Υδρα: Η Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού

”Ζωγραφισμένη” με την ιστορία της ελληνικής ανεξαρτησίας και με την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική μιας άλλης εποχής, η Ύδρα περιμένει όσους την θεωρούν απλώς ”προορισμό Σαββατοκύριακου”, αλλά και όσους έχουν τη διάθεση να την ψάξουν λίγο παραπάνω. Ειδικά έχοντας στο μυαλό του τους τελευταίους, το In2life περπάτησε στα σοκάκια, πήγε βόλτες με θαλάσσιο ταξί, ανακάλυψε θαυμάσιες παραλίες, έφαγε και έμεινε στα καλύτερα.
Υδρα: Η Αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού

Μόλις 2- 3 ώρες μακριά από το λιμάνι του Πειραιά, προσβάσιμη και από τις ακτές της Πελοποννήσου, η πανέμορφη και κοσμοπολίτικη Ύδρα, ανήκει στην κατηγορία των νησιών εκείνων που η καλύτερη εποχή να την επισκεφτεί κανείς δεν είναι το καλοκαίρι, αλλά η άνοιξη.

Η έλλειψη πλήθους παραλιών, καθιστά την Ύδρα ιδανικό προορισμό για εκείνη την εποχή του χρόνου που θέλεις να πίνεις τον καφέ σου σε ανοικτό χώρο, αλλά όχι και να περνάς ώρες ολόκληρες στην άμμο.

Η Ύδρα είναι ”φορτωμένη ιστορία” και το χαρακτηριστικό της αυτό είναι ανάγλυφο σε όλους του περιπάτους του νησιού. Τα αρχοντόσπιτα- κατάλοιπα της οικονομικής ευρωστίας του νησιού στο τέλος του 19ου αιώνα- κυριαρχούν στο βλέμμα του επισκέπτη και πρόθυμα του διδάσκουν τις ιδιαιτερότητες μιας αρχιτεκτονικής που λόγω εγγύτητας στην ξηρά συνδυάζει νησιώτικα και ηπειρωτικά στοιχεία.

Μην παραλείψετε μια βόλτα στην πόλη της Ύδρας. Τα σοκάκια πάνω από το λιμάνι, αν και δεν είναι το ίδιο κοσμικά με την ακτογραμμή και συχνά δεν έχουν κάποιο αξιοθέατο να προσφέρουν στην τυχόν τουριστική τους διάθεση, σας δίνουν την ευκαιρία για έναν καταπληκτικό περίπατο, που θα σας ανοίξει την όρεξη. Δεξιά, όπως κοιτάτε το λιμάνι, σας περιμένει η σειρά με τις καφετέριες, αλλά και το καταπληκτικό ουζερί, που θα το συναντήσετε, αφού κατεβείτε τα σκαλάκια.

Ο αγώνας της ελληνικής ανεξαρτησίας σφραγίζει ακόμη και σήμερα την εικόνα της Ύδρας. Στην άκρη του λιμανιού μπορείτε να δείτε το Αρχοντικό του Τσαμαδού, όπου στεγάστηκε η Σχολή Εμποροπλοιάρχων αμέσως μετά την Επανάσταση, ενώ στην ίδια περιοχή μπορείτε να δείτε το Αρχοντικό του Κριεζή. Δυτικά στην πόλη, δεσπόζει το τετραώροφο Αρχοντικό του Τομπάζη, που ανήκει ήδη από το 1936 στη Σχολή Καλών Τεχνών και λειτουργεί ως παράτημά της που στεγάζει φοιτητές.

Το Μουσείο νεότερης ιστορίας της Ύδρας στεγάζεται στο χαρακτηριστικό και χτισμένο μέσα στα πεύκα Αρχοντικό του Γεωργίου και του Παύλου Κουντουριώτη.

Αν και η πόλη της Ύδρας συγκεντρώνει– και εύλογα- τη μερίδα του λέοντος στην προτίμηση των επισκεπτών του νησιού, οι λιγότερο γνωστές περιηγήσεις σε άλλα μέρη του νησιού θα κάνουν το Σαββατοκύριακό σας πραγματικά ”εξοχικό” και (αν εσείς θελήσετε) και περιπετειώδες.

Οι θαλάσσιες διαδρομές της Ύδρας είναι γνωστές αφού τα θαλάσσια ταξί είναι ίσως το συνηθέστερο μεταφορικό μέσο στην Ύδρα όπου πολύ δύσκολα θα συναντήσετε αυτοκίνητο.

Εξαιρετική θα βρουν οι λάτρεις του περπατήματος τη βόλτα έως τον Προφήτη Ηλία, αρκεί να φροντίσουν να προμηθευτούν καπέλο και νερό. Για τους περισσότερο… τολμηρούς, προτείνουμε την βόλτα μέχρι το άκρο της Ύδρας και το Μοναστήρι της Ζούρδας. Το περπάτημα θα διαρκέσει περίπου 3 ώρες, αλλά η θέα της Αθήνας και της Μήλου (!), καθώς και η εξαιρετική βιβλιοθήκη των καλογριών του μοναστηριού θα ανταμείψουν την προσπάθειά σας.

Με τα ταχύπλοα - ταξί από το λιμάνι μπορείτε να επισκεφτείτε παραθαλάσσιες τοποθεσίες και παραλίες που θα αλλάξουν άρδην την γνώμη σας περί των παραλιών του Αργοσαρωνικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Αγιος Νικόλαος με τα πεντακάθαρα νερά και την συμπαθέστατη καντίνα.

