Πάσχα στην Ελλάδα: 9 εκδρομές με... Λαμπρή αφορμή

Παίρνουμε το δώρο, φτιάχνουμε βαλίτσες και φεύγουμε για... Πάσχα στο χωριό. Για την ακρίβεια, σε εννιά αγαπημένους "πασχαλινούς" προορισμούς, που εγγυώνται την εκμετάλλευση του μοναδικού επίσημου τετραήμερου του χρόνου στο έπακρο.
Πάσχα στην Ελλάδα: 9 εκδρομές με... Λαμπρή αφορμή
των Ηρώς Κουνάδη, Έλενας Μπούλια

Να το πούμε; Ε ναι, θα το πούμε. Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό. Γιατί και τα κλισέ έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης. Γιατί η ατμόσφαιρα έχει αρχίσει να μυρίζει Άνοιξη, γιατί (και) η κρίση θέλει καλοπέραση, γιατί μπορεί η Αθήνα να είναι όμορφη όταν (μισο)αδειάζει, αλλά μερικά έθιμα έχουν ακόμα πλάκα… Και ό,τι και να λέμε, αρνάκι στη μέση της πλατείας Συντάγματος δε σουβλίζουμε. Επίσης, γιατί ο χρόνος δεν έχει άλλο επίσημο τετραήμερο, αλλά και γιατί κάποιοι εκ των αγαπημένων μας προορισμών έχουν, καλώς ή κακώς, επωμιστεί την ταμπέλα των «πασχαλινών».

Για όλους αυτούς τους λόγους, αποφασίσαμε φέτος να σπάσουμε εκείνους τους κουμπαράδες και να προσποιηθούμε για λίγο ότι δεν υπάρχει κρίση, κι ότι δε βρισκόμαστε σε μόνιμη περίοδο λιτότητας από καταβολής κόσμου. Φτιάχνουμε λοιπόν βαλίτσες, σηκώνουμε το δώρο από την τράπεζα και φεύγουμε για εννιά αγαπημένους, πασχαλινούς προορισμούς. Ακολουθείτε; 
 
Μύκονος: Λαμπρή με λάμψη... κοσμοπολίτικη 
Γιατί τώρα: Γιατί το Πάσχα στην Μύκονο είναι πιο glamorous από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως εδώ θα γιορτάσετε λιγότερο παραδοσιακά. Τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται η περιφορά του Επιταφίου στο Ματογιάννι και το Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση στο μικρό μοναστήρι του Παλαιοκάστρου στην Άνω Μερά και στη Μητρόπολη της Αλευκάντρας. Κατά τα άλλα, η Μύκονος προσφέρεται για ξέφρενη διασκέδαση μέχρι πρωίας, καλό φαγητό και φυσικά ατελείωτες βόλτες στα γραφικά στενάκια της και shopping στα υπέροχα μαγαζάκια (που όμοιά τους ούτε στην Αθήνα δεν συναντά εύκολα κανείς).
Πού θα μείνετε: Στο Mykonos Grace Hotel, ένα ζεστό, φιλόξενο ξενοδοχείο, στα βόρεια της Μυκόνου, στην παραθαλάσσια περιοχή του Αγ. Στεφάνου, στο οποίο για τις ημέρες του Πάσχα, δηλαδή από Πέμπτη 16 έως Δευτέρα 20 Απριλίου, το κόστος διαμονής για 4 βράδια συμπεριλαμβανομένου πρωινού ξεκινάει από 540 ευρώ.
Στο Harmony Boutique Hotel, ένα πανέμορφο ξενοδοχείο στο κέντρο της Χώρας, με τιμές που για τις μέρες του Πάσχα ξεκινούν από 160 ευρώ την βραδιά για ένα δίκλινο με πρωινό. Στο Arte & Mare Elia Mykonos Suites, πάνω στην υπέροχη παραλία της Ελιάς, που για το πασχαλινό τριήμερο προσφέρει σουίτες από 455 ευρώ το άτομο, με πρωινό, ημιδιατροφή, το πασχαλινό τραπέζι στο beach-restaurant Capelayo και δωρεάν μετακίνηση των πελατών στην Χώρα.
Πώς θα πάτε: Ακτοπλοϊκώς: Δείτε όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για Μύκονο, με ημερομηνία αναχώρησης την 17η Απριλίου, στο www.openseas.gr.
Αεροπορικώς: Με Olympic Airlines, Aegean Airlines ή Athens Airways.

