ευρώ για θέση μικρής σκηνής και 4 ευρώ για το αυτοκίνητο.

Νέα Προποντίδα: Νέα Ποτίδαια
Πού θα κολυμπήσουμε:

Ο γραφικός, παραθαλάσσιος οικισμός της Χαλκιδικής δεν έχει παρά να καμαρώνει για την πεντακάθαρη ομώνυμη παραλία του. Η διώρυγα της Νέας Ποτίδαιας, που ενώνει τον Θερμαϊκό με τον Τορωναίο κόλπο διευκολύνει τη ναυσιπλοΐα, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για τους ιστιοπλόους. Όσοι, όμως, προτιμήσουν να παραμείνουν στα… ρηχά, δεν έχουν παρά να απολαύσουν μία άκρως οργανωμένη παραλία με πολλές δυνατότητες για θαλάσσια σπορ και beach volley (βοηθάει η ψιλή άμμος), καθώς και με αρκετά beach bars και ξαπλώστρες με ομπρέλες.

Πού θα μείνουμε:
* To Portes Beach Hotel βρίσκεται ακριβώς πάνω στην παραλία της Νέας Ποτίδαιας με υπέροχη θέα στην θάλασσα και υπηρεσίες 4 αστέρων. Εκεί θα βρείτε pool bar, ντίσκο, γυμναστήριο, παιδική χαρά και παιδότοπο, καθώς και ένα πολύ περιποιημένο εστιατόριο. Το κόστος για ένα δίκλινο δωμάτιο τον Ιούλιο ξεκινά από 100 ευρώ –κλείστε το μέσω booking.com για ακόμα καλύτερες τιμές.
*Το Villa Oasis αποτελεί ιδανική επιλογή για οικογένειες, καθώς απέχει μερικά μόνο μέτρα από την παραλία της Νέας Ποτίδαιας, ενώ διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα. Τα διαμερίσματα μπορούν να φιλοξενήσουν έως 4 άτομα και οι τιμές τους είναι πολύ ελκυστικές: 80 ευρώ από 9 έως 29 Ιουλίου, 90 ευρώ από 30 Ιουλίου έως 14 Αυγούστου, 80 ευρώ από 15 έως 20 Αυγούστου και 70 ευρώ μετά τις 21 Αυγούστου. Στις τιμές δεν περιλαμβάνεται πρωινό.

Έβρος: Δημοτική πλαζ Αλεξανδρούπολης
Πού θα κολυμπήσουμε – πού θα μείνουμε:

Ένα μόνο χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης, η πλαζ της Αλεξανδρούπολης φημίζεται για τα καθαρά νερά της και την πολύ μακριά και φαρδιά παραλία της, στην αμμουδιά της οποίας φυτρώνουν αλμυρίκια, ενώ ευδοκιμούν αμέτρητα πεύκα που προσφέρουν την σκιά τους στους λουόμενους. Πολύ κοντά στην παραλία συνωστίζονται ξενοδοχειακές μονάδες και camping. Ενδεικτικά, για τη διαμονή σας εκεί προτείνουμε:

*Το Alexander Beach Hotel & Spa, το οποίο απέχει 2 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αλεξανδρούπολης, βρίσκεται πάνω ακριβώς στην παραλία της Νέας Χιλής και προσφέρει κομψά δωμάτια, ένα δημοφιλές στην περιοχή εστιατόριο, καθώς και ένα πλήρως οργανωμένο spa. Οι τιμές τον Ιούλιο για ένα δίκλινο δωμάτιο με θέα θάλασσα και πρωινό ξεκινούν από 80 ευρώ.
*Το Plaza Hotel απέχει 1,5 χιλιόμετρο από την Αλεξανδρούπολη, προσφέρει δωμάτια με θέα στην θάλασσα, καθώς και πισίνα, ενώ η παραλία απέχει μόνο 25 μέτρα. Στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε παιδική χαρά και γήπεδο τένις. Το κόστος διαμονής για ένα δίκλινο δωμάτιο τον Ιούλιο ξεκινά από 55 ευρώ συμπεριλαμβανομένου πρωινού.
*Το Δημοτικό camping Αλεξανδρούπολης διαθέτει 216 θέσεις για σκηνές και τροχόσπιτα, καθώς και 2 ξενώνες που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 50 άτομα. Στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε self-service εστιατόριο, μίνι μάρκετ, γήπεδα μπάσκετ και τένις, καθώς και παιδική χαρά. Το camping βρίσκεται πάνω στην πλαζ της Αλεξανδρούπολης. Για μία θέση σκηνής, μία θέση αυτοκινήτου, ρεύμα και διανυκτέρευση δύο ενηλίκων το ημερήσιο κόστος ανέρχεται στα 20 ευρώ (αναλυτικά οι τιμές: 3,60 ευρώ για το ρεύμα, 4,20 ευρώ για την σκηνή, 5,30 ευρώ η ατομική διανυκτέρευση, 3,20 ευρώ η θέση του αυτοκινήτου και σε αυτά προσθέστε τον φόρο που είναι 7,04%).

Καβάλα: Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή, Μπάτης, Τόσκα, Αμμόλοφοι (φωτο), Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος, Σαρακήνα
Πού θα κολυμπήσουμε:

Από πού να ξεκινήσει κανείς με τις παραλίες της Καβάλας, με την μία να ανταγωνίζεται σε καθαρότητα και εγκαταστάσεις την άλλη. Η παραλία του Μπάτη, η οποία ανήκει στον ΕΟΤ και διαθέτει λεπτή άμμο, συγκεντρώνει τους δεινούς ρακετίστες της περιοχές. Η Τόσκα, στα 4 χιλιόμετρα από την πόλη, είναι γνωστή για την ήσυχη πλαζ, την καθαρή θάλασσα και το εστιατόριο. Η Νέα Ηρακλείτσα απέχει 13 χιλιόμετρα από την πόλη και, πέρα από την υπέροχη θάλασσα, διαθέτει ένα γραφικό λιμανάκι με ψαροκάϊκα και ταβερνάκια. Αμέσως μετά βρίσκεται η Νέα Πέραμος, με τις ακόμα εντυπωσιακότερες παραλίες και ένα καλοδιατηρημένο Κάστρο. Την παράσταση, ωστόσο, των παραλιών στην περιοχή κλέβουν οι Αμμόλοφοι, στα δυτικά της Περάμου. Η παραλία μοιάζει πραγματικά εξωτική και παρόλο που τον τελευταίο καιρό έχει αξιοποιηθεί με εγκαταστάσεις όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar, δεν έχει χάσει την φυσική ομορφιά της.

Πού θα μείνουμε:
* Στο Tosca Beach, στην περιοχή Παλιό, 6 χιλιόμετρα από το κέντρο της Καβάλας και πάνω ακριβώς στην ομώνυμη παραλία. Από εκεί μπορεί κανείς εύκολα να βρεθεί στη Λίμνη Κερκίνη, στο Δέλτα του ποταμού Νέστου καθώς και στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Το κόστος ενός δίκλινου για τον Ιούλιο ξεκινά από 85 ευρώ, χωρίς το πρωινό.

Θάσος: Μακρύαμμος, Χρυσή Αμμουδιά (φωτο), Πευκάρι, Λιμανάκι, Πρίνος-Δασύλλιο
Πού θα κολυμπήσουμε:

Η καταπράσινη Θάσος δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει κάποιες από τις πιο καθαρές παραλίες της Ελλάδας. Η Χρυσή Αμμουδιά είναι η δημοφιλέστερη του νησιού γιατί, όπως μαρτυρά το όνομά της, αποτελείται από ένα σχεδόν χιλιόμετρο κατάλευκης άμμου και καταγάλανων νερών. Η Μακρύαμμος είναι μία ακόμα πλήρως οργανωμένη παραλία με καταγάλανα νερά, ενώ αμμουδιά θα βρείτε και στον Πρίνο και στο Λιμανάκι. Η νοτιότερη παραλία Πευκάρι ξεχωρίζει για τα πράσινα νερά της, ενώ διαθέτει οργανωμένες εγκαταστάσεις και πολλές τουριστικές μονάδες.