Φαγητό

Επίσης με τα θαλάσσια ταξί μπορείτε να βρεθείτε στο Βλυχό και την υπέροχη ταβέρνα ”της Μαρίνας”, όπου θα διαπιστώσετε ότι εύκολα το γεύμα σας θα περιορίζονταν στο ξακουστό ζυμωτό ψωμί! Ενας άλλος κολπίσκος, αυτός στο Μαντράκι αποτελεί μια ακόμη καλή επιλογή. Στα ”μείον” του μέρους το ότι η μοναδική ταβέρνα επιμένει να επιβάλει σε υψηλότατη ένταση τις (λαϊκές) μουσικές επιλογές των ιδιοκτητών και στους πελάτες. Ωτοασπίδες και φύγατε!

Μέσα στην πόλη, η λειτουργούσα υπό νέα διεύθυνση ”Βίγλα” σας περιμένει. Η θαυμάσια βεράντα της υπόσχεται γεύμα με μια από τις ωραιότερες θέες της πόλης στην τιμή των περίπου 30 με 35 ευρώ το άτομο. Οικονομικότερη πρόταση, αλλά εξίσου καλή ποιότητα θα βρείτε στο ”Κρυφό Λιμάνι” στα παραλιακά σοκάκια. (Αν δεν ρωτήσετε κάποιον ντόπιο για το που βρίσκεται, θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται πράγματι περί... κρυφού).

Διαμονή

Το ξενοδοχείο ”Mistral” (τηλ.: 22980 52509, 22980 53411) είναι ένα παλιό παραδοσιακό πέτρινο αρχοντικό, μόλις 3 λεπτά από το λιμάνι της Ύδρας. Αποτελείται από 18 δωμάτια (μονόκλινα, δίκλινα, τρίκλινα και studios), με μπάνιο, τηλέφωνο, κλιματισμό, ψυγείο, μουσική, τηλεόραση και χρηματοκιβώτιο. Το δίκλινο δωμάτιο κοστίζει 99 ευρώ, το special δίκλινο 130 ευρώ, ενώ το studio 4 ατόμων κοστίζει 160 ευρώ.

Το ξενοδοχείο Bratsera (τηλ.: 22980 53971) ήταν ένα εργοστάσιο σφουγγαριών κτισμένο το 1860, το οποίο μετά την πρόσφατη αναπαλαίωσή του, έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο γοητευτικά μικρά ξενοδοχεία της Ελλάδας, λίγα μόλις λεπτά από το λιμάνι της Ύδρας. Ολόκληρο το συγκρότημα περικλείεται από κήπους, ενώ στη μέση η πισίνα με τις κολώνες και τα τραπεζάκια κάτω από τις πέργκολες συνθέτουν ένα γαλήνιο σκηνικό. Το Bratsera διαθέτει 28 δωμάτια τυπικής υδραίικης αρχιτεκτονικής, όλα εξοπλισμένα με air condition, τηλέφωνο, τηλεόραση και ψυγείο. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 130 ευρώ, ενώ για τις σουίτες από 207 ευρώ.

Σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το λιμάνι της Ύδρας, ο ξενώνας Πιτυούσσα (τηλ.: 22980 52810) αποτελείται από 5 δωμάτια, το καθένα με το δικό του ξεχωριστό ύφος και στυλ. Όλοι οι εσωτερικοί χώροι του ξενώνα διατηρούν το παραδοσιακό άρωμα, σε συνδυασμό με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Όλα τα δωμάτια είναι πλήρως εξοπλισμένα με air condition, mini bar, τηλεόραση, CD player, DVD, θυρίδα και σεσουάρ. Το δίκλινο δωμάτιο θα σας στοιχίσει 65 ευρώ, ενώ το deluxe 75 ευρώ.

Το ξενοδοχείο Φαίδρα (τηλ. 22980 53330) βρίσκεται μόλις 3 λεπτά από το γραφικό λιμάνι της Ύδρας. Το ανακαινισμένο κτίριό του, κτισμένο σύμφωνα με την Υδραϊκή αρχοντική αρχιτεκτονική παράδοση, συνδυάζει τέλεια την άνεση και την πολυτέλεια, ενώ η οικογενειακή φιλοξενία συμπληρώνει την ζεστή και φιλική συντροφιά. Διαθέτει 3 σουίτες, ένα στούντιο και 2 δωμάτια πλήρως ανακαινισμένα, εξοπλισμένα με κουζίνα, air condition, δορυφορική τηλεόραση, τηλέφωνο, ξυπνητήρι και σεσουάρ. Το πρωινό σερβίρεται στο δωμάτιό σας, την ώρα που επιθυμείτε. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 120 ευρώ, ενώ για τις σουίτες από 250 ευρώ.

Λίγο πριν φύγετε από την Ύδρα, προμηθευτείτε τα σουβενίρ ή/και τα δώρα σας από την ”Κασσιόπεια”. Αν η εξυπηρετικότατη Βάλια δεν καλύψει τις... αγοραστικές σας ανάγκες θα ανταμειφθείτε οπωσδήποτε από το εσωτερικό του μαγαζιού με τις ατμοσφαιρικές σπηλιές που δεν είναι ντεκόρ, αλλά κομμάτια της ιστορίας του νησιού. Ο ίδιος άλλωστε ο χώρος που σήμερα στεγάζεται το μαγαζί αποτελούσε στο παρελθόν μέρος εγκαταστάσεων νηοεπισκευαστικής ζώνης.

Δημήτρης Γλύστρας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v