Σαντορίνη: Κατάνυξη που κόβει την ανάσα 
Γιατί τώρα: Γιατί η Άνοιξη είναι μάλλον ο ιδανικότερος μήνας να επισκεφθεί κανείς το εκπληκτικό αυτό κυκλαδίτικο νησί, αφού αφενός «μπουμπουκιάζει» με τις αυλές να στολίζονται από χιλιάδες λουλούδια, αφετέρου οι παραλίες δεν είναι το highlight του νησιού, οπότε δεν θα χρειαστεί καν να κατεβείτε σε αυτές. Οι ημέρες του Πάσχα εδώ γίνονται ξεχωριστές, με τον υπέροχο Επιτάφιο στο χωριό Πύργος, εκεί που τα δρομάκια στολίζονται με λυχναράκια και η ατμόσφαιρα γίνεται κατανυκτική όσο πουθενά αλλού, ενώ το πρωί του Σαββάτου, στο ίδιο χωριό, μετά την αναπαράσταση της Σταύρωσης, στρώνεται τραπέζι με χταπόδι στα κάρβουνα. Άλλωστε, τα Φηρά προσφέρονται για υπέροχες πρωινές βόλτες αλλά και για την Ανάσταση το βράδυ του Σαββάτου, ενώ η Οία το απομεσήμερο είναι ίσως το πιο μαγευτικό μέρος του κόσμου.
Πού θα μείνετε: Στο Santorini Grace Hotel, ένα μοναδικό boutique hotel, τοποθετημένο στην περιοχή Ημεροβίγλι, στα βορειοδυτικά του νησιού και πάνω από την Καλντέρα, με τιμές που, από Πέμπτη 16 έως Δευτέρα 20 Απριλίου, ξεκινούν από 1.200 ευρώ για μία Junior Suite με ιδιωτική πισίνα και πρωινό.
Στο Fanari Villas, στην εκπληκτική Οία με την υπέροχη θέα, και τιμές που για τρεις διανυκτερεύσεις ξεκινούν από 380 ευρώ την βραδιά για την Junior Suite με πρωινό, ενώ αν μείνετε τέσσερα βράδια πληρώνετε μόνο τα τρία. Στο La Maltese Estate, στο Ημεροβίγλι, ένα super πολυτελές ξενοδοχείο, που για τις μέρες του Πάσχα, οι τιμές του ξεκινούν από 435 ευρώ για ένα Superior Double Room με πρωινό.
Πώς θα πάτε: Ακτοπλοϊκώς: Δείτε όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για Σαντορίνη, με ημερομηνία αναχώρησης την 17η Απριλίου, στο www.openseas.gr.
Αεροπορικώς: Με Olympic Airlines, Aegean Airlines ή Athens Airways.

Χίος: Βροντάδες και πασχαλινές λαμπάδες 
Γιατί τώρα: Γιατί ο Κάμπος, η περίφημη περιοχή του νησιού με τα εκπληκτικά αρχοντικά, γεμίζει χρώματα και αρώματα, ενώ τα πιο ορεινά χωριά του νησιού ντύνονται γιορτινά και ετοιμάζονται να το… κάψουν! Αποκορύφωμα των εορταστικών ημερών του Πάσχα, ο ρουκετοπόλεμος στον Βροντάδο, ένα έθιμο με ρίζες στην τουρκοκρατία, που περιλαμβάνει αμέτρητα βεγκαλικά και κροτίδες, τα οποία ανταλλάσσονται μεταξύ των εκκλησιών του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής. Ακόμα, για το βράδυ της Ανάστασης προτείνεται και η Μέσα Διδύμα, εκεί που λαμβάνει χώρα το κάψιμο του Ιούδα. Όταν πλέον ο φανός, το ομοίωμα του Ιούδα, πάρει φωτιά, γύρω από την θράκα στήνεται γλέντι μέχρι πρωίας, το οποίο φυσικά συνοδεύεται από εκλεκτά ψητά που ετοιμάζονται επί τόπου. Αν βρεθείτε στο νησί τις μέρες αυτές, μην ξεχάσετε να κάνετε βόλτες στις παραθαλάσσιες περιοχές, όχι μόνο για ουζάκια στα γύρω ταβερνάκια αλλά και για να θαυμάσετε τις υπέροχες ορχιδέες της Χίου, που αυτήν την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Τέλος, ένας λόγος παραπάνω για να επιλέξετε την Χίο είναι αφενός οι πολύ καλές τιμές που βρήκαμε ακόμα και σε πολυτελή ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένου πρωινού.
Πού θα μείνετε: Στο Chios Chandris Hotel, ο ορισμός της πολυτέλειας στην καρδιά της Χίου, με τιμές που τις μέρες του Πάσχα ξεκινούν από 120 ευρώ για ένα απλό δίκλινο με πρωινό. Στο Erytha Hotel στην περιοχή του Καρφά, που χάρη στο ήσυχο περιβάλλον του είναι ιδανικό για οικογένειες. Οι τιμές του για τις μέρες του Πάσχα ξεκινούν από 57 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό. Στο Aegean Sea Rooms & Suites, πολύ κεντρικά στην πόλη της Χίου και με υπέροχη θέα στην θάλασσα. Οι τιμές του τις μέρες του Πάσχα ξεκινούν από 60 ευρώ για ένα δίκλινο με πρωινό.
Πώς θα πάτε: Ακτοπλοϊκώς: Δείτε όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για Χίο, με ημερομηνία αναχώρησης την 17η Απριλίου, στο www.openseas.gr.
Αεροπορικώς: Με Olympic Airlines ή Aegean Airlines.