Πού θα μείνουμε:
*Στο Ξενοδοχείο Ποσειδών, στον Λιμένα, το λιμάνι της Θάσου, με την πλησιέστερη παραλία να απέχει περί τα 500 μέτρα. Τα δωμάτια διαθέτουν ψυγείο και πολλά από αυτά έχουν θέα στην θάλασσα. Η τιμή για ένα δίκλινο, χωρίς πρωινό, τον Ιούλιο ξεκινά από 60 ευρώ.
*Στα Makryammos Bungalows, πάνω στην ομώνυμη παραλία. Το δωμάτιο διαθέτει επιπλωμένο ιδιωτικό μπαλκόνι με θέα στην θάλασσα, είναι εξοπλισμένο με βραστήρα και ψυγειάκι, ενώ στο μπάνιο θα βρείτε σεσουάρ μαλλιών και σειρά καλλυντικών. Η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο τον Ιούλιο ξεκινά από 165 ευρώ και φτάνει τα 175 ευρώ τον Αύγουστο. Οι τιμές αυτές περιλαμβάνουν ημιδιατροφή καθώς και χρήση ομπρέλας με δύο ξαπλώστρες στην παραλία του ξενοδοχείου.

Πιερία: Ολυμπιακή Ακτή, Περίσταση, Παραλία, Καλλιθέα, Κορινός, Λεπτοκαρυά, Σκοτίνα, Παντελεήμονας, Νέοι Πόροι
Πού θα κολυμπήσουμε:

Από αμέτρητα χιλιόμετρα αμμουδιάς χαρακτηρίζονται οι παραλίες της Πιερίας, με κάποιες από αυτές να είναι περισσότερο και κάποιες άλλες λιγότερο οργανωμένες και κοσμοπολίτικες. Πιο συγκεκριμένα, ένα μικρός χαμός γίνεται συνήθως στην δημοφιλή Παραλία, στον ομώνυμο Δήμο, με τα αμέτρητα μαγαζιά πάνω από τον δρόμο, καθώς και στην άκρως οργανωμένη Ολυμπιακή Ακτή, στην Κατερινόσκαλα. Η κοντινή παραλία Περίσταση είναι πιο ήσυχη, ενώ λιγότερο οργανωμένη θα βρείτε και την ακτή Παντελεήμονα. Ο Κορινός, η Λεπτοκαρυά και η Σκοτίνα διαθέτουν πλούσια άμμο και προσφέρονται για παιχνίδια στην παραλία.

Πού θα μείνουμε:
*Στο Danai Hotel & Spa, στην Ολυμπιακή Ακτή, 8 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. Διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, υπηρεσίες spa, καθώς και πισίνα και ένα γκουρμέ εστιατόριο. Το κόστος για ένα δίκλινο δωμάτιο τον Ιούλιο, περιλαμβανομένου πρωινού, ξεκινά από 105 ευρώ.
*Στο Chalet Castello, στον Νέο Παντελεήμονα λίγα μόνο λεπτά από την παραλία με το αυτοκίνητο, για αίσθηση βουνού με θέα θάλασσα. Τα πέτρινα δωμάτια είναι όμορφα διακοσμημένα, ενώ στον παραδοσιακό ξενώνα σερβίρεται καθημερινά πρωινό, αλλά και μεσημεριανό γεύμα και δείπνο. Το κόστος για ένα δίκλινο δωμάτιο τον Ιούλιο είναι 55 ευρώ, περιλαμβανομένου πρωινού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v