Σύρος: Πάσχα Ελλήνων (και όχι μόνο) Χριστιανών 
Γιατί τώρα: Γιατί η Σύρος ζει το Πάσχα… πολυπολιτισμικά! Αφού είναι το μοναδικό ίσως μέρος του κόσμου που οι καθολικοί γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με τους ορθόδοξους σε όλες τις εκκλησίες του νησιού, εκεί θα συναντήσατε αμέτρητους τουρίστες, ενώ θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε και μία γεύση από το άκρως ενδιαφέρον καθολικό Πάσχα, εφόσον βρεθείτε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Άνω Σύρο. Το highlight πάντως τις ημέρες αυτές είναι οι περιφορές των Επιταφίων (ορθόδοξων και καθολικών) που ξεκινούν από όλες τις ενορίες του νησιού, περνώντας από κάθε γειτονιά και πλακόστρωτο δρομάκι, για να καταλήξουν στην Ερμούπολη, όπου γίνεται η κατανυκτική δέηση και ψάλλονται τροπάρια από την χορωδία του Αγ. Νικολάου και Ιεροψάλτες. Κατά τα άλλα, η Άνοιξη είναι και για την Σύρο η ιδανική εποχή, αφού το ηλιόλουστο νησί υποδέχεται τους επισκέπτες του με τραπεζάκια στα πλακόστρωτα και με καφετέριες δίπλα στην θάλασσα που υπόσχονται ατελείωτη μεσημεριανή ραστώνη.
Πού θα μείνετε: (αν μέχρι την στιγμή που θα διαβάζετε αυτό το άρθρο έχει μείνει κάποιο διαθέσιμο δωμάτιο) Στο Ξενοδοχείο Όμηρος, στην οδό Ομήρου στο κέντρο της Ερμούπολης, στο οποίο έχει μείνει μία μόνο σουίτα για τις μέρες του Πάσχα στα 110 ευρώ χωρίς πρωινό. Τέλος, κάποια λίγα δωμάτια έχουν μείνει στο ξενοδοχείο Dolphin Bay, στον Γαλησσά, τα οποία αν και δεν έχουν θέρμανση είναι αρκετά ευάερα και ευήλια. Οι τιμές τους τις μέρες του Πάσχα είναι στα 75 ευρώ με πρωινό και 95 ευρώ με ημιδιατροφή.
Πώς θα πάτε: Ακτοπλοϊκώς: Δείτε όλα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για Σύρο, με ημερομηνία αναχώρησης την 17η Απριλίου, στο www.openseas.gr.
Αεροπορικώς: Κάποιες πτήσεις για Σύρο εκτελούνται από την Olympic Airlines.

Μονεμβασιά: Βυζαντινή κατάνυξη στην καστροπολιτεία 
Γιατί τώρα:
Γιατί η Άνοιξη της πάει πολύ. Για να περπατήσουμε τα λιθόκτιστα σοκάκια της, να ανεβοκατεβούμε τα σκαλοπάτια της καστροπολιτείας, να αφουγκραστούμε τη νυχτερινή ησυχία που την κάνει να μοιάζει ακόμα περισσότερο βγαλμένη από μεσαιωνικό παραμύθι, να σταθούμε κάτω από κάποιο ολάνθιστο μπαλκόνι και να αγναντέψουμε από μακριά τη θάλασσα να βρέχει τα πόδια του σχεδόν απόκοσμου βράχου της. Επίσης, για να παρακολουθήσουμε τις πασχαλινές λειτουργίες στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού, με τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες, τη μεταφορά του Επιταφίου σε ένα μοναδικό, κατανυκτικό κλίμα που ενισχύεται από το ούτως ή άλλως ατμοσφαιρικό περιβάλον, και το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, που αναβιώνει την Κυριακή του Πάσχα στην αυλή της εκκλησίας, όπου ένα ανθρώπινο ομοίωμα από ξύλα και άχυρα παραγεμισμένο με εκρηκτικά παίρνει φωτιά με… θεαματικά αποτελέσματα.
Πού θα μείνετε: Στον πολυτελή παραδοσιακό ξενώνα Αρδάμης, σε ένα από τα μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια και σουίτες του, ή στον παραμυθένιο πύργο των 14 μέτρων, σε τιμές που ξεκινούν από 135 ευρώ, ή στα ρομαντικά Κελλιά, στα ίδια επίπεδα τιμών.
Πώς θα πάτε: Οδικώς, σε περίπου 4 ώρες (ή 320 χιλιόμετρα) από την Αθήνα.

Ύδρα: Το αρχοντικό Πάσχα της διπλανής πόρτας 
Γιατί τώρα: Γιατί είναι δίπλα, είναι πανέμορφη και είναι στην ιδανική της εποχή –αφού τώρα οι διαδρομές που πρέπει πάντα να γίνονται με τα πόδια δεν σαμποτάρονται από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Γιατί μας έλειψαν όλο το χειμώνα οι βόλτες στα σοκάκια της, το χάζι στα πανέμορφα αρχοντικά της και το ουζάκι με μεζέ στα ταβερνάκια της. Γιατί φέτος έχουμε υποσχεθεί στον εαυτό μας ότι θα επισκεφθούμε επιτέλους τα αξιοθέατά της, όπως το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας, που στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Κουντουριώτη, αλλά και το Μοναστήρι της Ζούρδας με την εντυπωσιακή θέα. Επίσης, γιατί το Πάσχα στην Ύδρα είναι ξεχωριστό: ο Επιτάφιος που πλέει στη θάλασσα τη Μεγάλη Παρασκευή για να ευλογήσει τα νερά και να προστατεύσει τους ναυτικούς είναι ένα από τα πλέον ιδιαίτερα πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας, ενώ το κάψιμο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα συνοδεύεται από πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων.
Πού θα μείνετε: Στο μοναδικής αισθητικής boutique hotel Orloff, σε τιμές που ξεκινούν από 180 ευρώ με πρωινό, ή στη ρομαντική Bratsera, από 135 ευρώ με πρωινό.
Πώς θα πάτε: Από τον Πειραιά, με flying dolphin σε μόλις μία ώρα και 35 λεπτά. Τα εισιτήρια δε θα σας κοστίσουν περισσότερα από 57 ευρώ μετ’ επιστροφής.

Κέρκυρα: Γιατί, πού αλλού θα σπάσετε κανάτια;
Γιατί τώρα: Γιατί Πάσχα χωρίς Κέρκυρα δε γίνεται. Για να δούμε από κοντά το σπάσιμο των κανατιών, που πέφτουν κατά δεκάδες από τα μπαλκόνια των σπιτιών στο δρόμο κατά τη διάρκεια της πρωινής Ανάστασης (υπάρχει αλλού πρωινή Ανάσταση;) αλλά και τις ορχήστρες του Δήμου που παίζουν το adagio του Αλμπινόνι και άλλες κατανυκτικές μελωδίες. Αλλά και για να περπατήσουμε μια από τις πιο όμορφες πόλεις των Επτανήσων, να επισκεφθούμε τα δύο φρούρια, παλιό και νέο, που δεσπόζουν στην πόλη, την πλατεία Σπιανάδα, από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, το δημοφιλές Μον Ρεπό, την εκκλησία του πολιούχου Αγ. Σπυρίδωνα, το κανόνι και το Δημαρχείο – θέατρο Σαν Τζιάκομο. Για να οδηγήσουμε μέχρι το Ποντικονήσι, με την κτισμένη το 12ο μ.Χ. αιώνα εκκλησία του Παντοκράτορα, να (ξανα)επισκεφθούμε το Αχίλλειον, με τα μοναδικά έργα τέχνης, αλλά και τα χωριά του νησιού, όπως την παλιά Περίφεια στα βόρεια, και να τολμήσουμε την πρώτη βουτιά του χρόνου στα παγωμένα νερά της Παλαιοκαστρίτσας ή στις Μπενίτσες.
Πού θα μείνετε: Στο deluxe Grecotel Corfu Imperial, που για τις ημέρες του Πάσχα προσφέρει διαμονή σε δίκλινο με θέα στη θάλασσα στην τιμή των 125 ευρώ ανά ημέρα κατ’ άτομο με πρωινό, ή σε Corfu bungalow στα 127,5 ευρώ ανά ημέρα κατ’ άτομο με πρωινό και 40% έκπτωση στην τιμή δωματίου για την 5η διανυκτέρευση. Εναλλακτικά, στα πολυτελή δωμάτια του Divani Corfu Palace, σε τιμές που ξεκινούν από 180 ευρώ.
Πώς θα πάτε: Ιδανικά, με πτήση της Aegean ή της Ολυμπιακής, σε τιμές που ξεκινούν από 200 ευρώ με επιστροφή και φόρους. Εναλλακτικά, οδικώς μέχρι την Ηγουμενίτσα και από εκεί με ferry boat σε μιάμιση ώρα.

Λεωνίδιο: Αερόστατα στον πασχαλινό ουρανό 
Γιατί τώρα: Για να δούμε από κοντά το μοναδικό έθιμο με τα πολύχρωμα αερόστατα που φωτίζουν τον ουρανό του Λεωνιδίου το βράδυ της Ανάστασης. Για να ξεφύγουμε από τις κοσμικότητες και τα trends, να μυρίσουμε θάλασσα στην Πλάκα, το λιμάνι του Λεωνιδίου, να περπατήσουμε τον παραδοσιακό οικισμό, να θαυμάσουμε τα πανέμορφα αρχοντικά και τους πύργους του, όπως τον Πύργο Τσικαλιώτη, που χρονολογείται από το 1808 και θεωρείται ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της Πελοποννήσου. Για να χορτάσουμε βόλτες στη γύρω περιοχή, στην αγαπημένη Αρκαδία, έχοντας να διαλέξουμε… βουνό και θάλασσα, δημοφιλή ορεινά χωριά και κρυμμένες γωνιές, φυσιολατρικές διαδρομές με τα πόδια και οδήγηση μέχρι τελικής πτώσης.
Πού θα μείνετε: Στον πανέμορφο παραδοσιακό ξενώνα Αγρόκτημα, σε τιμές που ξεκινούν από 75 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.
Πώς θα πάτε: Οδικώς, σε 3 περίπου ώρες (ή 210 χιλιόμετρα) από την Αθήνα.

Ζαγοροχώρια: Πάσχα, το φυσιολατρικό
Γιατί τώρα:
Για τη γοητεία των Ζαγοροχωρίων θα ήταν περιττό να μιλήσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετοί από τους ορεινούς όγκους της Ηπείρου, αντίθετα με τη φήμη του χειμωνιάτικου προορισμού που έχει το μέρος είναι σε αρκετές στιγμές του χρόνου απροσπέλαστοι λόγω κακοκαιρίας. Το μικρό Πάπιγκο, σε ύψος 980 μέτρων και σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το μεγάλο του αδελφάκι, αποτελεί όαση χαλαρότητας και βουνίσιας ηρεμίας που κλόνισε την άποψή μας για τον κοσμοπολιτισμό της όλης περιοχής. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε την πλατεία του χωριού. Πηγαίνετε στο φαράγγι του Βίκου (υπάρχει καταπληκτική θέα στο παρατηρητήριο λίγο πιο πάνω από το χωριό Μονοδένδρι). Πού θα μείνετε: Οι πιο αθλητικοί θα βρουν εξαιρετική τη διαδρομή έως το καταφύγιο της Αστράκας (3-3,5 ώρες πεζοπορία) όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε σε υψόμετρο 2.030 μέτρων. Μπορεί οι κανόνες της παραμονής να είναι λίγο… δικτατορικοί, αλλά η θέα ανταμείβει. Ζητήστε πληροφορίες στο 6973223100. Αν φτάσετε μέχρι εκεί, επισκεφθείτε και την παλαιολιθική Δρακόλιμνη. Καλή και φτηνή η παραμονή στους ξενώνες του Γιώργου Ιωαννίδη (26530 41894), πολυτελής στο Mountain Resort Aristi.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v